Retele electrice aeriene torsadate de medie tensiune


SGC 2002 Va propun sa vedem cum arata la 15.06.2016 graficul accesarii acestui articol, la aproape 7 ani de la postare, astfel incat sa ne facem o imagine asupra gradului de interes al subiectului pus in discutie (clik pe grafic pentru a fi deschis intr-o pagina noua):

Raport de accesari 2009-2015

In ultimii ani in Romania au patruns tehnologii moderne de realizare a LEA mt. La inceput componentele au fost integral importate de regula prin intermediul SC ELMET INVEST SRL din Finlanda si apoi asimilate in tara.

De mai multi ani SC UNIMEC SRL a manifestat multa disponibilitate si inventivitate  care s-au concretizat prin produse de calitate si prin incurajarea modernizarii tehnologiilor de realizare a retelelor electrice de transport si de distributie a energiei electrice.

Amintesc aici doar CLAMI care este o clema care a permis un salt calitativ foarte important in realizarea LEA MT si jt prin eliminarea necesitatii sectionarii conductoarelor la stalpii de intindere. Eliminarea unui numar insemnat de sectionari ale conductoarelor in ax a dus implicit la eliminarea unui numar important de potentiale puncte slabe.

Realizarile UMIMEC s-au obtinut in mod evident prin efortul personalului propriu dar si prin coagularea unor echipe mixte cu specialisti din SEN. Acest articol este rodul colaborarii dintre specialistii SEN si UNIMEC avand un rol important de informare a specialistilor romani asupra noilor cleme si armaturi pentru realizarea LEA mt cu conductoare torsadate si cabluri universale mt.

Articolul  va fi prezentat in aceasta luna in cadrul Conferintei Nationale si Expozitiei de Energetica Sinaia, 21-23 Octombrie 2009 fiind semnat de:

Ing. Ioan Rusu din cadul SISE Muntenia Nord,  Ploiesti, Str. A. Muresanu, nr. 58 ;    Ing Voicu Mihai din cadrul SC ELECTRICA SA si Ing. Vasile Gheorghe Directorul SC UNIMEC SRL , Buzau, str. D. Filipescu, nr. 3, tel. 023872411188, fax. 0238726937, email : unimec@unimec.ro

Summary: The new cables technologies offer a new solution for cables in air at Midle Voltage level. This new solution, of construction MV network on pole using cables, solve many problems of the existent MV lines also in  Romania. For example, this new technology solve the problems regarding the MV lines cross the forests or cities. Especial, in Romania, using the existing LV lines on poles, by installing MV cables in air, could built new transformer points for new electric injection to solv the voltage level at customers and increase the transmission capacity of LV lines.

 

 

1. PREZENTARE GENERALA

Conform tehnologiilor actuale, liniile electrice de medie tensiune din Romania se construiesc in varianta cablu subteran sau cablu amplasat pe estacade si in varianta aeriena cu conductoare neizolate sau preizolate.

Aparitia tehnologiilor noi de construire de cabluri electrice de medie tensiune torsadate, implica desigur si in Romania aparitia de noi oportunitati privind rezolvarea unor probleme ale retelelor electrice aeriene clasice: protectia liniilor electrice la traversarea zonelor impadurite in care exista pericole de avarii prin atingerea conductoarelor de catre arbori, solutii simple de alimentari cu energie electrica la medie tensiune in zone urbane prin amplasarea cablurilor pe cladiri sau stalpii existenti.

Temele majore de cercetare pentru SISE Muntenia  Nord si SC UNIMEC Buzau privind construirea de retele electrice aeriene torsadate de medie tensiune sunt:

 1. Utilizarea stalpilor liniilor de medie tensiune existente in vederea montarii circuitelor torsadate de medie tensiune in vederea inlocuirii cnductoarelor clasice
 2. Utilizarea stalpilor liniilor de joasa tensiune existente in vederea montarii circuitelor torsadate de medie tensiune in vederea realizarii de injectii noi in retelele de joasa tensiune prin montarea de noi posturi de transformare. Aceasta noua solutie asigura construirea de noi posturi in zona distrubutiei energiei electrice de joasa tensiune fara a mai fi necesare lucrari de construire de linii electrice de medie tensiune pe stalpi noi.

In acezst sens, la SISE Muntenia Nord s-au realizat cercetari in domeniul proiectarii iar la SC UNIMEC Buzau s-au construit si testat clemele si armaturile necesare pentru construirea de retele electrice aeriene torsadate de medie tensiune.

2. TIPURI DE CONDUCTOARE TORSADATE DE MEDIE TENSIUNE

 

fig 1 Cablu torsadat mt autoportant

Fig. 1 Cablu torsadat pentru linii electrice de medie tensiune

fig 2 Cablu mt torsadat cu purtator din Ol

Fig. 2 Cablu torsadat pentru linii electrice de medie tensiune cu purtator de otel

fig 3 Cablu universal mt autoportant

Fig. 3 Cablu trifazat universal pentru linii electrice de medie tensiune

Variantele constructive de cabluri electrice torsadate de medie tensiune asigura toata paleta de utilizare in orice domenii : linii noi aeriene, cabluri torsadate amplasate pe cladiri, cabluri torsadate utilizate chiar in mediu acvatic.

3. RETELE ELECTRICE AERIENE TORSADATE DE MEDIE TENSIUNE

Studiile realizate de SISE Muntenia Nord si SC UNIMEC Buzau pe retelele aeriene electrice de medie tensiune, in scopul inlocuirii conductoarelor existente cu cablu torsadat la aceiasi tensiune, au pornit de la o analiza comparativa privind calculele mecanice privind solicitarile stalpilor la greutatea conductoarelor existente in conditiile cele mai grele impuse de normativele in vigoare, respectiv la depuneri de chiciura si cablu torsadat montat in aceleasi conditii.

Din analiza greutatilor proprii ale conductoarelor clasice si torsadate pentru 1000 metri de retea trifazata, a rezultat ca greutatea fascicolului torsadat cu fir purtator este cca. 30 % mai mare decat greutatile sumate ale celor 3 conductoare neizolate.

Pentru liniile electrice aeriene, calculul mecanic se realizeaza la o grosime limita a stratului de chiciura, functie de zona meteo in care este construita linia. Cel mai defavorabil caz, este cel in care grosimea stratului de chiciura este in diametru de 3,5 cm, ceea ce inseamna o greutatea conductor + chiciura de cca. 7‑8 kg/metru. Adica pentru o linie electrica trifazata, depunerea de chiciura este de 7‑8 kg/metru x 3 conductoare = cca. 21-24 Kg/metru.

Fig. 4 Legatura de intindere in aliniament

Fig. 4 Legatura de intindere in aliniament

Din studiile realizate de SISE Muntenia Nord pe conductoarele torsadate de joasa tensiune, aceasta fiind montate intr-un singur fascicol, depunerea de chiciura, desi in diametru este mai mare, dar este mult mai mica pe un metru de lungime retea decat depunerea simultata pe 3 conductoare ca in cazul retelei de medie tensiune clasice.

Fig. 5 Legatura de sustinere

Fig. 5 Legatura de sustinere

Fig. 6 Legatura de sustinere - detalii

Fig. 6 Legatura de sustinere – detalii

Fig. 7 Legatura de sustinere pentru torsadat fara fir purtator

Fig. 7 Legatura de sustinere pentru torsadat fara fir purtator

Pentru retele de medie tensiune clasice, varianta inlocuirii conductoarelor clasice neizolate cu conductoare torsadate presupune:

–          pastrarea stalpilor de medie tensiune existenti

–          demontarea consolelor existente si montaj usor de cleme si armaturi de mici dimensiuni: ex.:  fig. 4,  fig. 5, fig. 6 si fig. 7 realizate prin cercetari proprii de catre SC UNIMEC Buzau

–          greutati mai mici ale chiciurii pe un fascicol de conductoare torsadate fata de greutatea sumata de 3 faze a chiciurei in cazul conductoareolor clasice

4. RETELE ELECTRICE AERIENE TORSADATE DE MEDIE TENSIUNE COMUNE CU RETELE DE JOASA TENSIUNE

Retelele de joasa tensiune din Romania, construite de lungimi mari su cu multi consumatori, datorita cresterii cererii de putere electrica sunt supraincarcate si functioneaza la varf de sarcina cu pierderi mari de tensiune si energie.

Una din solutiile clasice actuale de proiectare este de a realiza injectii prin construirea de noi posturi de transformare. Acest fapt presupune si construirea de linii electrice noi de medie tensiune. Prin montarea de noi posturi de transformare se realizeaza:

–          micsorarea lungimilor retelelor de joasa tensiune

–          cresterera capacitatii de transport

–          limitarea caderilor de tensiune

–          micsorarea pierderilor de putere si energie

Din studiile realizate de catre SISE Muntenia Nord si SC UNIMEC Buzau a rezultat ca circuitele torsadate de medie tensiune se pot monta din punct vedere mecanic pe liniile electrice aeriene de joasa tensiune existente.

In acest mod, se reduc considerabil costurile cu realizarea unei linii de medie tensiune noi.

Realizarea linilor comune de joasa tensiune aeriene sau torsadate cu linii de medie tensiune torsadate presupune:

–    realizarea tehnologiei de legatura a conductorului de medie tensiune torsadat la linia de medie tensiune clasica. Solutia optima de realizare a legaturii este de la stalpul cu separator de la ultimul post de transformare din localitate.

–    montarea noului post de transformare cu realizarea legaturilor la cablul torsadat

5. CONCLUZII

 

Retelele de medie tensiune construite cu conductoare torsadate rezolva o serie de probleme importante din functionarea retelelor de medie tensiune existente construite cu conductoare clasice neizolate:

 1. Elimina avariile din liniile de medie tensiune din zonele impadurite
 2. Asigura solutii simple de alimentari cu energie ectrica in zone urbane aglomerate prin montarea cablurilor de ,medie tensiune torsadate pe cladiri existente
 3. Este o solutie viabila pentru montarea de posturi de transformare noi in retelele de joasa tensiune pentru:

–          cresterera capacitatii de transport

–          limitarea caderilor de tensiune

–          micsorarea pierderilor de putere si energie

BIBLIOGRAFIE

[1] Iacobescu Gh., s.a., Retele electrice, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1981

[2] Rusu I., Preda L., Stefu A., Auditul energetic, instrument modern al eficientei utilizarii energiei. Conferinta Nationala a Energiei, CNE ‘’98, Neptun 14-18 iunie 1998

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

46 răspunsuri to “Retele electrice aeriene torsadate de medie tensiune”

 1. Vio Says:

  Foarte bun articolul. Sunt interesat de subiect.

  Ce demersuri mai trebuiesc facute pentru a se putea pune in practica?

 2. stoianconstantin Says:

  Salut Vio,

  Pur si simplu trebuie proiectare in aceasta solutie lurarile de modernizari retele existente si/sau de realizare a retelelor noi incepand cu cele destinate racordarii consumatorilor si continuind cu cele initiate de OD pentru marirea capacitatii RED.

  SGC

 3. florian puscau Says:

  Lucrez in proiectare si as fi interesat daca totusi pentru linii de medie tensiune care folosesc conductoare torsadate se pot utiliza stalpi de joasa tensiune din beton armat centrifugat tip SC 10001,10002 si 10005 si daca se poate merge in comun cu linii de joasa tensiune cu conductoare torsadate si linii de medie tensiune de asemenea cu conductoare torsadate pe aceiasi stalpi de tipul celor enumerati mai inainte.Daca da care este distanta de montaj intre cele doua linii avand in vedere ca nu sa elaborat inca un normativ cu privire la distantele de traversare respectiv de apropiere fata de diferite obiective(drumuri,ape,cladiri etc) ale liniilor de medie tensiune cu conductoare torsadate.De asemenea m-ar interesa cand se pot folosi fascicule de conductoare torsadate de medie tensiune cu purtator de otel si cand fara.

 4. stoianconstantin Says:

  Salut Florin,
  Cablul torsadat mt si cablul universal mt se utilizeaza in aceleasi conditii ca si cu TYIR jt inclusiv distantele de proximitate intre circuite respectiv intre acestia si obiectele de decor.
  Toata gama de stalpi jt este utilizabila pt circuite comune evident cu calcule de dimensionare. Ideea e ca nu sunt probleme iar sarcinile mecanice asociate circuitelor mt sunt comparabile cu cele de jt.
  Iti recomand sa contactezi pentru opinii si semnatarii articolului de mai sus.
  SGC

 5. Rusu Augustin Says:

  Dle Stoian,

  Am citit primul articol cu ceva vreme in urma.
  Am vorbit cu Dvs la telefon ieri. Ulterior am realizat
  cine sunteti(ati fost cam eliptic) si mi-am amintit de acel articol al Dvs. despre LEA cu cablu universal si accesorii Ensto. M-am luat cu alte probleme si nu am mai dat importanta acelui articol.
  Doresc sa va informez ca IPROEB a inteles potentialul utilizarii cablurilor de MT aeriene si inca din 2008 am produs si omologat cu Electrica doua tipuri de cabluri de MT pt. LEA:
  cablul universal UA2XE2Y(similar cu cablul AXCES produs de Ericsson) si cablul torsadat de MT cu purtator de otel
  TA2X(FL)2Y-Ol).
  Doresc sa subliniez(o parere personala) ca din cauza situatiei create ca urmare a divizarii Electrica (Renel, Conel etc) nu mai exista un cadru unitar de promovare, a noilor tehnologii de realizare a LEA. Aceasta situatie se reflecta din pacate si in domeniul standardizarii;nu exista standarde nationale, unitare pentru noile tipuri de cabluri. Nici chiar bine cunoscutul TYIR nu are, dupa 30 ani ,un standard national !.
  Intr-un alt articol cineva, poate Dvs, spunea ca este o inertie f. mare. Noi, IPROEB am devansat un pic normativele si de aceasta data in sensul ca iata am omologat si am livrat aceste cabluri de MT pt. LEA. fac o paranteza si spun ca dl prof. Cristescu spunea la simpozionul Electrica de la Buzau 27-29 oct. 2009 ca este corect Linii Electrice Supraterane !.
  Revenind la tema articolului doresc sa informez ca deja IPROEB a facut o prezentare itineranta a acestor cabluri; la Cluj, Buzau, Brasov, Iasi. Am livrat ambele tipuri de cabluri. universal si torsadat, este un interes din ce in ce mai mare pt. aceste cabluri.
  Binenteles am gasit sprijin la Electrica Baia Mare si mai recent am gasit o larga deschidere la Electrica Muntenia Nord.
  in persoana dlui dir. Rusu

  Primul cablu livrat a fost un torsadat TA2X(FL)2Y-Ol 3x1x70 12/20 kV cu care s-a construit prima linie din Romania, 1,5 km, langa Baia Mare.
  Indraznesc sa va trimit cateva poze ale acestei linii, facute de subsemnatul in oct. 2008 pe o vreme splendida.

  Cu respect,

  Rusu Augustin, tehnolog, IPROEB Bistrita

  PS – acum, la sfarsit, realizez ca nu stiu cum sa atasez pozele.

 6. stoianconstantin Says:

  Va salut dle Rusu Augustin,

  Multumesc pentru interventia Dv. Va contactez eu pe email pentru ca sa preiau pozele urmand ca ulterior sa postez o parte din acestea in cadrul acestui articol sau poate intr-un articol dedicat prezentarii acelor poze.
  Este posibil sa putem colabora in continuare pentru documentarea modificarii Ordinului 49/2007 ref la zonele de protectie si zonele de siguranta.
  Aveti dreptate sunt necesare in egala masura: atualizarea unor normative existente si respectiv promovarea unora noi care sa tina pasul cu noile tehnologii.
  ANRE actioneaza in acest sens. Probabil ca o dinamica superioara s-ar putea obtine prin capacitarea specialistilor din unitatile SEN. E drept trebuie multa vointa si un efort suplimentar din partea acestor oameni pentru a reusi sa se achite se sarcinile curente si in acelasi timp sa reuseasca sa contribuie la elaborarea unor norme. Probabil ca nimic nu este usor pe lumea asta.
  Apreciez reusita IPROEB de a pune pe piata conductoare noi care stau la baza unui salt tehnologic semnificativ. Apreciez (pana la invidie) oamenii din Electrica care au avut curajul promovarii acestei tehnologii.
  Trebuie insa sa recunoastem ca numai bunele intentii si asumarea raspunderii personale nu reprezinta „mixul” necesar promovarii pe scara larga a acestei tehnologii. Legat de ZP/ZS sunt aspecte de electrosecuritate si respectiv de aparare impotriva incendiilor. Aceste lucruri trebuie sa isi gaseasca locul intro reglementare ANRE pentru a avea suportul necesar aplicarii noii tehnologii.
  Toate celelalte aspecte legate de proiectare sunt rezolvabile chiar mergand pana la detalii care tin de un „proiect tip” sau de „tip” NTE 003.
  Am captat pe mai multe cai preocuparile specialistilor SEN pentru actualizarea Ord 49/2007. Presupun ca daca va fi pus un material de discutie pe acesta tema va fi foarte bine primit.
  Ma bucur pentru acest contact si sper intro colaborare concreta in viitorul apropiat.
  Cu stima
  SGC

 7. Gyarmathy Gábor Says:

  Buna ziua !
  Sunt proiectantul a mai multor lucrari cu cablu de medie tensiune din Baia Mare. Printre altele si cea prezentata in articolul cu tehnologia Ensto. Am avut placerea sa intemeiez o relatie plina de satisfactie din punct de vedere profesional cu colegii din Finlanda. Vreau sa transmit colegilor din proiectare sa nu le fie frica sa utilizeze aceasta noua tehnologie. Daca calculele dansilor in ceea ce priveste portanta stalpilor pentru zona meteo respectiva sunt bune, producatorul garanteaza pentru cablul produs (bineinteles cu respectarea tehnologiei de montare), nu exista nici un pericol pentru montarea acestora, chiar daca la ora actuala nu avem normativ elaborat pentru aceasta.
  Avand in vedere ca la ora actuala am pe rol o linie noua de cca. 11 km cu cablu torsadat de 150 mmp, as avea o intrebare, mai ales catre producator: pe teren deschis (respectiv pasune expusa descarcarilor electrice) producatorul ce recomanda in ceea ce priveste protectia cablului torsadat impotriva loviturilor directe de trasnet, pentru diferite tipuri de stalpi (beton, tubular metalici, lemn ?)

 8. stoianconstantin Says:

  Buna ziua dle Gyarmathy Gábor,

  Ma bucura mult mesajul Dv. Sincer apreciez deschiderea specialistilor Electrica fata de noua tehnologie si im mod specil realizarile Dv si ale colegilor din Baia Mare.
  Cred ca multa lume ar citi cu interes articolele/comentariile Dv legate de noua tehnologie. Va astept cu noi interventii.
  Va informez ca lucrez la actualizarea NTE 003/04 si ca in principiu am finalizat actualizarea NT privind ZP/ZS. ANRE doreste insa sa aiba actualizat NTE 003/04 inainte de a revizui NT 49/2007.
  Sper ca veti accepta sa colaboram la actualizarea NT 003/04!
  Legat de problema supratesiunilor de atmosferice si eu sunt interesat de opinia producatorilor de cablu insa este posibil sa nu aiba conturata o idee clara. Am incercat o documentare pe internet. Am gsit un articol interesant scris de un specialist din Africa de Sud prin 2005 ref la torsadatul LEA jt in zona cu frecventa mare a descarcarilor electrice. Va trimit articolul pe email. Eventual continuam discutia asupra acestui aspect pe email.
  O varianta ar fi montarea unui fir de garda din initiativa proiectantului in zonele cu frecventa mate a descarcarilor atmosferice.
  Mai vorbim!
  SGC

 9. Incze Andras Says:

  Montarea descarcatoarelor n-ar fi o solutie ?

 10. stoianconstantin Says:

  Salut Andras,
  Se monteaza la capete insa pana acolo supratensiunea poate afecta conductorul. E drept ca vorbim de un conductor ecranat dar si asa poate fi o problema!
  SGC

 11. Gyarmathy Gábor Says:

  La capete, bineinteles obligatoriu se monteaza, deoarece poate fi si trecere de la blank la cablu. Pe parcurs ar fi o problema. Bine gandit conductorul de garda, dar din pacate asta ar reduce efucacitatea si ridica costurile. Am avut de eu surpriza sa aflu lucrand la un proiect de LES 110 kV ca germanii obisnuiesc ca conductorul de compensare sa pozeze deasupra cablelor de inalta in pamant. Una dintre explicatii era chiar functia de cond de garda.
  Cu cablul torsadat de medie tensiune pentru asemenea situatii, cred ca ramane sa aflam pe pielea noastra ce consecinte va avea.

 12. ciuca costinel Says:

  rog solutie racord TYIR 20 kv cu conductor funie 20kv.

  • stoianconstantin Says:

   Salut Costinel,
   Nu prea inteleg ce vrei! Poate imi explici mai pe larg.
   SGC

  • Incze Andras Says:

   Probabil trecere de la cablu universal 20 kV la LEA MT OlAl neizolat.
   Nu stiu daca din punct de vedere al prescriptiilor etc este permis, dar m-as duce cu cablul universal 20 kV la stalpul la care trebuie realizata trecerea, asta fie stalp cu console din beton, fie cu consola metalica, in ambele cazuri as lega cu elemente de sustinere si fixare cablul universal de stalp, in cazul consolei metalice sub nivelul consolei, in cazul consolei din beton intre nivelul consolelor laterale si nivelul izolatorului din varf si de acolo as merge cu conductorii izolati din universal la conductorii OlAl cu racord prin cleme.

  • stoianconstantin Says:

   Avem pe blog un articol care prezinta tehnologia. Legatura se face in acelasi mod ca legatura dintre un cablu clasic si LEA: cap terminal + cordita.
   SGC

 13. Andreea Says:

  Buna ziua !

  M-ar interesa si pe mine tehnologia de realizare a unui racord 20kV, dintr-o LEA 20kV realizata cu conductor torsadat. Ce fel de cleme se folosesc? eventual poze, daca s-a realizat asa ceva pana acum. Ar trebui sa arate ca o legatura de derivatie LEA jt, presupun. Pe blog am gasit doar legaturi de sustinere, intindere sau terminale.

  Va multumesc !

  • stoianconstantin Says:

   Salalut Andreea,
   E tratata si speta ta. Cel putin in catalogul Ericson.
   Nu e prea simplu! Trebuie sectionat torsadatul/cablul universal si trabuie realizate 3 capete terminale: doua in ax si unul pentru racord. legatura se face prin papucii capetelor retninale. E posibil la o LEA existenta sa fie necesar si un manson in ax pentru a asigura conditii de executare a capetelor terminale.
   Daca nu e clar mai vb
   SGC

 14. Andreea Says:

  Buna ziua !

  Din pacate nu am acest catalog Ericson. Ati putea sa imi trimiteti cateva imagini? Ma gandesc ca poate au mai fost executate astfel de lucrari. As vrea sa vad exact cum se face aceasta legatura prin papucii capetelor. Restul legaturilor(terminala, sustinere, intindere) le-am inteles.
  e-mail: ana_andreea1983@yahoo.com

  Va multumesc !

  • stoianconstantin Says:

   E pe blog!
   Te rog sa utilizezi butobul „raspunde” de langa numele tau, grupeaza discutia. Se utilizeaza ori de cate ori este necesar
   SGC

  • Andreea Says:

   Buna ziua !
   Multumesc frumos, am gasit solutie doar pentru cablu universal, nu si pentru torsadat. Cei de la Ensto au si niste cleme(SL25.2, SL30 sau SP16), dar nu stiu daca sunt acceptate de CEZ. Tot nu am gasit o solutie concreta, realizata. O sa ma mai documentez, sa vad ce gasesc si o sa revin si cu imagini, daca gasesc.

   O zi buna !

  • stoianconstantin Says:

   Andreea,
   Te rog sa imi confirmi ca ai accesat link-ul pe care ti l-am oferit. Din punctul meu de vedere vedere Problema derivatiilor se trateaza la fel atat in cazul cablului universal cat si in cazul Conductorului torsadat de medie tensiune.
   Se sectioneaza axul LEA se fac capete terminale. Se realizeaza o legatura electrica intre cele 3 capete terminale (2 de ax si unul de derivatie) pe un izolator suport utilizand o piesa adcvata de conexiune.
   Daca pregatesti o aplicatie pentru un anumit OD probabil ca cel mai bine este sa contactezi Serviciul Tehnic. Cu siguranta vei obtine confirmarile necesare.
   SGC

  • Andreea Says:

   Buna ziua!

   Am vazut link-ul, am facut cereri de oferta la Ensto si Ericsson, problema este rezolvata.

   Multumesc frumos!

 15. cornel Says:

  Ce tip de treminale de exterior a-ti folosit pentru TA2X(FL)2Y-Ol 3x1x70+50Ol?
  multumesc

  • stoianconstantin Says:

   Ambele tipuri: termocontractibile la cald respectiv la rece. Am mai multe poze pe care o sa le postez pe blog ASAP!
   SGC

 16. Florescu Sorin Says:

  Buna ziua.

  Nu prea mi-e clar cum se realizeaza o derivatie noua (cu plantare de stalp in linie ).
  La sectionarea retelei cum face intinderea ( la conductorul neizolat se inadeste conductorul cu cleme cu crestaturi pentru ca nu mai ajunge ca lungime , dar aici…..) plus ca daca se fac terminale , ar trebui montate si 3 seturi de descarcatoare , eventual separator vertical si CDV, deci cam o sa fie pom de craciun stalpul de derivatie …..

  • stoianconstantin Says:

   Salut Sorin,
   Da, In plus sa iei in calcul si un manson!

   SGC

 17. Florescu Sorin Says:

  Cred ca trebuia gandit de dinainte si lasata rezerva la stalpii de intindere , la fel ca JT, tocmai pentru cazuri din astea , lucru care sa nu duca la mansonare( 3 buc.) pentru a avea inca max. 1m pentru a face terminalele si a realiza legatura acestora.
  Cum au sa arate 3 mansoane cat bratul lui Oncescu urmate de terminale care si astea ar trebui sa stea vertical , pentru ca altfel au sa tina apa , deci ar trebui ceva ca o cutie de jonctiune de MT….
  Personal nu cred ca este buna aceasta solutie decat pentru cazuri de retele radiale simple , fara derivatii initiale si mai ales ulterioare.

  • stoianconstantin Says:

   Salut Sorin,
   Si da si nu! Mai sunt cateva articole. Este tratata si problema derivatiilor. Poate mutam cometariul acolo ca sa ne referim la ceva mai concret.
   Intradevar retelele trebuie sa aiba topologie cat mai simpla de regula radiala.
   Pana la urma utilizam aceasta solutie acolo unde acest lucru are sustinere th si ec
   SGC

 18. alin Says:

  buna ziua, as dori daca se poate sa postez niste poze cu un trafo aerian , lucrare executata de mine si echipa in 2011 dar nu stiu cum .Daca ma ajutati va multumesc.

 19. alin Says:

  va rog sa ma scuzati adresa era alin_calin2525@yahoo.com

 20. Nicu Says:

  Buna,
  O intrebare daca se poate.Tocmai trebuie sa executam o lucrare cu acest tip de cablu TA2X(FL)2Y si nu-mi dau seama de unde as putea comanda niste masoane(sau setul complet tinand cont si de firul purtator).Aveti idee unde as putea comanda?
  Cu stima

  • Stoian Constantin Says:

   Salut Nicu,

   pentru faze utilizezi un manson obijnuit pentru cablu uscat. Am vazut pana acum utilizate mansoane termocontractibile la cald. Probabil ca se pot utiliza si cele termocontractibile la rece insa cred ca trebuie precizat ca se solicita o buna comportare la radiatii ultraviolete.
   Legat de firul purtator trebuie achizitionata o cleme de innadire cu bacuri si un tub temocontractibil pentru refacerea izolatiei.
   Este de asteptat ca furnizorii de accesorii sa se orienteze si sa isi diversifice rapid oferta de kituri pentru capete terminale si mansoane pentru conductoarele torsadate de mt
   Mai concret cred ca trebuie sa cauti materialele necesare la distribuitorii 3M, Raychem, ENERGOCOM eventual la Eximprod de unde probabil ca vei putea obtine toate materialele, eventual pentru clema de innadire cu bacuri la UNIMEC. Informatii mai precise nu am pentru ca de cativa ani nu mai am contact cu problema achizitiei materialelor!
   Succes!
   SGC

 21. Nicu Says:

  Multumesc.Sper sa gasesc kit-urile intre distribuitorii enumerati.
  Cu stima

 22. Gorgos Says:

  Sint curios sa stiu cum a crescut calitatea energiei electrice distribuite in reteaua de MT in care s-a utilizat cablul universal sau cablu preizolat (nr. intreruperi de scurta sau de lunga durata, goluri de tensiune). Exista situatii statistice comparative cu perioade similare ale anilor precedenti? As fi recunoscator celor ce au trecut la utilizarea in retelele de MT a acestor tipuri de cable, daca ar putea sa furnizeze citeva cifre, care pt mine ar fi extrem de edificatoare privind avantajele noilor tehnologii.
  Cu multumiri anticipate,
  GIL – Iasi.

  • Incze Andras Says:

   Daca lucrarea se executa cu grija si conform DDE, respectiv daca proiectarea s-a facut corect (dimensionari, etc) atunci nu ar trebui sa fie probleme si situatia statistica ar trebui sa indice tendinta de scadere al numarului de incidente. Atentie insa, utilizarea cablului universal sau preizolat nu aduce cu sine „miracolul”, trebuie corelata si cu alte masuri.
   Degeaba schimb cablul MT pana la PTA, daca pe JT reteaua are probleme.

  • stoianconstantin Says:

   Salut Gil,

   Volumele sunt reduse si la fel si efectele. Trebuie apelat la statistici din alte tari. Ai ceva pe blog in acest sens. Tarile unde ponderea cablului este semnificativa discuta de SAIDI de ordinul zecilor de minute daca nu chiar de SAIDI cu o singura cifra. Noi vorbim de sute de linute sau chiar de peste 1000 minute/cons/an
   SGC

 23. Gorgos Says:

  Multumesc domnilor Incze Andras si Stoian Constantin pentru amabilitatea de care au dat dovada, raspunzindu-mi la intrebare.
  Cu stima,
  GIL – Iasi.

 24. Cîmpan Radu Says:

  Buna ziua dl Stoian,

  Am o nelamurire cu privire la identificarea stâlpilor de beton. Am primit ridicarile topo ce indica faptul ca un stalp de beton de 20 kV are inaltimea de 16,1 m. Mentionez totusi ca inaltimea este masurata de la baza stalpului, iar daca mai adaugam 1,7m fundatia turata discutam despre un stalp cu o inaltime in jurul
  valorii de 17,8 – 18m. Acum vine intrebarea, care este cel mai mare stalp de beton care exista? Din cunostintele mele stiu ca SC 15016 cu H=16,2/14,5 m ar fi cel mai mare in momentul de fata.
  Va multumesc

 25. Marian Says:

  Si eu caut un stalp inlocuitor pentru SC 15016. Ma poate ajuta cineva cu o varianta mai ieftina? Multumesc anticipat

 26. ELECTRIC POWER Says:

  Reblogged this on ELECTRIC POWER.

 27. mate Says:

  In situatia cand avem retea de medie comuna cu joasa tensiune, unde si in ce cazuri si ce valori se prevad la prizele de pamantare? Multumesc frumos!

 28. - PRONEL ELECTRIC Says:

  […] https://stoianconstantin.wordpress.com/2009/10/12/retele-electrice-aeriene-torsadate-de-medie-tensiu… […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: