Retele electrice pe proprietati. Incalcarea dreptului de proprietate. Raspunsuri ANRE


SGC 2002  Acest subiect de larg interes pt opinia publica este abordat de ANRE la sectiunea INFO CONSUMATORI de pe site www.anre.ro

INCALCAREA DREPTULUI DE PROPRIETATE           Raspuns cadru
Conform dispozitiilor atat ale Legii energiei electrice nr. 13/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, cat si ale Legii gazelor nr. 351/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, asupra terenurilor si bunurilor proprietate publica sau privata, concesionarii si titularii autorizatiilor de infiintare si titularii licentelor beneficiaza, pe durata efectuarii lucrarilor de realizare si retehnologizare, respectiv de functionare a capacitatii, de urmatoarele drepturi ce au ca obiect utilitatea publica:
a) dreptul de uz pentru executarea lucrarilor necesare realizarii sau retehnologizarii capacitatii;
b) dreptul de uz pentru asigurarea functionarii normale a capacitatii;
c) servitutea de trecere subterana, de suprafata sau aeriana pentru instalarea de retele, conducte sau alte echipamente aferente capacitatii si pentru acces la locul de amplasare a acestora;
d) dreptul de a obtine restrangerea sau incetarea unor activitati care ar putea pune in pericol persoane si bunuri;
Lucrarile de realizare si retehnologizare ale capacitatilor din domeniul energiei electrice si gazelor naturale pentru care se acorda autorizatii, precum si activitatile si serviciile pentru care se acorda licente sunt de interes public. Dispozitiile art. 44 alin. (1) teza a doua din Constitutia Romaniei, republicata, prevad ca limitele si continutul dreptului de proprietate sunt stabilite de lege iar cele ale art. 136 alin. (5) din acelasi act normativ consacra caracterul inviolabil al proprietatii private, „in conditiile legii organice”. Potrivit acestor dispozitii, legiuitorul este, asadar, competent sa stabileasca cadrul juridic pentru exercitarea atributelor dreptului de proprietate, in acceptiunea principala conferita de Constitutie, in asa fel incat sa nu vina in coliziune cu interesele generale, instituind astfel niste limitari rezonabile in valorificarea acestuia. In acest sens, Curtea Constitutionala a retinut ca exercitarea drepturilor de uz si servitute asupra terenurilor si bunurilor afectate de capacitati atat din sectorul energiei electrice, cat si din cel al gazelor naturale, are un caracter legal, fiind determinata de un interes general de ordin public. Chiar daca, prin instituirea drepturilor de uz si servitute, titularul dreptului de proprietate sufera o ingradire in exercitarea atributelor dreptului sau, avand in vedere ca pe aceasta cale se asigura valorificarea fondului energetic, bun public de interes national, prevederile Legii energiei electrice nr. 13/2007 si ale Legii gazelor nr. 351/2004 nu contin nici o contradictie cu cele art. 44 alin. (2) din Constitutia republicata referitor la garantarea proprietatii private. Astfel, exercitarea drepturilor de uz si servitute asupra proprietatilor afectate de capacitatile din domeniul energiei electrice si gazelor naturale, cu titlu gratuit, pe toata durata existentei acestora, desi are ca efect lipsirea celor interesati de o parte din veniturile imobiliare, nu se traduce intr-o expropriere formala si nici intr-o expropriere de fapt, ci raspunde unei cauze de utilitate publica si se limiteaza la un control al folosirii bunurilor, ceea ce nu contravine art. 1 din Protocolul nr. 1 la Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, referitor la protectia proprietatii private. In vederea realiza scopului ei legitim, masura privativa partial de proprietate trebuie sa pastreze un echilibru just in intre exigentele interesului general si apararea drepturilor fundamentale ale individului, din acest punct de vedere, legea respecta exigentele impuse de prevederile Conventiei pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale

Reclame

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

12 răspunsuri to “Retele electrice pe proprietati. Incalcarea dreptului de proprietate. Raspunsuri ANRE”

 1. Raz Says:

  Asa zice legea..nimic de zis, dar fiecare instalatie de gaze sau energie electrica amplasata pe o proprietate privata face, prin restrictiile aferente acesteia ca proprietarul sa nu poata beneficia, sa zicem in cazul unei ulterioare constructii de o suprafata mult mai mare de teren decat cea ocupata efectiv de instalatia respectiva, ceea ce cred ca nu va obtine despagubiri.
  Si mai pun pariu ca domnii avocati care sustin aceste articole de lege, NU vor permite niciodata asemenea amplasamente in interes general pe proprietatea lor.
  In concluzie este Legal Dar este Imoral.

 2. stoianconstantin Says:

  Salut Raz,

  Ai dreptate. Totusi cand vorbim de instalatii noi lucrurile se schimba radical. Proprietarii riverani traseelor vizate sunt consultati li se care acordul pentru ocupare teren si/sau pentru eventualele servituti induse proprietatilor lor!

  SGC

 3. Andreea Says:

  bine v-am gasit! pe proprietatea privata a firmei mele am un cablu de inalta tensiune de 20kV subteran. acesta este dinante de achizitia terenului de catre noi, in 1998. daca vreau mutarea acestui cablu (eventual la limita proprietatii fiindca acum este pe lungimea terenului la 1/3 distanta intre laterale) ce demersuri trebuie sa fac si pe cheltuiala cui se face mutarea? avand in vedere ca e pe proprietatea mea privata consider ca ar trebui sa suporte cheltuielile cei care il exploateaza!

  • stoianconstantin Says:

   Buna ziua,

   Speta este reglementata de legea 13/2007. In conformitate cu acesta lege pentru cazul Dv devierea ar trebui suportata de Dv.

   Daca devierea este chiar necesara va propun sa studiati optiunile tehnice si sa aveti cateva oferte. Eu estimez ca s-ar putea sa puteti obtine o solutie negociata la valori pe care sa vi le puteti permite.

   Oricum pe noul traseu devierea se va face numai cu toate avizele si acordurile necesare + autorizatie de construire. Lucrarile efective de deviere vor fi contractate de OD cu care Dv veti intocmi un contract de deviere.

   SGC

 4. Lauran Says:

  Ce parere aveti despre faptul ca , pentru o lucrare de sistematizare LEA de 20 kv s-a prevazut scoaterea unui stalp din proprietate privata in domeniul public, iar persoana pe terenul caruia este amplasat nu permite acest lucru ?

  • stoianconstantin Says:

   Foarte tare!
   Ar trebui totusi facut efortul de a ii afla argumetele acestei decizii. Daca sunt mofturi atunci trebuie notificat asupra lucrarilor si in final obtinut ordin al prefectului pentru acces pe proprietate pentru dezafectarea stalpului respectiv.
   Totusi trebuie sa precizez ca adeseori schimbarea pozitiei unui stalp modifica LEA in deschiderile adiacente si atunci problema s-ar putea sa fie mai complicata si proprietarul s-ar putea sa aiba „putere” mai mare in a defini solutia finala!
   SGC

 5. Lia Miclea Says:

  Bună ziua,
  Tot în legătură cu dreptul de proprietate şi reţelele electrice. Pe proprietatea mea, în lipsa consimţământului meu, 2 vecini(practic, 2 inşi cărora le-am înstrăinat 2 loturi de teren) şi-au făcut fiecare câte un branşament-unul aerian, unul subteran. Problema este că şi-au făcut aceste branşamente , în lipsa mea,şi mai ales prin mijlocul proprietăţii mele. favorizaţi de od. pe care îl interesează doar factura. Nu pot construi , sub aceste linii care, sunt pentru 1 utilizator şi nici pe pământul proprietate, căci subteran este reţeaua celuilalt vecin. După câte am înţeles, citind legea, reţeaua publică este reţeaua care deserveşte cel puţin 2 consumatori. Prin urmare reţelele celor 2 vecini nu sunt publice.
  Am oferit drum de acces la limita proprietăţii, bazat fiind pe aşa zisele principii ale echităţii şi proporţionalităţii(care nu sunt respectate de cei care aplică legea energiei), Cum aş putea rezolva devierea acestor reţele_?(art.41, da, dar eu ar trebui să plătesc devierea). Se poate prin ORDIN PREFECT, după cum am văzut un răspuns mai sus?
  Vă mulţumesc.

  • Incze Andras Says:

   Nu cunosc legea, dar in principiu presupun daca nu ati dat acordul pentru traversare atunci aveti baza pentru a solicita devierea pe contul vecinilor, insa ma tem ca numai prin instanta se poate obtine asta daca nu intervin alte elemente in ecuatie.

 6. virgil Says:

  Eu am un stalp de joasa tensiune pe terenul meu pentru ca cei de la electrica au mers in linie dreapta,eu nu pot construi nimic sub el.distanta pana la strada este de 3m.care este zona de siguranta pe orizontala si verticala ca sa pot construi ceva? pur si simplu mi-au luat terenul,ce parere aveti? Va multumesc

 7. virgil Says:

  raspuns pentru Lia.

  Legea spune ca trebuie sa ai acordul proprietarilor de teren pentru a transversa cu o retea proprie nefiind de interes national, deci tind sa cred ca au fost la intelegere cu cei de la Electrica, caci alfel ar fi trebuit sa le ceara acordul dumneavoastra.

  Mergeti la Electrica la director si prezentatii situatia caci au incalcat legea si sa faca devierea pe banii celor care au facut retelele.

  • stoianconstantin Says:

   Salut Virgi, poti utiliza butonul „Raspunde” ca sa postezi o replica la oricare problema ridicata de cineva si de oricate ori doresti sa dai o noua replica intr-o speta!
   SGC

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: