Evolutia preturilor si tarifelor reglementate pentru gazele naturale in perioada 2000 – 2009


sgc-legitimatie

sursa www.anre.ro

In 2008 (ca sa ne limitam la informatiile ANRE preluate in articolele: Dinamica preturilor petrolului si gazelor naturale trim I 2008 – trim IV 2009   si Evolutia pretului petrolului trim I 2008 – trim II 2009  ) se observa ca preturile reglementate urmaresc cresterea pretului de import al gazelor naturale. In 2009 cand aceste preturi au o dinamica de scadere mai accentuata decat cresterea din 2008 acest fapt nu se regaseste in aceeasi masura in scaderea pretului reglementate ale gazelor naturale.

Probabil ca analiza ar trebui sa fie facuta pe o perioada mai lunga caz in care este posibil sa regasim o mai buna corelare intre pretul de import al gazelor naturale si pretul reglementat.

Foarte importanta in acest sens este nu atat referinta la preturile istorica cat prognoza pentru anul 2010. Probabil ca optimismul indus de scaderea prognozata pe parcursul anului 2009 se va mai tempera.

Ideal ar fi ca trendul preturilor reglementate sa fie cat mai stabil pentru a nu pune in dificultate mai ales populatia ale carei venituri nu pot tine ritmul cu variatia cotatiilor internationale ale gazului natural. Aceasta stabilitate s-ar putea obtine utilizand inspirat productia interna in alcatuirea pretului reglementat al gazelor naturale.

Se mentine concluzia ca sunt posibile noi scaderi ale preturilor reglementate ale gazelor naturale.

Pentru o mai nuba lizibilitate se poate da click pe gafic!

Ev_GN_Grafic3m

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Exista un complex foarte mare de factori care conduc la stabilirea pretului cotatiei internationale intre acestia:

 • rezervele de hidrocarburi
 • situatia productiei de energie electrica din surse alternative (nucleara, hidro, eoliana, solare, etc)
 • evolutia contextului politic

Toti 3 factori enumerati au un numitor comun legat de politica:

 • politica prospectiunilor pentru descoperirea de noi rezerve de hidrocarburi
 • politica concesionarii rezervelor existente si a zonelor de prospectare
 • politica dezvoltarii de surse alternative de producere a energiei electrice
 • politica in domeniul poluarii si a incalzirii globale care de exemplu s-ar putea manifesta in restrictionarea consumului de hidrocarburi pentru automobile
 • politica relatiilor internationale

In aceste conditii se pare ca devine din ce in ce mai importanta implicarea la nivel individual in setarea politicilor nationale si a celor internationale utilizand evident pargiile garantate de legislatie si de principiile democratice la care a aderat fiecare stat.

Abandonul acestor parghii de exemplu prin absenteism la vot si prin pasivitate pe perioada mandatelor incredintate politicienilor sunt dupa parerea mea optiuni pe care nu ni le mai putem permite. Societatea are nevoie, pentru progres, de activarea tuturor resurselor civice si intelectuale de care dispune!

Sloganul „dormi linistit” politica lucreza pentru tine e din ce in ce mai periculos de urmat.

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 răspunsuri to “Evolutia preturilor si tarifelor reglementate pentru gazele naturale in perioada 2000 – 2009”

 1. Mihai Luca Says:

  Buna ziua. Graficul cu evolutia preturilor la gaze naturale e luat direct dintr-o sursa oficiala? Daca da, mi-ati putea trimite un link cu aceasta sursa?
  Multumesc

 2. stoianconstantin Says:

  Salut Mihai,
  Este luat de pe site http://www.anre.ro Este oficial. Pe site ANRE insa exista informatii care se pastreaza mai mult accesibile publicului si informatii care se publica in spatiul din staga paginii unde se ruleaza cele mai noi postari. De ex fisierul cu rezultatele autorizarii electricienilor este disponibil cateva zile pentru descarcat dupa aceea nu mai este disponibil! Apar alte fisiere mai noi in zona de vizibilitate publica.
  Incearca si cu motorul de cautare pe site ANRE sau chiar cere prin email sa ti se comunice graficul respectiv. Eu zic ca il poti obtine. In definitiv este o informatie publica.
  SGC

 3. Radu Munteanu Says:

  Buna ziua!
  M-ar interesa evolutia preturilor si tarifelor la energie electrica pentru 2000-2010, de preferinta pentru Transilvania. Ma puteti ajuta?
  Multumesc mult!
  Radu Munteanu

  • stoianconstantin Says:

   Salut Radu,
   Cred ca trebuie sa vezi ce ofera site http://www.anre.ro iar pentru istoric fie apelezi la Monitorul Oficial fie faci o solicitate la ANRE.
   Succes!
   SGC

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: