Energia clasică – sursă epuizabilă!


 

§

 SGC 2002                         Avertismente!

·        Agenţia Internatională a Energiei estimează că în anul 2030, Europa va importa energie în proporţie de 70%
·        Resursele de petrol se vor epuiza în 40 de ani! (sursa: AIE)
·        Gazele naturale mai sunt disponibile pentru încă 60 de ani de acum incolo! (sursa: AIE)
·        Consumul actual va duce la epuizarea în 200 de ani a resurselor de cărbune! (sursa: AIE)
                    Acestea sunt principalele argumente care justifica un interes tot mai crescut pentru obtinerea de energie electrice din surse regenerabile. Pe site Ministerul Mediului am gasit o prezentare care asigura informatii introductive in domeniul energiei regenerabile
energii_regenerabile.ppt

Etichete: , , , ,

12 răspunsuri to “Energia clasică – sursă epuizabilă!”

 1. George Says:

  Pai ce credeati… ca sfarsitul lumii este o fictiune. Cel putin sfarsitul lumii pe care o stim noi este aproape.

 2. stoianconstantin Says:

  Salut George,

  Eu cred ca omenirea are solutii pentru a apela la energii alternative. Faptul ca anumiti purtatori de energie clasic utilizati sunt in faza de apuizare in principiu nu inseamna decat mari schimbari tehnologice.

  40, 60, 200 de ani este un timp destul de lung. Eu cred ca s-a si trecut la fapte. Vezi explozia de centrale eoliene! Vezi numeroasele proiecte de centrale solare care sunt in faza de finantate numai in tara noastra.

  SGC

 3. Flavian Says:

  Cu cat este mai ieftina energia eoliana decat cea clasica ?

  Cu alte cuvinte cat castigam cheltuind energie clasica pentru constructia unor astfel de sisteme in loc sa o folosim direct pentru consum ?

 4. stoianconstantin Says:

  Salut Flavian,

  Energia eoliana nu este o ee ieftina ci doar „verde”! Intrebarea ta e cu talc, problema este ca daca resursele clasice se termina va trebui sa avem ceva in loc. Ai vazut daca rusii ne taie gazul avem mari probleme.
  Dca gazul se termina atunci problemele nu se mai por solutiona prin negocieri!
  SGC

 5. Flavian Says:

  Si cu ce ne ajuta faptul ca terminam de doua ori mai repede energia clasica facand eoliene ?

  Ardem intr-un an de 30 de ori mai multa energie clasica pentru a costrui o eoliana iar apoi recuperam doar o parte din ea in urmatorii 20 de ani. Unde e verdele in treaba asta ?

 6. stoianconstantin Says:

  Flavian,
  Ai o abordare interesanta si probabil ca foarte corecta insa nu te pot ajuta cu nimic!
  SGC

 7. George L. Says:

  Stimate Domn Stoian

  Sunt probleme mari la noi în ceea ce privește subvenționarea energiei verzi.
  La noi exista ” frumoasa ” lege 220/2008 in care se specifica de ex. ca, pentru energia electrica produsa cu panouri fotovoltaice , se dau 4 certificate verzi ( aprox 200 euro) + prețul 1 MVA (aprox 30euro) , deci aprox 230 euro / MVA produs.
  De ce zic ca legea e frumoasa ? Pentru ca din 2008 nu exista norme de aplicare pentru aceasta lege !!!! Este făcută doar de ochii UE, dar nu se dorește sa se investească in energie verde.
  In prezent , după legislația actuala , se acorda doar 1 certificat verde + prețul energiei ( aprox 80 euro/MVA) . Sa construiesti o instalatie cu panouri fotovoltaice, nu se amortizeaza „never ever” iar in 20 de ani expira garantia de randament 80% pentru panouri .( care după 25 ani sunt moarte)
  Cum sa ajungem producători de energie din surse regenerabile în asemenea condiții ?
  Problema este ca in alte state subvenția este mare și se investește mult in asa ceva , iar pana ne trezim noi nu o sa mai fie bani de subvenție.
  De ex. in Italia. Daca dorești sa faci o investiție pentru o unitate de producție cu panouri fotovoltaice, semnezi un contract cu o direcție care se ocupa cu plata subvenției pentru producătorii de energie verde, si primești 400 Euro / MVA produs plus prețul energiei pe 20 de ANI!!!!
  Deci ai amortizat investiția în 6-7 ani, iar după , pana la 20 ani bagi banii in buzunar. Acolo se investește masiv în asa ceva.

  Multumesc si sper sa putem discuta mai mult pe marginea subiectului.

 8. Flavian Says:

  Pai vezi.. daca are nevoie de subventionare inseamna ca nu e verde… 😉

  Aia nu reusesc sa-si bage multi oameni in cap. Nu vor sa priceapa.

  Tot ce nu se amortizeaza SINGURA ba mai produce si IN PLUS energie fata de sistemele clasice inseamna RISIPA. Risipesti energie in mine. In fabrici. In transporturi. La instalare. La transmitere sau stocare. Din momentul in care panoul acela voltaic parcurge tot traseul de la un minereu pana la un deseu totul inseamna de fapt risipa de energie. Pentru ca pana la finalul vietii sale panoul respectiv nu reuseste sa recupereze nici macar energia RISIPITA initial cu construirea si ulterior cu intretinerea sa.

  Aici apare pericolul subventiilor, care functioneaza ca o frana, dar si ca un paravan. Se ascunde costul ENERGETIC real al anumitor surse energetice, facandu-le sa para mai rentabile. Nu sunt. Ne furam singuri caciula. Avem nevoie de inovatii, de cercetare si investirea subventiilor in cautarea unor solutii reale. Pentru ca in acest moment asa-zisele solutii oficiale cu EROEI slab fac mai mult rau decat bine. Reprezinta doar praf in ochi si o amageala ca solutia a fost gasita deja.

 9. Flavian Says:

  Iar oamenii pentru a se amagii au gasit tot felul de marmote. Una din marmotele clasice zice ca fotovoltaicele sau masinile pe baterii vor deveni rentabile cand se va scumpi petrolul.

  Nu vor deveni. Lumea ignora pur si simplu faptul ca in momentul in care picatura de petrol ar ajunge cat uncia de argint, extragerea unui gram de litiu ar deveni la randul ei de n ori mai scumpa. Pretul reflecta de fapt si energia consumata pentru fabricarea oricarui bun. Pretul reflecta hidrocarburile arse pentru a aduce un praf de sare de litiu dintr-un desert bolivian pana la un pachet de baterii intr-un autoturism cool.

  Iar daca petrolul s-ar epuiza si s-ar „scumpi”, dar energia necesara producerii ar ramane cam aceeasi, doar etichetele in dolari se schimba. Astfel ca si valoarea unei baterii produse in acel moment in aceleasi conditii ar deveni probabil egala cu greutatea ei in aur. Grija la falsele solutii, ca sa nu ne invartim in cerc degeaba. Alternativa reala e inovarea, nu ascunderea sub pres a unui EROEI mult subunitar cu subventii sau alte marmote.

  • stoianconstantin Says:

   Salut Flavian,

   Are noima ce spui! Te rog dezvolta ideile. Pana la urma si indemnul la inovare este un demers necesar dar rezultatele nu sunt garantate!
   Multumesc!
   SGC

 10. Flavian Says:

  Am inceput sa le dezvolt de vreo doi ani… 🙂

  Iar de cateva luni am inceput sa le sumarizez in seria de Alternative Energetice inceputa AICI.

  • stoianconstantin Says:

   Salut Flavian,
   Pare interesant ce scrii. O sa imi fac timp sa citessc articolele publicate de tine.
   SGC

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: