Amatorism cu radacini adanci!


sgc-legitimatie   Avem mai jos cateva imagini recente care atesta faptul ca amatorismul nu este o inventie a anilor de dupa 1989. Amatorismul are traditie sanatoasa. E mai usor sa inveti prostii de la un autodidact „cu experienta” decat sa faci efortul sa deschizi o fisa tehnologica. Cel putin atunci existau si chiar se ocupa cineva sa le actualizeze din cand in cand.

Vom vedea chiar la iesirea dintr-o statie de transformare CTS-uri si ITFS-uri montate gresit, cu rilele in sus. Situatia nu este izolata. Pe tot traseul liniilor care au un trasee cu denivelari accentuate scenariu se repeta. Probabil ca aici este cauza a numeroase declansari intempestive cu cauza neidentificata! Ani de zile montajul gresit al izolatoarelor a produs numeroase incidente si neplaceri asociate produse clientilor. Probabil ca acum dupa ce s-au obisnuit oamenii cu intreruperile ar fi socant sa se elimine cauzele fericirii colective.

Pe langa anomaliile legate de montarea izolatoarelor utilizarea  la intamplare a clemelor cu crestatura nici nu mai conteaza!

Sa vedem imaginile:

 cts-cu-rilele-in-sus-3_blog 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

cts-cu-rilele-in-sus-1_blog

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

itfs-cu-rilele-in-sus-1_blog

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Etichete: , , , , , , , , , , , ,

13 răspunsuri to “Amatorism cu radacini adanci!”

 1. Vasile Says:

  Hristos a inviat!
  Urmaresc demult acest blog si sunte-ti de apreciat pentru efortul sustinut, pe care il faceti, ca acest blog sa aiba mereu teme noi.
  Ma bucur ca abordati asemenea subiecte care sunt deosebit de importante si pe zi ce trece tot mai frecvente.
  Grav este, cum foarte bine ati precizat „nu mai sunt fise tehnologice” si cele care mai sunt sunt neactualizate.
  Bine ar fi daca cineva ar putea sa puna si modul corect de montare al acestor izolatoare si cred ca ar trebui mai des postate asemenea lucruri.

  Va multumim inca odata pentru efortul dumneavoastra.

 2. Incze Andras Says:

  Daca asta este in exterior atunci ce poate fi intr-o statie nemodernizata inauntru la partea de MT sau in posturi si puncte de alimentare… Ce sa mai vorbim despre protectia muncii !

 3. stoianconstantin Says:

  Adevarat a Inviat,

  Vasile, intradevar chestiunea cu instruirea e o realitate serioasa! In ultimii 10 ani ca sa nu ma duc mai mult in timp nimeni nu s-a mai ocupat de instruirea personalului. Fondul de FT s-a invechit. Structurile care faceau acest lucru au pierit cel putin de cca 15 ani.

  Acum ANRE incearca sa capacitaze operatorii SEN la reactualizarea PE (azi NTE) pana la FT mai e cale lunga!

  Acum OD incearca sa isi defineasca si/sau sa importe politici tehnice. E un lucru bun dar care trebuie dublat de instruire. Probabil ca divizarile OD sa fi asuns la o limita la care fiecare din structurile create sa fie interesata sa investeasca in instruirea oamenilor proprii.

  Incerc sa folosesc acest instrument sa sensibilizez oamenii care activeaza in SEN dar mai ales in domeniul distributiei ee. Poate ca nu e mult. Dar e totusi ceva. Am si captat destule semnale pozitive. Probabil ca in timp se va repune in drepturile sale preocuparea pentru pregatirea personalului.

  SGC

 4. stoianconstantin Says:

  Salut Andras,

  Pana nu de mult, extrapoland situatia din zona mea de retea, credeam ca in statii totusi lucrurile sunt OK. De curand am avut neplacerea sa aud oameni care se ocupa de statii ca motiveaza nepunerea in functiune a RAR-ului pe anumite circuite cu faptul ca „intreruptoarele 20 kV nu mai pot fi actionate electric”.
  Aceasta stare de fapt o pun in primul rand pe seama indolentei ca sa nu spun mai mult. Pentru mentenanta au fost si sunt bani suficienti dar care trebuie cheltuiti cu folos iar lucrarile trebuie receptionate cu exigenta.
  SGC

 5. Incze Andras Says:

  Asta da situatie ! Cred ca celulele respective nu vor rezista mult, dar nici la consumatori situatia nu e deloc roz. Situatia o fi din cauza dezinteresului, a nepasarii. Nu cred ca nu se putea rezolva cumva situatia, fie prin repararea fie prin schimbarea intreruptorului, doar se fac modernizari de statii si de acolo se putea procura intreruptoare, dar daca pe responsabil il doare in cot atunci normal ca nu se rezolva.

  Am auzit relatari din anii 70′ din industrie despre intreruptoare de MT total nesigure la care nu se putea sti daca reuseste sa execute operatia in curs cu succes sau nu si la care uneori trebuia intervenit manual sa scoata parca elementul care bloca resortul daca bine imi aduc aminte. Cu intreruptoarele Merlin Gerin nu erau probleme, numai cu cele de fabricatie autohtona.

 6. Vasile Says:

  Bine spus domnule ing. Stoian. Imi permit sa completez:

  Cred ca OD ar trebui sa fie primii care sa demareze o campanie de instruire a electricienilor si bineinteles o reactualizare a FT cu ajutorul celor de la ANRE pentru urmarirea si supravegherea campaniei.

  Parametrii de calitate ai energiei electrice si indicatorii de performanta vor fi grav afectati iar timpul de remediere al avariilor va fi din ce in ce mai mare.

  In ceea ce priveste instruirile este de asemenea mult de discutat.

  Ca sa instruiesti trebuie sa fii instruit iar daca stam sa anlizam cei care sunt instruiti electricieni, maistri si ingineri care respecta meseria aceasta acum sunt ori pensionati, ori prin diverse birouri si nu au acces in instalatii si nici in cadrul comisiilor de receptie.

  Ce sa mai vobim de scolile de „electricieni retele si statii electrice” care din 4 ani cat se faceau – la zi – acum se fac in Centrele de formare profesionala din cadrl Fortelor de munca intre 3 si 5 luni.

  Deci, este usor de explicat ceea ce ne-ati aratat si cu aceste formari de electricieni ar trebui sa ne asteptam si la lucruri mult mai grave.

  Sunt lucruri care se petrec din ce in ce mai des si sper ca datorita acestor frecvente sa nu devina o obisnuita – specific noua „merge si asa” – si nu as vrea sa fiu pre pesimist dar cred ca in scurt timp in loc de FT vom avea cutume.

  Sunt lucrururi foarte grave care se petrec si sper sa ia cineva o initiativa, daca nu va fi prea tarziu, deoarece nu mai avem deja formatii adevarate de: liniori, LES, FEE, etc. iar in ceea ce priveste lucratori in statii tocmai ne-ati aratat.

  Iertati, daca am fost prea intepator, dar sunt adevaruri care macar trebuiesc spuse.

 7. cineva Says:

  credeti ca pentru gradul 3 este semnificativa problema cu radiatorul electric? credeti ca puteti testa proiectanti sau executanti cu intrebari de genul <<cine rezolva cutare contestatie sau este admis in anumite conditii? … domnilor electricitatea se incepe cu fizica si calcule matematice,teste psihologice,aptitudini. sunt notiuni de baza pe care multi dintre cei testati de ANRE nu le au. din pacate va veti multumi cu taxele.

 8. stoianconstantin Says:

  Salut „cineva”,

  Subiectul acesta a fost abordat in mai multe locuri pe blog. Am creat chiar doua sondaje de opinie unul cu argumente pro si altul cu argumente contra examinarilor ANRE (cel cu argumente contra deocamdata nu l-am introdus pe blog, el exista doar pe site DaddyPool.com).

  Ai dreptate. Pana la urma avem un sistem oficial de invatamant? Iti oferea acest sistem dreptul de a profesa sau nu?

  Daca dreptul de a profesa este limitat in timp atnci ar trebui sa fie legiferat explicit acest lucru. Altfel daca exista un domeniu privilegiat atunci filtrul ar trebui sa fie relevant iar stresul examenului sa merite efortul.

  In legatura cu sondajele de opinie am inca putina retinere n-as vrea sa incep un lucru pe care sa nu il pot duce pana la sfarsit!

  SGC

 9. cineva Says:

  Aceste autorizari sunt necesare. In domeniul energetic este necesar sa fim cum s-ar spune in „priza”. Dar trebuie gasite anumite tipuri de chestionare specifice pentru proiectare, executie, verificari PRAM actualizate periodic, doarece in acest domeniu au aparut multe lucruri noi despre care aflam uneori prea tarziu. Excelenta ideea de a posta pe site probleme cu ,,mici erori”. Formulele se deduc iar problemele se rezolva, nu se memoreaza.

 10. stoianconstantin Says:

  Salut Cineva,

  Acum ar trebui sa nu punem totul in sarcina examenului ANRE. Trebuie sa functioneze sistemul de pregatire/intrerinere profesionala periodica care sa ne tina informati si antrenati pe domeniul concret de activitate al fiecaruia precum si eforturile individuale de informare si documentare continua!
  SGC

 11. cineva Says:

  ANRE TREBUIE SA URMAREASCA FORMAREA UNOR GRUPURI PROFESIONISTE ALTFEL VOR FUNCTIONA GENUL DE ,,,GRUPURI,, DESCRISE DE D-VOASTRA SI VOM VEDEA TOT MAI DES IMGINI ASEMANATOARE CU CELE DE MAI SUS

 12. stoianconstantin Says:

  Da. Insa eu nu as miza doar pe ANRE. Pentru ca oricat s-ar zbate ANRE daca sitemul de invatamant nu functioneaza atunci rezultatele vor fi in cel mai bun caz modeste. Eu mizez in primul rand pe contributia sistemului oficial de invatamant.
  Acesta sitem de educatie dublat de actiuni continuie de formare profesionale in cadrul agentilor economici, pe stimularea efortului individual de intretinere/dezvoltare profesionala sustinut de autorizarile ANRE poate da rezultate.
  In privinta autorizarilor as realiza un sistem mai complex in care sa puncteze printr-un sistem de credite formarea/intretinerea formarii profesionale finantata de agentii economici prin cursuri interne si prin cursuri cu formatori profesionisti.
  Internetul poate oferi solutii si pentru o montorizare a activitatii individuale de formare profesionala. Daca la aceste masuri as lua in considerare si referintele privind experienta profesionala atunci cred ca intradevar as putea spune ca acest complex de masuri ar putea conduce la imbunatatirea activitatii si performantelor electricienilor autorizati.
  Evident cele de mai sus sunt doar opinii. Uneori de la vorba la fapta este drum lung mai ales cand trebuie sa obtii rezultate sugerand actiuni altor oameni care probabil ca nu simt nevoia unor sugestii.
  Iti propun sa luam o pauza sa se mai decanteze ideile.
  SGC

 13. cineva Says:

  cu respect va multumesc pentru timpul acordat

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: