Ordonata 43/2010 de modificare a legii energiei electrice 13/2007


SGC 2002 va semnalez modificarile aduse legii ee de ordonata 43/2010. mentionez ca acesta ordonanta de urgenta a adus modificari mai multor acte normative intre care si legii energiei electrice 13/2007:

Pentru a usura intelegerea modificarilor promovate de OUG 43/2010 voi prezenta prevederile noi si initiale ale legii 13/2007:

Expunere de motive ( foarte important de citit!):

  

  

  

 

 

 

 

text nou promovat prin OUG 43/2010:

Text initial din legea 13/2007:

Art 11 alin 2 lit ţ

ţ) atesta operatorii economici care asigura servicii de masurare a energiei electrice, conform unui regulament propriu;
Categoriile de autorizatii si licente Art. 15
(1) Autoritatea competenta emite:
1. autorizatii de infiintare pentru:
a) realizarea de noi capacitati energetice de producere a energiei electrice si a energiei termice in cogenerare sau retehnologizarea celor existente;
b) realizarea si/sau retehnologizarea de linii si statii de transport al energiei electrice;
c) realizarea si/sau retehnologizarea de linii si statii de distributie a energiei electrice cu tensiune nominala de 110 kV;
2. licente pentru:
a) exploatarea comerciala a capacitatilor de producere a energiei electrice sau a energiei termice in cogenerare;
b) prestarea serviciului de transport al energiei electrice;
c) prestarea serviciului de sistem;
d) prestarea serviciului de distributie a energiei electrice;
e) activitati de administrare a pietelor centralizate;
f) activitatea de furnizare a energiei electrice.
(2) Autorizatiile de infiintare pentru realizarea de capacitati noi, prevazute la alin. (1) pct. 1, se acorda numai pe/in imobile proprietate publica sau privata a statului ori a unitatilor administrativ-teritoriale, proprietate privata a solicitantului autorizatiei de infiintare ori detinute cu un alt titlu legal.
(3) Licentele pentru exploatarea comerciala a capacitatilor energetice noi se acorda in cazul in care capacitatile energetice noi sunt amplasate pe/in imobile proprietate publica sau privata a statului ori a unitatilor administrativ-teritoriale, proprietate privata a solicitantului licentei ori proprietate privata a unor persoane fizice sau juridice, detinute cu un alt titlu legal.

Consecinte/comentarii:

 1. Art I alin1 UOG 43/2010:  este posibil sa conduca la  modificarea si anumitor  prevederi ale codului de masurare,
 2. Art I alin1 UOG 43/2010: mai multi agenti economici vor putea oferta servicii de masurarea ee
 3. Art I alin 2 UOG 43/2010: adaptare la reglemetarile care incurajeaza investitii in productia de ee din resurse regenerabile
 4. Art I alin 3 UOG 43/2010: posibil sa genereze schimbarea unor prevederi ale GHR 1007/2004 regulamentul de furnizare
 5. Art I alin 3 UOG 43/2010: va necesita un eventual contract cadru care sa reglementeze conditiile de revanzare a energiei electrice. Este posibil ca acesta relatie comerciala sa fie lasata nereglementata dar in acest caz pot aparea unele abuzuri ale celor care revand ee. Spun ca ar necesita reglementarea conditiilor de revanzare a ee desi daca se incheie contracte comerciale legale partile trebuie sa fie capabile sa isi negocieze relatia comerciala si sa o pastreze atata timp cat le va conveni
 6. Art I alin 3 UOG 43/2010: vor incuraja delimitarile la mt si marirerea in general a volumului de instalatii de distributia ee detinute de agenti economici nespecializati si neautorizati pentru prestarea activitatii de distributia ee. Acest lucru aparent poate avea si parti bune insa in conditiile unui control modest legat de mentinerea instalatiilor in stare tehnica corespunzatoare finalitatea va consta in careterea gradului de risc de electrocutare asociat acestor instalatii electroenergetice care vor fi gestionate de unitati nespecializate. Va creste si numarul evenimetelor generate de aceste instalatii in sistemul public de distributia energiei electrice. Desigur ca nu este neaparat nevoie sa se intample aceste prezumtii insa sunt sanse destul de mari sa avem aceste cazuri pe scara larga pentru ca este putin probabil ca nepricepereasi amatorismul  sa poata conduce la lucruri bune!
 7. Art I alin 3 UOG 43/2010:  vine sa solutioneze cazurile tot mai dese in care proprietarii  de capacitati de distributia ee  trebuie sa rezolve, legal, problema revanzarii ee catre subconsumatori sai. Articolul se aplica pentru o gama larga de cazuri:
 • relatia dintre proprietarul unui imobil alimentat cu ee si chiriasii sai persoane fizice si/sau juridice, activitati casnice si/sau industriale/servicii
 • proprietarii unor posturi de transformare din care sunt alimentati subconsumatori. In fapt proprietarii de capacitati energetice (statii, linii mt, posturi de transformare, retele jt etc) din care sunt alimentati subconsumatori
 • cazurile parcurilor industriale etc
 • Etichete: , , , , , , , , , ,

  9 răspunsuri to “Ordonata 43/2010 de modificare a legii energiei electrice 13/2007”

  1. Ion Says:

   Azi s’a intrerupt curentul pe strada magura codlei in cartierul rahova
   sper ca nu aveti de gand sa faceti ca iarna trecuta

   • stoianconstantin Says:

    Salut Ion,
    aici esti pe un blog personal prin urmare retin doar ca in zona unde locuiesti consideri ca sunt cam dese intreruperile de energie electrica. Caca vorbim de frecventa de 1 intrerupere la 4-6 luni poate ca totusi nu e chiar asa de rau.
    Pe blog poti citi care sunt reglementarile referitoare la calitatea ee in privinta frecventei si duratei intrerupererilor in alimentarea cu ee.
    Poti intelege si care este nivelul de performata tehnica asociata diferitelor solutii de alimentare cu ee
    Poate ca ar trebui sa anunti deranjamentul la operatorul de distributie din zona.
    SGC

   • Incze Andras Says:

    Ati gresit locul, aceasta este o pagina privata si nu tine de niciun operator de distributie al energiei electrice. Daca nu ma insel, operatorul din zona Dvs este Enel Distributie Muntenia. Daca aveti destul de des intreruperi si au fost facute si sesizari la Enel, puteti sa apelati la ANRE, „www.anre.ro” la sectiunea Contact – Dialog cu Presedintele „http://www.anre.ro/formular_presedinte.php”

  2. abuzatoaei contantin Says:

   Buna ziua!

   Am ridicat o locuinta in 2003. Aceasta se afla la o distanta de 3 m fata de un stalp de medie tensiune, iar angajatii EON, mi-au spus ca este in ordine. Acum, EON Iasi nu-mi da acutorizatia de constructie, spunand ca ar trebui sa existe o distanta minima de 6 m. Aceasta, ca urmare a legislatiei. Eu nu am gasit nicaiei specificat acest lucru.

   Va multumesc!

   • stoianconstantin Says:

    Salut Constantin,
    Vezi ca avem o pagina cu informatii dedicate avizului de amplasamet. Dupa ce incerci sa te documetezi singur, mai vorbim.
    SGC

  3. MAYA Says:

   Buna seara asi sa-mi spuna si mie cineva in cunostinta de cauza , in ce masura putem obliga primaria sa faca o extindere de retea electrica tinand cont de faptul ca aceeasi institutie elibereaza autorizatii de constructie pe care o platim.Mentionez ca e vorba de 300m de la transformator dar cei vizati NU AU BANI sau mai bine zis NU VOR ,,totusi cred ca desi legea nu specifica termenul in care trebuie sa faca administratia locala ceva ar trebui sa existe o posibilitate prin care noi cetatenii sa putem beneficia de drepturile noastre fara a mai cheltui niste bani asa fara motiv.MULTUMESC

   • stoianconstantin Says:

    Salut MAYA,
    Exiat prevederi legale care spun ca Primaria nu poate da AC in zone neviabilizate decat daca beneficiarii AC accepta explicit sa suporte costurile cu viabilizarea.
    Altfel sus exista temei legal ca Primariile sa suporte vizbilizarile zonelor in care urmeaza sa de dezvolte constructii.
    Daca la o AC emisa nu s-au pus conditii ar fi loc de un litigiu insa nu cred ca solutionarea litigiului ar putea aduce bani in conturile Primariei.
    In concluzie ar fi loc de negociere si de lobby!
    SGC

  4. chebarus ghe Says:

   vreau sa va intreb daca pe pamantul meu se afla 2 stalpi de lea 110 kv pot sa primesc ceva despagubiri pt acestia si daca pot sa le interzic accesul cand vor ei ,va multumesc

   • stoianconstantin Says:

    Pe legislatia actuala nu. Vezi legea ee 13/2007 pentru detalii.
    SGC

  Lasă un răspuns

  Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

  Logo WordPress.com

  Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

  Fotografie Google

  Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

  Poză Twitter

  Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

  Fotografie Facebook

  Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

  Conectare la %s


  %d blogeri au apreciat: