Problema lui Attila!


 1. Muzsi Attila spune:
  21/11/2009 la 12:50 modificăAm asa: A.binom diferentiat JT, putere avizata 95 kw, iar la capitolul putere este putere maxima varf 10,60 kw la 95,83 lei = 1015 lei, iar putere rest ore 7,4 kw la 41,12 lei= 305 lei. Anul acesta luna trecuta am avut cel mai mare consum de energie activa de 2070kw, la reactiva ceva de 508kw.
  treaba este ca eu platesc curentul la altcineva, eu inca nu am curentul propriu, necesit instalare trafo, pt care nu am bani. Totul este situat intr-o Avicola, unde am cumparat o hala. Sa fie oare aceasta taxa de putere faptul ca transformatorul la care sunt si eu legat prin intermediul fostului proprietar, care mai are 3 hale, este al avicolei?
  Daca imi montez un trafo propriu, tot as plati aceasta taxa de putere?
  Va multumesc pentru amabilitatea Dvs de a raspunde unor intrebari pentru unul ca mine, din pacate aici in Deva degeaba am apelat la enel, chiar am platit taxa pentru a-mi oferi o solutie, doar telefonic mi-sa spus ca trebuie trafo si gata. Am apelat si la doua firme, care repede m-au expediat ca sub 10000 de euro nu scap. In rest nu pot scoate nici o informatie de la nimeni, de parca ar fi secret de stat. Oricum am inteles din modurile de comportare ca totul este o chestie de interpretare.
  Am vazut ca peste tot in tara sunt instalate trafouri aeriene de tip vechi, ori acum toti imi zic ca nu o sa imi lege un trafo second chiar daca este verificat, numai cel italienesc cu 10000 de euro.
  Aproape ca imi merita sa investesc in o alta forma de energie, daca costurile sunt asa de mari, si ca investitie, si ca taxa pe kilowatti, si ca taxa de putere.
  Va multumesc si aveti toata stima. Attila din Deva

Tarifele se gasesc pe site http://www.anre. ro Mai jos ai un print screen al ecranului de pe site ANRE de unde se pot descarca tarifele de interes. Daca nu ti-ai exrcitat reptul de alegere a furnizorului atunci tariful tau il vei gasi in ordinul 134/2008

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

15 răspunsuri to “Problema lui Attila!”

 1. stoianconstantin Says:

  Salut Attila,
  Pentru inceput o sa te rog sa citesti 3 articele de pe blog. Intre timp eu caut linkuri catre tarifele ee in vigoare.
  Capcanele tarifelor sociale intre realitate si dezinformare
  Factura de energie electrica poate fi redusa semnificativ
  Optiunile consumatorilor industriali pe piata libera de energie electrica

 2. stoianconstantin Says:

  Attila,
  Raspunde-mi la cateva intrebari:
  1 Ai aviz tehnic de racordare? Cel putin unul in care sa ti se stabileasca statutul de subconsumator
  2 Ai un contract de furnizare ee?
  3 Ce poti sa spui despre punctul de delimitare dintre retelele operatorului de distributie si cele ale consumatorului la instalatiile caruia esti racordat
  4 unde este montat grupul de masura pe care plateste ee consumatorul proproprietar de instalatii electrice de distributie ee
  5 ce tarif are consumatorul principal
  6 care este puterea transformatorului din care esti alimantat

  Dupa ce imi raspunzi la o parte din intrebari, cel putin, mai vorbim. Eu trebuise sa deduc „poza” completa pt ca pana la ati face o alimentare proprie trebuie sa vedem ce se poate face in situatia de fata. Poate reusim sa „umblam” si la tariful ales de consumatorul principal.

  In principiu vreau sa fac o analiza completa asa ca te rog sa colaborezi chiar daca va dura putin!

  SGC

 3. Muzsi Attila Says:

  Incerc sa raspund:
  1.) Nu sunt subconsumator sa zic asa „legal”. Fostul proprietar de hale a avut 4 hale, toate legate la un ceas, la un transformator care alimenteaza toata Avicola, cca 30 de hale. Eu am cumparat o hala din cele 4, iar eu platesc toata factura, fiindca asa ne-am inteles, pana imi rezolv instalatia mea. Sincer nici nu stiu daca exista posibilitatea de subconsumator? Nu am nici un fel de aviz de racordare.
  2.) Nu am contract de furnizare ee cu nimeni.
  3.) Scriu ce stiu, fiindca nu prea inteleg termenii. Din cate stiu cablurile subterane care vin de la transformator si cutiile de sigurante la fiecare hala este proprietatea celui care a avut 4 hale. Am aflat ca de la trafo vin 2 randuri de cabluri, una vine direct la mine in hala si una merge in prima hala, iar halele sunt legate intre ele. Distributia se face din cutiile respective. Inalta tensiune in zona intra chiar langa hala mea, un stalp este chiar la 20 metri de coltul halei.
  4.) Grupul de masura, contorul este montat in spatiul transformatorului, dar nu am avut acces acolo niciodata.
  5.) cel de la care folosesc eu curentul, are tarife care reies din factura: e activ varf:0,597 lei/kw, e activ normal: 0,219lei/kw, iar reactiva 0,0599 lei/kw. Peste care vine puterea maxima varf 95,83lei/kw, putere maxima rest ore 41,233 lei/kw. Asa platesc circa 1,2 lei/kw.
  6.) Nu stiu de puterea transformatorului de la care sunt alimentat, dar mi-sa spus ca nu pot consuma cat are.

  Ca sa ma leg si eu de acest trafo, este necesar acordul la notar de la 2 proprietari, pentru asezarea cablului subteran, dar mi s-a spus, ca nu ies mai ieftin si ca nu o sa am puterea ca la un trafo propriu.
  In fine nu inteleg suta la suta ce este, iar peste astea se suprapune si un fel de iritare a vecinilor mei, chiar si a fostului proprietar, fiindca nimeni nu a crezut ca voi face ceva cu hala. Am facut locuinta, atelier, chiar si in chirie am dat din spatiu, sa am curentul meu a devenit o problema majora.
  Va multumesc inca o data pt atentia Dvs. Attila.

 4. stoianconstantin Says:

  Attila,

  Crezi ca ai putea sa intri in posesia avizului de racordare al persoanei/firmei care detine contractul de furnizare. As afla foarte multe informatii din acel document. Daca intri in posesia lui ii faci o poza sau o scanare si mi-l trimiti pe email.

  De asemenea as fi interesat de o schita a terenului tau, cu figurarea halei, cu vecinitati si cu pozarea retelei de 20 kV, si a postului de transformare.

  SGC

 5. stoianconstantin Says:

  Pana la urma cred ca cel mai bine este sa soliciti oficial operatorului de distributie eliberarea avizului tehnic de racordare (ATR). Te va costa cca 50-100 lei (asta in ipoteza ca solutia este clara si nu trebuie elaborat studiu de solutie, acesta probabil ca va costa intre 2000-5000 lei).
  In urma acestui demers vei sti care sunt posibilitatile de racordare la reteaua publica de distributie si costul estimat pentru aceasta racordare.
  Din datele pe care mi le-ai comunicat se pare ca titularul contractului de furnizare are tarif tip „A” binom diferentiat la joasa tensiune. Asta implica ca postul de transformare este in gestiunea operatorului de distributie. In aceste conditii barele de joasa tensiune ale acestui post de transformare sunt disponibile si pentru tine,
  Exista ipoteza ca masura energiei sa se faca la joasa tensiune dar cu tarif de medie tensiune (se aplica niste corectii de pierderi) aceasta implica gestiunea postului la consumator.
  In aceste conditii s-au mai vazut cazuri in care revanzarea ee catre subconsumatori sa se faca la tarife de joasa tensiune astfei incat din diferenta de tarif sa ii ramana ceva si proprietarului de post de transformare.
  Revanzarea ee sub aceasta forma nu este corecta. In plus nu prea se pot gestiona tarife diferite pt consumator in relatia cu furnizorul si pt subconsumator in relatia cu consumatorul principal
  Ca sa nu mai tergiversam lucrurile calea cea mai simpla este pentru tine sa te adresezi operatorului de distributie (OD). Poti apela la un consultant de specialitate in acest demers insa eu iti recomand sa ai incredere in personalul OD pentru ca este totusi varianta de cost minim de a intra in posesia unui ATR.
  Eventual mai vorbim daca mai apar elemente noi pe parcurs asupra carora vrei sa obtii clarificari.
  Trebuie sa mentionez ca eu am facut ipoteza ca vorbim de un agent economic. Daca vorbim de un conum casnic atunci lucrurile pot fi usor diferite. Dar oricum solutiile depind de o multime de factori, concreti, locali pe care vad ca nu reusim sa ii definim in dialogul nostru.
  Acum daca tot ai un articol dedicat si daca nu s-a confirmat asteptarea mea de a putea avea un studiu de caz detaliat al unei probleme destul de intalnita in practica: consum de ee neautorizat de OD, te rog sa ne relatezi cum vei solutiona cazul si calea pe care o vei parcurde sa devii titular de contract.
  Succes!
  SGC

 6. Muzsi Attila Says:

  Multumesc pentru un raspuns detaliat. Inca o intrebare mai am: Daca de exemplu parcurg pasii necesari cu avizul si/sau studiu, lucrarea are un termen de care trebuie sa tin cont? Fiindca poate nu reusesc in cateva luni sa scot banii?
  Voi relata oricum fiecare pas care am parcurs in viitor.
  Multumesc inca odata, Attila.

 7. Muzsi Attila Says:

  Daca am transformatorul meu, la ce tarif de kw ma pot astepta? Multumesc. Attila

 8. stoianconstantin Says:

  Salut Attila,

  Conf art 29 alin 1 d din HGR 90/2008 ATR la mt si jt isi pierd valabilitatea daca in 3 luni de la data emiterii solicitantul nu incheie contractul de racordare cu OD.

  In conf cu art 29 alin 2 din HGR 90/2008, la cerea titularului de ATR, OD poate prelungi o data cu 3 luni valabilitatea ATR daca conditiile th care au stat la baza emiterii lui nu s-au schimbat

  Totusi daca ajungi la un ATR chiar daca pe moment nu il pui in aplicare ai informatii stii la ce sa te astepti. Sunt sanse ca si ulterior cand vei cere actualizarea ATR in vederea racordarii sa primesti aceeasi solutie.

  Pana nu ai un ATR nu stii de ce sa te feresti!

  Pretul mediu rezultat lei/kwh depinde de multi factori intre care:
  – puterea nominala a trafo
  – gradul lui de incaracare
  – forma curbei de srcina
  – tariful ales
  Prin urmare nu pot sa iti fac o antecalculatie daca nu stiu ce elemente sa introduc pentru calculul costurilor.

  Din articolele pe care ti le-am recomandat intentionam sa descoperi cat de importanta este cunoasterea curbei de sarcina in alegerea tarifului. O buna alegere a tarifului care se potriveste unei curbe de sarcina poate aduce economii de 30-40% fata de varianta cea mai dezavantajoasa de tarif posibil.

  SGC

 9. Muzsi Attila Says:

  Buna seara si va doresc un craciun fericit.
  Inca nu am inceput demersurile la enel, fiindca deocamdata sunt descurajat de potentiala costurilor, sume de care nu dispun, dar oricum la inceputul anului viitor o sa incerc sa obtin macar Atr. Cine stie ce mai apare intre timp?
  Cu stima Muzsi Attila de la Deva-Mintia.

 10. stoianconstantin Says:

  Salut Attila,
  Craciun fericit! La multi ani! Succes in legatura in relatia cu OD!
  SGC

 11. Muzsi Attila Says:

  Buna Domnule Stoian.
  De atunci nu am reusit sa rezolv nimic cu bransamentul. Am ajuns la o solutie verbala din partea reprezentantului Enel, ca imi scot o firida de la transformatorul de unde se alimenteaza toate halele si de acolo sa ma descurc cum pot pana la hala. Dar si solutia asta m-ar costa in jur de 12000 lei.
  Daca tot mai tineti pe blog problema mea, si nu va deranjez, imi puteti spune daca aceasta suma este reala? Intreb, fiindca din auzite si ce am mai citit, un bransament simplu, cum doresc eu, de cca 10kw, nu se ridica peste 3000, eventual daca mai trebuie un stalp, se ridica la 5000. Ca sa imi faca un bransament in transformator poate sa se ridice la o asemenea suma?
  Va multumesc pentru interesul Dvs.
  Cu stima Muzsi Attila.

  • stoianconstantin Says:

   Salut Attila,
   Eu va sfatuiesc sa obtineti avizul tehnic de racordare si apoi sa solicitati oferte de la 2-3 constructori, Sunt convins ca veti reusi sa obtineti preturi corecte, convenabile, sub pretul „de catalog” la care evalueaza OD solutia de racordare.
   Nu pot sa avansez o evaluare pt ca nu imi e clara solutia. Totusi mi se pare o solutie rezonabila BMPT montat in imediata apropiere a PTA sau chiar pe stalpul PTA.
   Succes!
   SGC

 12. Muzsi Attila Says:

  Multumesc foarte mult pentru interes si ajutor. Voi reveni dupa ce rezolv problema. Attila.

 13. Muzsi Attila Says:

  Buna ziua. In final problema mea s-a rezolvat foarte simplu. M-am dus la firma Parva Electrice din Deva, care pe langa ca m-au scutit de drumuri la Enel, in doar trei zile mi-au sapat trei sute de metri de sant, au montat un contor cu protectie la pamant, si mi-au montat si o cutie de sigurante pe hala mea. Au facut o lucrare excelenta, si la un pret neasteptat de mic.
  In atatea ani nu am reusit sa obtin o solutie scrisa de la Enel, cel care era reprezentantul lor imi tot povestea aiurea, fara lucruri concrete. Am avut multe alte incercari si la alte firme, la fel am ramas doar cu povesti si fabule, fara solutii concrete. Cand am vorbit cu domnul Parva, un om profesionist si serios, mi am dat seama ca o sa am curent in sfarsit.
  Ii multumesc si pe aceasta cale. Si va multumesc si Dvs Domnule Stoian ca v-ati ocupat de problema mea.
  Va doresc numai bine. Cu stima Attila.

  • stoianconstantin Says:

   Salut Attila,
   Ma bucur ca ai rezolvat problema. Iti doresc mult succes si toate cele bune!
   SGC

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: