Dialoguri despre fermele eoliene 1


Alin |

Va salut si va feliciti pentru continutul site-ului. Problema care o am eu este una legata de interconectarea unor turbine din punct de vedere electric intr-un parc eolian.O alta intrebare ar fi daca ati putea sa-mi explicati tehnic ce inseamna PDL la trei capete in cazul unei racordari la o LEA de 110 kV prin derivatie.

Cu stima Alin.

Feb 25, 8:33 AM —  – Bine ati venit!

stoianconstantin 

Salut Alin,

1. PDL ar putea sa fie o protectie diferentiala longitudinala. La 110 kV se pune un accent foarte mare pe protectii. Evenimentele la acest nivel de tensiune pot periclita stabilitatea SEN sau in cazuri mai uzuale pot afecta un numar important se statii/consumatori.
2. In problema interconectarii incerc sa ma documentez. Ar fi interesant daca ai avea ceva informatii suplimentare care mi-ar permite sa-mi fac o idee despre dimensiunile problemei. Lucrurile sub anumite aspecte pot fi diferite functie de nivelul de tensiune preconizat pentru racordare.
3. Un din problemele esentiale este de a asigura conditii sincronism: “ferma” si SEN trebuie sa aiba in punctul de punere in paralel (indiferent de nivelul de tensiune) parametrii electrici compatibili. Intre acesti parametrii frecventa trebuie sa fie sensibil egala. Iti recomand un articol . Aici pe la pagina 71 gasesti, in engleza, cateva informatii despre intreconectare. ideea principala consta in existenta unei intefete intre turbina si retea (foarte probabil o retea de 0.4 kV si/sau 6 (eventual 10, 20 kV). aceasta interfata transforma curentul alternativ de frecventa variabila in curent continuu si apoi din nou in curent alternativ de frecventa 50 hz.in aval de acest modul turbinele pot fi puse in paralel pe retele 0.4 sau de medie tensiune si/sau pe diverse bare colectoare de unde de exemplu daca vorbim de ee debitata de turbina la 0.4 kV printr-un transformator 0.4/20 kV energia este evacuata intro retea 20 kV. Daca ee este debitata la medie tensiune (mt) si/sau daca in ferma exista cumulata o putere foarte mare (de exemplu mai mare de 6 MW) atunci putem aavea o evacuare intro retea 110 kV printrun transformator mt/110 kV
4. Oricum sunt interesat de subiect si cred ca voi publica un articol pe aceasta tema dupa ce ma documentez un pic!
5 Vezi si site Energia Verde

Mai tinem legatura

Feb 25, 2:42 PM —  – Bine ati venit!

Alin |

Multumesc de raspunsuri. Din pacate eram in graba cand am formulat randurile si de aici denota interpretarea randurilor sau tehnic vorbind nu eram complete.Ma interesa ce inseamna mai clar cele “trei capete” referitoare la PDL.Protectia prin PDL am studiat-o in facultate destul dar nu ma prind de sensul tehnic al acestor “trei capete”.Referitor la interconectare:fiecare turbina are un TR de mt/jt cu mt de 20 kV.Propriu-zis interesul meu apare atunci cand se incearca modelul tehnico-economic de interconectare a turbinelor(TR intre ele).Discutia are multe aspecte tehnice incepand cu posibilitatea fizica de racordare(Schema electrica) si pana la aportul de s.c. si calculul de putere reactiva si activa debita de intreg parcul in amonte de statia de transformare 110/20 kV.Am putea pleca ca demonstratie de la cazul particular al unui amplasament final de 20 de turbine cu specifiicatiile ca TR fiecareia este de 0,66 kV/20 kV incercand sa gasim solutia de racordare tehnico-economic cea mai fezabila.Deci tensiunea se stie de interconectare devine implicit necesara alegerea sectiunii cablului si modul in care se interconecteaza. As fi curios si un aspect tehnic de racordare sa zicem a 5 turbine intr-un punct(ca echipament).Legat de coexistenta parcului cu SEN problema e prea delicata si oricum sistemul de gestiune al parcului realizeaza reglajele de U,cos fi,Q si P inntr-o plaja bine stabilita.Curios as fi o privire asupra reglajului tertiar in SEN.Sa ne gandim ca punctul de producere e dispecerizabil si vantul nu bate constant niciodata.Daca se intrerupe alimentarea consumatorilor intervine necesitatea unei alimentari suplimentare. E un aspect tare important ca privire al participarii producatorului ca dispecer in SEN.Astept o opinie.Multumesc.

Feb 26, 12:13 PM — – Bine ati venit!

Incze Andras |

Dupa parerea mea, PDL la trei capete ar insemna extinderea PDL si pe tronsonul de interconectare a parcului la SEN. Ceva de genul este prezentat si in cartea D-lui Gal, “Scheme de relee complexe in energetica”, pg 190, 194.

Feb 26, 1:25 PM —– Bine ati venit! 

stoianconstantin

Salut Alin, salut Andras,

Parerea mea este ca daca mai incerci o “varianta” a intrebarii initiale vom fi foarte aproape de raspuns! Deci astept reformularea intrebarii!! Utila interventia lui Andras in discutie.
SGC

Feb 26, 1:53 PM  – Bine ati venit! 

Alin |

Ma fac greu inteles sunt inginer:)
Sa revin.O sa luam cel mai simplu caz particular.Sa o facem problema deci:Se dau 10 turbine fiecare avand puterea instalata de 2 MW.Se cunoaste amplasarea turbinelor in parc(PUZ aprobat).Se stie ca fiecare turbina are interconectat cate un TR de 20/0,66 kV.Parcul urmeaza a se racorda la o statie de 110/20 kV.Sa se realizeze un model tehnico-economic de interconectare al turbinelor din pct de vedere electric (deci conectarea transformatoarelor de 20/0,66 kV) in care sa se precizeze:tipul de cablu ales(sect, tip constructiv, etc), echipamentele de interconectare al turbinelor (gen cutii de derivatie), modelul optim tehnico economic de interconectare (tipologia retelei care rezulta din interconectare).M-ar interesa o sugestie pentru determinarea aportului de P si Q al intregului parc in urma conectarii.Stiu ca o sa-mi ma intrebati de unde sa luam PUZ ala.Puteti lua orice exemplul unei hartii A4:)Multumesc pentru rabdarea de a citi si a intelege ce vreau eu.O zi buna.

Feb 26, 3:16 PM  – Bine ati venit! 

stoianconstantin |

Alin,
Step by step ne apropiem de solutie.
Modelul de 20 MW ales parca cere evacuare la 110 kV. In studiul de solutie trebuie luata in discutie si aceata varianta. Alaturi de costurile de racordare trebuie puse in ecuatie taxa de distributie si/sau pretul de vanzare al ee la punctul de delimitare cu OD si/sau dupa caz (daca producatorul are si licenta de furnizare pretul ce vanzare la clientul final. Din aceata perspectiva probabil ca varianta de evacuare in retelele de 110 kV poate sa fie atractiva.
Daca vorbim de 2 MW/unitate atunci este exclusa ipoteza debitarii intro retea colectoare de 0.66 kV. Fiecare agregat va debita prin transformator propriu in RED 20 kV.
De aici incolo avem nevoie de date noi: in primul rand distanta pana la statia de 110/20 kV de evacuarea puterii.
Este importanta, de fapt, cunoastrea intregrala a datelor de echipare actuala a statiei 110/20 kV de evacuare.
In privinta generatoarelor trebuie cunoscut tipul lor si modul in care se asigura energia reactiva necesara.
Probabil ca daca vom cunoaste aceste elemente vom avea o perspectiva mai concreta a problemei.
Probabil ca se vor putea cupla pe aceeasi LEA 20 kV de evacuare a puterii cel mult 2 turbine. Probabil ca sectiunea maxima a LEA 20 kV va fi 120 mmp. Vor trebui facute calcule de detaliu de dimensionare.
O problema interesanta de optimizare o poate contitui decizia de realizare a unor LEA 20 kV dc si/sau multiplu citcuit. O alta problema care cel putin in treacat trebuie analizata este legata de decizia LEA sau LES 20 kV. poate trebie sa ne gandim la configuratia RED mt in parc astfel incat sa asiguram evacuarea unei puteri cat mai mari in diverse ipoteze de indisponibilitate a unui/unor circuite mt.
Deci?

Feb 26, 3:59 PM  – Bine ati venit! 

Etichete: , , , ,

29 răspunsuri to “Dialoguri despre fermele eoliene 1”

 1. Paul Says:

  am si eu o intrebare magnetii folositi la magnetronul cuptorului cu micro unde pot fi folositi la rotorul unui generator de curent alternativ pentru o eoliana ?

  va multumesc

 2. stoianconstantin Says:

  Salut Paul,
  Cred ca noi nu ne-am luat cuptor cu microunde tocmai din cauza unei previzibile tentatii sa-l transform in turbina eoliana.
  Nu stiu daca merge, dar te astept cu un referat pe blog dupa ce experimentezi ideea. Atentie pozele sunt necesare, dau savoare materialului si in acelasi timp sunt convingatoare!!
  Succes!

 3. michell Says:

  Salut,
  Am teren in zona Fintinele, Mihai Viteazu, Sacele.
  Cite turbine se pot monta pe 1 ha? Ce distanta trebuie sa fie intre ele?
  ma intereseaza o colaborare.

 4. stoianconstantin Says:

  Salut Michell,

  Cinstit sa fiu sunt si eu interesat de colaborare! Din punctul meu de vedere pot a asigura servicii de proiectare si/sau de consultanta/intermediere( intocmire documentatii pt obtinere si eventual completarea/actualizarea acestei documentatii la solicitatea autoritatii respective pana la acceptare a ei de catre autoritatea respectiva) obtinere avize autorizatii necesare infiintarii parcului la nevoie chiar mai mult pt faca de executie.

  Trebuie sa inteleg care sunt asteptarile tale. Daca cauti asociati/finantatori cred ca deocamdata nu te pot ajuta.

  In privinta intrebarii tale nu pot sa-ti dau un raspuns transant existamd mai multi factori care inlfuenteaza densitatea de turbine:

  – forma suprafetei detinute
  – expunerea ei la vant
  – natura vecinatatilor
  – puterea instalata /turbina
  – caracteristicile geometrice ale turbinei
  – directia dominanta a vantului
  – constanta ditectiei vantului
  – exista si conditionari legate de posibilitatile evacuarii puterii produse etc

  Probabil ca cele de mai sus ti se par si tie justificate. In mod evident primul rand de turbine va funciona cu eficienta maxima a doilea si urmatorele trebuie amplasat astfel incat „siajul” great de randul/randurile din fata sa aiba spatiu sa se linisteasca si sa nu influenteze randamentul turbinelor din spate. Prin urmare „densitatea cautata” va fi rezultatul unui studiu preliminar.

  O varianta posibila atunci cand sunt preconizate mai multe randuri o constituie amplasatea „intercalata” astfel inacat sa se asigura o cat mai mare distanta pentru turbinele amplasate pe arelasi rand in adancime.

 5. nicoleta aitonean Says:

  buna ziua,
  pentru inceput va felicit pentru modul de realizare si informare a acestui site, este un site foarte bine documentat, cel putin asta este parerea mea , dupa ce am petrecut ceva timp in ” documentare” prin intermediul internetului…
  as avea si eu nevoie de un ajutor, poate d-voatra detineti mai multe informatii in acest sens, este vorba de centralele eoliene si parcuri eoliene…mai precis de protectii si interconectarea acestora in sistem, de probleme care port sa apara, de defecte…etc
  o alta intrebare a mea ar fi daca un parc eolian as putea sa il asimilez cu o centrala de producere de energie si de aici sa plec in studiul diferitelor protectii necesare…sau sa plec de la protectiile unui generator…
  problema mea este ca nu stiu unde as putea gasi ceva scheme de protectii ale parcurilor eoliene sau ceva documentatie privind protectiile din parcurile eoliene, eu am discutat cu mai multe firme si persoane si toti mi-au dat acelasi raspuns, centralele vin gata echipate cu protectii si este un domeniu in care nu au informatii….probleme mari au ei in ceea ce priveste interconectarea parcurilor eoliene ….protectiile din statiile cde colectare etc.
  va multumesc pentru intelegere…
  va doresc o zi buna si inca o data : felicitari !!

  nicoleta aitonean

 6. stoianconstantin Says:

  Salut Nicoleta,
  Multumesc pentru aprecieri!
  Voi muta mesajul tau la articolul “Dialoguri despre fermele eoliene” in ideea ca astfel cresc sansele sa fie vazut de oameni cu preocupari similare si poate capacitam si alte opinii
  Problema pusa in discutie este destul de larga si usor nedefinita. Si eu cred ca vorbim de furnituri complet echipate. Dar lucrurile sunt destul de diferite in raport cu puterea agregatului. Daca vorbim de parcuri probabil ca vorbim de puteri mari care presupun racordari la RED 110 kV.
  De aici intervin ipotezele legate de schema de racordare si/sau legate de protectiile statiei 110 kV.
  Daca mergem pe scenarii cred ca se munceste mult prea mult. Ar fi bine sa se poata lucra pe un caz cat mai concret.
  Parcul ca ansamblu este o “centrala” de producere si deasemenea fiecare unitate/turbina eoliana.
  Iti propunsa analizezi acest text si sa mai discutam. Citeste si comentariile de la “Dialoguri despre fermele eoliene

 7. Alin Says:

  Raspunsul pt michell legat de distantele ce trebuie respectate:exista un ordin ANRE nr 49/2007 in care gasesti exact ce te intereseaza.
  As dori sa deschid un topic nou pentru toti cititorii site-ului si in special pt d-voastra d-le constantin si anume:Problemele pe care le vedeti din pct de vedere al conectarii unui parc de vant la sistemul de distributie si solutii de rezolvare.Ar fi bune si opinii legate de alte aspecte cum ar fi mediul, legislatia, etc.O zi buna.

 8. Misu Says:

  Unde pot gasi o harta a retelelor de 110kv ?

 9. stoianconstantin Says:

  Salut Misu,
  Grea problema. Probabil la DEN sau la fiecare OD!

 10. Alin Says:

  daca vrei pt 220 si 400 iti dau eu.ai doar retelele de interconexiune de 110.

 11. stoianconstantin Says:

  Salut Alin,
  Daca esti in pasa buna, poate imi trimiti schemele cu care te lauzi. Or fi si ele bune candva la casa omului!
  Multumesc
  SGC

 12. Alin Says:

  pai e harta SEN la 400 kV, 220 kV si interconexiunea pe 110 kV.cu mare placere.o adresa de mail si ii fac send.

 13. iulia Says:

  salut alin

 14. Corina Says:

  Constantin,

  Particip la un proiect privind oportunitatea deschiderii in Romnia a afacerilor eoliene.
  Nu cunosc acest domeniu si este pentru mine o incercare.
  Am nevoie, pentru inceput, de informatii oficiale in acest sens.
  Stii cumva cum le pot obtine si de unde?

  PS: am incercat pe site-urile Camerei de Comert si cel al Institutului National de Statistica dar nu am gasit nimic: harti resurse, statistici, etc.

 15. stoianconstantin Says:

  ANRE si Transelectrica pt avize/autorizatii!

 16. Horatiu Moldovan Says:

  Bun gasit
  felicitari pt continut. scurt și la obiect : pentru o ferma eoliana de 40 ha e necesar PUZ? si daca e necesara scoaterea terenului din circuitul agricol?
  multumesc

 17. stoianconstantin Says:

  Salut Horatiu,

  Probabil ca la ambele probleme raspunsul este afirmativ. Cred ca argumente mai multe s-ar putea gasi pentru necesitatea PUZ desi poate nici suprafetele ocupate efectiv si care devin improprii expoatarilor agricole nu sunt de neglijat caz in care parca apar argumente si pentru scoaterea din circuitul agricol.

  Cele de mai sus sunt doar opinii. Sper sa obtii raspunsuri mai bine documentate de la alti utilizatori ai blogului.

  Multumesc pentru aprecieri. M-as bucura daca ar creste numarul celor care adera la ideea de a sustine cu informatii utile coagularea unei „comunitati energetice” astfel incat schimbul de experienta sa fie util pe o scara cat mai larga.
  SGC

 18. nuti Says:

  Buna , sunt foarte utile informatiile care pot fi gasite pe acest forum ;am un teren ~1ha intr-o zona de deal (cu o viteza medie a vantului 5-6 m/s )de pe care nici fan nu mai pot cosi ma gandesc ca s-ar preta pt o ferma eoliana ………am mai cochetat cu ferma de melci , am crezut mult in idee s-a realizat ideea , avem una din putinele fabrici bio din lume , necazul este ca numai de anul acesta incepe sa functioneze ideea (fermierii sa poata avea in sfarsit incasari substantiale ) ; eu am ramas la stadiul de membru fondator al societatii , investitia am recuperato din vanzarea terenului .Va rog sa-mi spuneti daca poate functiona o astfel de idee /infiintare ferma eoliana -1 ha / cam la ce costuri se ridica : studiul de fezabilitate – 6 luni >obligatoriu pt acesarea fondurilor ; suma necesara pana la prmirea primei transe … este cineva care a demarat un astfel de proiect ? sau este vb in vant ? va multumesc

 19. Stoian Constantin Says:

  Salut Nuti,

  Costul unei centrale eoliene este de 1 mil euro/MW istalat,
  Vantul ar cam fi dar la limita inferioara. Poate centrale mici. Problema desi simplu de enuntat in realitate este f complexa!
  SGC

 20. marian Says:

  buna ziua,lucrez la dezv.unui parc eolian si am ajuns la 75%din achizitii pentru montarea turbinelor dar ma intarzie mult acest acord de servitute aeriana a vecinilor,nu-l prea inteleg pt.k palele au 45m iar turnul 100,deci ramane o distanta de aproximativ 50 m de la pamant la varful palei si astfel nu are nici un fel de influenta asupra solului si al culturilor.ar fi mai bine k proprietarii sa aibe 50m in aer al lor iar restul sa fie in proprietatea autoritatii aeronautice romane.cablurile vor fi pe sub pamantul de langa drumurile publice care apartin statului.ar fi un ajutor f.important in constructia cat mai rapida a parcirilor si implicit ar da de lucru oamenilor din zona.va multumesc si va doresc multa sanatate.

 21. stoianconstantin Says:

  Te rog citeste:Ord. 4 /2007 modificat prin Ord. 49/2007 Norme tehnice privind delimitarea zonelor de protectie si de siguranta aferente capacitatilor energetice
  Si indica-mi in aceasta norma la care acord te referi. Daca nu gseati situatia descrisa in cerinta de norma atunci nu este necesar acel acord.
  Mai vb
  SGC

 22. george Says:

  va rog sa ma lamuriti
  ce fel de contract trebuie sa semnez in calitate de proprietar de teren (exclus vanzarea) cu firma care vrea sa dezvolte un parc eolian pentru ca aceasta sa obtina avizele de racordare, etc.
  daca exista cineva care are modelul unui astfel de contract il rog sa ma contacteze la telefon nr. 0744507083.
  mii de multumiri anticipate.

  • stoianconstantin Says:

   Depinde cum vei fi afectat: poate fi pentru servitutie induse pentru zonele de protectie si de siguranta ale capacitatilor energetice, pt amplasamentul efectiv al capacitatilor sau temporat pt necestiatile ridicarii turnurilor de ex
   Probabil ca ajunge sa contactezi un notar iscusit!
   SGC

 23. Finatare Parcuri Eoliene Says:

  Asiguram finantare celor care doresc sa dezvolte parcuri eoliene.

  Suma minima 10.000.000 euro

  Relatii prin administratorul blogului!

 24. Andrew Tocitu Says:

  Buna ziua,
  detin 37 de Ha in com.Mihail Kogalniceanu, Jud. Constanta, zona Nazarcea.Potentialii investitori care doresc concesiunea acestui teren ma pot contacta la tel 0741-066***.
  Relatii prin administrator blog!
  Andrei

 25. Ciurea Ciprian Says:

  buna ziua am 0,5 ha in piatra neamt intr-o zona de deal care se preteaza la a fi un viitor parc eolian .
  Suprafata totala a terenului este de ordinul zecilor de ha iar terenul este parcelat pe persoane fizice ce au titluri de proprietate.
  Contactati-ma la tel 0745152***
  Relatii prin administratorul blogului!

  • stoianconstantin Says:

   Salut Ciprian,
   Suprafata de 0,5 ha este mult prea mica pentu a putea fi luata in discutie pentru un „parc eolian”.
   Oferta Dv pentru a deveni cat de cat atractiva trebuie sa insumeze o suprafata mult mai mare. Puteti obtine un acord de principiu de la ceilalti proprietari pentru minim 200 ha?
   Ce alte avantaje mai are zona: cai de acces, vecinatate cu statii de transformare, sau cu linii de 20 si/sau 110 kV, nr de zile cu vant pe an?
   Care este disponibilitatea pentru vanzare pentru infiintarea unei centrale fotovoltaice in acest caz cca 20 de ha ar fi probabil sujicient!
   SGC

 26. Ciurea Ciprian Says:

  cred ca suprafata totala este mult mai mare de 30 ha.trebuie insumate toate suprafetele de teren care sigur au eliberate titluri de proprietate.in imediata vecinatate este linie de inalta tensiune ,avem si drum de acces ce face legatura intre oras si o comuna invecinata. in aceasta zona vantul bate aproape zilnic.
  cred ca toti proprietarii ar fi bucurosi sa primeasca o oferta din partea unui cumparator de buna credinta.
  deci ptr a vedea exact cum stau lucrurile ar trebui sa vina cineva sa vada zona si sa studiem posibilitatea de a contacta cat mai multi dintre proprietari
  oricand va stau la dispozitie cu orice lamuriri

 27. tudorel Says:

  salut ..am 2ha de teren in sat *** com *** jud galati, deja este un parc mare de eoliene in apropiere ..vand sau inchiriez terenul,,0749,236.***
  Relatii prin administrator blog!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: