Studiu de caz, ca altfel nu pot sa-i zic!


 

SGC 2002  Va propun sa analizam o lucrare de racordare a unui cablu 20 kV la o LEA. A fost necesar sa se planteze un stalp SC 15014 in axul LEA.  Racordarea presupunea montarea unui separator STEPno in montaj vertical si a unui set de descarcatoare cu oxid de zinc.

ansamblu 1

La prima vedere constatam ca sunt incalcate reguli elementare de protectia muncii:

 1. doua din cele trei persoane urcate pe stalp nu poarta si nu folosesc centuri de siguranta
 2. niciun participant la lucrari nu poarta casca de protectie
 3. personalul lucreaza pe 4 nivele, pe aceeasi verticala, existand pericolul caderii diverselor obiecte
 4. garniturile de scutcircuitoare sunt montate prea aproape de locul unde se executa lucarea. In repetate randuri persoana care lucreaza la coronament a impins clemele scurtcircuitorului spre deschiderea LEA intrucat il incomoda.

detaliu 1

detaliu 2 Legatura dintre bornele de srcina ale STEPno si cutia terminala a cablului 20 kV se face prin bara dreapta de aluminiu de sectiune de minim 200 mmp. Bara este fixata pe capul superior al DRV ZnO. In conditiile in care bara nu are o lira de dilatare borna DRV ZnO este in pericol de deteriorare dataorita ciclurilor de dilatare – contractare a barei de AL lunga de cca 1,5 m

detaliu 3  La sol observam ca LES 20 kV ocoleste nefiresc si inutil a stalpul. In plus traseul LES presupune ca acesta va fi prins sub un strat de cca 60 cm de beton.

Traseul LES 20 kV este comun cu amplasamentul armaturilor prizei de pamant. Exista pericolul ca in cazul decarcarilor care vor avea loc prin priza de pamant sa se deterioreze cablul 20 kV.

Constructorul nu a avut cofraje pentru turnarea „paharului” fundatiei. A folosit o teava pe care intentioneaza sa o lase inglobata in fundatie. In acest caz betonul de monolitizre care se turna intre stalp si paharul de beton al fundatie umple golul dintre stalp si teava fara a mai putea sa faca corp comun cu restul fundatiei.

Ce s-ar mai putea face? Ce se poate spune despre profesionalismul constructorilor? Ce se poate spune despre sistemul de management al calitatii in afara faptului ca este o piesa de baza care conditioneaza obtinerea atestatului ANRE pt executarea lucrarilor in SEN?

Etichete: , , , , , ,

5 răspunsuri to “Studiu de caz, ca altfel nu pot sa-i zic!”

 1. Aurelia Carstina Says:

  Conform NTE 007/08/00 la baza stalpului s-a lasat rezerva de cabluri pentru refacerea terminalelor

 2. stoianconstantin Says:

  Salut Aurelia,

  Te rog sa te uiti inca odata la poze si sa constati ca de fapt chiar daca s-ar fi lasat rezerva daca se va turna beton pe ea nu mai e rezerva!! Din fotografie rezulta si ca datorita „ocolirii” inutile a stalpului, chiar daca cablul s-ar proteja fata de betonul care se va turna pt intregirea fundatiei practic nu este suficienta rezerva.
  De fapt daca intuesc eu bine cu cine vorbesc, cred ca daca vrei chiar poti sa te convingi la fata locului. Sper sa te misti repede pana „speta” nu devine „lucrare ascunsa”.
  Dar de teava ce zice e OK? Generalizam solutia?
  Cu stima
  SGC

 3. Aurelia Carstina Says:

  Buna seara !

  Nu am spus ca sunt de acord cu calitatea executiei lucrarii.Despre aceasta „speta” ar trebui intrebat „Responsabilul Tehnic cu Executia” ce ziceti ?

 4. stoianconstantin Says:

  Salut Aurelia,
  RTE e doar o entitate scriptica!
  SGC

 5. Dana Dimaca Says:

  Detin in proprietate o suprafata de 7 ha. de teren in zona parcului din Pantelimon jud.Constanta.As dori sa-mi dati o adresa de email sau alte detalii privind contactul cu firmele eoliene din zona pentru a pune la dispozitia lor acest teren.
  va multumesc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: