Unimec: cleme si armaturi pentru LEA 20 kV cu conductoare torsadate


SGC 2002 Va propun sa vedem cum arata la 18.01.2010 graficul accesarii acestui articol la 3 luni de la publicare astfel incat sa ne facem o imagine asupra gradului de interes e care il prezinta blogul (clik pe grafic pentru a fi deschis intr-o pagina noua):

Recent am primit de la un coleg, realmente preocupat de nou, un set de fise tehnice privind noile cleme si armaturi UNIMEC destinate constructiei LEA 20 kV cu conductoare torsadate mt. Experienta indelungata in constructia si proiectarea de retele electrice a dlui Ing Dumitrescu Luigi imi da incredere sa sustin promovarea noii tehnologii in Romania.

In articolele precedente am insistat asupra avantajelor pe care noua tehnologie le prezinta sub aspectul zonelor de protectie si de siguranta. Aceste avantaje sunt reale si incontastabile. Avem posibilitatea sa realizam linii mt practic in aceleasi conditii cu Ljt realizate cu TYIR.

Stim cu totii cat de greu se obtin acordurile de la proprietari pentru colaoare de siguranta de 24 m. In unele cazuri este practic imposibil. In aceste conditii LEA mt comuna cu LEA jt pe stalpii jt reprezinta solutia cu cele mai multe atuuri:

 • cost redus,
 • culoare de siguranta reduse
 • buna comportare in exploatare
 • meteo-sensibilitate mult diminuata fata de LEA mt realizata cu conductoare neizolate

Probabil ca in curand vom avea o actualizare a Normei Tehnice privind zonele de protectie si de siguranta ale capacitatilor energetice ceea ce va contribui la consolidarea noii tehnologii.

Sa vedem fisele tehnice la inceput sub forma de fisiere pdf:

Prezentam mai jos si doua tipuri de ansambluri de role pentru cabluri. Consider ca a fost necesar sa se proiectaze si sa se realizeze aceste dispozitive si implicit trebuie sa le prezint la tehnologia de realizare a LEA mt pentru ca se poate realiza trecerea LEA/LES atunci cand se utilizeaza  cablu universal 20 kV fara sectionari.

Voi incerca sa prezint aceleasi fise ca fotografii pentru a putea fi vizualizate direct:

bratara

CLEM.TORS.S-20kV

clemtori

Clema de derulare si sustinere pentru cablu trifazat universal 20 kV montat in LEA 20 kV:

UNICLAMS-20kV

Vom vedea acum o legatura de intindere in aliniament realizata cu CLEMTORI pe un cablu torsadat 20 kV cu purtator de otel. Aici avem in fapt replica lui CLAMI pentru noua tehnologie:

legatura de intindere in aliniament cablu torsadat MT

Legatura de intindere in aliniament realizata cu clema de derulare si sustinere pentru cablu universal UNICLAMS 20 kV pe un cablu universal 20 kV.

legatura de isustinere in aliniament cablu universal MT

Legatura de intindere in aliniament realizata cu clema de derulare si sustinere pentru cablu universal CLEMTORS 20 kV pe un cablu torsadat 20 kV. Vazand aceasta clema consider ca se va putea extinde domeniul sau de utilizare si la retelele jt realizate cu TYIR marind productivitatea lucrarilor de constructie a retelelor jt ceea ce in noile conditii de reducere a timpilor maximali admisi, normati de ANRE pentru intreruperea consumatorilor constituie un avantaj important

legatura de sustinere in aliniament cablu torsadat MT

Vom vedea acum o legatura terminala realizata cu CLEMTORI pe un cablu torsadat 20 kV cu purtator de otel. Si aici avem in fapt replica lui CLAMI pentru noua tehnologie:

legatura terminala realizata cu CLEMTORI pe cablu torsadat 20 kV

Legatura de sustinere in colt pe cablu torsadat cu purtator de otel realizata cu CLEMTORS 20 kV sutinute de o armatura dedicata acestui scop

legatura de sustinere in colt cablu torsadat MT

Ansambluri de tragere  cablu universal 20 kV.

Cred ca ansamblurile de role pot fi utilizate si pentru cablurile 20 kV clasice cu izolatie uscata. Am totusi banuiala ca acesta ansambluri de tragere cabluri ar trebui sa poata fi fixate in sol. Nu cred ca greutatea cablului va asigura implicit si stabilitatea (fixarea) acestor ansambluri pe traseu. Un alt aspect care ma treocupa este legat de distanta recomandata de producator intre doua ansambluri succesive de role de ghidare si tragere. Probabil ca vom afla acesta amanunte in scurt timp. Posibil si din comentariile cititorilor!

In principiu nu vad nicio problema pentru utilizarea acestor role si la pozarea LES jt

Role tragere LES in aliniament

role aliniament

Role tragere LES  in  colt

role intoarcere

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

11 răspunsuri to “Unimec: cleme si armaturi pentru LEA 20 kV cu conductoare torsadate”

 1. Tica Says:

  As dori sa stiu cum pot afla mai multe despre proiectarea de astfel de linii electrice. Am in lucru doua lucrari care se preteaza la aceasta tehnologie, dar experienta mea in acest domeniu este limitata. Va multumesc!

  • stoianconstantin Says:

   Probabi lca cel mai usor ar fi sa apelati la un proiectant autorizat! Altfel e tare complicat!
   SGC

 2. johnny Says:

  Buna seara!
  Domnule inginer as dori sa stiu cum se face legatura intre LEA MT clasica in Torsadat MT si unde pot gasi un detaliu de executie.
  Va multumesc!

  • stoianconstantin Says:

   Salut Johnny,

   Relativ simplu. Similar legaturii dintre un cablu clasic si LEA neizolata. vezi detalii pe blog utilizand fereastra de cautare care apare pe fiecare pagina in dreapta sus sau cauta in lista de articole de pe pagina a_cuprins: tehnologia de realizare LEA mt cu conductoare izolate.
   Mai vorbim, succes!
   SGC

 3. anton n Says:

  buna ziua !
  cum se realizeaza priza la circuit comun realizat cu torsadat cu purtator de otel ( MT) si torsadat de 0.4 KV ? si legatura la priza a celor doua torsadate ?

  • Incze Andras Says:

   Depinde de stalp, insa nu stiu daca este permis acest lucru. In principiu daca stalpul nu are conductor de pamantare incorporat, atunci trebuie coborat la baza stalpului la platbanda prizei de pamantare cu un conductor de la torsadatul superior mai sus, pe asta se poate racorda si torsadatul inferior. In situatia cu conductor de pamantare incorporat, se pot racorda ori la aceeasi, ori la diferite puncte de legatura din partea superioara al stalpului, la baza stalpului se racordeaza la punctul de legatura platbanda de la priza de pamantare.

 4. Cosmin Says:

  Buna ziua.

  Poate sa posteze cineva poze unor lucrari reusite cu legaturile de sustinere in aliniament, colt si intindere pentru linii electrice de medie tensiune cu cablu torsadat si purtator de otel?

  Va multumesc.

  • Incze Andras Says:

   Incearca ori la Unimec Buzau, ori la FDEE Electrica Transilvania Nord-SDEE Baia Mare sau SDEE Oradea.

  • Incze Andras Says:

   Despre lucrarile de la SDEE Baia Mare este si un articol postat pe blog.

 5. Alex Parvu Says:

  Buna ziua domn inginer.

  Ma puteti ajuta cu mai multe informatii privind mansonarea cablului de 20kV cu fir purtator ( distante bucla, dim. firului purtator, producator mansoane…) cat de multe informatii sunteti amabil sa ne furnizati. Eventual si niste poze in care sa se vada detaliat.

  Va multumesc si va asteptam la Sibiu!

  • stoianconstantinoian Says:

   Salut Alex,
   Am mai scris ceva pe blog ref la acest subiect. te rog cauta, Daca nu gasesti caut eu si iti dau link-ul
   Nul innadire cu cleme cu pene, mansoane pozitionate in scara, mai ales in deschidere, rezerva nu este necesara. Oricum in deschidere nu se pune problema de rezerva iar la stalp s-ar putea lasa dar complica inutincarca inutil stalpul.
   In rest manson simplu pe cablu uscat!
   SGC

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: