Istorie – Ordinul ANRE 90/2009 regulamentul de autorizare a electicienilor


SGC 2002   Va semanlez aparitia noului regulament de autorizarea a electricienilor aprobat prin Ordinul ANRE 90/2009  din 19 nov 2009 si publicat in Monitorul Oficial 847/08.12.2009.

Noul regulament intra in vigoare la 30 de zile de la publicare (08.01.2010) data de la care este abrogata editia anterioara, Ordinul ANRE 25/2007

Ordinul 90/2009 poate fi accesat pe site ANRE: www.anre.ro sau descarcand fisierul atasat acestui articol: Ord 90 09_RegAutorizEE_MO0847

Remarc faptul ca noua editie contine un numar destul de mare de modificari. Intre acestea reglementarea mai atenta a cerintelor privind pregatirea profesionala solicitata candidatilor. Prin noul regulament un numar mai mare de persoane vor putea solicita obtinerea calitatii de electrician autorizat

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

11 răspunsuri to “Istorie – Ordinul ANRE 90/2009 regulamentul de autorizare a electicienilor”

 1. Ferenc Says:

  Buna Ziua
  Bun gasit in noul an.
  Am vazut noul regulament si am citeva nelamuriri.
  In legatura cu calificarile necesare: nu vad sa se incadreze tehnicienii electronisti cu scoala tehnica postliceala in nici un grad de autorizare(pina acum puteau sustine pentru gradul 2B).Care este situatia?
  Si un lucru curios, dovada cursului de pregatire pentru examen!
  Un curs obligatoriu organizat de catre cine, la ce pret , mai ales in provincie?
  Ma intreb de obligativitatea sustinerii unui curs o data la 10 ani pentru personalul din domeniu.Ce se intimpla cu cei care au absolvit acum 20 de ani,au sustinut examenul anul trecut?Sint si ei obligati de a participa la un asemenea curs, altfel lucrind in ilegalitate?
  Cu stima
  Ferenc

 2. stoianconstantin Says:

  Salut Ferenc,
  La multi ani!
  Din pacate nu am raspunsuri la intrebarile tale. Trebuie abordat direct ANRE pt raspunsuri, Eu pot emite opinii/pareri dar care nu au valoare daca nu se bazeaza strict pe trevederile regulamentului. ANRE poate da insa eventuale derogari pe care sa le aiba in vedere sa le includa in editiile urmatoare ale regulamentului.
  SGC

 3. Ferenc Says:

  Multumesc pt. raspuns.
  Am sa incerc sa intreb pe cei in cauza, dar din pacate nu se grabesc la capitolul raspunsuri.Am intrebare pusa fara raspuns inca din iunie 2009,mai astept, poate odata.
  Dar sint curios de parerea celorlalti din breasla.
  Ferenc

 4. stoianconstantin Says:

  Te sfatuiesc sa contactezi ANRE prin telefon de ex dna Mihaele popescu sefa serviciului de autorizari sau in scris. Cred ca vei obtin raspunsul cautat mai operativ.
  SGC

 5. Ferenc Says:

  Intre timp am reusit sa gasesc un raspuns concret pe pagina ANRE la rubrica info electricieni \cursuri de pregatire:
  „- Titularii de legitimatii de electrician autorizat, emise de ANRE, a caror valabilitate expira in anul 2010, pentru inscrierea la examenul de autorizare la acelasi grad/ tip, vor respecta prevederile art. 19 din Regulament, cu precizarea ca, in conformitate cu prevederile art. 63 din Regulament, nu trebuie sa faca dovada ca au urmat un curs de pregatire teoretica. ”
  Cu stima
  Ferenc

 6. stoianconstantin Says:

  Salut Ferenc,
  Esti tare de tot!
  SGC

 7. andrei Says:

  Buna ziua,
  Am depus dosarul pentru autorizare gradul II B, sesiunea PRIMAVARA 2010,dar nu am fost acceptat decat pentru I B, motivul fiind ca nu indeplinesc conditiile de calificare profesionala.
  Fac mentiunea ca sunt absolvent de SCOALA PROFESIONALA,2 ani,calificat in meseria de ELECTRICIAN,si absolvent de SCOALA POSTLICEALA.2 ani, cu specializarea”TEHNICIAN ELECTRONIST PENTRU RADIO-TV,AUTOMATIZARI,TEHNICA DE CALCUL-ELECTRONICA PROFESIONALA”.
  Din ” REGULAMENTUL DE AUTORIZ. AELECTRICIENILOR” am inteles ca absolventii de scoala profesionala nu pot participa pentru autorizare gradul II B ,ci doar pentru I B, diploma de tehnician electronist ,insa,nu ma poate ajuta in acest caz,pentru a sustine examenul de autorizare gradulII B ?
  Cu respect’
  ANDREI

  • stoianconstantin Says:

   Andrei,
   Odata ce s-a pronuntat ANRE noi toti ceilalti putem emite doar pareri care nu pot schimba cu nimic starea de fapt!
   Imi pare rau pentru frustraea ta!
   SGC

 8. andrei Says:

  Domnule Stoian,
  multumesc pentru raspuns.
  Cu scuzele de rigoare.pentru insistenta, va rog sa ma lamuriti si sa va exprimati o parere in legatura cu diploma mea de absolvent al scolii postliceale, nu ma pot incadra,dupa cum este prevazut in regulamentul de autorizare a electricienilor, la CPA 5 ,pentru a fi acceptat la examen pentru gradul II B?
  Multumesc,
  CU respect ,
  ANDREI

  • stoianconstantin Says:

   Salut Andrei,
   Ma onoreaza faptul ca apelezi la mine! Imi pare rau ca te dezamagesc. Nu sunt un expert in materie de reglementari ANRE. Iti sugerez sa insisti la ANRE eventual, daca poti fa urgent o deplasare la ANRE si intre in audienta la Directorul care se ocupa de autorizarea electricienilor. Totusi cred ca poti rezolva problema consultarii si cu un telefon.
   SGC

 9. Ferenc Says:

  Salut Andrei
  Vad ca esti in acelas situatie, ca mine.
  Detin acelas tip de diploma de postliceal si cu noua reglementare nu mai am drept pentru IIB.
  Am scris pt.ANRE o intrebare in aceasta tema,subliniind faptul ca in situatia actuala este o aberatie sa excluda tehnicienii electronisti (instalatiile energetice si de automatizare sint pline de componente electronice AAR,UPS,comenzile pentru compensarea energiei reactive,AMC,PLC, relee programabile,etc.)Nici macar sa raspunda.Au o atitudine dictatoriala, nu prea logica.Consider ca excluderea electronistilor dintr-un domeniu care este in plina modernizare nu este prea logica si in avantajul domeniului respectiv.Din pacate nu vad o sansa reala pentru inbunatatirea situatiei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: