Retele electrice pe proprietati. Incalcarea dreptului de proprietate. Raspunsuri ANRE


SGC 2002  Acest subiect de larg interes pt opinia publica este abordat de ANRE la sectiunea INFO CONSUMATORI de pe site www.anre.ro

INCALCAREA DREPTULUI DE PROPRIETATE

Raspuns cadru
Conform dispozitiilor atat ale Legii energiei electrice nr. 13/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, cat si ale Legii gazelor nr. 351/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, asupra terenurilor si bunurilor proprietate publica sau privata, concesionarii si titularii autorizatiilor de infiintare si titularii licentelor beneficiaza, pe durata efectuarii lucrarilor de realizare si retehnologizare, respectiv de functionare a capacitatii, de urmatoarele drepturi ce au ca obiect utilitatea publica:


a) dreptul de uz pentru executarea lucrarilor necesare realizarii sau retehnologizarii capacitatii;


b) dreptul de uz pentru asigurarea functionarii normale a capacitatii;


c) servitutea de trecere subterana, de suprafata sau aeriana pentru instalarea de retele, conducte sau alte echipamente aferente capacitatii si pentru acces la locul de amplasare a acestora;


d) dreptul de a obtine restrangerea sau incetarea unor activitati care ar putea pune in pericol persoane si bunuri;


Lucrarile de realizare si retehnologizare ale capacitatilor din domeniul energiei electrice si gazelor naturale pentru care se acorda autorizatii, precum si activitatile si serviciile pentru care se acorda licente sunt de interes public.

Dispozitiile art. 44 alin. (1) teza a doua din Constitutia Romaniei, republicata, prevad ca limitele si continutul dreptului de proprietate sunt stabilite de lege iar cele ale art. 136 alin. (5) din acelasi act normativ consacra caracterul inviolabil al proprietatii private, „in conditiile legii organice”.

Potrivit acestor dispozitii, legiuitorul este, asadar, competent sa stabileasca cadrul juridic pentru exercitarea atributelor dreptului de proprietate, in acceptiunea principala conferita de Constitutie, in asa fel incat sa nu vina in coliziune cu interesele generale, instituind astfel niste limitari rezonabile in valorificarea acestuia.

In acest sens, Curtea Constitutionala a retinut ca exercitarea drepturilor de uz si servitute asupra terenurilor si bunurilor afectate de capacitati atat din sectorul energiei electrice, cat si din cel al gazelor naturale, are un caracter legal, fiind determinata de un interes general de ordin public. Chiar daca, prin instituirea drepturilor de uz si servitute, titularul dreptului de proprietate sufera o ingradire in exercitarea atributelor dreptului sau, avand in vedere ca pe aceasta cale se asigura valorificarea fondului energetic, bun public de interes national, prevederile Legii energiei electrice nr. 13/2007 si ale Legii gazelor nr. 351/2004 nu contin nici o contradictie cu cele art. 44 alin. (2) din Constitutia republicata referitor la garantarea proprietatii private.

Astfel, exercitarea drepturilor de uz si servitute asupra proprietatilor afectate de capacitatile din domeniul energiei electrice si gazelor naturale, cu titlu gratuit, pe toata durata existentei acestora, desi are ca efect lipsirea celor interesati de o parte din veniturile imobiliare, nu se traduce intr-o expropriere formala si nici intr-o expropriere de fapt, ci raspunde unei cauze de utilitate publica si se limiteaza la un control al folosirii bunurilor, ceea ce nu contravine art. 1 din Protocolul nr. 1 la Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, referitor la protectia proprietatii private.

In vederea realiza scopului ei legitim, masura privativa partial de proprietate trebuie sa pastreze un echilibru just in intre exigentele interesului general si apararea drepturilor fundamentale ale individului, din acest punct de vedere, legea respecta exigentele impuse de prevederile Conventiei pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

27 răspunsuri to “Retele electrice pe proprietati. Incalcarea dreptului de proprietate. Raspunsuri ANRE”

 1. Raz Says:

  Asa zice legea..nimic de zis, dar fiecare instalatie de gaze sau energie electrica amplasata pe o proprietate privata face, prin restrictiile aferente acesteia ca proprietarul sa nu poata beneficia, sa zicem in cazul unei ulterioare constructii de o suprafata mult mai mare de teren decat cea ocupata efectiv de instalatia respectiva, ceea ce cred ca nu va obtine despagubiri.
  Si mai pun pariu ca domnii avocati care sustin aceste articole de lege, NU vor permite niciodata asemenea amplasamente in interes general pe proprietatea lor.
  In concluzie este Legal Dar este Imoral.

 2. stoianconstantin Says:

  Salut Raz,

  Ai dreptate. Totusi cand vorbim de instalatii noi lucrurile se schimba radical. Proprietarii riverani traseelor vizate sunt consultati li se care acordul pentru ocupare teren si/sau pentru eventualele servituti induse proprietatilor lor!

  SGC

 3. Andreea Says:

  bine v-am gasit! pe proprietatea privata a firmei mele am un cablu de inalta tensiune de 20kV subteran. acesta este dinante de achizitia terenului de catre noi, in 1998. daca vreau mutarea acestui cablu (eventual la limita proprietatii fiindca acum este pe lungimea terenului la 1/3 distanta intre laterale) ce demersuri trebuie sa fac si pe cheltuiala cui se face mutarea? avand in vedere ca e pe proprietatea mea privata consider ca ar trebui sa suporte cheltuielile cei care il exploateaza!

  • stoianconstantin Says:

   Buna ziua,

   Speta este reglementata de legea 13/2007. In conformitate cu acesta lege pentru cazul Dv devierea ar trebui suportata de Dv.

   Daca devierea este chiar necesara va propun sa studiati optiunile tehnice si sa aveti cateva oferte. Eu estimez ca s-ar putea sa puteti obtine o solutie negociata la valori pe care sa vi le puteti permite.

   Oricum pe noul traseu devierea se va face numai cu toate avizele si acordurile necesare + autorizatie de construire. Lucrarile efective de deviere vor fi contractate de OD cu care Dv veti intocmi un contract de deviere.

   SGC

 4. Lauran Says:

  Ce parere aveti despre faptul ca , pentru o lucrare de sistematizare LEA de 20 kv s-a prevazut scoaterea unui stalp din proprietate privata in domeniul public, iar persoana pe terenul caruia este amplasat nu permite acest lucru ?

  • stoianconstantin Says:

   Foarte tare!
   Ar trebui totusi facut efortul de a ii afla argumetele acestei decizii. Daca sunt mofturi atunci trebuie notificat asupra lucrarilor si in final obtinut ordin al prefectului pentru acces pe proprietate pentru dezafectarea stalpului respectiv.
   Totusi trebuie sa precizez ca adeseori schimbarea pozitiei unui stalp modifica LEA in deschiderile adiacente si atunci problema s-ar putea sa fie mai complicata si proprietarul s-ar putea sa aiba „putere” mai mare in a defini solutia finala!
   SGC

 5. Lia Miclea Says:

  Bună ziua,
  Tot în legătură cu dreptul de proprietate şi reţelele electrice. Pe proprietatea mea, în lipsa consimţământului meu, 2 vecini(practic, 2 inşi cărora le-am înstrăinat 2 loturi de teren) şi-au făcut fiecare câte un branşament-unul aerian, unul subteran. Problema este că şi-au făcut aceste branşamente , în lipsa mea,şi mai ales prin mijlocul proprietăţii mele. favorizaţi de od. pe care îl interesează doar factura. Nu pot construi , sub aceste linii care, sunt pentru 1 utilizator şi nici pe pământul proprietate, căci subteran este reţeaua celuilalt vecin. După câte am înţeles, citind legea, reţeaua publică este reţeaua care deserveşte cel puţin 2 consumatori. Prin urmare reţelele celor 2 vecini nu sunt publice.
  Am oferit drum de acces la limita proprietăţii, bazat fiind pe aşa zisele principii ale echităţii şi proporţionalităţii(care nu sunt respectate de cei care aplică legea energiei), Cum aş putea rezolva devierea acestor reţele_?(art.41, da, dar eu ar trebui să plătesc devierea). Se poate prin ORDIN PREFECT, după cum am văzut un răspuns mai sus?
  Vă mulţumesc.

  • Incze Andras Says:

   Nu cunosc legea, dar in principiu presupun daca nu ati dat acordul pentru traversare atunci aveti baza pentru a solicita devierea pe contul vecinilor, insa ma tem ca numai prin instanta se poate obtine asta daca nu intervin alte elemente in ecuatie.

 6. virgil Says:

  Eu am un stalp de joasa tensiune pe terenul meu pentru ca cei de la electrica au mers in linie dreapta,eu nu pot construi nimic sub el.distanta pana la strada este de 3m.care este zona de siguranta pe orizontala si verticala ca sa pot construi ceva? pur si simplu mi-au luat terenul,ce parere aveti? Va multumesc

 7. virgil Says:

  raspuns pentru Lia.

  Legea spune ca trebuie sa ai acordul proprietarilor de teren pentru a transversa cu o retea proprie nefiind de interes national, deci tind sa cred ca au fost la intelegere cu cei de la Electrica, caci alfel ar fi trebuit sa le ceara acordul dumneavoastra.

  Mergeti la Electrica la director si prezentatii situatia caci au incalcat legea si sa faca devierea pe banii celor care au facut retelele.

  • stoianconstantin Says:

   Salut Virgi, poti utiliza butonul „Raspunde” ca sa postezi o replica la oricare problema ridicata de cineva si de oricate ori doresti sa dai o noua replica intr-o speta!
   SGC

 8. Iulian Ladunca Says:

  Buna ziua!
  Am o intrebare cu privire la contorul electric.

  Daca eu am dreptul la proprietate, am si dreptul de a refuza ca contorul sa fie aplicat pe fatada casei, si sa il aplice pe stilpul din afara proprietatii.

  Insa electrica refuza sa faca acest lucru pentru ca este proiect ANRE. Ce este de facut?

  Raspunsul. celor de la electrica este ca trebuie sa aplecam capul. Insa art 44 din constitutie spune am deptul sa aleg.

  • Incze Andras Says:

   Nu se poate monta intotdeauna pe stalpui „stradal” blocul de masura si protectie. In afara de asta, dreptul la proprietate poate fi suprascris de alte reglementari in unele conditii.

  • stoianconstantin Says:

   Dati-ne mai multe detalii: vorbim de un bransament nou, de unul vechi care urmeaza sa fie modernizat? Daca este vb de un bransament vechi unde este acum contorul. Cladirea este un bloc sau o casa unifamiliala?
   Casa are perete exterior la domeniu public? Eventual atasati o fotografie relevanta. Despre ce judet vorbim?
   SGC

  • IulianLadunca Says:

   Dacă stîlpul se află lîngă gardul meu de ce nu se poate face acest lucru?

   Mai ales că de acolo se face branșamentul. Si dacă tot vrem sa intrăm in armonie cu legile europene (de a face toate instalațiile subterane)de ce se refuză acest lucru?

  • stoianconstantin Says:

   Eu incerc sa imi fac o idee despre cazul Dvs si nu doar sa va ofer prilejul sa va indignati sau sa fiti ironic!

  • IulianLadunca Says:

   Domnule Stoian,

   dacă mutare contorului din casă afară pe parete se numeste modernizare ??? nu cred că intră in discuție.

   Este casă unifamiliala și nu are niciun perete in stradă. Si este in Odobești Vrancea. Probabil că si locul unde trăim este un factor ?!

   Dacă e așa o să mă mut in altă parte unde dreptul la proprietate este cu adevărat un drept.

  • stoianconstantin Says:

   Probabil ca daca veti discuta cu OD la un nivel corespunzator veti putea avea succes!
   SGC

 9. Ionut Stefan Iacob Says:

  Buna ziua domnule Stoian,

  as vrea sa va supun atentiei urmatoarea situatie legata de subiectul topicului, respectiv incalcare drept de proprietate .

  Detin un teren in Bragadiru, Ilfov, teren care este traversat in diagonala de catre o LEA 20 kV. ( 2 stalpi)

  Aceasta LEA MT traverseaza deasemenea pe diagonala si terenul vecinului meu care este paralel cu terenul meu (tot 2 stalpi).

  Vecinul meu a hotarat sa devieze partea din LEA MT situata pe terenul sau si a primit ca si solutie de la Enel transformarea portiunii retelei electrice de distributie LEA in LES respectiv dezafectarea celor 2 stalpi de pe terenul sau.

  Astazi 11.11.2018 mergand la fata loculiui am remarcat ca lucrarea este inceputa, a fost deja ingropata noua retea de distributie si se pregateste „plantarea” unui stalp FIX la LIMITA DE PROPRIETATE intre mine si vecinul meu, un stalp care sa sustina portiunea din LEA ramasa pe terenul meu.

  NU stiu reglementarile date de Legea energiei dar stiu cate ceva din reglementarile de urbanism care interzic constructiile pe limita de proprietate atat pentru mine cat si pentru cei riverani mie, ma gandesc ca Enel nu ar trebui sa faca exceptie.

  In plus mie mi se pare ca mi se induc noi restrictii pentru eventuale constructii viitoare pe terenul meu, scazand valoarea partii din teren afectate de LEA MT si NOUL STALP !!!?

  Eu consider ca se incadreaza in tulburarea de proprietate dar poate ma insel!

  Puteti sa imi spuneti daca este corect ceea ce s-a executat si care a fost in prealabil aprobat banuiesc?

  Credeti ca se poate obtine un certificat de urbanism si autorizatie de constructie pentru un stalp al unei retele electrice de distributie LEA MT fix pe limita de proprietate?

  Va multumesc anticipat

  • stoianconstantin Says:

   Buna seara,

   Pe blog gasiti inca cateva articole pe acesta tema care va pot completa informatiile legate de reglementarile in vigoare.

   Am inteles destul de bine cazul Dvs insa ma abtin de la comentarii! In mod evident sunteti o persoana instruita care poate gestiona situatia corespunzator. Va trebui discutati cazul cu OD.

   In mod real din pdv al coexistentei LEA 20 kV cu alte obiective de investitii viitoare pe terenul Dvs s-ar putea ca efectele sa nu fie atat de rele. Dimpotriva, starea tehnica a liniei s-a imbunatatit.

   Pe de alta parte daca casele sau spatiile de productie se indesec in zona perspectiva de trecere integrala a LEA in LES este una destul de probabila. Acum s-a facut un prim pas!

   Succes!
   SGC

 10. constantin Says:

  Buna seara,

  Am o problema in legatura cu traversarea a 6 cabluri de inalta pe trenul meu. (Jud. Arges , oras Mioveni)
  A fost un lot impartit in doua ,iar mie mi a revenit partea din spate 1367 mp.
  Aprope toata suprafata (1367 mp) este traversata de aceste cabluri.
  Am facut cadastru in vederea vanzarii si am intampinat probleme,deoarece nimeni nu vrea sa l cumpere din cauza cablurilor.

  Sa fiu mai explicit ..sunt 2 retele paralele de stalpi cu cate 3 cabluri fiecare.
  Doar cablurile trec ……nu am stalpi !

  Ce solutii exista ?

  • Incze Andras Says:

   Buna ziua

   Daca bine am inteles, aveti doua linii electrice aeriene care traverseaza terenul Dv, teren care se afla in una dintre deschiderile dintre stalpi.
   Teoretic exista 2 solutii, trecerea tronsonului respectiv din linie aeriana in linie subterana care poate fi combinata si cu devierea traseului respectiv devierea ambelor linii electrice pe un alt traseu fara trecerea acestora in linie subterana pe tronsonul cutare. Toate aceste lucrari de obicei se fac pe cheltuieala solicitantului cu exceptia cazurilor mai rare cand se modernizeaza linia electrica si se alege corectarea problemei de care sunteti afectat probabil impreuna cu alti vecini de teren insa fiind vorba de 2 linii electrice probabilitatea ca ambele sa fie modernizate impreuna si cu solutia care ar rezolva problema, are probabilitate foarte redusa. Asta fiind spus doar pe baza informatiilor ce ati furnizat.

 11. Lucian. Says:

  Buna ziua,

  Am urmatoarea situatie: am cumparat un teren, cu o casa de locuit, peste care trece un cablu joasa tensiune la aproximativ 2 metri distanta de acoperis.

  Terenul este urban intravilan, reteaua a fost amplasata inainte de 2012 si deserverste exclusiv clientilor privati.

  Doresc sa stiu daca beneficiez de fundament legal prin care pot cere devierea retelei de energie electrica de pe proprietatea mea.

  Multumesc.

  • stoianconstantin Says:

   Destul de subtiti informatiile furnizate. Va recomand sa va consultati operatorul de distributie din zona Dvs.
   In principiu sunt 3 variante:
   1) amiabil pe costurile vecinilor
   2) amiabil pe costul Dvs
   3) in urma castigarii unui litigiu in instanta

 12. Cristian Says:

  Bună ziua.
  Am citit toate spetele de mai sus și din ce am înțeles rezultă că dacă un cablu de energie electrică iți traversează proprietatea, pentru mutarea lui ești nevoit sa suporți cheltuiala!?

  Eu am următoarea situație: vecinul și-a construit anul trecut o alta casă, iar pe cea veche a dărâmat-o. Noua conexiune la rețeaua electrică a făcut-o de la un stâlp care este în fața proprietății mele, deci în concluzie traversează proprietatea mea. Eu nu mi-am dat acordul, de fapt nici nu am fost întrebat. În viitor dacă voi dori sa construiesc o altă casă acel cablu clar mă va incomoda.

  Va rog frumos sa ma sfătuiți cu ce ar trebui sa fac.
  Mulțumesc anticipat

  • stoianconstantin Says:

   Ati inteles corect aspectul cu suportarea cheltuielilor pentru mutarea instalatiilor! Daca trece peste proprietatea Dvs indiferent cum aerian sau subteran trebuia sa aiba acordul Dvs.
   Pana la urma alimentarea casei vecinului Dvs este in cablu subteran sau in solutie aeriana? Daca e in cablu subteran cum a fost posibil sa sape in curtea Dvs fara ca Dvs sa stiti!?
   Despre ce judet vorbim?
   SGC

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: