Dimensionarea puterii unui parc eolian, dialog cu Raul


 

SGC 2002  

Raul Noica spune: 16/04/2009 la 12:48 

 Buna ziua si Paste fericit!

Am citit comentariul dvs. legat de ferma eoliana de 20 Mw si racordarea la reteaua electrica. Am o intrebare : o ferma de 10 Mw , turbine de 0.8-1 MW, retea electrica 20 KV, posturi de transformare MT/JT la 3 respectiv 1 km, si post transformare 110/20 la max 15 km ( cred ca mai putin).

Intrebarea e posibil sau ce info ar mai trebui pt a stii cit de cit?

Cu respect, R.N.

stoianconstantin spune: 16/04/2009 la 20:10 

 Salut Raul, Te rog sa reformulezi intrebarea! Sarbatori fericite

SGC

Raul Noica spune: 17/04/2009 la 11:50 

 Buna ziua Intrebarea mea era daca e posibil racordarea a 10 MW intr-o RED de 20 KV sau cit s-ar putea racorda max intr-o linie de 20 KV. Paste fericit!

stoianconstantin spune: 17/04/2009 la 12:55 

 Salut Raul,

Acum am inteles problema. Raspunsul e mai complicat. Sunt mai multe ariabile intre care sectiunea LEA si lungimea pe care urmeaza sa fie vehiculati cai 10 MVA care inseamna un curent de cca 290A. Probabil ca ne vor trebui 2 circuite 20 kV.

SGC

 Raul Noica spune: 17/04/2009 la 14:21 

 Cea mai apriape statie de transformare 110/20 e la 25- 50 km ( cel mai sigur 50 km) in rest sint posturi de transformare 20/JT pt citeva sate si un orasel. La sectiune va referiti la sectiunea unui conductori sau suma lor ( avem trei conductori)

Va multumesc.

stoianconstantin spune: 17/04/2009 la 14:33 

 Salut Raul,

Este vorba de sectiunea unui conductor. Daca vorbesti de 50 de km probabil ca trebuie sa te gandesti la 3 circuite. Deja ipotezele se inmultesc si trebuie facuta o analiza de retea ceva mai documentata.

Ar trebui sa vedem si distanta fata de L 110 kV din zona in vederea costurilor pentru o statie 110/20 kV de racord adanc in parc. De asemenea conteaza dimensiunile viitoare posibile ale parcului eolian.

E greu sa iti dau solutii care sa se si confirme fara sa am la dispozitie date concrete. Iti propun sa citesti HGR 90/2008 si sa soliciti informatii gratuite de la OD, in temeiul art 8, privind conditiile si posibilitatile de realizare a racordarii la RED a unui loc de producere (sau de consum prezentand datele caractereistice ale acestuia.

Te rog sa ma tii la curent cu raspunsul primit de la OD

 SGC

 Raul Noica spune: 17/04/2009 la 15:28 

 Am initiat o discutie cu cei de la OD ( in cazul meu EOn ) si astept un raspuns. Dar lipsa lor de experienta si precautii exagerate amina aparitia raspunsului. L 110 KV e la 50 km distanta de locul fermei eoliene( unde e si statia adica linia de 110 evacueaza in linia de 20 kv si apoi dupa 50 km apare locul de care vb. Sarbatori fericite!

stoianconstantin spune: 17/04/2009 la 16:09 

 Raul,

Poate ca informatia cu 50 km e corecta. Totusi poate ca in zona sunt si alte L 110 kV. Conteaza si dispersia altor L 20 kV din zona. De ex in loc sa faci 3 circuite de 50 km ceea ce mi se pare impovarator poate tintesti alte L 20 km pe o raza de sa zicem 10 km si te injectezi in ele.

Se poate imbunatati (reduce) si pierderea de tutere pe linii prin consumul care poate fi asigurat pana la statia/statiile la care sunt racordate acetste linii.

Vezi ca GHR 90/2008 e cam dur cu OD care intarzier raspunsurile. Un alt aspect important il constituie obligatia de a finanta un stutiu de solutie pt toate locurile de productie ee.

Din SS ar trebui sa ai palata completa de solutii comnatate th-ec! Depinde cat de hotarat esti. Te pot asista la adminitrarea relatiei legate de ss incepnad de la validarea temei de proiectare pana la receptia ss si alegerea variantei corecte! Sarbatori fericite!

SGC

Raul Noica spune: 17/04/2009 la 16:39 

 Ma exprim greu . Linia de 20 KV traverseaza dealul unde am dori sa devoltam un proiect eolian. Lungimea liniei este de 50 km (e racordata printr-o ST 110/20 la o linie de 110 Kv ) si sint puncte de transformare 20/JT in fiecare sat sau orasel ( in total 40-100 mii oameni). Ideea era care ar fi puterea maxima instalata a fermei eoliane, respectiv daca se poate sa fie 10 MW. Sarbatori fericite! RN

stoianconstantin spune: 17/04/2009 la 19:33 

 Raul,

 Puterea asta a ta este o chestiune care nu are in principiu nimic de a face cu acei consumatori pe care ii enunti. In unele scheme de alimentare acesti consumatori usureaza tranzitul ee produse catre o statie 112/20 kV in sensul ca o parte s-a putea deja consuma pe lina (liniile) 20 kV utilizate la evacuarea puterii din parcul eolian.

Prin liniile 20 kV, prin transformatoare (de orice putere si tensiuni) si prin statiile de transformate puterea produsa/consumata poate circula in orice directie functie de pozitionarea surselor respectiv a consumatorilor.

Stabilirea puterii este o chestiune ce tine de particularitatile zonei (cat de puternice sunt vanturile si cat de mult dureaza ele) si de costurile pe kwh instalat/produs. In cazul enuntat de tine, dar de fapt in toate cazurile, la costul kwh instalat se adauga inclusiv costurile in RED (retelele electrice de evacuarea puterii produse).

Ideal ar fi ca la nivelul intregi tari centralele electrice sa fie cat mai apropiate de zonele de consum. Realitatea ne arata de exemplu ca vantul “bate bine” numai in anumite zone, apa cu potential ghidraulic exploatabil exista munai in anumite zone, etc etc.

De repartitia si transportul energiei produse catre zonele de consum este apanajul retelelor de transport (RET) de foarte inalta tensiune care permit ca acest transport din zonele cu excedent energetic catre zonele de consum cu pierderi rezonabile.

Raza optima de operare a unei centrale care are acces la retelele de 110 kV este de cca 15o km. In RET deja avem distante mult mai mari (daca tranzitul de ee este necesar).

 S-ar putea ca dialogul nostru sa il salvez intr-un articol dedicat pt a putea fi accesat si de alti utilizatori ai blogului pt ca deja s-au coagulat niste idei. Sper ca ma vei tine la curent cel putin cu documentarea ta. Sa vedem cat de departe ajungi.

Dupa un timp cred ca o sa poti sa tesi exprimi mai bine utilizand termenii de specialitate energetica. SGC

Etichete: , , , , , , , , , , , , , ,

7 răspunsuri to “Dimensionarea puterii unui parc eolian, dialog cu Raul”

 1. Raul Noica Says:

  Va salut! Sint eu din nou. Cind se calculeaza momentul sarcinii de ce se tine cont ( adica ce reprezinta distanta)? Am in vedere un caz concret de 0 LEA de 20 KV .Va multumesc!

 2. stoianconstantin Says:

  Salut Raul,
  Moment= sarcina*lungime
  SGC

 3. Raul Noica Says:

  aSTA STIU , dar despre ce lungime e vorba? De la locul de racordare pina la cea mai aprope statie, pina la statie 110/20 kv?

 4. stoianconstantin Says:

  Raul,
  Depinde ce vrei sa faci cu momentul asta!
  SGC

 5. Raul Noica Says:

  Era vorba de o racordare la o LEA de 20 kv intr-un punct situat la o distanta de 25 km fata de punctul de transformare 110/20kv. Se poate afla sectiunea conductorilor ( probabil 90 sau mai mult ) si doream sa vad cum as putea afla capacitatea maxima de producere care se poate racorda la retea. Va multumesc! Citisem ca momentul sarcinii la LEA de 20 kv e de 30- 80 dar nu-mi daceam seama cum se poate calcula.

 6. stoianconstantin Says:

  Raul,

  Cred ca trebuie sa imi spui de fapt ce te framanta. Hai sa incepem cu inceputul. Care e treaba cu parcul eolian. E o chestie ipotetica, un fel de speculatie intelectuala sau o problema concreta. Mie imi sunt clare doua idei:

  1 infiintarea chiar si a unui „pui” de parc presupune f multi bani.
  2 explorarea subiectului „arunca” in timp f departe chiar si un prezumtiv proiect de diploma

  Ti-am dat destul de multe informatii preliminare. Daca citesti raspunsurile date altor utilizatori ai blogului poti sa iti intregesti imaginea despre acest subiect.

  Altfel daca nu inteleg unde vrei sa ajungi nu cred ca pot sustine o discutie fara o miza clara. Pana la urma si timpul meu este limitat. Daca nu avem de rezolvat o problema clara si daca nu faci efortul de a valorifica toate informatiile de pe blog nu cred ca pot sa imi permit sa continuam discutia. Pasii sunt prea mici si usor divergenti.

  Contez pe intelegerea ta!

  Te rog sa revii daca ai o problema reala. Sau asteapta sa se prinda in „joc” un alt utilizator de blog.

  Cu prietenie,

  SGC

 7. Raul Noica Says:

  Domnule Stoian,
  Multumesc mult pt indrumari. Era o problema aproape reala , in sensul ca doream sa fac o evaluare a unei retele electrice pt un posibil proiect eolian.
  Va multumesc pt timpul acordat si va asigur ca nu era vorba despre un joc .
  Cu respect,
  R.N.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: