Coexistenta cladirilor cu LEA mt realizata cu conductoare torsadate mt – studiu de caz 1


SGC 2002

Tehnologia de realizare a LEA mt utilizand conductoarele trorsadate sau cablul universal mt pozat aerian este foarte bine primita de operarorii de distributie fiind privita ca o solutie salvatoare in ceea ce priveste vecinatatea cu proprietatile private.

Reducerea dimensiunilor zonelor de protectie si de siguranta ar putea mari gradul de accesibilitate a traseelor vizate pentru constructia de linii electrice aeriene  putand reduce numarul necesar de avize sau usurand obtinerea acestora corelat cu reducerea suprafetelor de teren pe care se induc servituti.

Ca toate acestea sa devina o realitate concreta performantele reale ale conductoarelor mt torsadate si respectiv a cablurilor mt univerasale trebuie reflectate in actualizarea normativelor tehnice privind distantele de coexistenta intre LEA si diverse tipuri de vecinatati. In speta trebuie actualizat Ordinul ANRE 49/2007

Pentru a stimula acest demers pun in discutia Dv cazul care ar putea suscita cele mai multe discutii: coexistenta cu cladirile.

Daca se valideaza conditiile de paralelism si de traversare pentru cladirile locuite atunci probabil ca vom avea sustinere pentru toate celelalte cazuri de coexistenta.

Plecand de la realitatea sustinuta cu buletine de incercare ca se pot atinge cu mana cablurile universale mt si conductoarele torsadate mt aflate in exploatare sub tensiune atunci acestea ar putea sa fie asimilate conductoarelor torsadate jt din pdv al conditiilor de coexistenta cu cladirile.
Dupa cum se va vedea in tabelul alaturat am prevazut chiar si posibilitatea traversarii cladirilor locuite de LEA mt realizata cu conductoare torsadate si/sau cu cablu universal mt.

Ma simt totusi obligat sa va atentionez in mod explicit ca este doar un studiu de caz. Ordinul ANRE 49/2007 nu are nico prevedere legata de zonele de protectie si de siguranta (ZP/ZS) ale acestei solutii tehnologice. In practica, pana la actualizarea Ordinului ANRE 49/2007 eu cred ca proiectantul trebuie sa defineasca explicit ZP/ZS evitand totusi atitudini prea „liberale”!

Obiectivul învecinat cu LEA

Overhead lines in the proximity of buildings

Distanţa de siguranţă (m)
LEA 0,4 kV

Overhead LV lines

LEA 20 kV

Overhead MV lines

LEA 110 kV LEA 220 kV LEA 400 kV
Clădiri (Buildings)
Traversări clădiri locuite –  distanţa faţă de orice parte a clădirii

Crossing  home buiding

Numai LEA cu conductoare torsadate

(YES, only with LV ABC)

Se interzice traversarea de LEA cu conductoare neizolate, cu tensiuni mai mici de 110 kv a clădirilor locuite  (NO, BareConductor)

Se admite numai pentru LEA 20 kV cu conductoare izolate25 bis) (YES, only with MV ABC)

425) 525) 725)
Traversări clădiri locuite –  distanţa faţă de antenă

Crossing  home buiding distance from antena

325) 425) 525)
Traversări clădiri nelocuite

Crossing buiding without people

Numai LEA cu conductoare torsadate (YES, only with LV ABC) 325)

LEA 20 kV cu conductoare izolate (MV ABC)25 bis

325) 425) 625)
Apropieri faţă de cladiri locuite

Close nearby homes

126) 327)

126bis)

427) 52 7) 727)
Apropieri faţă de cladiri nelocuite

Close nearby buiding without people

126) 327)

126bis)

327) 427) 627)

25) Distanţa dintre conductorul lea în orice poziţie şi orice parte a clădirii (distance between bare overhead conductor and any part of buidind)

25 bis) Se admite traversarea cladirilor locuite si nelocuite cu LEA 20 kV realizate cu conductoare izolate, respectand distantele specifice LEA jt realizata cu conductoare torsadate, specificate in fig 5 din PE 106 in vigoare (Yes in the same conditions for LV and MV ABC, see figure below. The conductors should be in the exterior of marked volumes)

26) Distanţa pe orizontală intre un stâlp al LEA şi orice  parte a clădirii; liniile (fascicolele) cu conductoare izolate torsadate se pot monta pe faţadele clădirilor  cu categorie de pericol de incendiu medie sau mică (C, D , E) la distanţa minimă de 10 cm de peretele clădirii, în cazul fascicolului întins, respectiv 3 cm în cazul fascicolului pozat (LV abc can be even mounted on the woll of the building)

26 bis) Distanţa pe orizontală intre un stâlp al LEA 20 kV realizata cu conductoare izolate şi orice  parte a clădirii; liniile (fascicolele) cu conductoare izolate torsadate se pot monta pe faţadele clădirilor  cu categorie de pericol de incendiu medie sau mică (C, D , E) la distanţa minimă de 10 cm de peretele clădirii, în cazul fascicolului întins, respectiv 3 cm în cazul fascicolului pozat (same condition for MV abc like LV abc)

27) Distanţa între conductorul extrem al LEA la deviaţie maximă şi cea mai apropiata parte a cladirii, fără să constituie traversare

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

20 răspunsuri to “Coexistenta cladirilor cu LEA mt realizata cu conductoare torsadate mt – studiu de caz 1”

 1. MARIUS Says:

  buna seara si al multi ani!

  articolele si noua tehnologie suscita mult interes si va fi un nou punct de plecare in proiectarea retelelor electrice aeriene de 20 kV.
  pentru inceput am doua intrebari.
  1. in cate zone din tara au fost realizate LEA 20 kV cu conductor torsadat sau cablu pozat? Daca in zona OD CEZ au fost realizate astfel de instalatii?
  2. daca a fost rezolvata problema stalpilor terminali si de colt, din punct de vedere mecanic? si daca cineva a realizat un calcul mecanic pt acesti stalpi?

 2. stoianconstantin Says:

  La multi ani Marius!

  1.1 Nu detin aceasta informatie! Din discutiile purtate cu specialistii interesati de aceasta tehnologie apreciez ca lungimea totala realizata in tara este de cca 100 km. O pondere importanta din volumul de LEA mt cu conductoare torsadate o detine Electrica Bucuresti prin sucursalele sale. Sa nu uitam insa ca ENEL, EON si CEZ sunt firme internationale care se pare ca pe alte zone de retea au aplicat tehnologia realizarii LEA mt cu conductor torsadat si/sau cablu universal cu mult timp inainte. Din documentarea pe care am facut-o pe internet se pare ca tehnologia este cunoscuta totusi de cca 20 ani

  1.2 Exista cateva proiecte realizate care urmeaza sa ajunga in faza de licitatie a executiei. Probabil ca vor urma si altele. Cred ca primele lucrari, ca peste tot, au un caracter „experimental” in ceea ca priveste noua tehnologie

  2 Da, s-au realizat calcule mecanice pentru toate tipurile de stalpi.

  SGC

 3. myhay Says:

  la ce distanta de LEA 110,220 si 400 se aproba construirea unei locuinte(case).multumesc.

  • stoianconstantin Says:

   Problema e reglementata de ANRE prin NTE 003/04 si prin ordinul 40/2007: zone de protectie si de siguranta.

   Pentru retelele de inalta tensiune se poate permite construirea caselor sub aceste retele, desi, daca este posibil ar trebui evitat acest lucru.

   SGC

 4. ILIESCU ALLA Says:

  va rog , daca se poate, sa ma lamuriti asupra distantei de construire a unei cladiri fata de liniile LEA 220 V. CLADIREA VA FI parter, va fi de alimentatie publica

  va multumesc

  • stoianconstantin Says:

   Nicolae Munteanu spune:

   22/07/2010 la 12:54 | Răspunde modifică

   Dl Iliescu cititi pe blog sau pe site http://www.anre.ro ordunul 49/2007 sau NTE 003/04 sau platiti un consultant sa va citeasca el. Daca intrebati la Transelectrica pe 50 de lei va da si avizul de amplasament f util la obtinerea autorizatiei de construire!
   NM

  • stoianconstantin Says:

   Sunt permise si traversarile LEA 220 kV peste cladire daca se asigura un gabarit de minim 5 m. In cazul apropierilor trebuie sa aveti minim 5 m fata de proiectia orizontala a conductorului LEA la derivatia maxima produsa de vant.
   Se poate vedea NTE 003/04 pagina 100.
   Succes!
   SGC

 5. adrian stefan Says:

  se admite traversarea cladirilor locuite de catre o LEA de joasa tensiune realizata cu conductoare torsadate si daca se poate , la ce distanta?

  • stoianconstantin Says:

   Ai pe blog un articol legat de PE 106. Acolo gasesti informatia cautata!
   Mai vb
   SGC

 6. albu sergiu Says:

  LEGAL SE POATE ACORDA UN AVIZ FAVORABIL,FARA STUDIU
  DE COEXISTENTA ,PENTRU D=8M APROPIERE INTRE O LO-
  CUINTA SI O LINIE LEA DE 20 KV ?

  • stoianconstantin Says:

   Salut Sergiu,
   depinde de mai multe caracteristici ale liniei. Aparent daca distanta intre proiectia orizontala a conductorului si proiectia orizontala a cladirii sunt 8m ar fi OK,
   Depinde insa pentru ce fel de teren a fost construita LEA cu circulatie redusa/intensa, tipul legaturilor etc.
   Raspunsul definitiv il pot da reprezentantii OD dupa vizitarea amplasamentului.
   Succes!
   SGC

 7. Bogdan Says:

  Buna seara!
  Felicitari pentru realizarea acestui blog.
  Va rog, daca este posibil, sa ma ajutati cu cateva sfaturi.
  Este necesara alimentarea cu energie electrica a unei hale de productie. Locatia se afla in mediu rural. Transformatorul din localitate nu poate asigura puterea necesara (aprox. 120 kw). Se impune o extindere a liniei de 20 kv si montarea unui transformator de 160 kva. Hala respectiva se gaseste in interiorul satului. Distanta de la LEA 20kv pana la hala este de aprox. 800 m.
  1. Se poate face extinderea LEA 20 Kv pe cablu torsadat in localitate? (tinand cont de faptul ca sunt case pe ambele parti ale soselei).
  2. Ar fi si varianta extinderii cu LES 20 Kv executata pe soseaua care traverseaza localitatea (nu exista spatiu de a poza cablul pe marginea soselei).
  3. Ce solutie ati sugera in situatia de fata?
  4. Este necesar ca beneficiarul sa ceara un studiu de solutie? Daca da, la cine, la OD?
  Va multumesc mult si imi cer scuze daca nu am reusit sa descriu situatia si sa formulez intrebarile corect.

  • stoianconstantin Says:

   Inclin sa cred ca este posibil. Solutia depinde mult de punctele de delimitare. Daca doriti delimitare la 20 kV s-ar putea sa fie unele probleme.
   Studiu de solutie pare necesar. El se finanteaza de Dv si se comanda de OD. Puteti insa da o incredintare directa pentru acest studiu de solutie
   SGC

  • Bogdan Says:

   Va multumesc pentru raspuns.
   Deci, daca delimitarea va fi pe JT, atunci se va putea face extinderea LEA 20 Kv pe cablu torsadat pana la hala de productie?
   Ati putea face o estimare valorica a studiului de solutie in situatia de fata?
   Va multumesc.

  • stoianconstantin Says:

   Da,
   SS ar trebui sa nu coste prea mult 2-3000 lei
   Daca va alegeti executantul atunci se poate si mai putin mai ales daca veti avea in vedere si etapele ulterioare de proiectare si/sau executie.
   SGC

 8. ovidiu T Says:

  Buna ziua,

  Doresc sa efectuez un studiu de coexistenta pentru a poza Fibra Optica pe 3000m de LEA 20KV, OPERATOR Electrica Muntenia Nord.
  Va rog sa imi ofertati acest studiu.

  0736690904

  • stoianconstantin Says:

   Succes!

   Sa vedem daca reusiti sa capacitati oferte. Voi trimite mesajul Dv si direct la 1-2 unitati autorizare de proiectare sa vedem daca sunt interesati de lucrare.

   Succes!

 9. Grigore ion Says:

  Buna ziua
  ,am un teren care este străbătut de o LEA de 220 kV,am nevoie de cineva sa imi faca un studiu de coexistență

  • stoianconstantin Says:

   Va sugerez sa studiati lista unitatilor atestare de pe site ANRE si alegeti una care activeaza in zona Dvs (cu sediul cat mai apropiat de locatia Dvs) sau apelati la Sucursala Transelectrica in zona careia doriti studiul de coexistenta ca sa va indice 2-3 unitati atestate care lucreaza frecvent in zona dlor.

   Eu va pot recomnada Power Design din Cluj care proiecteaza cam peste tot in Romania eventual va poate recomnada pe altcineva mai apropiat de locatia Dvs. Gasiti date de contact pe net

   Altfel puteti astepta, cu sanse reduse, sa vada un proiectant autorizat anuntul Dvs si sa va contacteze!

   Succes!
   SGC

  • Grigore Says:

   Multumesc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: