Legea 139 /2010 de modificare si completare a Legii nr. 220 /2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei electrice din surse regenerabile de energie : Legea 139_modifL200_2008Promov_esre
OUG nr. 88 /2011 -privind modificarea si completarea Legii nr. 220 /2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie: OUG 88 11_modifL200_2008Promov_esre
Inainte de toate va semnalez o oportunitate de a avea acces la cele mai bune preturi pe net. Sansa este a celor care stiu sa profite de oportunitati INSCRIERE GRATUITA !!!
Pentru inscriere accesati linkul: WIN-4-All inscriere
Am verificat efectele mesajului de mai sus! Viteza de crestere a retelei Win-4-All este impresionanta. In cele cateva ore de la postarea mesajului s-au inscris deja 280 persoane!
Valorifica si tu acesta oportunitate!
Multi utilizatori ai blogului formuleaza intrebari legate de modul in care ar putea valorifica ee pe care ar putea sa o produca in mici centrale eoliene/solare. Aveti mai jos raspunsul ANRE la cateva interpelari primite pe acest subiect:
2010-01-25 10:07:09
Stimate Domnule Presedinte.
Am auzit o emisiune la Radio Romania Actualitati in care se discuta printre altele si despre energia produsa din surse regenerabile. In aceasta emisiune, ati afirmat ca pentru energia produsa din energie solara se primesc 4 certificate verzi ( ceea ce este corect din p.d.v. al legii 220 din 2008).
Problema este ca in realitate nu este asa. Pana la momentul in care eu am studiat problema se acorda doar un certificat verde pentru fiecare MVA produs. Motivul este ca NU EXISTA NORME DE APLICARE PENTRU LEGEA RESPECTIVA. ( aceste informatii le-am primit si de la OPCOM , si de la o firma de consultanta cu care am vrut sa fac un proiect de finantare)
Si noi am vrut sa facem o unitate de productie cu o putere de 650kVA dar in aceste conditii am renuntat. Motivele sunt simple, chiar si cu finantare nerambursabila de 50% , la pretul energiei de aproximativ 25-30Euro/MVA produs, plus pretul a un certificat verde primit aproximativ 50Euro /MVA nu se amortizeaza cei 50% din investitie decat dupa 15-20ani. (acest calcul este confom legii vechi in vigoare in care se acorda doar un certificat verde).
Adevarul este ca durata de viata si randamentul celulelor fotovoltaice dupa aceasta perioada nu mai este ridicat iar durata lor de functionare este aproape terminata. Sincer, nimeni nu poate sa faca o asemenea investitie in aceste conditii.
Sistemul practicat in celelalte state din UE este mult mai siplu, eficient si comod, in Italia de ex. se primesc 400 Euro/MVA produs din energie solara plus facilitati pentru finantare de la banci.
In concluzie, daca legea 220/2008 avea norme de aplicare si se acordau 4 certificate verzi era totusi ceva, nu este suficient de bine subventionat ca si in alte state dar totusi….. . PROBLEMA ESTE CA NICI CELE 4 CERTIFICATE NU SE POT ACORDA.
In speranta ca mesajul meu este luat in considerare, si ca Dvs. poate o sa puteti face ceva sa rezolvati aceasta problema
Va multumesc
Cu stima George Lorincz

Stimate domnule Lorincz,
Va multumim pentru interesul pe care il manifestati in domeniul surselor regnerabile (SRE) si pentru preocuparea dumneavoastra de a fi corect informat.
In cadrul emisunii mentionate, a fost facuta o prezentare generala a cadrului legislativ privind sistemul de promovare a SRE, respectiv Legea 220/2009, astfel incat si cei care sunt interesati de acest subiect, dar nu detin cunostintele necesare, sa poata fi informati asupra mecanismelor de promovare prevazute a fi adoptate in Romania.
Trebuie, insa, sa mentionam ca, odata cu aderarea la comunitatea europeanã, Romania nu beneficiaza numai de drepturi ci are si obligatii. Astfel, intrucât Legea nr. 220/2008 instituie o serie de masuri de sprijin de natura ajutorului de stat sau susceptibile de a se constitui in ajutor de stat pentru diferite categorii de beneficiari, potrivit legislatiei comunitare privind ajutoarele de stat, aceasta trebuie sa fie notificata la Comisia Europeanã si poate fi aplicata numai dupa autorizarea sa de catre aceasta (dupa cum este precizat si la art. 2, alin.(1) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG) nr. 117/2006 privind procedurile nationale in domeniul ajutorului de stat).
Totodata, dorim sa va informam ca documentele necesare autorizãrii sistemului de promovare prevãzut de Legea nr. 220/2008 au fost transmise deja Comisiei Europene, iar ANRE a elaborat si supus consultãrii publice proiectele de reglementãri prevãzute de Legea nr. 220/2008 ºi care care vor putea fi aprobate numai dupa primirea autorizarii din partea Comisiei.
In consecinta, in prezent, pentru promovarea producerii de energie electrice din surse regnerabile de energie (E-SRE) se aplica prevederile art. 6 alin. (3) din HG nr. 1479/2009 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei electrice din surse regenerabile de energie.
2009-09-25 09:12:04
Buna ziua,
doresc sa stiu concret care este pretul cu care achizitioneaza Statul Roman Energia produs de catre mine ca persona privata de o Centrala Eoliana si una cu Panouri Fotovoltaice si cu cit revinde aceasta Energie.
Doresc aceste date pentru a putea informa un Investitor German care este dispus sa construiasca la mine pe terenul privat de 20hectare o astfel de intalatie.
Va multumesc.
Cu stima Horatiu Ormenisan

– prin contracte bilaterale negociate, incheiate cu un furnizor sau cu un consumator de energie electrica, la pret negociat intre parti;
– pe piata pentru ziua urmatoare (PZU), la pretul stabilit pe aceasta piata;
– prin contracte reglementate, incheiate cu furnizorul implicit din zona in care este amplasata centrala de producere a E-SRE, la pretul de 132 lei/MWh stabilit prin Ordinul ANRE nr. 44/2007.
Precizam ca toate Ordinele ANRE mentionate mai sus pot fi accesate pe pagina de Internet a Autoritatii.
Cu stima,
ANRE
09-09-24 11:31:29
Buna ziua,
numele meu este Petre Gurita si impreuna cu 2 nemti si 2 romani am infiintat firma proderom srl cu care dezvoltam in Romania proiecte eoliene si de producere a biogasului.
In numele investitorilor nostri austrieci va rugam sa ne raspundeti daca in cazul injectarii directe a biogazului in reteaua nationala beneficiem de avantajele cazului in care am transforma biogazul in energie electrica si anume 3 certificate verzi plus 132 ron pe 1MW.
Va multumesc anticipat,
Petre Gurita München;24.09.2009

Buna ziua,
Etichete: ANRE, Asineta, autorizare electricieni, centrale solare, consultanta, continuitate, energie verde, ferme eoliene, independenta energetica, LEA jt, operator de distributie, opinii, receptoare electrice, SIER, Stoian Constantin
28/02/2010 la 11:02 |
Buna domnule Stoian,
Sunt Directorul unei firme de proiectare instalatii, si recent mi s-a facut propunera de a colabora cu o firma de consultanta la intocmirea unui studiu de fezabilitate pentru construirea unei centrale in cogenerare, de producere a energiei electrice si termice avand ca si combustibil biomasa. Proiectul ar vrea sa fie ceva aemanator cu centrala pe biomasa de 22 MW de la Radauti, dar cu putera sub 10 MW.
Intrebarea mea este legata strict de injectarea energiei electrice rezultate ca si surplus in sistemul energetic national. Ce parametri trebuie sa indeplineasca, ce conditii trebuie sa indeplineasca noul furnizor, este vreun document pe site la anre care reglementeaza acest lucru? Cata energie electrica poti injecta si care e probabilitatea de acceptare de catre electrica ca sa fi furmizor de energie electrica. Daca m-ati putea indruma catre niste acte normative, reglementari care sa ma lamureasca cum e cu injectarea surplusului de energie electrica produsa in sistem v-as ramane recunoscator.
VA MULTUMESC ANTICIPAT
28/02/2010 la 15:14 |
Salut Raul,
In primul rand utilizeaza link-urile din articol!
Vorbim de 2 licente diferite: producere si respectiv furnizare. Cea de-a doua nu este obligatorie dar in acest caz producatorul trebuie sa isi gaseasca cumparatori pentru ee produsa (in exces fata de nevoile proprii). Acesti cumparatori vor fi furnizori de ee care activeaza pe piata libera. Ar fi bine de discutat cu furnizorul implicit al zonei (cred ca EON Furnizare la Dv). Dupa acesta discutie veti avea informatiile necesare intocmirii SF. Acest SF evident trebuie sa plece de la un pret minim al ee cu care aceasta se poate valorifica.
Daca detinatorul centralei isi va lua licenta proprie de furnizare atunci ii trebuie clienti (consumatori de ee ) de pe piata libera ca sa vanda ee produsa.
Relatiile nu sunt doar bilaterale ci intervine si Transelectrica OPCOM care administraza piata de ee respectiv dispeceratul Transelectrica care se opupa de echilibrare consum respectiv operatorii de distributie „inseriati” de la producator pana la beneficiari.
Pe blog gasiti si cateva articole legate de functionarea pietei libere de ee respectiv prioncipalii actori de pe aceasta piata
Trebuie sa recunosc ca ocupandu-ma de distributia ee n-am studiat legislatia legata de furnizare/producere iar despre piata libera am doar informatii generale culese in urma participarii la cateva conferinte de specialitate. Domeniul e destul de vast!
Oricum pe site ANRE exista suficienta documetatie pt studiu. Probabil ca din aproape in aproape veti ajunge sa decelati informatiile utile in acesta etapa.
O alta cale de documentare ar putea fi un schimb de experienta la o centrala similara aflata deja in functionare.
Mai vb, la nevoie ma documetez si eu pt a va raspunde la unele intrebari punctuale.
SGC
01/03/2010 la 15:54 |
Domnule Stoian am observat ca in domeniul distributiei ee sunteti bine informat dar nu si in cazul producerii de E-SRE.
Eu sunt atat de interesat de domeniul producerii de E-SRE in sensul ca am instalatia producatoare dar nu o pot implementa ca si in cazul domnului Radu deoarece nu am gasit rezolvarea misterului in legile existente.
Sincer sa fiu eu pot sa spun ca am inteles cum stam,ma-m apucat si am studiat toate legile de pe siteul ANRE sa fiu in tema dar multi sunt inca nedumeriti. Am sa va dau un exemplu:
L220/2008 ,domnule Stoian este o lege ? sau un proiect, pana la urma propus de ANRE. citat….
Ca urmare, masurile de sprijin prevazute in Legea nr. 220/2008 nu pot fi puse in aplicare inaintea emiterii, de catre Comisia Europeana, a unei decizii de autorizare/avizare. Pana atunci, sistemul de promovare a producerii de energie electrica din surse regenerabile aplicabil este cel stabilit prin Hotararea de Guvern nr. 1892/2004, cu modificarile ºi completarile ulterioare.
Toti au inteles conform L220/2008 ca vor primi 4CV pt 1 MWh produs solar de exemplu si cand colo defapt primesc 1CV. Dar inteleg ca este de fapt un proiect ce trebuie aprobat de UE. Pai si cand se aproba acest proiect??? De ce este o lege atunci? Au trecut deja 2 ani si ….nimic?
Daca poate cineva sa raspunda concret cand se va aproba de comisia UE aceasta lege,L220/2008 .
Putem dezbate aici modalitatea de livrare a ee produsa din SRE in calitate de producator?
01/03/2010 la 18:59 |
Salut Tim,
Rezon pozitiv. Am putine informatii ref producerii de E-SRE insa sunt si eu interesat de domeniu dar inca nu mi-am facut timp sa ma documentez cu adevarat. Discutiile sunt binevenite si cu fiecare comentariu mai invatam cate ceva!
SGC
01/03/2010 la 21:24 |
Unde as putea gasi documentul conditii tehnice de racordare pentru energia produsa solar? Sunt la curent cu norma tehnica si conditii tehnice de racordare pentru CE(centrale eoliene),dar solar nu exista.
Si trebuie nu cred ca poti da in orice conditii asa(ma refer la frecventa,plaja,tensiune,mentinere,timp) deconectare la instabilitatea instalatiei nu cred ca este cazul sau sistemul de monitorizare si control cum este la eoliene nu cred ca este cazul (SCADA).
Am constatat anumite texte din legile ee din SRE sunt gresit formulate.
In cazul unui producator de E-SRE pe loc de consumator spune ca surplusul de energie neconsumat poate fi livrat in reteaua electrica …iar calculatia de bani revine producatorului se face ee produsa minus ee consumata . Eu spun ca nu are cum. exista contor pentru livrare ee in reteasi contor pentru consum. Deci toata energia E-SRE este descarcata in retea pe cai diferite. Daca ar fi asa cine ar mai investi in panouri solare de exemplu sa consume el si doar pe surplus sa primesca bani?
Sincer fug investitorii cand le explici asa ceva…
01/03/2010 la 23:32 |
Salut Tim,
Si totusi au dreptate! Exista cotoare care masoara ee in ambele sensuri. Evident ca la un moment dat ee circula doar intr-un sens. Daca WprodusaWconsumata atunci contorul inregistreaaza pe cadranul de debitare in sistem tot asa diefernta dintre Wp si Wc.
Exista si parcuri solare mari unde consumul este nesemnificativ fata de productie aici evident domina Wprodusa.
Mare parte din reglementarile si cond th sunt aplicabile si parcurilor solare. EE trebuie adusa la 50 hz si la tensiunea punctului de injectie in SEN.
E o intrega discutie legata de predictibilitatea curbei de sarcina. Cu cat e previzionata mai imprecis cu atat pretul ee va fi mai mic!
Reglementarile sunt complexe. Pate in unele aspecte excesiv de complexe dar cu rabdare pot fi intelese.
SGC
02/03/2010 la 13:52 |
Da acum inteleg,sa luat in calcul acest contor cu dublu sens. Eu nu am vazut acest contor si nu am date despre el am crezut ca este doar schematic . Bun este un punct de plecare. Mai ramane sa vad si de unde se poate achizitiona acest contor si cine il poate aproba..verifica…
02/03/2010 la 18:06 |
Tim,
Nu e problema ta. Trebuie doar sa soliciti avizul tehnic de racordare la OD si sa platesti tariful respectiv. De contor se ocupa OD (operatorul de distributie). relatia cu furnizorul care achizitioneaza ee produsa e insa mult, mult mai complicata!
Poate incerci sa citesti cate ceva despre piata libera de ee!
SGC
02/03/2010 la 21:28 |
Da domnule Stoian am aflat exact si problema cu contorul cu dublu sens.
In Germania se aplica,le pot aduce in caz de nu ar avea OD unde cer ATR. Mai ramane sa clarific problema cu furnizorul care achizitioneaza ee produsa. Dar eu am mai precizat ca ma ocup momentan de producerea ee solar cu puteri mici de 5-30KWp. Nu cred ca ar fi mare problema din moment ce mare parte este consumata 60-70%.
Planturi mici pe acoperisul casei pentru economie.
04/03/2010 la 12:46 |
Contoare dublu sens exista si se folosesc in Romania de ceva vreme. Sunt multe celule de linie de 110 unde sunt montate contoare dublu sens. Clar, ANRE doreste sa faca o distinctie intre o sursa de producere a ee din surse regenerabile si un loc de consum unde se si produce energie. Diferenta este este un raport Wprodus/Wconsumat, dar cred ca procentul nu este lamurit pentru a stabili cine este producator (persoana juridica ce incearca sa obtina profit din vanzarea de energie electrica) si cine este consumator (persoana fizica/juridica interesata de reducerea costurilor cu energia electrica).
05/03/2010 la 01:01 |
Claudiu ai dreptate,nu am stiut exact de aceste contoare cu dublu sens ca sunt deja montate,dar poate ne explica domnul Stoian in acest caz daca energia produsa este livrata pe loc de consum in aval de contorul cu dublu sens pe instalatia locuintei cum se va stii cata energie electrica SRE a produs instalatia solar ,pentru a putea fi compensat producatorul la 1MW produs sa obtina acele 4 sau 1 CV ?
Eu inteleg ca se face raportul dar atunci producatorul este discriminat ca nu mai intelege. Nu este suficient ca se scade din consum deoarece in alte tari primeste 0,4 euro/1mwh solar si cumpara din retea cu 0,2euro.
Deci in concluzie trebuiesc in acest caz 2 contoare ,adica inca unul care sa citeasca doar energia produsa solar sau eolian…nu?
06/03/2010 la 04:33 |
Tim,
Daca este necesar sa se masoare intreaga cantitate de ee produsa atunci acel contor va trebui sa fie montat „la bornele centralei” cel montat la limita cu sistemul are alte functii si va fi folosit in relatia cu furnizorul care cumpara aceasta ee
SGC
06/03/2010 la 13:50 |
Da domnule Stoian, exact la acest fapt ma refer. trebuie masurata toata cantitatea de ee produsa SRE dar si raportul productie/consum pentru scaderea facturii sau dupa caz incasarea contravalorii de energie surplus.
Fata de pretul ee pe piata libera este normal ca producatorul sa fie compensat cu CV pentru cea produsa de sistem(asta separat)
Am dedus dupa ce am analizat toate normele tehnice si legile care se refera la caz.
Dar de ce nu se specifica in nici o lege sau norma tehnica acest fapt?
10/03/2010 la 11:33 |
Buna D-le Stoian,
Sunt tot eu care v-am cerut sfatul cu privire la un studiu de fezabilitate pentru o centrala in cogenerare, pe biomasa. Din pacate la puterea pe care vroiam sa o instalam, nu erau destule resurse de biomasa in regiunea de interes, si investitia nu ar fi fost fezabila pentru o capacitate mai mica.
Intre timp am inceput sa ne orientam spre alte surse regenerabile cum ar fi energia solara si am inceput sa intocmim studiul pentru o centrala fotovoltaica de 82 kW, in jur de 430 panouri fotovoltaice cu intentia de injectare a energiei in reteaua nationala.
Am citit legea 220/2008 din ultimul link de mai sus, si am interpretat-o astfel:
Poti injecta daca esti consumator ce si produce si ai surplus de energie ce nu o poti consuma, acest surplus nu trebuie sa depaseasca cat consumi tu normal, deci practic atunci ce se intampla in ideea in care pur si simplu absorbi un fond european pentru construirea a unei centrale fotovoltaice strict pentru injectarea in retea, nu ai deloc consum propriu, decat cel al punctului de intretinere/paza al centralei? (aici raspunsul l-am interpretat in felul urmator, trebuie sa iti cauti clienti prin furnizorul zonal, avand in vedere legea piatei libere a energiei electrice).
Am interpretat bine domnu-le Stoian, sau imi trebuie alt act normatv sau reglementare tehnica sau proiect de lege pe care sa il studiez in cazul asta?
Sa va prezint mai concret proiectul: Este vorba de un oras din Salaj, unde factura la energie electrica pentru institutiile de stat(scoli, gradinite, primarie) si iluminatul stradal depaseste 5 miliarde de lei vechi anual, astfel ca Primaria s-a mobilizat in absorbtia unui fond european si proiectarea unei centrale fotovoltaice care sa ii ajute sa produca energie electrica pentru injectare in sistem, ca sa isi recupereze din banii dati pe facturi lunar.
Acuma centrala va fi undeva in extravilan, sau la limita orasului, pe un teren cu expunere sudica de care dispune primaria. Cum trebuie procedat? Trebuie facuta o retea separat care pleaca din centrala fotovoltaica si alimenteaza institutiile publice si iluminatul stradal separat de vechea retea? Sau in varianta mai simpla si pe care vrem sa mergem , centrala poate functiona independent de institutiile publice, injectatnd tot ce produce in reteaua nationala, economiile vazandu-se la sf anului cand din cei 5 miliarde se scad cat ti-a dat electrica pe kWh plus certificatul verde?
Poate stiti si pe cineva de la ANRE care ma poate ajuta si imi puneti la dispozitie un numar de telefon sau o adresa de mail.
Inca ceva, stiti cumva vreoun normativ romanesc care este in vigoare si se poate folosi la intocmirea proiectului tehnic pentru centrala fotovoltaica?
Inca o intrebare, in varianta in care se monteaza stalpi de iluminat fotovoltaici, practic fiecare cu panoul lui, corpul de iluminat si bateria de acumulare din sol, se pot obtine certificare verzi, sau certificatul verde e strict legat de injectarea in sistemul national a energiei electrice produse din surse regenerabile?
Va multumesc anticipat!
10/03/2010 la 12:10 |
Salut Raul,
Ai foarte multe intrebari! Din pacate si eu incerc sa ma informez prin aceeasi metoda: indirect, preluand idei de la cei care au studiat problema. Pana acum nu am intalnit prea multi oameni documentati. dar inca mai sper sa se intample acest lucru!
Poate totusi contactezi direct ANRE cu o lista de intrebari.
In privinta solutiei de racordare la reteaua de distributie trebuie contactat operatorul de distributie din zona pt a ontine avizul tehnic de racordare. Evident pentru consumatori dispersati se va utiliza reteaua de distributie existenta. Voi veti vinde ee unui furnizor atunci cand vor fi cunditii de productie (zile insorite) si evident veti avea si unul sau mai multe contracte pentru ee consumata, „soldarea” se va face in bani nu in ee
Pentru proiectul tehnic de racordare la retea trebuie apelat la proiectanti autorizati ANRE. Pt proiectul propriu-zis de centrala eoliana este posibil sa vina „la pachet cu centrala”. Pt proiectul de accesare fonduri europene sunt de asemenea firme specializate
Nu cred ca pt st de iluminat cu captatoare individuale se acorda certificate verzi (e doar o presupunere!).
Iti sugerez sa identifici primarii care au astfel de proiecte in faza ceva mai avansata si sa incerci sa obtii informatii de la acestea.
Atunci cand vei finaliza documetarea te invit pe blog sa iti impartasesti cunostintele si altor oameni care pot avea nevoie de ele!
11/03/2010 la 00:30 |
Raul,
Citeste Regulamentul privind preluarea surplusului de energie produsa din surse regenerabile de energie ,acolo se intelege clar cum se aplica procedura. Pentru un parc solar de 87KWp energia este preluata de operatorul de distributie. sau se pot constitui mai multe planturi de dimensiuni mici dispuse separat apartinand aceluiasi producator ,sau asociatie de consumatori ,iar calculul consum/productie se face anual ,OD plateste diferenta +CV. Acolo se explica clar cum se face si inregistrarea KW productie/consum/diferenta etc.
Iar despre stalpii de iluminat fotovoltaic ,nu se pune problema de a fi contorizati ,nu se poate ,ei sunt total separati de retea intra in alta categorie. Daca te pot ajuta cu ceva info si nu ar fi o problema as lasa un numar de contact(nu stiu daca am voie dar..) 0745319220.
Domnule Stoian ,cum pot afla cand se va pune in aplicare L220/2008?
19/03/2010 la 14:18 |
buna ziua,
noi incercam sa pregatim un proiect pe fonduri structurale pentru crearea unei ferme de panouri solare. ma poate ajuta cineva cu informatii referitoare la costurile pt aviz de racordare si autorizare anre?
19/03/2010 la 19:46
Luciana,
Avizul de racordare cu tot cu studiul de solutie probabil ca va fi sub 10000 lei. Pe site ANRE poti afla tarifele practicate. Au fost de curand actualizate.
SGC
19/03/2010 la 19:45 |
Luciana,
Avizul de racordare cu tot cu strudiul de solutie probabil ca va fi sub 10000 lei. Pe site ANRE poti afla tarifele practicate. Au fost de curand actualizate.
SGC
06/03/2012 la 11:10
Buna ziua domnule Stoian,
Ati putea sa-mi spuneti cat costurile unui ATR pentru un parc fotovoltaic de 1 MW?
Studiul de solutie il face un consultant specializat sau impune OD solutia?
Multrumesc
07/03/2012 la 18:38
Buna ziua
1) cca 60 lei!
2) puteti sa indicati OD propiecantul ales de Dv pentru elaborarea SS. Casa grabiti lucrurile adresa respectiva ar fi bine sa fie insotita si de un PV de negociere: durata si cost SS
SGC
30/04/2010 la 21:48 |
buna ziua
sint reprezentanta Fb panou fotovoltaica.de 2 an studiez legii romana despre E-SRE.discutii util in blog.
30/04/2010 la 22:29
Wecome!
If I can help you with smth just ask!
You can present us your products!
SGC
15/09/2010 la 13:40 |
Buna ziua, vreau sa stiu daca energia produsa de mine din surse regenerabile o pot da la schimb 1la1 cu energia pe care eu o consum de la sistemul national?
15/09/2010 la 15:56
Salut Emilian,
Dupa parerea mea nu se poate. Poti in schimb vinde in conditii negociate unui furnizor atestat ANRE aceasta ee. Cu banii incasati probabil ca poti face ce vrei in limita legii!
Explicatia ar fi ca ambele curbe de consum si de productie sunt imprevizibile si diferite intre ele ca parametrii si forma. Ori tocmai aceste aspecte formeaza atat preturile ee consumate cat si al ee vandute de tine insa cu algoritmi diferiti. Cu certitudine preturile vor fi diferite ceea ce exclude „schimbul”. Pe de alta parte „trocul” nu mai este acceptat in relatiile comerciale care sunt purtatoare de accize si impozite.
Subiectul e destul de vast. Anumite aspecte legate de acest subiect au fost abordate in alte comentarii gazduite de articolele legate de productia de ee.
SGC
28/04/2011 la 10:32 |
Interesant postul tau. Zilele urmatoare o sa parcurg mai multe posturi.
28/04/2011 la 16:21
OK, astept cometarii pe subiectele puse in discutie
SGC
04/11/2011 la 19:08 |
buna seara noi incercam sa pregatim un proiect cu finantare de fonduri nerambursabile pentru producerea unui parc de producere de energie solara ma poate ajuta cineva pentru incheierea unui contract de vinzare a energiei produsa si pretul pe kw
04/11/2011 la 19:26
te caut pe email!
SGC
08/12/2011 la 07:00 |
Buna ziua,
Care sunt conditiile in care o persoana fizica detinatoare de surse de energie regenerabila (solara-eoliana) poate debita in reteaua publica de distributie a energiei electrice o parte din energia obtinuta.
Exista o astfel de reglementare?
Exista posibilitatea ca sa poata debita in perioade de varf si sa consume din retea in perioade de gol de varf (de exemplu noaptea,iarna)?
Va multumesc anticipat
08/12/2011 la 11:11
Salut Samuel,
Cred ca problema inca nu este reglementata intr-un mod care sa faciliteze accesul la retea si sa incurajeze o relatie asa cum ati descris-o Dv.
Am auzit ca in alte state UE exista legislatia necesara care incurajeaza productia de ee in gospodarii si preluarea facila a surplusului de ee.
Va sugerez sa contactati OD din zona Dv cu solicitarea de ATR pentru productie de ee in microcentrale pe surse regenerabile. Sunt sigur ca veti primi toatelamuririle necesare pe care as fi interesat sa le impartasiti cu noi pe blog!
Intrebarea dv este similara interpelarii facute ANRE de dl Clisu in 2009-08-19 08:57:57
Puteti studia si raspunsul dat la acesta intrebare de ANRE. Este posibil ca de atunci reglementarile sa fi evoluat!
Daca mai vb va rog sa utilizati butonul „raspunde” de langa numele Dv pt a mentine discutia grupata. La momentul potrivit poate salvez aceasta dezbatere intr-un articol dedicat care sa aiba o vizibilitate mai buna.
Poate va faceti timp sa aderati la platforma de marketing oferta Win-4-All pe care eu o sustin.
SGC
Succes!
24/12/2011 la 20:46 |
medioambiente…
[…]Vanzarea ee produsa in centrale eoliene si centrale solare mici « Puterea sub lupă … până la bec![…]…
28/12/2011 la 21:21 |
Salutare,
Ma bag si eu ca mararul in ciorba.
Sunt consultant in energii regenerabile si acest domeniu ma intereseaza in mod deosebit.
Problema este rezolvata de legea 139/10.06.2010 care modifica legea 220/2008 si care are aprobate normele publicate in 8 dec 2011 prin OG (scuze nu mi stiu nr.)
La articolul 14 alin. 2/3 se stipuleaza ca: OD este obligat sa preia energia de la micii producatori la pretul reglementat
28/12/2011 la 21:41
Multumesc,
Foarte potrivita interventia Dv! S-a fie oare rezolvata problema?
Aveti si cazuri de aplicare practica a acestei prevederi legale?
Sunt interesat sa popularizam aceste cazuri pt ca problemele tehnice asociate productiei de ee cu injectie in retelele stradale o.4 kV sunt interesante!
SGC
29/12/2011 la 21:50 |
Si eu sper acelasi lucru deja am pierdut citiva investitori pentru care am facut simulari si alte servicii.
Pentru ee produsa din radiatie solara se vor da 6 CV si deci ee solara devine cea mai atractiva solutie ER.
Pentru proiectele cofinantate din fonduri europene indiferent de ER din care se produce energia se da un singur CV (pentru evitare dublei subventii ????) deci din simularile facute pt. Parcul solar Frumusani mai profitabil este sa obtii finantare bancara.
Cei care intentioneaza sa utilizeze panouri fotovoltaice pentru parcuri solare ar trebui sa se gindeasca de 2 ori, vorbesc aici despre deprecierea in timp a panourilor :
cca. 1%/an in primii 10 ani,
1,5% / an intre anii 10-15 si
2%/ an intre anii 15-20
dupa anul 20 pierderea este de 2,5 % /an.
Aceste informatii nu sunt declarate explicit de producatori, cunosc aceste detalii pt ca am participat la un proiect de cercetare in Statele Unite.
In SUA am cercetat o alta tehnologie comparativa ca si costuri dar mult mai eficienta. Nu am sa ocup spatiul aici dar cei interesati ma pot contacta pe mail .
29/12/2011 la 22:09
Salut Daniel,
Interesante informatii. Detaliti putin „deprecierea” se refera la randament sau la ce?
Daca mai vb va rog sa utilizati butonul „raspunde” de langa numele Dv pt a mentine discutia grupata.
Poate va faceti timp sa aderati la platforma de marketing oferta Win-4-All pe care eu o sustin.
Cu stima,
SGC
29/12/2011 la 23:58
Am aderat la platforma!
Deprecierea a fost studiata la capacitatea panourilor
de ex. un panou de 220W in acelesi conditii de radiatie solara produce:
220 W cc. in primul an ,
217,8 W in anul 2 …..
in anul 10 ajunge pe la 197,96 W ,
la 15 ani 183,55 W ,
la 20 ani 165,92 iar
la 25 de ani si finalul proiectului 146,19 W, deci o depreciere considerabila zic eu.
Bine inteles ca in acesta perioada randamentul de conversie scade proportional .
Sa nu uitam si pierderile reteaua interna care se ridica la 24% pina la BMPT (ceea ce am observat ca nu se iau in considerare in proiectele de aici din tara facute de diversi neavizati sau de agenti de vinzare de la diversi distribuitori de Panouri Fotovoltaice).
De aceea investitorii serosi prefera specialisti straini.
M-am intors in tara cu speranta ca pot aduce si implementa tehnologii de ultima ora dar se pare ca nu am luat in calcul ca Romania si romanii sunt cu 50 in urma.
Nu stiu cit imi mai permit sa ma bat cu morile de vint.
TIME IS MONEY
06/03/2012 la 11:05
Buna ziua domnule Popa,
Am putea discuta despre o consultanta privata pe subiect pe emailul meu personal: ochogea@yahoo.com
07/03/2012 la 18:40
O sa incerc eu sa il contactez pe dl Popa altfel sunt slabe sperante sa vada emailul Dv
SGC
07/03/2012 la 21:30 |
Multumesc frumos , am luat legatura. Urmaresc frecvent blogul , in special seara cind am timp. Cu Stima. Daniel Popa
08/03/2012 la 05:11 |
Va rog sa ma lamuriti cite CV se primesc daca .montez instalatie o eoliana second hand de 500 kw multumesc
08/03/2012 la 07:51
La eoliene SH 1 CV
12/01/2014 la 12:10 |
buna ziua as dori sa imi achizitionez o centrala electrica solara si vreau sa stiu daca aceasta este subventionata in vreun fel de stat
12/01/2014 la 19:30
Nu este subventionata insa se acorda 3 certificate verzi (care se transforma in bani) pe fiecare Mwh produs! La acestea se vor adauga banii obtinuti pe ee produsa
SGC
12/01/2014 la 19:37 |
in primul rind conteaza ce capacitate are aceasta centrala ,amplasament, etc. Va rog mai multe detalii.
Cele industriale au un statut , pentru cele mici casnice inca nu este terminata legislatia
11/02/2015 la 14:26 |
Buna ziua,
Ca si multi antevorbitori de pe acest blog ,am si eu aproape aceleasi intrebari. am achizitionat recent 2 HA de teren aproape de bucuresti pe A-2 in vederea dezvoltarii unui sistem fotovoltaic,cu ajutorul (sper)unui proiect structural eurpean.Intrebarea este ce fel de proiect trebuie sa accesez,care ar fi conditiile,care sunt pasii si cam cate panouri ,ce costuri,si ce putere ar avea pe cele doua HA.
in rest am citit si am invatat cate ceva,ce-i drept incet si putin cate putin de la dvs,si de la cei care au comentat pe acest blog.,in special d-lui dr.ing. Popa
Va multumesc.
21/04/2017 la 13:47 |
Buna ziua,
Am si eu cateva intrebari legate de producerea de energie electrica din surse proprii, neconventionale.
1.Varianta cu turbina eoliana
2.Varianta cu turbina hidraulica si generator cu magneti permanenti.
Instalatia pe care doresc sa o realizez ar avea o putere instalata intre 2 si 5 kW care, pentru cazul 2 kW cu turbina hidraulica ar produe 24 kwh/zi x 365 rezulta o cantitate de 8760 Kwh/an sau 43800Kwh/an in caul unei puteri instalate de 5 kW.
Consumul propriu se situeaza undeva intre 150 – 220 kWh/luna, deci intre 1800 – 2640 kWh/an , probabil undeva la 2000 kWh/luna, in medie. In aceste conditii as avea o cantitate de 6760 sau 41800 Kwh/an surplus. In aceste conditii, in care este extrem de dificil (si de costisitor!) sa obtii toata aprobarile pentru a injecta in retea energia produsa, teoretic, ar trebui sa redimensionez puterea instalata, ceea ce nu este posibil, deoarece sunt perioade in care consumul se ridica si la 4-5 kW, functie de consumatorii simultani din perioada respectiva. O rezolvare rezonabila ar fi sa pot utiliza un contor reversibil care, in cazul surplusului injectat in retea micsoreaza indexul, iar in cazul consumului din SEN mareste indexul, la final constatandu-se diferenta in +/- de Kwh. Diferenta in + o sa o platesc conform sistemului de plata de la momentul respectiv, in rest, pentru diferenta in – nu solicit plata, o consider DONATIE in schimbul facilitatii de a consuma din sistem atunci cant necesarul de energie pentru consumul propriu este mai mare decat puterea instalata.
Intrebare: pot solicita montarea acestui contor cu dublu sens si care ar fi pasii de urmat, sau pot sa injectez in sistem energia produsa in actualul sistem de contorizare fara sa solicit nimic? Ar mai fi si varianta cu acumulatori care sa suplineasca necesarul de putere in anumite momente, dar inconvenientele sunt prea multe. mai bine se pierde surplusul de energie produsa si neconsumata.
m-ar interesa, in special, un sfat din partea D-lui Ing. Daniel Popa, pot fi contactat la stoica50@yahoo.com su 0727363024.
Va multumesc anticipat !
21/04/2017 la 16:29
Am transmis mesajul Dvs dlui Daniel Popa. Sper sa mai aiba activa adresa de email care a lasat-o pe blog pt ca altfel este putin probabil ca va ajunge sa vada mesajul DVs.
Pana atunci va solicit aprobarea sa corectez unitatea de masura a puterii din mesajul dvs pt ca din gresala ati utilizat unitatea de masura specifica energiei [kWh] in loc de [kW]!
Calculele Dvs sunt pur si simplu orientative. Eu le-as cataloga si ca sunt optimiste desi imi doresc sa puteti produce cat mai multa energie electrica.
Pe de alta parte inteleg ca ati dori sa va confectionati o instalatie artizanala de producere a energiei electrice. Daca este asa OD nu va va putea valida punerea ei in paralel cu sistemul de distributie publica.
O alta idee pe care ar trebui sa o retineti este legata de faptul ca ideea Dvs de valorificare & donatie ee se bazeaza pe un troc!
Debitati ee cand puteti in sistem si o consumati cand aveti nevoie urmand ca furnizorul & distribuitorul Dvs sa accepte o soldare a inregistrarilor din registrele de consum respectiv de productie ale contorului iar daca productia va fi mai mare decat consumul sa donati diferenta operatorului de distributie (presupun ca nu va ganditi sa o donati Furnizorului, pt ca s-ar complica greu cazul!)
Pe reglementarile actuale trocul nu se accepta ca metoda de decontare intre parti.
Pe site ANRE gasiti legislatia pentru a putea deveni producator de energie electrica.
SGC
20/09/2017 la 19:02 |
Buna ziua,
Cum vedeti racordarea centralelor electrice fotovoltaice monofazate la reteaua electrica de distributie de joasa tensiune ?
20/09/2017 la 19:25
Ca un fapt care nu poate fi evitat!
Sa ne imaginam o generalizare tumultoasa. Va atrage dupa sine multe schimbari in activitatea de distributie inclusiv asupra modului in care se va gandi tariful de distributie pentru ca desi s-ar putea sa ne confruntam cu o scadere a consumului necesitatile de intretinere ale retelelor stradale raman sa zicem aceleasi!
Consider ca CEF nonofazate reprezinta o provocare interesanta!
20/09/2017 la 20:07
Racordarea producatorilor mici de energie in RED-JT nu ridica probleme in privinta dezechilibrarii consumului pe faze, cresterii nivelului de tensiune peste +10% in zona de retea unde este racordat producatorul de ee ? In afara de asta, presupun ca paralelul este conditionat de prezenta tensiunii din RED-JT
In unele situatii aparitia unui producator de ee ar putea ajuta la imbunatatirea nivelului de tensiune daca se racordeaza de ex la capat de LEA unde sunt frecvente problemele aferente nivelului de tensiune scazut.