Gandirea de grup


sgc-legitimatie Gandirea de grup este un termen prin care se atrage atentia asupra mecanismelor psihologice si sociale prin care grupul se izoleaza de mediul extern. Informatia provenita din mediul extern este filtrata si redata distorsionat in interiorul grupului.

Deciziile care se iau pe baza unor astfel de „informatii-filtrate” sunt in mod evident gresite. In interiorul grupului de regula totul este roz sau cel putin conform convingerilor membrilor grupului.

Uneori gandirea de grup este o forma de manipulare a liderului alteori este impusa inconstient de acesta. Intr-un climat de excesiva autoritate membrii grupului ajung sa fie apreciati datotita obedientei. In acest context o cale sigura spre beneficiile asociate aprecierii „sefului” o constituie deprinderea de a-i spune acestuia ceea ce vrea sa auda chiar daca „textul” nu are legatura cu realitatea.

Cultul personalitatii este insotit intodeauna de manifestarea gandirii de grup.  Intalnim acest cancer al personalitatii umane peste tot: in secte religioase, in medii cu infractionalitate ridicata coagulate in grupuri pe langa lideri excesiv de autoritari dar si mult mai aproape de noi in institutii, in diverse organizatii economice sau non profit poate in unele partide etc, etc

Gandirea de grup este in mod paradoxal destul de raspandita si poate tocmai de aceea uneori este  mai greu de depistat de persoane neavizate. Gandirea de grup este la originea foarte multor esecuri.

Daca spui cuiva ca ai depistat ca in grupul din care face parte se practica o viguroasa gandire de grup in forma pura iar el se bucura sincer ai o dovada destul de clara a ceea ce in realitate se intampla acolo si o masura exacta a nivelului de performanta de care acel grup este capabil.

Pe de alta parte, in contrast cu gandirea de grup, „brain storming-ul”, gandirea laterala, sondajele de opinie  sunt concepte care exploreaza noul care incearca sa forteze progresul punand in valoare experienta, perceptiile individuale si chiar sclipirile de care mintea umana este capabila daca este pusa intr-un context favorabil generarii de idei.

Etichete: , , , , , , , , ,

5 răspunsuri to “Gandirea de grup”

 1. Stefania Says:

  Vreau sa punctez cateva idei despre cum putem preveni gandirea de grup.

  In principiu, orice incercare de a combate gandirea de grup trebuie sa se bazeze pe evitarea instituirii premature a acordului, fara a compromite coeziunea de grup.

  Pot fi utilizate urmatoarele strategii:

  a) Incurajarea exprimarii deschise a ideilor alternative.

  b) Leadership adecvat si eficient – liderul trebuie sa refuze sa-si exprime opinia la inceputul intalnirii, sa ceara o dezaprobare reala, sa-I convinga pe ceilalti ca atitudinea critica este binevenita, sa permita reunirea grupului de cateva ori fara ca el sa asiste.

  c) Grupuri multiple de discutie pe aceeasi tema.

  d) Folosirea unui avocat al diavolului – aceasta strategie garanteaza examinarea dovezilor ce exista impotriva deciziei grupului.

  e) Invitarea unor experti din afara pentru a evalua decizia de grup.

  f) Incurajarea membrilor de a discuta cu cei apropiati lor despre decizia de grup si a culege feed-back-uri.

  g) Informarea membrilor asupra fenomenului de gandire de grup, asupra cauzelor si consecintelor acestuia.

 2. stoianconstantin Says:

  Salut Stefania,

  Ai dreptate! Multumesc pentru comentariu!

  Eu mi-am propus sa actionez pe „axa g”!

  Am decoperit undeva „gandirea de grup in forma pura” si am considerat util sa incerc sa le atrag atentia oamenilor respectivi asupra acestui concept. Sunt cam reduse sansele sa si citeasca articolul, dar exista totusi ceva sanse!

  Ai intalnit in practica situatii de manifestare a gandirii de grup?
  SGC

 3. manuela Says:

  Buna.
  Poate sa ma ajute cineva?
  Ce alte cauze in afara gandirii de grup, pot afecta negativ calitatea unei decizii colective?
  Multumesc.

  • stoianconstantin Says:

   Salut Manuela,

   Dupa cum vedeti articolul este scris in 2009 si s-a comentat destul de putin. Pentru ca sunt sanse reduse sa primiti un raspuns de la altcineva incerc eu cateva idei.

   Simpla punere in discutie a unei situatii intr-un grup nu ne garanteaza ca vom obtine o decizie corecta.

   In afara faptului ca mai multi oameni teoretic pot gandi, in anumite situatii, mai bine ca unul singur cred ca toti factorii care uzual determina decizii gresite actioneaza si aici:
   – corectitudinea informatiei primere,
   – nivelul de instruire si de implicare al decidentilor,
   – timpul avut la dispozitie pentru informare si formularea deciziei,
   – experienta decidentilor in domeniul asupra caruia urmeaza sa formuleze decizia.

   In plus pentru ca vorbim de un grup putem aduce in discutie cultura organizationala a respectivului grup/companii. Sistemele de valori si practicile unui grup/companii sunt in oarecare masura asemanatoare cu ale unui individ unele mai competitive decat altele in acelasi grad vor afecta si deciziile grupului care nu se poate desprinde prea mult de „buna practica” a grupului/companiei.

   SGC

  • manuela Says:

   Va multumesc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: