Cum aflam puterea unui motor fara eticheta?


SGC 2002 Subiectul preocupa mai multi utilizatori ai blogului. Prin urmare ma stept ca cei care au experienta in acest domeniu sa ne impartaseasca din cunostintele lor!

tatarici.tudorel spune:
08/01/2010 la 00:43   modifică

cunosc tensiunea de alimentare a unui motor asincron trifazat U=380v,curentul masurat la mersul in gol I=18A ,cum se poate afla ce putere nominala [Pn]are motorul respectiv fara al proba in sarcina?[daca se poate o formula inginereasca dar mai bine muncitoreasca] multumesc anticipat domnule Stoian. astept raspunsul dv. -Doru-

CristianS spune:
13/01/2010 la 20:45   modifică

pentru dl. Doru

curentul de mers in gol pentru un motor trifazat asincron este cca. jumatate din curentul nominal. deci motorul poate sa aibe cam 22 kW.

tatarici.tudorel spune:
14/01/2010 la 01:01   modifică

Buna d-le CristianS, va multumesc mult ca ati fost amabil cu raspunsul dat, deocamdata ma multumesc si cu atita daca mai concret nu se poate,am de probat niste motoare trifazate neetichetate……-Doru-…

Emil spune:
08/03/2010 la 10:24   modifică

Buna ziua! Asi dori sa stiu cum pot afla puterea unui motor trifazic? daca nu mai am placuta de pe carcasa. multumesc anticipat.

 • stoianconstantin spune:
  08/03/2010 la 11:19   modificăSalut Emil,
  Cam greu. Poate prin comparatie si/sau prin elemente indirecte sectiuni, gabarit, dimensiuni ax etc comparate cu cataloage si/sau discutate cu prezumtivul producator. Ar mai fi ceva probe electrice dar necesita scule.
  SGC
 • Emil spune:
  08/03/2010 la 19:23   modificăMotorul este de fabricatie ruseasca si are diametru ax de 42mm, l-asi pune la probe dar mi-e teama ca nu va duce reteaua, iar catalog am cautat dar fara succes.
 • Emil spune:
  08/03/2010 la 19:27   modificăCompletare: iar rototul este in scurtcircuit.
 • stoianconstantin spune:
  08/03/2010 la 22:05   modificăEmil,
  dupa gabarit poti estima puterea cat de cat! Eu cred ca are peste 20 kw!
  Ar trebui sa poti stabili de ex sectiunea bobinajului si sa il inacrci cu sarcina mecanica pana cand se atinge sa zicem 70% din curentul admisibil al conductorului de bobinaj. Se poate lasa motorul la aceasta sarcina un timp monitorizand temperatura. Daca nu se incinge asta e puterea. Mai poti creste sarcina mecanica urmarind cei 2 parametrii crent si incalzire. Te opresti cand crezi ca ai atins Pn!
  Recunosc ca improvizez!
  Poate avem sansa ca dialogul nostru sa fie citit de cineva cu experienta in moroare electrice.
  S-ar putea ca problema asta a determinarii Pn al unui motor fara eticheta sa o izolez intr-un articol separat pt ca a mai fost ridicata de cineva. Cred ca tot pe prima pagina!
  SGC

Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

57 răspunsuri to “Cum aflam puterea unui motor fara eticheta?”

 1. releu Says:

  Un algoritm „destul de ingineresc” care l-am aplicat in practica si care l-am invatat de un bun amic („donpetru”) spune asa: la un motor asincron trifazat 380V, daca curentul nominal este, sa zicem 20A, atunci puterea motorului va fi maxim 0.7*20=14kVA. Daca veti aplica un cos de fi uzual pentru aceasta putere, de obicei in jurul valori de 0,8 atunci puterea motorului va fi in jur de 10…11kW (puteti spune chiar jumate din valoarea curentului 20/2=10). Sunt niste artificii foarte utile in practica pe care orice electrician, mai mult sau mai putin invatat trebuie sa le stie.

  BAFTA

  • IOAN COSMA Says:

   Vedeti ca Puterea electrica (Watii) este data de produsul dintre Intensitatea curentului (Amperii) si Tensiunea (Voltii).Odata ce ati calculat Puterea aparenta (KVA) ,inmultiti cu cos φ (0,7) ca sa aflati Puterea activa (reala) adica KW.
   Nu puteti obtine KVA din Amperi fara sa inmultiti cu volti (380).

 2. titus Says:

  Salut d-le constantin , de ce o tensiune de c.c. este mai periculoasa decit una de c.a. ?sau invers .

 3. Barbulescu Serban Says:

  Pentru Puterea motoarelor asincrone cu rotorul in scurtcircuit pe care le-am intalnit in exploatare in industria miniera de subteran indiferent de modul de prindere , clasa de protectie , producator – inclusiv import pentru un anumit gabarit ( raza carcasei )se produceau doua sau trei puteri La noi uzuala era turatia de 1500rot/min clasa de izolatie F
  22- 30 Kw 200 mm 37-45 Kw 225 mm , 75 90 Kw 315 mm
  Cred ca se poate compara diametrul carcasei ( raza ) cu dimensiunile de la alti producatori si se incadreaza intr-o gama de puteri

 4. CBC Says:

  O tensiune continua provoaca electroliza lichidelor linfatice si sanguine din organism Tensiunea continua produce contractia muschilor intr-o singura directie datorita polaritatii + – Tensiunea alternativa, produce contractia muschilor in doua sensuri, fara electrolizarea lichidelor din organism. La electrocutia cu c.a, victima poate fi aruncata ( sub actiunea muschilor ce se tensioneaza pe prima semialternanta si se detensioneaza pe cea de a doua semialternata , dar datorita inertiei corpului, sansa sa fii aruncat prin forta propriilor muschi e foarte putin probabila) Periculoasa, este valoarea tensiunii, puterea sursei de tensiune, cat si traseul pe care se inchide curentul prin organism In curent alternativ nulul retelei de joasa tensiune este legat la pamant si din acest motiv, venind in contact cu faza, curentul se va inchide prin organism si prin pamant la nulul sursei. In cazul in care ambele surse au nulul legat la pamant, cea mai periculoasa este tensiunea continua. Nu pot preciza momentan valoarea minima a tensiunii si a curentului minim in cc si in ca ce prezinta pericol mortal pentru om Dupa cum vedeti diferenta de periculozitate, este negljabila in raport cu deznodamantul Este preferabil sa evitam expunerea organismul la actiuni ale c.c sau c.a

 5. danixweb Says:

  Am intimpinat si eu aceasta problema aceea de a lua un motor vechi fara placuta indicatoare de pe o instalatie pentru al muta pe alta .Pentru a rezolva rapid problema am scris un programel pe care vi-l pun la dispozitie.Nu stiu daca blogul are o modalitate de postare de fisiere si nu am gasit nici adresa administratorului fapt pentru care postez linkul pentru descarcarea unui fisier Excel cu ajutorul caruia se pot afla marimile necunoscute ale unui motor in functie de dimensiunile de gabarit(una sau mai multe) precum si calculul circuitului pentru motorul selectat.
  http://www.mediafire.com/?mw1ltmmzioz alegeti Click here to start download

  • stoianconstantin Says:

   Salut Danixveb,
   WordPress in varianta pe care o utilizez eu nu accepta fisiere Excel. Sper ca cei interesati sa poata descarca programul utilizand link-ul pe care l-ati postat in mesajul Dv.
   Multumesc!
   SGC

  • janradu Says:

   Va rog daca se poate sa postati din nou linkul cu programul de calcul al puterii motoarelor in functie de dimensiune. Am acest program dar nu mai functioneaza. Multumesc si „Un an nou fericit”

  • danixweb Says:

   Pentru janradu.Trimite-mi un email pe corosd@yahoo.com si am sa il trimit.
   La multi ani tuturor.

  • stoianconstantin Says:

   La multi ani!
   SGC

 6. Anonim Says:

  Buna seara as dori sa stiu si eu daca am un motor de 380 si l-as invarti cu un motoras de 12v de putere prin fulie ma rog.. as dori sa stiu daca as putea scoate 220v m-ar interesa schema sau as dori sa stiu daca imi trebuie un condensator ceva. ce vreau eu sa fac vedeti link-ul

  Multumesc astept un raspuns !!

  • stoianconstantin Says:

   In cazurile acestea toata frumusetea sta in surpriza rezultatului experientei! Incerci si vezi ce iese, mai schimbi ceva si iar incerci …
   Totusi trebuie sa iti iei toate masurile necesare ca sa nu te accidentezi. Exista riscuri de accidente electrice si mecanice.
   Succes!

 7. Anonim Says:

  am motorul, am tot ce trebuie, as dori decat sa stiu daca imi trebuie un condenstaror sau merge fara.
  Astept un raspuns multumesc

 8. Anonim Says:

  buna ziua domnul Stoian Constantin ma ajutati si pe mine cu o idee? va rog

 9. Danixweb Says:

  Pentru Anonim.

  Un motor electric asincron cum este cel din imaginea de pe youtube nu poate fi utilizat ca generator in nici un caz.Nu credeti tot ce vedeti in filmulete.Chiar daca fizica ne dezvaluie lucruri din ce in ce mai interesante mai ales cea cuantica principiul de obtinere al unui curent electric datorat miscarii unui cadru in cimp electric este foarte clar.

  Trebuie sa ceezi un cimp magnetic prin intermediul unei bobine de excitatie sau a unor magneti iar apoi in cimpul magnetic creat sa deplasezi un cadru (bobina ) la ale carei capete va apare tensiunea electrica.Puteti obtine tensiune electrica folosind un motor de curent continuu a carui infasurare statorica o alimentati in curent continuu de valoarea tensiunii nominale a motorului; rotiti rotorul iar la capetele infasurarii rotorice obtineti tensiune in functie de viteza cu care rotiti axul.Pentru exemplificare folositi un motoras de cc de la jucarii pe care il invirtiti si masurati tensiunea la borne.

  Fara intentia de a te supara iti spun ca domnul Stoian este implicat in lucrari cu aplicatii serioase nu in experimente de clasa VI asa ca mi-am asumat eu rolul de a te lamuri.

 10. Anonim Says:

  Pt Danixweb nu ma supar ba chair iti multumesc ca mi-ai raspuns iti doresc o zi placuta !!

 11. valentin Says:

  ce este mai periculos (in curent continuu si alternativ) tensiunea sau curentu??? daca puteti sa-mi da-ti si cate un exemplu ar fi foarte apreciat.
  multumesc

  • Incze Andras Says:

   Tensiunea inseamna diferenta de potential intre 2 puncte, curentul este intensitatea curentului ce poate circula intre acele 2 puncte. R=U/I, rezistenta este egal cu tensiunea impartita cu curentul, de aici I=U/R, curentul ce strabate organismul uman depinde de rezistenta intampinata. Daca esti izolat fata de pamant rezistenta reprezentata este suficient de mare si curentul ce trece prin organism este sub valoarea periculoasa. Asta este de fapt factorul decisiv, rezistenta intampinata, dar asta fizic depinde in afara de rezistenta „naturala” al organismului uman si de alti factori care contribuie la rezistenta intampinata.

 12. emil Says:

  sa afli puterea unui motor e simplu trebuie sa aplici doar formula… P=U*I* Randamentul cos fi. Si uite asa afli puterea motorului

 13. emil Says:

  spre exemplu. P= 400 v * 38 A * 0,95 =14440 w\ 1000 w =14,44 kw.De mentinut este ca puterea se afla in watti si se transforma in kw. Ex.1000 W = 1 KW.

 14. Gabriel Iofciu Says:

  Puterea unui ,motor trifazic se afla dupa urmatoarea formula

  P=(√3)*V*I*cosφ

  • stoianconstantin Says:

   Cum facem daca trebuie sa pregatim circuitul ca sa poata alimenta un motor caruia trebuie sa ii determinam puterea daca motorul respectiv nu are placuta si nu stim ce date sa punem in formula.
   Vorbiti de curent in gol, in sarcina, la sarcina mecanica nominala?
   SCG

 15. panait marin Says:

  sunt aparate de masurat puterea, amperajul,tensiunea in comert (cititoare de curent consumat) costa50-70ron

 16. Dumitrescu Constantin Says:

  Am un generator pe benzina de 2.3 KW dar nu-mi „duce” un motor asincron de 2.2 KW. Cum pot sa maresc amperajul? As dori si o schema a montajului, daca se poate.

  Va multumesc !

  • Incze Andras Says:

   Din pacate nu se poate mari, doar cu schimbarea generatorului.
   Probabil ca generatorul nu poate sa debiteze la puterea nominala, doar mai putin. Nici puterea motorului nu este chiar 2.2 kW, ci undeva in jurul acestei valori, poate sa fie si mai mult, si mai putin.

 17. Mihai Says:

  formula de calcul a puteriii electrice a unui motor electric trifazat asincron, este:tensunea, de imultit cu intensitatea, de inmultit cu radacina patrata din 3, de inmultit cu 0,8 (care este aproximativ cosinus de FI.} Obtinem puterea electrica in Wati…

 18. Ciprian Says:

  Simplu Pmec.=1,036 * I10n unde Pmec este puterea motorului de pe placuta iar I10n este curentul de mers in gol.
  La exemplul tau I10n=18 A Pmec.=18.648 Kw deci motorul este de 18Kw.

 19. Ciprian Says:

  Sau cel mai simplu iti achizitionezi un convertor de frecventa conectezi motorul si folosesti functia Autotuning pentru identificarea marimilor electrice.

 20. Ciprian Says:

  Sper ca te-am ajutat.

 21. barlad dan Says:

  Ce se intampla atunci cand apare o supratensiune la un motor electric asincron trifazat . Creste sau scade curentul ex. La un motor de 1.1kw putere pe arbore ,ce curent voi avea la o tensiune de 370v si ce curent voi avea la tensiunea de 420v.?

 22. cristi Says:

  Buna ziua. Am 2 motoare electrice de curent continuu luate de prin imprimante. Cum aflu care e mai puternic? Nu ma multumeste p=u*i, vreau justificare si procedura de masurare. In sarcina, in gol,in scurtcircuit, alimentat 10%. Cum fac fizic, ce masor, ce deduc, cum interpretez datele? Intuitiv eu l-am ales pe cel puternic dar pentru cei interesati ar fi util. Ce am facut eu nu se poate aplica la orice motor. Eu le-am alimentat la 12 v si am inseriat ampermetrul cu ele apoi am fortat oprirea mecanica a axului si am citit valoarea. Unul avea 0.6 A, celalalt 0.4 A. Mie imi este clar ca cel care absoarbe 0.6 A la 12 v e mai puternic decat cel care absoarbe 0.4 A dar vreau sa stiu cum aflu ce putere are un motor pe care nu il pot bloca manual, plus ca poate sa ia si foc in anumite situatii. Desigur, astea sunt cu statorul facut din magneti permanenti, jucarii. Principiul de masurare e mai valoros decat motoarele in sine. Sa zicem ca am un motor si stiu despre el ca se alimenteaza la 24 v. Cum pot sa aflu daca e bun pentu in ventiloator sau pentru o bormasina?

 23. Nica Valeriu Says:

  IA STAŢI PUŢIN DOMNU tatarici.tudorel cu MOTORUL ASINCRON TRIFAZAT.
  De fapt eu ştiu că MOTORUL ASINCRON SE CONSTRUIEŞTE ÎN 2 FORME: MOTOR ASINCRON CU ROTOR BOBINAT,LA CARE ÎNFĂŞURAREA ROTORULUI E CONECTATĂ LA INELE DE CONTACT ŞI MOTOR ASINCRON CUPRU ROTOR ÎN SCURT CIRCUIT S-AU ÎN COLIVIE.
  DATE NOMINALE: Puterea Nominală:Pn(W)
  Turaţia Nominală:n1(rot/min) sau p1 număr perechi de poli
  Tensiune de Alimentare:U1(Volţi) tensiune de linie
  Frecvenţa tensiunii:f1(Hz).Nu se cunoaşte diametrul interior al STATORULUI,Lungimea Pachetului de Tole Stator. Aceste dimensiuni principale se pot determina pornimd de de la puterea aparentă interioară. Motorul Asincron Trifazat se monta în circuitul electric trifazat în stea s-au triunghi.

 24. Stamate Says:

  Sa fie clar pentru toata lumea: La motorul sincron, turatia este egala cu CAMPUL INVARTITOR. La motorul asincron, intervine alunecarea care face ca turatia sa fie mai mica decat campul invartitor.

 25. cosmin dragulescu Says:

  Salut vreau sa aflu cîți cai are, motoru e de 1.2 12v w.polo

  • stoianconstantin Says:

   Cred ca scrie in certificatul masinii! Daca e „das auto”, din pacate, nu veti sti niciodata daca e adevarat ce veti citi in document!!!
   SGC

 26. Soare Valeriu Florin Says:

  Buna seara!

  Am si eu un compresor cu un motor de 1,8 kw asincron adica cu rotorul nebobinat daca asta inseamna asincron.
  As vrea sa stiu daca este ars sau nu, pe bobinaj nu se vede nici o urma de negreala sau fum … Desi plasticul cu care era infasurarea tinuta la un loc este topit in anumit locuri.
  De altfel are si un condensator care pare a fi de 30/32 uF
  Motorul are urmatoarele specificatii trecute pe el 1,8kw, 2,5 hp,10,5A, Cos.P 0,85 ,2850 rotatii/min mentionez ca litera p de la cos.p este defapt o litera din alfabetu Grecesc care seamana cu p de altfel si puterea condensatorului este uF acel u este defapt miu din alfabetul Grecesc.

  Daca am scris prostii scuzati-ma dar sunt incepator si incerc sa invat.

  Va Multumesc!
  Valeriu Florin

  • stoianconstantin Says:

   este vb de factorul de putere „cosinus de „fi”” si de microfarad unitate de masura a capacitatii.
   rotorul este presupun tip „colivie” (bare de aluminu) Statorul trebuie masurat rezistenta ohmica a bobinajului si rigiditate dielectrica a bobinajului fata de masa.
   SGC

 27. Constantin Says:

  Deci….1+1=2!

  Daca nu ai eticheta poti doar estima valorile motorului;masa motortului(kg) marimea motorului(cm) dimensiunea axului(mm) forma motorului(prindere flansa sau cu talpa) capacul legaturii(patrat,rotund,maarime etc)…toate aceste informatii la ai in fata.

  Tot ce-a ce ai nevoie este un calculator si internet; scrii frumos la Google ;motor electric monofazat sau ma rog..trifazat si dai cautare dupa poze…te ia cam 10-15 min sa-l gasesti daca chiar nu esti imbecil.

  Iar imbecilul este acela care iti va spune ca acel motor are atata sau atata kw,turatii sau alte valori ale motorului doar dupa privire sau te ia cu formule de calcul.

  PS ; inca nu mi-a trecut prin mana vre-un motor electric care sa nu aiba eticheta si sa nu-l gasesc pe net, respectiv valorile acestora din fabricatie.

  • Incze Andras Says:

   Exista si motoare fara eticheta, dar nu din fabricatie ci ulterior se ajunge la aceasta situatie. Am intalnit mai multe cazuri, erau motoare mai vechi si cu istoricul necunoscut.

  • stoianconstantin Says:

   Intradevar exista in practica motoare fara placuta!

   Contantin vine cu idei utile. Partea „ironica” din mesaj insa putea lipsi. Personal cred ca daca te hotarasti sa ajuti pe cineva poti sa faci acest lucru si fara sa jignesti!

   Exista in viata reala tot felul de oameni si binecuvantati de Dumnezeu cu inteligenta sclipitoare, mult peste medie si oameni normali care se lupta sa traiasca!

   Unii cauta pe net raspunsuri la problemele care ii preocupa si la care singuri nu gasesc solutii oricat de evidente ar parea aceste solutii pentru cei avizati! Nu este drept sa fie ironizati pentru acest demers!

   SGC

 28. Luci Says:

  Buna ziua am un motor și nu stiu de câți kw este eu l am cântărit și are 30 de kg este din fonta . Daca mi puteți da un răspuns estimativ .

  • stoianconstantin Says:

   Nu stiu sa va raspund. Daca cititi articolul veti vedea ca nu este o problema chiar simpla si mai trebuie informatii suplimentare. Nu detin aceste informatii de detaliu legate de motorul Dvs si nici timp sa fac cercetare nu am!
   Toate cele bune!
   SGC

 29. Alexandru Says:

  Am un motor despre stiu ca e trifazat iar dupa gabarit are puterea cuprinsa intre 1,5kW si 2,2kW ;ax de 24mm ,rotor de 96mm diametru ,36 de crestaturi in stator ,corp de aluminiu si scuturi de aluminiu ,talpi sudate .
  Motorul a fost facut de IMEP si are cutia de borne pe partea cu ventilatorul . Dupa ce am schimbat rulmentii (original pe motor erau USSR si ‘numarau’ bile ) am facut un scurt test in gol .
  Alimentat la 380Vca am gasit pt legatura in stea:
  -tensiune pe bobina(oricare dintre cele trei) 220V
  -curentul la mers in gol e 0,79A
  Ca aspect general , finisaje slab calitative specifice sfarsitului comunismului ,capota si capacul cutiei facute dintr-un nailon gri .
  Masuratorile au fost facute cu un aparat care stie tensiunii si curenti alternativi .

  Intrebarea mea e : ce motor poate fi deoarece curentul masurat e dubios ?

 30. vasile proca Says:

  buna am si eu o intrebare am un motor 380 iese 3 fire din el cred ca motoru e de 1’9 in dreptul unde pune 380 pune in riand 1’9 si undeva mai jos pe la sfarsit 1’5 ce condisator am nevoie sai pun pt 220 ca undeva pe la mijloc pune ceva 50 vreau sa mentionez ca tablita e din al si numerele sunt stantate dar nu toate se cunoaste bine si literele sunt scrise normal nu statat si nu se cunoaste ce scrie asta e dilema ca nu stiu ce cate amperi sau ce condisator turatia e de 2800 va multumesc

 31. david mirceav Says:

  Fratilor ,de turatie nu vb ,consumul de curent (A) difera de la ……la 3000 mot in scurcit ,cele cu rotor bobinat sant altceva !

 32. Nastase catalin Says:

  Va salut numele meu este Catalin Nastase si nu ma pricep deloc la motoare electrice am o intrebare care mi-ar fi de mare folos si anume ce tip de motoare au 36 de crestaturi in stator?

  Va multumesc frumos!

 33. Alexandru Says:

  Am un motor asincron trifazat cu 36 de crestaturi in stator ,motor trifazat .

  • Nastase catalin Says:

   Va multumesc pt raspuns despre ce motor este vorba daca imi puteti spune sau imi puteti scrie pe mail nastase.nicolae.catalin@gmail.com eu nu cunosc foarte multe lucruri despre motoarele electrice asa ca orice sfat imi este de mare ajutor

 34. Ioniță Says:

  Bună seara.am și eu o problema cu un motor care e conectat cu o pompa.pe plăcută nu pot vedea ce cos are.tip motor NMD 25/190B N795,55 Q max 9.6 ~ Mot. Kw 3 n 2900 1/min volt 220∆/380 ¥ Hz 50. A11/6.35 l.cl.F IP 44 S1. IEC 34.pe motor nu scrie că e asincron sau nu. La m conectat in ∆ tensiune 240 v ( asta e tensiunea la priza) îl pornesc cu o baterie de condensatori pe care o deconectez imediat ce ajunge la turație.mai am conectat o alta baterie de condensatori pentru cf. Aici am o mare problema după 30 de minute motorul se înfierbântă și ajunge la 48°c.am 210 micro farad la cf.am scăzut la 198 micro. Și la 148 micro farad cum am văzut pe un site din franța.promlema persista.(mentioez că mai am un motor asincron 380v pe care l am conectat la 240v și merge foarte bine.dar de putere mai mică) condensatorii sunt de 450v.sunt un începător și îmi cer scuze daca nu am scris cum e in jargonul dvs. Rog să mă ajutați și sa mi spuneți dacă tentează sa folosesc pompa cu motorul asta.multumesc anticipat.

  • Incze Andras Says:

   Probabil ca se incalzeste deoarece nu are suficenta putere pentru actionarea pompei la alimentare cu condensator. Am intalnit varianta la care condensatorul e conectat permanent la motor trifazic in cazul alimentarii de la o singura faza insa nu stiu ce fel de motor este, la un strung mic am vazut aceasta solutie care a fost aplicata deoarece proprietarul actual nu are bransament trifazat si asta era cea mai simpla solutie, la fostul proprietar strungul era fara condensatoare, pe alimentare trifazata.

  • Alexandru Says:

   Din 3 kW la alimentarea cu condensatori raman 2kW daca consensatorii sunt corect dimensionati .
   Se folosese 70…80 uF /1kW iar condensatorul de pornire e de 3x …5x mai mare .
   Pt verificarea motorului acesta se alimenteaza la trifazic dupa configurarea in stea sau se alimenteaza fara condensatori asa cum e in triunghi printr-un VFD de 3kW+ .
   Motorul e asincron .

  • Incze Andras Says:

   Asta este motorul si pompa ?

   https://tfpumps.com/product/calpeda-nmd-25-190b-a-centrifugal-pump/
   Este si un datasheet in format PDF acolo.

 35. Ioniță Says:

  Am uitat sa va spun motorul pornește bine merge rotund fără trepidații dar se incalzeste și l am oprit fara să îl ard.

 36. Alexandru Says:

  Motorul e asincron .la alimentarea cu condensatori se pierde 2/3din putere daca condensatorii sunt potriviti .
  Solutia e proba la reteaua trifazica cu deconectarea tuturor condensatorilor iar motorul se leaga in stea sau
  Alimentarea la reteaua de 230V ,conexiune motor in triunghi si alimentat prin VFD .Verificati daca pompa se invarte usor prin demontarea capotei ventilatorului si invartirea paletei .
  Daca se invarte greu, e defect unul sau mai multe lagare . Aceasta e cauza supraincalziri ,remediati .
  Se mai incalzeste? Daca da ,atunci motorul e PSF ,daca nu atunci e cum spune Incze .

  • Incze Andras Says:

   De unde sa aiba omul VFD ? 😀 In rest da, poate sa fie si problema la pompa.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: