Scump, prost si periculos!


SGC 2002  Nu merge nici titlul „facem pana iese bine” pentru ca nu este adevarat. Eventual facem pana elininam atributul de periculos pentru ca adata taiat conductorul intrun loc unde acest lucru putea sa fie evitat, practic nu se mai poate drege.

                  Va propun sa vedem cum s-a montat o banala cutie de selectivitate.

cutie de sectionare Asta e cutia noastra proaspat montata. Sa privim mai de aproape coronamentul stalpului 

inutila sectionare a conductorului Constructorul nostru s-a gandit sa cheltuiasca niste bani si sa sectioctioneze conductorul LEA inainte de intrarea in cutia de sectionare si imediat sa aplice niste cleme de legatura electrica. Oricat de performanre ar fi aceste cleme de legatura electrica nici nu se pot compara cu conductorul nesectionat. Constructorul nostru a ratat ocazia de a face o economie si in acelasi timp a ratat sansa de a face o lucrare buna.

              Sa ne fie clar. CLAMI permite reducerea drastica a numarului de sectionari ale conductorului in axul unei LEA. Cu cat avem mai putine sectionari cu atat LEA este mai performanta.

               Trebuie sa acceptam si realitatea ca nu oricine reuseste sa intinda 5-600 m (sau mai mult) de TYIR fara sa taie conductorul. Este nevoie de tehnologie, dotare, forta, respect fata de lucrul bine facut. Aceste calitati in mod categoric nu se gasesc pe toate drumurile.

              Ce sa-i faci in aceasta faza? Cat de mult poti sa-i impui sa schimbe conductorul ca sa elimine sectionarea lui inutila? Practic suntem obligati sa acceptam balbaiala asta in speranta ca va fi ultima data.  Partea proasta este ca nu avem nicio garantie ca va fi ultima data. Oamenii au mai multe formatii in firma si cu siguranta ca le vor oferi fiecareia posibilitatea sa „greseasca”! Deci ramanem pe atributele: scump si prost!

Sa vedem acum gabaritul cutiei fata de sol:

montata prea sus Un super electrician autorizat, barbat inalt de 1.85 m, trebuie sa se urce pe prima alveola sa poata chinuit deschide usa cutiei de sectionare. Cutia este pusa la cca 3 mde sol. Prea sus sa se poata lucra de la sol, pera jos sa se poata lucra de pe scara. Prin urmare practicienii vor lucra chinuit si periculos!

           Aici exista si argumente. Sa nu ajunga la cutie persoane neautorizate. Eu cred ca nu tine argumentul. Deci s-a demonstrat atributul de periculos.

           De aceasta data nu se poate trece cu vederea. Prin urmare constructorul va repoza cutia pe stalp astfel incat sa se poata lucra in ea de la sol. Si pentru ca nu a respectat nici specificatia tehnica de echipare si a pus in cutie un intreruptor cu reglaj fix al protectiei eletromagnetice care nu asigura cerinta de sensibilitate la curentul de scurtcirciut de la capatul retelei stradale, constructorul nostru va asigura si reechiparea cutiei.

            Apare din nou problema costurilor. Constructorul cheltuieste de doua ori si ofera un lucru de o calitate indoielnica care te face sa te intrebi cel putin  cine le certifica sistemul calitatii?

            Legea achizitiilor este stramba. Pur si simplu nu poti scapa de ofertantii care fac lucrari proaste daca acestea sunt ieftine. Iar daca au acces la lucrari, care e mecanismul care poate sa-i sensibilizeze sa evolueze?

         Ce ar fi de facut pentru a preveni astfel de situatii? Cum sa comunicam cu oameni care lucrare de lucrare fac acelasi tip de greseli?

Etichete: , , , , , ,

2 răspunsuri to “Scump, prost si periculos!”

 1. Romulus Badea Says:

  Adevarul e ca toti facem greseli.

  Una din definitiile experientei ne spune ca este suma tuturor greselilor facute. Numai ca aici apar doua probleme:

  1. se presupune ca din greseli mai si invatam, deci ar trebui sa nu le repetam.
  2. unii parca prea se dau in vant sa le faca gogonate rau.

  Totusi, am si eu o curiozitate: mintile alea luminate care au montat cutia, cum naiba au facut? Ei nu au vazut ca e o prostie? Sau a fost o echipa de masochisti?

  Pentru ultima intrebare, cred ca o solutie ar fi ca la examenul de autorizare sa se faca si testare psihologica, nu de alta, dar poate ii mai reducem usor-usor.

 2. Stoian Constantin Says:

  Buna seara,

  In acest caz pur si simplu bunul simt tehnic nu a functionat!

  SGC

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: