Ajuta ca sa fii ajutat!


SGC 2002  Deschid aceast spatiu pentru a incerca sa ii sprijin pe cai care cauta un raspuns la anumite probleme pe care eu nu le pot solutiona.

In timp vom vedea cum trebuie utilizat acest nou instrument. In principiu intentionez sa largesc baza de cuvinte cheie asociate fiecarei intrebari/teme pe care o formulati in spatiul de comentarii si/sau prin integrarea in articol a intrebarilor/temelor ridicate de voi astfel incat sa cresc vizibilitatea acestora atat pe bog cat si pe net. WordPress are un algoritm de publicitate pentru cuvintele cheie destul de eficient.

Sa vedem ce rezultate vom obtine. Va doresc satisfactie deplina in solutionare aproblemelor voastre!

Farcas Paul spune:
15/07/2009 la 16:08   modifică

Buna ziua,
As avea o lucrare la servici, este vorba de revizia unui generator si as vrea sa stiu daca exista in Romania o firma care poate sa o faca:

Cerere de oferta,

Va rog sa-mi trimite-ti o oferta de pret pentru o revizie generala a unui generator de 200 KVA, in aceasta revizie as vrea sa fie incluse toate testele si masuratorile care se pot efectua inclusiv teste de intrare in sincronism cu reteaua.
Datele nominale ale generatorului sunt:
-generator VDE 0530
-typ DSG43L1-4
-nr 6423667 A001
-400/231 Yv
-289 Amp
-1500 rot/min
-excitatie 36.8V-2.14A
-insul class – H
-IP 23
-cos phi 0.8.
Anul de fabricatie al generatorului este 2000.
Pentru alte date suplimentare va rog sa ma contactati

Mit freundlichen Grüßen/Best Regards,

Farcas Paul – Lucian
Phone no.: +40-752 / 239-480
Fax no.: + 40-256 / 305-297
E-mail: paul.farcas@conti.de

 

Monica spune:
21/08/2009 la 15:33   modifică

As avea nevoie de un formular de fisa de examinare pentru autorizarea electricienilor din punctul de vedere al protectiei muncii. Multumesc mult!

emi spune:
27/08/2009 la 10:57   modifică

buna ziua!
ma poate ajuta cineva cu FS11-90 Montarea posturilor de transformare pe un stâlp de beton

 

Pentru Silviu!

torsada tjt peste cladiri

 

 

 

 

 

interzicere traversare cond Ljt neizolat peste cladiri

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

17 răspunsuri to “Ajuta ca sa fii ajutat!”

 1. Silviu Says:

  Buna ziua,
  Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:

  Am solicitat avizul de amplasament pentru extindere si mansardare casa de locuit parter, cu mansardarea in volumul podului. Avizul este nefavorabil, pe motiv ca „… constructiile propuse nu respecta normele privind coexistenta cu instalatiile de distributie a curentului electric”. Mai exact, pe deasupra casei (chiar la coltul casei, in proiectie orizontala) trece o LEA 0,4 kV cu conductori neizolati. Drept care, se cere intocmirea unei documentatii si realizarea pe cheltuiala beneficiarului a unor lucrari de modernizare a LEA.
  Intrebari:
  1. De ce nu s-a tinut cont de faptul ca mansardarea se face in volumul podului (constructia urmand sa aiba aceleasi dimensiuni de gabarit ca si inaintea interventiei)?
  2. Daca constructia existenta poate coexista acum cu instalatiile de distributie, de ce nu va putea coexista si constructia propusa, in aceleasi conditii?

  Va multumesc,

 2. stoianconstantin Says:

  Salut Silviu,
  Insista argumentat!
  Succes!
  SGC

 3. Silviu Says:

  Multumesc pentru raspunsul prompt!

  Am incercat deja, la biroul tehnic, dar nu am avut succes. As mai insista, dar nu am alte argumente decat logica expusa mai sus. Eu sunt arhitect, aceste probleme nu tin de competenta mea. Dupa parerea si cunostintele Dvs., am sau nu dreptate? Merita sa continui?
  Pe de alta parte, ar fi in interestul si spre binele beneficiarilor sa aiba in zona o retea modernizata (fara risc de incendiu)…

  Va multumesc!

 4. stoianconstantin Says:

  Silviu,
  Detalii gasesti in prescriptia energetica PE 106 si in Ordinul ANRE 49/2007 pe blog sau pe site http://www.anre.ro In principiu OD are dreptate. Exista o neconformitate. Mergand pe logica aceasta neconformitate se pune pe seama proprietarului cladirii. Daca acesta e adevarul atunci proprietarul trebuie sa elimine aceasta neconformitate. Daca nu OD, problema este in responsabilitatea care trebuie sa actioneze la presiunea proprietarului. Acum daca tot s-a abordat problema eu cred ca ar trebui si dusa la bun sfarsit iar pericolul sa fie eliminat!
  Ti-am pus mai sus figurile de interes din PE 106/2003
  Succes!
  SGC

 5. Silviu Says:

  M-am lamurit! Sectiunile sunt foarte expresive. Intre timp, beneficiarii au primit si un pret corect pentru executarea lucrarii.
  Va multumesc!

  • stoianconstantin Says:

   Valut Virgil,
   Nu exista nicio lege. Dimensionarea personalului depinde de necesitatile Dv de continuitate si de instructiunile proprii de protectia muncii!
   Mai vorbim!
   SGC

 6. Aurel Says:

  Buna ziua!

  Am marea rugaminte de a ma lamuri daca in calitate de ing. mecanic, pot semna un proiect de producere a energiei electrice cu placi fotovoltaice.Mentionez faptul ca am un proiect tradus din strainatate, si vreau sa stiu daca este valabila semnatura mea si daca trebuie sa am societate, sau ca autonom.
  De asemenea am titlul omologat in Spania, unde, un astfel de proiect , este semnat de catre un inginer mecanic.
  In speranta ca ma veti ajuta, va multumesc anticipat.

  Aurel Dan

 7. stoianconstantin Says:

  Salut Aurel,
  Cred ca depinde ce vrei sa faci cu proiectul respectiv. Te rog sa imi dai mai multe detalii ca sa pot emite o opinie mai clara.
  SGC

 8. Aurel Says:

  Respectivul proiect vreau sa fie executat, mai exact este vorba de un camp de placi solare care vor produce 1MW energie electrica.Aceasdta energie va fi vanduta la o primarie pentru consum public.
  Nu stiu pe unde sa incep cu acest proiect, daca e valabil cu semnatura mea in calitate de ing mecanic ca si executant de la documentatia proiectului.
  Multumesc

 9. stoianconstantin Says:

  Salut Aurel,
  Trebuie inceput de la avizul tehnic de racordare. Citeste toate articolele despre ATR si mai discutam. Partea de proiect legata de constructia fizica a cetralei solare este probabil OK sa fie proiectata de tine. Vor fi insa si proiecte de circuite de evacuarea puterii produse si proiectul de racordare la reteaua de distributie. Toate acestea trebuie facute de unitati atestate si de electricieni autorizati ANRE.
  Pt ca sa poti semna proiectul tau trebuie sa ai si o forma juridica de organizare. Cel putin PFA
  Poti juca de asemenea rolul proiectantului/antreprenorului general daca ai comanda de la finantator si/sau incredintari directe pt aceste job-uri.
  Mai vorbim!
  SGC
  Daca mai sunt neclaritati mai discutam

 10. Aurel Says:

  In concluzie, pot sau nu semna proiectul respectiv, avand o forma juridica, cu titlul de ing. mecanic, fara vreo specializare ulterioara. Ma refer la proiectul centralei solare, nu la proiectele de evacuare.
  Mentionez ca partea de executie este alta problemace nu ma implica direct, aici se poate contracta o firma autorizata in domeniu pentru executie.
  Multumesc

 11. stoianconstantin Says:

  Salut Aurel,
  Daca vorbim de un proiect intitulat „centrala electrica solara” cu toate componentele lui atunci nu il poti semna. Intra sub incidenta Ordinului ANRE 24/2007 de atestare a agentilor ec de proiectare si executie instalatii electrice si sub incidenta Ordinului ANRE 25/2007 de autorizare a electricienilor de proiectare si pexecutie instalatii electrice.
  Lucrurile se pot nuanta daca vorbim de module ale proiectului de exemplu cele legate de amplasarea captatorilor solari care presupun ca trebuie sa aiba suporti, subansambluri de orientare etc.
  Daca vorbim de studii de prefezabilitate si chiar de fezabilitate care sunt necesare obtinerii finantarilor probabil ca pot fi semnate de tine fara probleme atata timp cat nu sunt destinate uzului operatorilor din SEN. In relatia cu acestia trebuie respectare Ordinele ANRE 24 si 27/2007.
  Nu stiu daca te satisface raspunsul meu. Am incercat sa iti fie cat se poate de favorabil dar sunt totusi constient ca Ordinele 24 si 25 ale ANRE trebuie respectate .
  Este f important pt tine si pentru beneficiarii tai sa stiti clar care vor fi entitatile care intra in contact cu proiectele pe care vrei sa le semnezi si care sunt cerintele lor ref la calificarea/autorizarile pe care trebuie sa le aibe proiectantii si/sau proiectantii de specialitate.
  Oricum daca as fi in locul unui om care are o comanda de onorat sunt convins ca mi-as putea asigura colaborarea unei echipe de persoane fizice si/sau juridice care sa elaboreze/verifice/certifice/etc documentatiile in tot sau pe sectiuni astfel incat ele sa fie considerate valide de toti „utilizatorii”.
  Iti doresc succes!
  SGC

 12. Aurel Says:

  In primul rand, va multumesc mult pentru eforturile facute sa ma lamuriti
  Acuma, in legaturta cu autorizarea asta ANRE pentru a putea proiecta instalatii electrice, eu ca si ing. mecanic, as putea obtine, si ce trebuie facut in acest scop.Daca trebuie urmat vreun curs de specialitate, durata, pret, etc
  Multumesc mult

 13. stoianconstantin Says:

  Salut Aurel,
  Acum cred ca va trebui sa citesti in sfarsit Ordinul ANRE 25/2007. E cam lunga calea pana la obtinerea autorizatiei dar nu este imposibil! Functie de CV-ul tau iti vei alege succesiunea pasilor astfel incat sa iti realizezi obiecivul de a fi electician autorizat.
  Succes!
  SGC

 14. mircea Says:

  Buna ziua,
  va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare: ce se poate intampla cu un generator de la o microhidrocentrala daca la LEA 20 kV in care debiteaza a avut loc inversarea a doua faze?
  Va multumesc.

  • stoianconstantin Says:

   Explica-mi putin cum se asigura conectarea la retea a generatorului la care te referi.

  • mircea Says:

   MHC-ul este privat. Cred ca au si posibilitatea conectarii manuale, prin care ocolesc automatizarile. Problema este ca l-au conectat fortat si pretind despagubiri pentru ca s-a deteriorat datorita inversarii fazelor in reteaua de 20 kV.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: