Influenta lungimii LEA jt asupra capacitatii de distributie


Rusu,calugaru,Stoian         Una din problemele care trebuie administrate in RED o constituie existenta unui volum important de LEA jt cu lungimi mari ale circuitelor. O astfel de LEA de cele mai multe ori nu asigura o calitate corespunzatoare a nivelului tensiunii si si in plus nu sunt protejate corespunzator.

            Regimul de exploatare a LEA jt lungi este de asemenea necorespunzator din punct de vedere economic.

             In fisierul PowerPoint atasat prezentam modul in care lungimea circuitelor jt influenta lungimii LEA jt asupra capacitatii de distributie.

Etichete: , , , ,

4 răspunsuri to “Influenta lungimii LEA jt asupra capacitatii de distributie”

 1. Alecu Dragos Says:

  Va salut!
  Am de facut o LEA L=800m, cu racord din CD a unui PTA ex. din zona de lucru a unui OD, credeti k cei de acolo o sa fie de acord cu solutia propusa de dumneavoastra montarea unei cutii de sectionare la 400m.

  Va multumesc

  • stoianconstantin Says:

   Cred ca da! Cu protectii este echipata CD a PTA. Cu ce protectii doresti sa echipezi aceasta cutia de sectionare?
   Proiectezi o lucrare de investitii/reparatii pentru OD sau un circuit de terti?
   SGC

  • stoianconstantin Says:

   Salut Dragos,
   Butonul raspunde de langa numele tau grupeaza discutia!
   Simt nevoia sa te intreb daca se prevede ca reteaua respectiva sa fie cedata ulterior OD prin contract de comodat?
   Iti recomand sa citesti de pe blog cerintele tehnice pe categorii de instalatii si/sau sa soliciti OD sa iti trimita politicile sale tehnice. Acolo te vei lamuri cu solutiile de protectie agreate de OD.
   Daca schimbi CD pentru 800 ml nu ai nevoie de cutie de sectionare. Pe blog gasesti tratat destul de amanuntit problema protectiei Ljt. Iti recomnad sa studiezi pe site http://www.oez.ro curbele intreruptoarelor cu In 160A tip MTV7 si MTV8. Eu votez cu MTV7
   Legaturile la priza de pamant sunt suficiente la st speciali. La st de sustinere avem 2 masuri de siguranta: izolatia conductorului torsadat T2x (polietilena reticulata) inlocuitorul mai cunoscut torsadat TYIR si izolatia clemei de sustinere. Din ratiuni de asigurare a rezistenta echivalenta < 4 ohmi a prizelor de pamant din Ljt se poate lua si decizia de utilizare a pp natuarele a tuturor st jt cu/fara pp artificiale in Ljt. Totusi in cazurile uzuale st de sustinere nu se leaga la pp naturala.
   Succes in documetare!
   SGC

 2. Alecu Dragos Says:

  Va salut!
  Proiectez pentru o primarie, o sa schimb inclusiv CD a PTA, cu respectarea tratarii nulului. Cutia de sectionare o sa o echipez cu sigurante MPR.
  Profit de bunatatea Dvs si va cer parerea in legatura cu punerile la pamant in lungul liniei, este necesar sa prevad si LPM-uri pentru toti stalpii sau doar pentru cei speciali asa cum este trecut in Lj 47-2010.
  Va multumesc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Privat: Influenta lungimii LEA jt asupra capacitatii de distributie


Rusu,calugaru,Stoian   

 Lucrarea abordeaza problematica retelelor electrice stradale 0,4 kV lungi urmarind sa scoata in evidenta necesitatea dimensionarii corecte a protectiilor LEA 0,4 kV si a limitarii extinderii retelelor stradale.Este prezentata realizarea experimentala a unei retele cu un sistem de legare la pamant tip TN-C-S.Cuvinte cheie : protectii, TN-C, TN-S, TN-C-S, curent de scurtcircuit, coeficient de siguranta, curbe de ardere, curbe de declansare 

Una din problemele pe care trebuie sa le gestionam o constituie existenta liniilor electrice 0,4 kV lungi. Apreciem ca situatia liniilor electrice lungi este redata in tabelul 1.

Tabel 1

% din total transformatoare

Lungime maxima LEA jt

3 %

Peste 3 Km

10 %

2 – 3 Km

20 %

1,5 – 2 Km

30 %

1 – 1,5 Km

31 %

0,5 – 1 Km

6 %

< 0,5 Km

Avand in vedere ca SDFEE Rm. Valcea gestioneaza circa 1300 de posturi de transformare rezulta ca numarul posturilor cu retele lungi este foarte mare.Referinta pe care o luam pentru a cataloga o retea ca fiind lunga este discutabile. Criteriile pot fi legate de :          dimensionarea protectiilor in cutiile de distributie;          caderile de tensiune.Daca ne referim la caderile de tensiune constatam ca in cadrul SDFEE Rm. Valcea avem inventariate circa 150 de posturi de transformare cu caderi de tensiune de peste 10 % la capetele de retea.

Dintre acestea :

% trafo

Lungime retea

20 %

0,5 – 1 Km

60 %

1 – 1,5 Km

20 % > 1,5 Km

Explicatia acestor rezultate este legata de faptul ca zonele de retea cu lungimi de peste 2 Km alimenteaza consumatori casnici rurali cu consum de energie electrica foarte modest. Prin urmare din punct de vedere al caderilor de tensiune limita retelelor lungi s-ar situa mai degraba la 1 Km decat la 0,5 Km.Avand in vedere faptul ca cele 150 de posturi cu ΔU > 10 % reprezinta circa 12 % din totalul posturilor de transformare din gestiunea SDFEE Rm. Valcea consideram ca dominant in stabilirea pragului de la care apreciem ca o retea electrica este lunga il constituie criteriul de dimensionare al protectiei retelei, in fapt protectia impotriva electrocutariilor prin atingere indirecta.In conformitate cu STAS 12604/3, art. 3.1.9.3 relatiile dintre curentul de scurtcircuit si curentul nominal al sigurantei sunt :Iscc > 3,5 Insig pentru Ins < 50 AIscc > 5 Insig pentru Ins > 63 AAceste conditii asigura arderea sigurantei intr-un timp mai mic sau egal cu 3 secunde. Pragul de 3 secunde este impus din considerente de protectie impotriva atingerii indirecte asa cum rezulta din STAS 12604/2 tabelul 5 si STAS 12604/3 paragraful 9.1.9.3.Coeficientul de siguranta mentionat mai sus (3,5 sau 5) poate lua si alte valori daca sunt deduse din curbele de ardere a fuzibilului sau din curbele de declansare a intrerupatoarelor dotate cu protectii termice si/sau electromagnetice.In cazul intrerupatoarelor STAS 12604 prevede un coeficient de siguranta de 1,25 adica o relatie intre curentul de scurtcircuit si curentul de declansare al intrerupatorului de forma :Iscc > 1,25 I reglat al protectiei maximale de curentUzual coeficientul de siguranta variaza intre 2 si 3 pentru majoritatea intrerupatoarelor. Mentionam ca exista o gama destul de larga de tipuri de curbe de declansare standardizate in reglementarile CEI 947-2 si EN 60898.In tabelul urmator analizam variatia curentului de scurtcircuit si influenta lui asupra capacitatii de distributie.

Tabel 2

Lmax

[m]

Iscc

[A]

Insig[A] Capacitate de distributie Reducere capacitate de distributie
500 425 80 100 0
600 360 63 78.5 21.5
80 270 50 62.5 37.5
1300 170 36 45 55
1800 120 25 31.25 68.75
2600 85 16 20 80

Valorile calculate sunt aproximative si reprezentative pentru gama uzuala de transformatoare utilizate pentru alimentarea retelelor aeriene stradale 63 – 250 kVA si la sectiunile uzuale 35 – 70 mmp.Avand in vedere ca in cazurile practice domina sigurantele in posturi cu valori mai mari sau egale cu 80 A consideram ca referinta trebuie stabilita la lungimea de 500 m pentru definirea retelelor lungi. Se pot formula urmatoarele concluzii din analiza datelor din tabelul anterior :1.         marea majoritate a retelelor stradale 0,4 kV nu sunt protejate la scurtcircuit la capetele de retea2.         retelele sunt protejate doar la scurtcircuite pe primele sute de metrii 300-500 m3.         daca nu se adopta alte masuri extinderea retelelor stradale limiteaza dramatic capacitatea de distributieSa analizam cateva masuri pentru evitarea scaderii capacitatii de distributie in situatia extinderii retelelor. Vom analiza cazul unei retele cu lungimea initiala de 500 m care se extinde cu 300 m.Din tabelul 2 rezulta ca in situatia initiala Insig = 80 A iar in situatia retelei extinse Insig = 63 A din criteriul sensibilitatii la curentul de scurtcircuit la capatul de retea. Deoarece extinderea presupune si cresterea curentului de sarcina maxim absorbit scaderea curentului nominal al sigurantelor din CD este inacceptabila, in aceaste conditii avem urmatoarele optiuni :1.        Inlocuirea sigurantei cu intrerupatoare cu Ks = 2, rezulta un reglaj al protectiei electromagnetice la 135 A ceea ce ne permite sa alegem un intrerupator cu In > 80 A si prin urmare sa obtinem din punct de vedere al protectiei posibilitatea maririi curentului de sarcina maxim absorbit de consumatori2.        Montarea unei cutii de sectionare. Daca o montam la distanta de 400 m de post avem un curent de scurtcircuit de 520 A deci ne permitem marirea cu o treapta a valorii nominale a sigurantelor adica Ins = 100 A. In cutia de sectionare putem avea echipare cu sigurante de 63 A (doua trepte fata de CD) sau intrerupator reglat la 70 sau 80 A.Fie situatia unei retele cu lungime initiala de 800 m care trebuie extinsa pana la 1800 m. Din tabelul 2 rezulta ca ar trebui sa dimensionam sigurantele in CD la urmatoarele valori :

Insig initial = 50 A

Insig final = 36 A

Presupunem o sarcina initiala de 80 A si o sarcina maxima finala de 100 A.Cazul protectiei cu sigurante fuzibile

Isarcina max Insig Lungime protejata Iscc la limita zona protejata Iscc la 800 m Iscc la 1800 m

80 A

Min 100 A

400 m

525 A

270 A

120 A

100 A

Min 125 A 330 m 646 A

 Cazul protectiei cu intrerupatoare

Isarcina max I reglat prot max Lungime protejata Iscc la limita zona protejata Iscc la 800 m Iscc la 1800 m

80 A

Min 100 A

1100 m

200 A

270 A

120 A

100 A

Min 120 A 900 m 240 A

 In acest moment se poate formula o prima concluzie : utilizarea protectiei circuitelor cu intrerupatoare mareste zona protejata cu pana la 300 % fata de protectia prin sigurante. Si in aceasta situatie putem identifica locuri potrivite pentru cutii de sectionare.Sa presupunem ca ideea cutiilor de sectionare nu este convenabila din ratiuni cel putin subiective. In acest caz se pare ca in solutia unei retele uzuale cu o schema de legare la pamant de tip TN-C nu se poate proteja integral reteaua din cutia de distributie decat pana la o distanta maxima de 1100 m (in ipotezele date de incarcari). In aceste conditii semnalam existenta posibilitatii realizarii unei protectii diferentiale la curent rezidual utilizand un intrerupator tetrapolar si realizand o schema de legare la pamant de tip TN-S la care conductorul de nul de lucru (N) este separat de conductorul de nul de protectie. 

In figura 1 avem o retea TN-C, in figura 2 avem o retea TN-S iar in figura 3 avem o retea TN-C-S.

Figura 1 Schema de legare la pamant TN-C 

Figura 2 Schema de legare la pamant TN-S 

Figura 3 Schema de legare la pamant TN-C-SPentru cazul in discutie adoptarea solutiei realizarii unei retele cu o schema de legare la pamant de tip TN-S si a protectiei diferentiale la curent rezidual practic asigura pentru intraga linie o protectie eficace la defecte cu pamantul.Pentru acest tip de protectie scurtcircuitele cu pamantul care de fapt genereaza pericolul electrocutarii prin atingere indirecta, sunt depistate indiferent de lungimea retelei. Trebuie mentionat ca la scurtcircuitele fara contact cu pamantul sau cu elementele legate la prizele de pamant naturale sau artificiale se aplica regulile comune de dimensionare a protectiei termice si electromagnetice functie de curbele de declansare. In acest caz (scurtcircuite fara contact cu pamantul) zona protejata depinde de lungimea liniei.In cadrul SDFEE Rm. Valcea avem realizate doua retele cu schema de legare la pamant de tip TN-C-S. In cutiile de sectionare amplasate la 1 Km de PTA avem montate intrerupatoare tetrapolare cu declansare la curent diferential rezidual pentru protectia unor tronsoane de retea de pana la 1,8 Km in aval de cutiile de sectionare.Aceste zone experimentale sunt realizate in localitatile Tuturu comuna Gradistea si Pripoare comuna Muereasca.Mentionam ca bransamentele au un conductor suplimentar (PE) si sunt montate la toti abonatii BMP-M(T).Avantaje :          realizeaza o protectie sigura la defecte cu pamantul chiar in situatia unor valori mult mai mari ale rezistentei de dispersie decat cele normale pentru reteaua TN-C indiferent de lungimea retelei          limiteaza furturile de energie electrica din reteaua jt          limiteaza pierderile de energie electrica in cazul scurtcircuitelor cu pamantul la distanta mare de PTDezavantaje :          costuri suplimentare generate de conductoarul de nul suplimentar in axul retelei si la fiecare bransamentMentionam ca dimensionarea lungimii retelelor de joasa tensiune si a protectiilor acestora trebuie avute in vedere in corelatie cu urmatoarele aspecte :          sensibilitatea protectiei la curentii de defect la capatul retelei          curentii de sarcina          caderile de tensiune          pierderile de putereChiar daca putem gasi solutii de realizare a unor protectii pentru liniile lungi este necesar sa depunem toate eforturile pentru reducerea lungimii acestor retele.In acest sens :          in cazul posturilor noi trebuie sa avem in vedere tinta Lmax = 500 m pentru retele jt          in cazul lucrarilor de imbunatatire de tensiune probabil ca o tinta realista este Lmax = 1000mIn ceea ce priveste eventualele actiuni de reducere a lungimii maxime in cazul retelelor existente prioritare trebuie sa fie retelele cu caderi de tensiune la capete mai mari de 10 % si retelele cu lungimi mai mari de 1500 m (care reprezinta circa 30 % din volumul retelelor existente).

       Articolul a fost prezentat de autori in cadrul • Power Systems Conference  Timisoara 2003

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: