Asupra solutiilor de imbunatatirea nivelului tensiunii in RED 0.4 kV (1)


 Radu 

            Nivelul tensiunii asigurat clientilor racordati la retelele de distributie (RED) constituie unul din indicatorii importanti care definesc calitatea energiei electrice. Probleme mai frecvente apar in RED 0.4 kV ceea ce face ca in planurile de investitii sa se regaseasca un numar mare de lucrari de „imbunatatire nivel tensiune (INT)” sau de „ modernizare LEA jt si bransamente si imbunatatire nivel tensiune” sau in unele situatii lucrari de „marire capacitate de distributie si imbunatatirea gradului de continuitate”. Avand in vedere importanta nivelului tensiunii in RED 0.4 kV pentru clienti si pentru OD precum si sumele mari alocate normalizarii nivelului tensiunii in retelele stradale de distributie consideram important sa trecem in revista principalele reglementari si principalele solutii care stau la indemana OD pentru readucerea nivelului tensiunii in banda reglementata.

 

            Principalele reglementari care se ocupa de nivelul tensiunii asigurate clientilor racordati la retelele publice de distributie sunt:

 1. SR EN 50160 – Caracteristici ale tensiunii furnizate de reţelele publice de distribuţie;
 2. Codul tehnic al reţelei electrice de distribuţie
 3. Standard de performanţă pentru serviciul de distribuţie  a energiei electrice aprobat prin Ordinul ANRE 28/2007

 

Referitor la nivelul tensiunii in punctul de delimitare reglementarile invocate mai sus prevad ca, în condiţii normale de exploatare, valoarea medie efectivă pentru 10 minute a  tensiunii furnizate – în 95 % din timpul oricărei perioade a unei săptămâni – nu trebuie să aibă o abatere mai mare de  ± 10% din tensiunea contractuală la MT şi IT, respectiv de ± 10% din tensiunea nominală la JT.

 

            Pentru reglementarea nivelului tensiunii in RED 0.4 kV OD are la dispozitie urmatoarea gama de solutii care se pot sustine pe fonduri de mentenanta:

 

 1. echilibrarea sarcinii pe fazele retelei
 2. indepartarea  vegetatiei din culoarul de siguranta LEA
 3. eliminarea eventualelor scurtcircuite permanente in LEA jt lungi
 4. mentinerea in buna stare a contactelor electrice din axul LEA, din axul derivatiilor, din punctele de racoradare a bransamentelor si respectiv a contactelor electrice aferente bransamentelor pana in punctele de delimitare cu instalatiile interioare ale clientilor racordati la RED
 5. mentinerea disciplinei contractuale in privinta respectarii puterii maxime aprobate prin avizele tehnice de racordare (ATR)
 6. alegerea corespunzatoare a ploturilor transformatoarelor 20/0.4 kV care permit un reglaj al tensiuni pe barele 0.4 kV in gama ± 5%
 7. efectuarea unor reglaje ale tensiunii pe barele 20 kV ale statiilor de transformare
 8. mentinerea in buna stare a izolatiei LEA 0.4 kV in special a LEA cu conductoare neizolate unde frecvent intalnim izolatoare ceramice de sustinere crapate sau chiar cazute.
 9. mentinerea in buna stare a izolatiei coloanelor generale si ale circuitelor la PTA
 10. mentinerea in buna stare a transformatoarelor urmarind asigurarea unor incarcari care de regula sa nu depaseasca pragul de functionare optima de 0.7-0.8%

 

Desigur ca despre fiecare din aceste masuri in ceea ce priveste modalitatile de transpunere in practica si despre eficienta lor se pot spune lucruri destul de interesante. In aceast material m-as limita la a atrage atentia supra dezechilibrului generat in LEA jt de iluminatul public. De regula in cazul PTA avem circuite de iluminat alimentate monofazat. Acolo unde iluminatul functioneaza acesta induce un dezechilibru de cca 10-20 % pe durate mari de timp acest dezechilibru nu prea se poate compensa eficient prin redistribuirea consumatorilor pe fazele retelei. Mai ales in cazurile retelelor cu caderi mari de tensiune, la varful de seara se recomanda repartizarea circuitelor de iluminat public cat mai uniform pe fazele postului de transformate. Acest lucru este ceva mai dificil de realizat in exploatare dar uneori poate constitui o maura foarte eficienta. Aceste dificultati de reconfigurare a alimentarii „trifazate” a iluminatului public precum si efectele benefice ale acestei masuri asupra CPT si asupra mentinerii unui nivel cat mai bun al tensiunii in RED 0.4 kV justifica  preocuparea ca in cazul lucrarilor de modernizari sa alimentam „trifazat” iluminatul public.

 

Atunci cand gama de masuri luate pe fonduri de mentenanta nu permite readucerea tensiunii in RED jt in plaja reglementata se impun masuri corective sustinute de fonduri de investitii. Desigur ca ar fi de dorit ca sa actionam preventiv anticipand momentul in care sa promovam lucrari de marirea capacitatii de distributie  in baza masuratorilor de sarcina si tensiune precum si a dinamicii dezvoltarii zonelor de consum. Probabil ca in viitorul apropiat aceasta actiune preventiva va face diferenta intre operatorii de distributie (OD).

 Student Stoian Radu

Un răspuns to “Asupra solutiilor de imbunatatirea nivelului tensiunii in RED 0.4 kV (1)”

 1. Algoritm pentru fundamentarea programelor investitionale centrate pe obiective « Puterea sub lupă … până la bec! Says:

  […] Asupra solutiilor de imbunatatirea nivelului tensiunii in RED 0.4 kV (1) […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: