Metode moderne de dimensionarea retelelor de joasa tensiune autor ing Marin Gavrila


metode-moderne-gavrila1

Asteptam opiniile Dv

SGC

Etichete: , , , , , , , , , , ,

13 răspunsuri to “Metode moderne de dimensionarea retelelor de joasa tensiune autor ing Marin Gavrila”

 1. Incze Andras Says:

  Buna ziua

  Tin sa incep cu precizarea ca nu lucrez in domeniul energeticii, dar ma intereseaza destul de mult (https://stoianconstantin.wordpress.com/#comment-34)

  Dupa prima citire este interesanta dar unele lucruri nu sunt tocmai clare.

  Una dintre aceste lucruri este legat de gradul de incarcare al transformatorului. Acest grad de incarcare dupa logica mea ar fi puterea tranzitata prin transformator exprimat in procente relativ la puterea nominala a transformatorului pe un interval sau pe un moment de timp. In multe zone sunt intreruperi zilnice sau foarte dese la alimentarea JT, nivel de tensiune sub variatia admisa si probleme de genul celor mediatizate din preajma craciunului, unde problema era supraincarcarea retelei. (http://www.electrica.ro/guestbook.asp) In cazurile respective logic ar fi sa fie si gradul de incarcare al transformatorului maxim sau peste 100%

  Alt lucru care mi-a captat atentia era legat de supradimensionarea transformatoarelor. Unde sau cum intervine posibilitatea cresterii ulterioare a consumului in reteaua/subreteaua proiectata ? Oarecum n-ar trebui o oarecare supradimensionare ca sa existe rezerve pentru cazul cresterii ulterioare a consumului sau cum se rezolva acest aspect ?

  Presupun ca problema este mult mai complexa si sunt si alte aspecte decat cele pe care le-am adus in discutie, cam asa se vede din exterior privind cu ochi tehnic fara sa lucrez in domeniu.

 2. Gavrila Marin Says:

  Raspuns: Problema este,intr-adevar mult mai complicata.Dar pe inteles sta asa:Capacitatea se poate calcula fie ca putere fie ca lucru mecanic efectuat (in cazul nostru ca energie debitata la consumatori).Daca un motor de automobil il analizezi numai ca putere pentruca il pui „sa traga tot timpul la putere maxima” in cazul transformatoarelor puterea ceruta de consumatori variaza foarte mult in timpul unei zile.Si din acest motiv el este gandit sa poata functiona ,pentru perioade de 1h pana la 5h,si la puteri mai mari chiar cu 50%.Dar in acelasi timp este gandit sa functioneze non stop la puterea nominala.(Adica un trafo de 100 kVA tebuie sa debiteze in 24 h o energie W=100*24=2400 kVA= aprox.2200kW
  Totodata puterea se masoara momentan si daca in momemtul masurarii s-a gasit un varf de putere de 70 kW zici ca este bine incarcat cu toate ca in restul zilei el merge cu 10-15 kW. Si cum furnizorul (vechiul IRE) ia bani pe energie si nu pe putere rezulta ca a investit niste bani in acel trafo pe care ii amortizeaza la „pastele cailor.” Ori in cazul de mai sus se poate pune un trafo mult mai mic pentruca el poate suprta acei 70 kW care sunt pentru scurt timp.Iar din masuratori s-a vazut ca este o corelatie intre maximele si minimele de putere si deci si intre puteri si energii si intrucit energia este masurata tot timpul ea se poate lua ca reper si dimensionarea sa se faca functie de energia ceruta( pe o strada,intr-un cartier,etc.) Asta este problema pe scurt dar ea se poate dezvolta cu f. multe detalii. Cit priveste variatiile de tensiune,intreruperile si multe alte necazuri ele provin in f.mica masura din din cauza supraincarcarii trafo.si asta pentruca nu se mai urmaresc si nu se mai analizeaza acestea.Marea majoritate a necazurilor provin din faptul ca de 20 ani (dupa 1989) nu se mai fac revizii,reparatii,investitii (asta este economia Romaniei) si retelele obosesc si ele.

 3. Incze Andras Says:

  Multumesc pentru raspuns! As dori numai sa inteleg in detalii ce si cum, de asta insist. Un lucru este partea empirica, evenimentul propriu-zis, dar ma intereseaza si dedesubtul, cauza si efectul.
  M-am lamurit cu dimensionarea. Legat de nivelul scazut de tensiune, stiu o situatie concreta din localitate, la un moment dat la un consumator monofazat de JT au aparut probleme din cauza nivelului scazut de tensiune, au reclamat la OD, care la inceput au zis ca nu au ce sa faca, dar la urma au rezolvat situatia, cica „era un mare consumator pe faza respectiva care a fost mutat pe alta faza”. Simptomele erau urmatoarele :
  cadere de vreo 10 V a nivelului de tensiune dupa pornirea a vreo 10 calculatoare – masurata ziua mare in in jurul orelor 14-15, nivelul de tensiune inca era in marja, mai tarziu cam in jurul orei 18 deja nivelul de tensiune era in jur de 180 V. Toata situatia a pornit de la faptul ca de ceva vreme seara erau probleme cu neoanele care nu porneau si cazanul de la incalzirea centrala tot facea figuri.
  Situatia semana cu situatia cand consumul pe o sursa este mai mare decat capacitatea sursei.

  Legat de cazurile mediatizate din jurul craciunului, din ceea ce au aratat la tv a rezultat pentru mine ca au creat una sau mai multe posturi de transformare noi, in reportaj se vedea cum lucrau la un post nou tip container PTAM sau PTAB si cica initial cei de la OD la inceput au spus ca la momentul respectiv nu sunt bani pentru investitii pentru posturi noi si se spunea ca cauza penelor zilnice era faptul ca a crescut consumul de EE in zona respectiva daca bine aduc aminte. Presupun ca solutia aplicata de OD a fost realizarea unui numar de PT noi in zona si o parte din consumatori au fost preluati de PT-uri noi. De fapt acolo ce a fost cauza propriu-zisa ?
  Un varf de consum din cauza careia a scazut nivelul de tensiune care a declansat USOL-ul sau ceva protectie maximala a functionat sau ce altceva ?

 4. Aurelia Carstina Says:

  In principiu d-l ing.Marin Gavrila are dreptate, dar cum ramane cu regula de proiectare care spune ca” Pentru dimensionarea rationala a instalatiilor de racordare si de distributie a energiei electrice , puterea de calcul se determina pe baza de calcul, tinand seama de perspectiva de dezvoltare a consumului pentru urmatorii 3-10 ani”.Dumnealui tine cont de energia masurata(ceruta), dar cat va fi peste 10 ani ?

 5. Gavrila Marin Says:

  Raspuns:Este destul de simplu : Se da o crestere a energiei de 10 %;20% sau cat vrei ,apoi se afla Smax. si cu aceasta putere se afla cat trebuie sa fie Sk,cu care stabilesti sectiunea si lungimea,in diverse combinatii. Si lucrul cel mai senzational este ca veti constata ca cel mai bine (tehnic si economic) este sa faci o linie mai scurta (600..800m) si de sectiune mica ( chiar si 35mmp).Pentruca in acest fel se obtine un Sk mai mare care, asa cum am spus, elimina toate necazurile.

 6. Gavrila Marin Says:

  Raspuns 2: De fapt si formulele de calcul propuse folosesc tot valori ale puterilor.Dar folosirea acestor formule are 2 mari avantaje: 1) Se pune in evidenta Sk, care rezolva f. multe probleme…2)Dupa ce se analizeaza multe curbe de sarcina ( si in occident sunt biblioteci intregi de curbe de sarcina) se dovedeste ca valoarea puterii S determinata din energie este mult mai apropiata de realitate fata de cea rezultata di PE 132 care dupa 1989 s-a modificat de 3 ori si are ,in continuare, valori subiective.

 7. Incze Andras Says:

  Nu vreau sa fiu nepoliticos, dar Domnul Gavrila m-ar interesa totusi cum comentati si explicati la modul concret situatiile pe care le-am mentionat, cazul cu nivelul de tensiune redus si ceea mediatizata din jurul craciunului, nu neaparat relativ la articolul „Metode moderne de dimensionarea retelelor de joasa tensiune”.

 8. Gavrila Marin Says:

  Raspuns: Scuze. Dar problemele la liniile de j.t nu vin dela transformatoare ci dela lungimea foarte mare a liniilor.In mod normal o linie ar trbui sa aiba ,dela transformator pana la cel mai indepartat capat 600..700m. Dar in Romania astea sunt raritati, lungimile ajungand si la 2..3 km.La asemenea lungimi poti sa pui transformator si de 1000 kVA ca tot tensiume proasta va fi la cap de linie. Desi pare simplu,problemele sunt complexe.

 9. Incze Andras Says:

  Multumesc.
  Sa inteleg in felul urmator : am o linie de o anumita lungime pe care am o cadere de tensiune datorata parametrilor fizici pentru linia in gol; rezistenta liniei variaza cu fiecare consumator care se cupleaza la linie, deci si nivelul de tensiune la fiecare consumator variaza, ori creste ori scade. Caderea de tensiune masurata undeva pe linie va fi suma caderii de tensiune in gol si a caderii de tensiune ce se datoreaza consumatorilor cuplati la linie la momentul respectiv. De aici rezulta ca de pe o linie poate fi alimentat numai un anumit numar de consumatori asa incat nivelul de tensiune sa se incadreze in marja admisa.
  Acum intrebarea este ce a cauzat intreruperile din fiecare seara in cazurile mediatizate din jurul craciunului ?

 10. Dr. Ing. Ovidiu Bursuc Says:

  Domnilor, pana la urma problematica acestui topic in esenta lui constanta atat in timp cat si in implementarea pe termen lung, sustinuta de catre amplificarea exorbitant de ampla a variabilelor nedeterminate va face ca problema sa devina exponential mai complicata datorita initializari tuturor consumatorilor ce se vor servi de puterea electrica, pe de alta parte daca se studiaza problema se va putea observa ca timbrul de intensitate va fi dublat in anii in care reteaua creste, se vede destul de clar zic eu ca aceste conexiuni nu sunt deloc aleatoare iar supapa nu va rezista asa de mult cum se deriva din calcul. Pentru aceasta eu sugerez o amplificare de putere si simplificarea ei direct in blocul motor de protectie, astfel cand va fi crescuta reteaua, se va scoate impedanta si se va lasa dupa cum ziceaunul din preastimatii domni de mai sus „sa curga curentul”, la liber

 11. stoianconstantin Says:

  Bine ati venit pe blog dle dr ing Ovidiu Bursuc.
  As fi interesat sa deteliati putin opinia Dv despre dimensionarea retelelor electrice jt. Poate va axati intre altele si pe solutiile pe care le intrevedeti pentru prognozarea sarcinii maxime simultam absorbita de o retea stradala.
  Cu stima
  SGC

 12. gica.radu Says:

  dl. Dr. Ing. Bursuc tin sa spun ca n-am inteles nimic, felicitari!

  am incercat sa inteleg metaforic frazele dvs dar se pare ca sunteti prea sus de nivelul meu. va doresc succes in accederea la titlul de Academician.

  revenind la subiect tin sa spun si eu urmatoarele:

  dle. Ing. Gavrila eu inteleg ca dvs recomandati transformatoare mai mici si mai dese, dar dpdv tehnic si economic sunt greu de realizat:

  e greu sa mai construiesti un PTA in oras din cauza razei de siguranta, PTAb-urile sunt costisitoare si la fel si racordurile, si mai exista si problema ca liniile electrice in localitati trebuiesc construite subteran si cu sectiune de !185mmp!. cele aeriene se construiesc doar pe domeniu privat sau in extravilan cu sectiune de 95mmp pana la 700 m si de 70mmp de la 700m pana la capat

 13. Alexandru Says:

  Intrebare : Se alimenteaza din PT propriu,un consumator cu motoare de putere 200-350 kW .Este valabil art. din I7-2011 privind puterea celui mai mare motor ,care nu va depasi 20% din puterea trafo?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: