Ce trebuie sa stiu despre bransamentul meu?


SGC 2002 Va propun sa vedem cum arata la 18.01.2010 graficul accesarii acestui articol astfel incat sa ne facem o imagine asupra gradului de interes al subiectului pus in discutie (clik pe grafic pentru a fi deschis intr-o pagina noua):

Daca este bine proiectat si bine realizat nu trebuie sa stii nimic pentru ca in aceste conditii oricum, in timp, uiti tot pentru ca nu vei avea probleme.

Vei lucra numai cu unitati atestate de ANRE pentru proiectare si pentru executia instalatiilor de alimentare cu energie electrica si a instalatiilor interioare. Tine cont ca inclusiv electricienii sunt supusi legislatiei de autorizare de catre ANRE pentru a putea emite documente care sa ateste calitatea executiei. Exista atat firmele cat si electricienii pot proba atestarea cu o legitimatie/certificat emis de ANRE de unde rezulta domeniul de atestare si durata de valabilitate a atestarii. Nu te incurca cu amatori pentru ca nu vei ajunge prea departe.

Un bransament bun trebuie sa asigure preluarea in conditii de siguranta a energiei electrice din reteaua stradala a operatorului de distributie (OD) si sa o aduca pana la tabloul principal de distributie al imobilului.

Pentru a avea un bransament bun trebuie  fie sa-ti alegi un consultant de specialitate fie sa te implici inca din faza de obtinere a avizului tehnic de racordare (ATR) si pana la punerea in functiune a noului bransament. Datele furnizate de tine consultantului si/sau personalului OD asigura premisele unei proiectari/dimensionari corecte a bransamentului de alimentare cu energie electrica.

Iti recomand sa nu te eschivezi de la obtinerea avizelor, acordurilor  si in final a autorizatiei de constructie. In timp acestea vor lucra pentru tine. Te vor feri de neplacerile unei instalatii „clandestine” .

Deschide un dosar in care pastreaza copii ale documentelor generate pe parcursul asigurarii conditiilor de racordare la retea a imobilului intre acestea:

 • cererea de emitere a ATR
 • copii ale documentelor care au insotit cererea de eliberare a ATR
 • eventualul studiu de solutie
 • avize, acorduri, certificat de urbanism, autorizatie de constructie,
 • proiectul tehnic (daca a fost cazul)
 • documentele depuse de constructor la dosarul de receptie al bransamentului intre care: schita traseului, informatii legate de dimensionarea bransamentului, buletine de calitate si de incercari si masuratori PRAM, reglaje/dimensionari ale aparatajului de comutatie, scheme electrice, declaratii de lucrari ascunse, devize de lucrari, etc
 • procesul verbal de receptia al lucrarii

Acest dosar odata competat cu documentele de mai sus se poate numi cartea tehnica a bransamentului electric. Acesta isi va dovedi utilitatea in cazul oricarui litigiu legat de bransamentul electric. Din experienta va pot spune ca sunt relativ multe litigii care pot sa apara in timp.  De asemenea pentru realizrea instalatiei electrice interioare respectiv pentru modificarea acesteia in timp ve vor gasi in cartea tehnica a bransamentului electric toate informatiile necesare asigurarii compatibilitatii dintre bransamentul electric si instalatia electrica interioara.

Nu este in obligatia ta sa-ti constitui cartea tehnica a bransamentului! Aceasta este obligatia OD care preia aceasta instalatie in gestiune. Mare parte din eventualele litigii vor fi litigiile OD insa daca vei avea nevoie de informatii si documente despre bransament atunci trebuie sa le ceri de la OD. Daca tot ai avut in mana aproape toate documentele care constituie cartea tehnica cu un efort minim poti avea propriul tau exemplar de carte tehnica care te poate scuti de neplaceri majore in timp!! Daca tot ai posibilitatea sa le ceri acum cand iti pot fi date, fara sa fie cautate in arhive prafuite si poate nesigure, de ce sa nu o faci. In fond ai platit pentru fiecare din aceste documente si pentru realizarea bransamentului. Ai tot dreptul si interesul sa-ti constitui o carte tehnica cat mai completa.

De regula bransamentul are in componenta sa o „cutie” in care sunt montate echipamente de comutatie (de regula un intreruptor), de protectie si de masura. Aceasta „cutie” poarta diferite denumiri: firida, tablou, bloc de masura si protectie (BMP), firida de distributie contorizare si protectie (FDCP). Cel mai adesea pentru bransamentele noi ve va intalni notiunea de bloc de masura si protectie (BMP). Sper ca ai accesat linkurile oferite si acum stii mai multe lucruri despre BMP, daca vrei mai mult mai citeste si alte articole.

In esenta BMP asigura o gama de functii de protectie a coloanei (conductorului) care asigura legatura intre BMP si tabloul general al imobilului. La o proiectare si o realizare corespunzatoare echipamentul de protectie din BMP va functiona rar sau deloc. Aceasta inseamna ca toate evenimentele sunt limitate de protectiile din tabloul general de distributie al imobilului. Daca insa protectiile din BMP si cele din tabloul general de dististributie nu sunt corelate atunci iti faci abonamet la excursii la BMP ceea ce nu este nici placut nici corect!

Daca instalatia electrica interioara nu este compatibila (ca stare tehnica, ca schema electrica respectiv ca dimensionare) cu  echiparea BMP atunci lucrurile sunt mai grave. Va trebui realizata aceasta compatibilizare promovand lucrarile necesare in instalatiile electrice interioare.

Etichete: , , , , ,

51 răspunsuri to “Ce trebuie sa stiu despre bransamentul meu?”

 1. michai luminita Says:

  ALTRUISM, COLEGIALITATE, INTERES, GINDURI BUNE…
  toate cele bune

 2. stoianconstantin Says:

  Salut Luminita,
  Multumesc. te astept cu noi comentari si poate chiar cu articole!

 3. michai luminita Says:

  buna
  sunt noua pe ssm si acum ne lovim de o pb: electricienii. pana acum ei asigurau permanenta cate 2, care chiar nu au ce face. unitatea vrea sa reduca la 1 si mi se cere o reglementare legala care face referire la nr de electricieni care asigura permanenta la serviciu, nr de electricieni care intervin la o pb etc…
  noi suntem o unitate mare, cu profil sanitar, in curand alimentarea electrica va trece pe un generator automat ,deci nu mai e nevoie de comutarea executata de catre electricieni. conducerea vrea sa faca ceva de genul consemnului pt al doilea electrician.
  daca mi-ai putea recomanda ceva ti-as ramane recunoscatoare.
  am citit niste instructiuni proprii de la o unitate si nu avea nimic specificat.
  toate cele bune iti doresc!

 4. stoianconstantin Says:

  Salut Luminita,

  Cred ca voi publica pe blog normativul promis! Poate sambata.
  SGC

 5. Boilerul lui Nicu « Puterea sub lupă … până la bec! Says:

  […] – Ce trebuie sa stiu despre bransamentul meu? […]

 6. Corneliu Says:

  Buna ziua.

  Doresc sa inchiriez o suprafata de teren pentru a construi o spalatorie auto, un atelier mecanic, etc…terenul se afla in intravilan dar nu este racordat la energie electrica,(reteaua electrica trece prin imediata apropiere a terenului). Speta: Sunt chirias timp de 1 an de zile , am racordat constructiile pe care le-am ridicat pe terenul proprietarului la reteaua de energie electrica, devin in acest fel proprietar al bransamentului…..ce se intampla dupa ce inchei perioada de inchiriere…proprietarul terenului devine automat si proprietarul bransamentului sau trebuie sa imi platesca mie pentru a se putea folosi de energia electrica?

  Multumesc anticipat !!

  • stoianconstantin Says:

   Salut Corneliu,

   Vei putea racorda cladirea doar cu acordul proprietarului caz in care bransamentul poate constitui alimentare definitiva a constructiilor. In aceasta situatie bransamentul intra in patrimoniul operatorului de distributie si va fi disponibil pentru alimeclienti dupa ce vei parasi locatia. Investitia ta trebuie sa o negociezi in prealabil cu proprietarul terenului astfem incat intr-un fel sau altul sa fii despagubit pentru acesta investitie.

   Spune-mi care va fi soarta constructiilor dupa rezilierea contractului de inchiriere. Corelat cu acestea ar putea sa existe o varianta de racordare temporara la reteaua stradala sa zicem gen “organizare de santier”. In aceasta situatie delimitare gestiunii bransamentului s-ar putea da la clemele de racordare la reteaua stradala astfel incat dupa 1 an sa fe desfiintat. Practic in aceasta situatie cu aceeasi bani vei realiza o instalatie cu durata de viata limitata. Parerea mea ar fi sa mergi pe prima varianta deoarece varianta doua pur si simplu nu iti aduce niciun avantaj suplimentar eventual “satisfactia” ca nimeni nu va profita de investitia facuta de tine.

   Mai vb!
   SGC

 7. stoianconstantin Says:

  Salut Corneliu,

  Vei putea racorda cladirea doar cu acordul proprietarului caz in care bransamentul poate constitui alimentare definitiva a constructiilor. In aceasta situatie bransamentul intra in patrimoniul operatorului de distributie si va fi disponibil pentru alimeclienti dupa ce vei parasi locatia. Investitia ta trebuie sa o negociezi in prealabil cu proprietarul terenului astfem incat intr-un fel sau altul sa fii despagubit pentru acesta investitie.

  Spune-mi care va fi soarta constructiilor dupa rezilierea contractului de inchiriere. Corelat cu acestea ar putea sa existe o varianta de racordare temporara la reteaua stradala sa zicem gen „organizare de santier”. In aceasta situatie delimitare gestiunii bransamentului s-ar putea da la clemele de racordare la reteaua stradala astfel incat dupa 1 an sa fe desfiintat. Practic in aceasta situatie cu aceeasi bani vei realiza o instalatie cu durata de viata limitata. Parerea mea ar fi sa mergi pe prima varianta deoarece varianta doua pur si simplu nu iti aduce niciun avantaj suplimentar eventual „satisfactia” ca nimeni nu va profita de investitia facuta de tine.

  Mai vb!
  SGC

 8. constantin ciuca Says:

  ma intereseaza in cazul unui bransament prin traversarea unui drum comunal daca eu trebuie sa instalez/platesc un stalp sau ma pot folosi de un stalp romtelecom.

  multumesc

  • stoianconstantin Says:

   Salut Constantin,
   De regula OD nu utilizeaza stalpii altor retele. Din pdv tehnic ar putea sa fie posibil!
   SGC

 9. ionescu Says:

  am o intrebare sau mai bine o problema; mama sa mutat in locuinta pe care o detine cu „chirie la stat” acum 20ani .are contor „pasant” cu asociatia (asa a luat casa) dar mai nou cei de la asociatie ii cere sa plateasca regularizarea care este in valoare de 1600ron,in conditiile in care pe perioada 01.01.2010-01.05.2010 a platit la electrica 3550(avem chitante)deoarece sursa de caldura este procurata electric.ce ma sfatuiti sa fac si la cat estimati ca ar costa un bransament(contract) nou cu electrica,sau care sunt procedurile.cu respect!

  • stoianconstantin Says:

   Buna seara,

   In legatura cu plata ee cred ca ar trebui sa fie facuta. Puteti verifica corectitudinea calculului si tarifele utilizate. In mod normal datorita erorilor de masurare si nesimultaneitatii citirilor suma ee masurata de contoarele pasante nu va da egala cu ee masurata pe contorul de decontare.

   Eventuala diferenta in plus sau in minus trebuie repartizata proportional cu ee masurata de fiecare dintre contoarele individuale.

   Pentru obtinerea unei solutii de alimentare prin bransament individual trebuie sa solicitati la operatorul de distributie emiterea unui aviz tehnic de racordare (ATR). Pe acest subiect sunt multe informatii si studii de caz pe blog.
   Costurile separarii de circuitele comune si de realizare a noului bransament individual nu le pot estima deoarece nu am datele tehnice necesare. In ATR vi se va da solutia si se va face o evaluare a costurilor.

   Dupa ce veti avea ATR veti putea solicita unui furnizor de ee incheierea unui contract de furnizare ee individual

   PS poate iti faci timp sa citesti pe blog articolul: Win 4 all castiga cumparatorii avizati si accepti sa aderi la acesta platforma de marketing care se poate dovedi o actiune inspirata. Poti utiliza pentru inscriere acest link: Inscriere WIN

   Succes!
   SGC

 10. mazilu Says:

  Buna ziua ,

  In data de 30 martie 2010 am semnat un act de partaj voluntar ( o casa a fost impartita in doua proprietati distincte ) .
  Prin acest act , sora mea s-a angajat sa-mi faca mie ,bransamente separate la utilitati , ca o compesatie pentru suprafatele primite in plus ( constructie + teren) .
  In loc sa faca bransamente separate pt fiecare proprietate , a vrut sa faca lucrari de separatie , lucru cu care nu am fost de acord .
  Ca mostenitori ai acestei case , pana la actul de partaj , contarctul cu Electrica a fost incheiat in 12.12 2007 , pe numele surorii mele , cind amandoi eram coproprietari pe intreaga casa si i-am dat acordul notarial ,ca acest contract sa fie trecut pe numele ei .
  Dupa actul de partaj , fiecare am primit in deplina si exclusiva proprietate , partea care am convenit .
  Ce se intampla .
  Bransamentul electric vechi , care acum se afla pentru proprietea surorii mele , imi traverseaza proprietatea mea , respectiv terenul si casa , in totalitate -pentru ca eu am ales partea din fata a casei . Ea are posibilitati sa faca in asa fel incat bransamentul proprietatii ei sa treaca doar pe prorpietatea ei dar refuza acest lucru.
  Eu nu sunt de acord ca acest bransament sa-mi afecteze proprietatea , pentru ca doresc sa fac renovare si extindere a partii primite , si nu pot tocmai cin cauza acestui bransament .
  Cum ma sfatuiti sa procedez in acesta situatie ?

  Cu stima,
  mazilu

  • stoianconstantin Says:

   Buna seara,
   Dl Mazilu e cam neplacuta speta. In principiu separatia inseamana lucrari in casa iar in afara inseamna 2 bransamente distincte.
   Altfem bransamentul existent este al OD si nu prea aveti sanse de izbanda sa va obligati sora sa il devieze.
   Eu va sfatuiesc sa nu faceti opozitie. Sa solicite sora „separatia” mai departe OD va trebui sa discute si cu Dv. Atunci e momentul in care se va concretiza solutia th convenabila.
   „separatie” = modificari in instalatia ex = in final 2 bransamente cu traseu acceptat de parti.
   Succes!
   SGC

 11. Koko Says:

  Buna ziua,
  am trecut prin toate sentimentele posibile cu o firma care in cele din au luat autorizatiile si mi-au montat BMPT-ul. Singura posibilitate de bransament a fost sa ma leg la un bloc de locuinte care se afla la 60 de metri fata de proprietatea mea.
  Firma care a facut documentatia si lucrarea, a montat BMPT-ul pe blocul de locuinte (cam 30-40 cm de la nise) si nu pe proprietatea mea. Este corect? Se poate verifica? Scrie (undeva) unde ar fi trebuit montat, la ce distanta si cat ar fi trebuit sa fie de lung bransamentul?
  Acum mi-au spus ca trebuie sa vin cu un cablu aerian de la BMPT pina la proprietatea mea care costa nu’s cate zeci de milioane.
  Va multumesc

  • stoianconstantin Says:

   Salut Koko,

   Verifica ce scrie in ATR. In aceasta etapa mai poti face ceva doar daca nu a fost respectata solutia tehnica din ATR.
   Ca altermnativa in situatia in care acum constati ca nu iti convine solutia si doresti BMPT-ul la limita proprietatii tale pe un stelaj metalic trebuie sa soliciti un nou ATR de modificare a solutiei th. In acest caz se pot refolosi unele componenta din bransamentul „vechi”!
   Ca si coloana si cablul necesar aducerii BMP la limita de proprietate vor costa si evident ca vor necesita avize acorduri si poate chiar autorizatie de construire,
   SGC

 12. Koko Says:

  Va multumesc mult pentru raspuns.
  Acum, dupa montarea BMPT-ului, trebuie sa fac „instalatia de interior” adica sa aduc un fir de la brasament pana la proprietate (asa cum am scris si in postul anterior), altfel nu imi vor monta contoarul.
  Intrebarea mea este daca am un timp limita pentru efectuarea acestei instalatii de interior.

  • stoianconstantin Says:

   In principiu nu exista un astfel de termen insa nu ar trebui sa intarzii chiar f mult!
   Succes!
   SGC

 13. Koko Says:

  Apreciez raspunsul si rapiditatea cu care ati raspuns. Va multumesc mult caci cei care mi-au facut bransamentul pun presiune pe mine sa rezolv urgent caci altfel…..pierd si „oferta” lor la dublu banilor pe care l-am gasit in alta parte.

 14. Koko Says:

  …..apropo, daca, sa presupunem ca intarzii mai mult, care ar fi consecintele?

 15. nica Says:

  Buna ziua! Va trimit acest mail deoarece am o problema care sper sa-si gaseasca rezolvarea in specialitatea dumneavoastra (v-am descoperit din intamplare, cu ajutorul motorului de cautare).
  Am o casa cu un teren aferen, pe care se afla amplasat un stalp de curent, care cred ca se incadreaza la categoria LEA20KV, iar cablurile traverseaza acest teren pe o lungime de 40m. As vrea sa stiu daca exista vreo posibilitate sa „scap” de acel stalp si de cablurile aferente. Sper sa ma puteti ajuta! Daca da, pot reveni cu mai multe detalii. O zi buna! L. Nica

  • stoianconstantin Says:

   Buna ziua,
   Problema e reglementata de legea 13/2007. Probabil ca exista solutii tehnice. Trebuie mentionat ca in putine cazuri schimbarea amplasmentului unui singur stalp nu impune si alte lucrari conexe la stalpii adiacenti.
   Cineva sa finteze aceste lucrari. De regula lucrarile sunt finatate de cel care solicita eliberarea amplasamentului. Cazurile particulare se discuta cu OD
   Ca etape avem:
   – solicitarea aprobarii devierii
   – incheierea intre solicitant a unui contract de elaborare a unui studiu de solutie
   – plata SS
   – OD incheie un contract de proiectare pentru elaborarea efectiva a SS
   – avizarea SS
   – solicitantul isi alege una din solutiile avizate de OD
   – incheierea contractului de finatarea a proiectarii si devierii (in prealabil finatatorul poate negocia c/v proiectarii si/sau executiei executiei lucrarilor cu un proiectant si/sau constructor autorizat ANRE si are dreptul sa solicite incredintarea directa catre acesta a lucrarilor de executie)
   – OD incheie contractele de proiectare si executie (cu proiectantul/constructorul indicat/indicati de finatator sau cu castigatorul (rii) unor licitatii)
   – se avizeaza documetatia
   – se obtine autorizatia de construire
   – se executa lucrarea
   Speranta ca OD sa finanteze eliberarea amplasametelor nu are sustinere nici legala si nici financiara.
   SGC

 16. nica Says:

  Multumesc pentru raspuns si promptitudine.
  Ce reprezinta OD?
  Puteti avansa un cost aproximativ? Exista si varianta cu cablurile ingropate?

  • stoianconstantin Says:

   Am extrem de putine informatii pentru evaluare. Probabil ca este posibila si devierea in cablu. In contextul noilor reglemetari s-ar putea sa fie singura pentru care se va reusi sa se obtina toate avizele si acordurile necesare.
   Pot sa va dau preturi unitare: 1 km LEA 20 kV cca 150000 lei, 1 kM LES 20 kV cca 150-200000lei functie de tipul terenului in care se sapa cu/fara betoane.
   In cazul LEA pe distante scurte pretul unitar creste pt ca creste ponderea stalpilor speciali (grosi, cu moment capapil mecanic mare) pe care LEA poate face colturi sau in care se poate termina. Un astfel de stalp complet echipat poate costa cca 15-20000 lei.
   In cazul inserarii unui cablu in LEA stalpii care delimiteaza cablul trebuie sa fie speciali!
   OD= operator de distributie
   Va rog, daca e nevoie, sa utilizati butonul raspunde de langa numele Dv
   Poate va faceti putin timp sa studiati si oferta Win-4-All
   SGC

 17. nica Says:

  „Devierea in cablu” reprezinta…

 18. Razvan Vulpe Says:

  Buna ziua,
  Va deranjez si eu cu o intrebare: detin un teren in jud PH.Pe o laterala ma invecinez cu o mare fabrica de anvelope frantuzeasca(nu dau nume). La cca. 40cm de limita de proprietate(dar pe terenul meu) este amplasat un stalp SE4, care sustine o linie electrica facuta din cablu torsadat, dar si una din lampile de iluminat ce deservesc curtea fabricii.
  Intrebarea mea este urmatoarea: pot solicita in vreun fel fabricii, sa ma racordez si eu cu o lampa sa imi luminez curtea? Asta in conditiile in care stalpul lor ocupa loc in curtea mea…

  • Incze Andras Says:

   Depinde in gestiunea cui este instalatia si pe ce baza a fost amplasat stalpul in cauza in curtea Dv. Daca nu exista niciun document care sa ateste existenta unei intelegeri cu Dv ori cu proprietarul anterior al terenului si nu exista nimic referitor la stalp in cartea funciara al terenului, atunci aveti baza pentru a solicita amplasarea unei lampi care sa lumineze proprietatea Dv, sau puteti cere mutarea stalpului pe baza ca a fost amplasat fara acordul Dv sau al proprietarului anterior.
   Inainte de toate, as recomanda sa clarificati situatia stalpului si sa nu va treziti cu situatia ca terenul pe care este amplasat stalpul sa fie de fapt teren public sau teren in proprietatea fabricii.

  • stoianconstantin Says:

   Salut Razvan,
   Sunt de acord cu Andras!
   Pentru comentarii succesive te rog sa utilizezi butonul „raspunde” de langa numele tau
   Daca ai timp poti adera la platforma de marketing Win-4-all pe care eu o sustin!
   SGC

 19. Costel Says:

  Buna ziua,
  Am si eu o nelamurire, va rog. Am un teren langa Bucuresti, cu acces pe un drum de servitute, nu drum public. Curentul este la 65 de metri, chiar la drumul public. Am obtinut printr-o cunostinta telefonul unei persoane (firme) care se ocupa de bransamente. M-a ajutat sa abtin ATR-ul si mi s-a montat un BMPT la limita drumului de servitute pentru o contructie care de-abia acum incepe. Am obtinut un ATR definitiv pe baza autorizatiei de constructie. Acum astept sa se faca legatura subterana (un sant de 65 de metri) pana in dreptul curtii mele. Intrebarea este cine stabileste pretul pentru aceasta noua lucrare, in aval de BMPT? Este reglementata de ANRE? Inclusiv saparea santului? Sunt acum legat de firma cu care am inceput lucrarea sau pot sa imi aleg alta? Va intreb asta in ideea ca firma ma tot taraganeaza, plus ca nici macar nu stiu numele ei, ci doar al persoanei de contact. Va multumesc mult.

  • stoianconstantin Says:

   Salut Costel,
   Coloana si instalatia interioara se negociaza direct de proprietar cu unitatile de constructii montaj autorizate ANRE. Plata se face direct fara implicarea OD.
   Executantul va trebui sa intocmeasca dosarul instalatiei interioare In cazul tau in prima faza aceasta se va rezuma la coloana + un tablou specific organizarii de santier. Ulterior se va realiza si depune la furnizorul de ee dosarul instalatiei interioare definitive din casa
   Pentru comentarii succesive te rog sa utilizezi butonul „raspunde” de langa numele tau
   Daca ai timp poti adera la platforma de marketing Win-4-all pe care eu o sustin!
   SGC

 20. Incze Andras Says:

  M-ar interesa consumul aproximativ de putere la uzine de confectii metalice cu masini-unelte, sectie de galvanizare si macara portal exterioara alimentate din RED-MT, respectiv la ateliere de tamplarie mai mari, poduri rulante, macarale turn si macarale portal.

  • stoianconstantin Says:

   Cred ca 630 kVA ar putea rezolva problema unor spatii de productie destul de mari din categoriile mentionate.
   SGC

  • Incze Andras Says:

   Multumesc !
   Transformator de 630 kVA era/este solutia utilizata pe scara larga pentru aceste situatii?
   Parca am vazut in scheme de distributie si trafo MT/JT de puteri in jur de 1-1,… MVA in PT, insa nu mai tin minte ca unde.

  • stoianconstantin Says:

   Este o estimare. Evident ca putem avea si puteri mai mici si mai mari. Cel putin puteri instalate!
   SGC

 21. Luci Says:

  Buna ziua, In urma unui act de partaj voluntar curtea a fost impartita in doua proprietati distincte cu 2 case separate de gard. Contractul pentru energie electrica este pe numele celeilalte familii dar contoarul se afla la mine in casa. Cum ma pot separa cu energia si contractul sa-l pot face pe numele meu daca ei nu vor sa rezilieze contractul care se afla deja pe numele lor?

  • stoianconstantin Says:

   Buna seara,
   E complicat. Furnizorul are obligatii fata de titularul de contract.
   Pe de alta parte legea ee spune ca cine cere o modificare trebuie sa plateasca.
   Daca acceptati acesta „nedreptate” atunci e simplu cereti ATR pentru separare instalatie interioara si racordare distincta la RED.
   Aveti 2 optiuni:
   – tolerati in continuare contorul „vecinului” la Dv in casa
   – platiti si reamplasarea contorului „vecinului” (eventual, doar bransarea la retea a „vecinului” si preluarea bransamentului sau pt alimentarea locuintei Dv)
   Orientativ vb de cca 1000 lei
   SGC

 22. stoica madalina Says:

  buna ziua!
  as dori si eu niste informatii daca se poate.
  eu si sotul meu locuim cu socrii si cu cumnatii mei . avem doua case alaturate, una este cu etaj . noi locuim in cea cu etaj la parterul acesteia. contractul la electrica este pe numele socrului momentan nu a trecut pe numele nostru parterul m-ar interesasa stiu dac putem sa ne separam iar contractul poate sa fie trecut pe numele sotului.
  va multumesc !

  • Incze Andras Says:

   Cred ca se poate face separarea, cautati aici pe blog ca erau tratate cazuri asemanatoare.

 23. nic Says:

  Va deranjez si eu cu o intrebare: am mostenit un teren impreuna cu fratele meu, pe care in urma cu 3 ani l-am impartit cu acte in regula.

  Pe partea lui el si-a construit o casa unde s-a si mutat, iar eu am incropit 2 camere unde vin doar vara ocazional. Casuta mea este alimentata de la el ,,frateste”,intrucat consumul meu este infim.

  Acum fratele vrea sa treaca de la monofazat la trifazat si sa renunte la circuitul de monofazat pe care s-a oferit sa mi-l cedeze (contoar, fir bransament) contra unei sume mai mici decat m-ar costa un bransament nou.

  A-si vrea sa fac aceasta, dar sa fie legal pentru ca in timp poate ma retrag acolo si o sa am un consum ,,normal”, deci oricum o sa imi trebuiasca un racord personal.

  Exista aceasta posibilitate? Ce acte mi-ar trebui ? La ce trebuie sa tin seama, sa nu platesc de doua ori…fratele vrea oricum sa-si recupereze investitia macar si partial iar eu sa fiu in regula si sa nu ajung sa platesc mai mult incercand sa ma economisesc.

  Va multumesc anticipat.

 24. Chivu Costin Bogdan Says:

  Va supun dezbaterii pe blogul Dumneavoastra urmatoarea situatie

  Societatile A,B,C vecine ca amplasament ,sunt alimentate cu energie electrica din reteaua publica existenta a OD, avand fiecare ATR eliberat pentru puteri maxime absorbite de cate 10kW fiecare
  Urmare a schimbarii structurii consumului de energie electrica , cele trei societati au solicitat in acelas timp, dar prin cereri separate catre OD, aprobarea unui spor de putere de cca 75 Kw, la factor de putere neutral, pentru fiecare loc de consum.
  OD , luand in considerare cele trei solicitari, si in urma analizei situatiei energetice din zona, a emis doua fise tehnice
  de alimentare cu en el a celor trei locuri de consum , cu solutii diferite astfel:
  In Fisa de Solutie nr 1, se propune alimentarea societatilor A si B , prin cate un bransament trifazat realizat cu LES 0.4 kV acyaby 3×70+35 mmp , racordate din Firida de bransament nr 1, tip E3 + 4 ( echipata cu trei circuite principale pentru realizare intrare iesire in reteaua OD si 4 circuite echipate cu sigurante pentru racordarea utilizatorilor, din care 2 plecari, sunt alocate solicitantilor A si B )
  . FB1 este prevazuta sa fie racordata printr-un LES 0.4 kV 3×240+120 mmp, la TDRI 0.4 Kv aferent unui PTCZ (X) , aflat la o distanta de 380 m .
  In Fisa de Solutie nr 2, se propune alimentarea societati C, printr-un bransament trifazat realizat cu LES 0.4 kV acyaby 3×70+35 mmp , racordat din Firida de bransament nr 2 , tip E3 + 4 ( echipata cu trei circuite principale pentru realizare intrare iesire in reteaua OD si 4 circuite echipate cu sigurante pentru racordarea utilizatorilor, din care 1plecare este alocata pentru societatea C )
  . FB2 este racordata printr-un LES 0.4 kV 3×240+120 mmp, la TDRI 0.4 Kv aferent unui PTCZ ( Y) , aflat la o distanta de 340 m ,
  Urmare faptului ca Societatea C a cerut o siguranta marita in asigurarea continuitatii in alimentarea cu en el a locului de consum , i s-a propus realizarea unei legaturi electrice intre FB1 si FB2 , amplasate la o distanta de cca 20 m una fata de cealalta
  Punctul de delimitarea gestiunii instalatiilor furnizorului de cele ale consumatorului a fost stabilit in ATR -eurile emise , la bornele de iesirea din contor pentru fiecare utilizator
  Punctul de racordare al bransamentelor utilizatorilor este in FB1 respectiv FB2
  Punctul de racordare al LES 0.4 kV acyaby 3×240+120 mmp ce alimenteaza FB1, este in TDRI 04 kV aferent PTCZ (X),
  Punctul de racordare al LES 0.4 kV acyaby 3×240+120 mmp ce alimenteaza FB2, este in TDRI 04 kV aferent PTCZ ( Y)

  Solicitantilor , li s-ar putea pune conditia de a realiza chiar un post de transformare nou , pe cheltuiala lor .

  In raport cu cele prezentate , va rugam sa ne precizati dispozitiile legale in vigoare care obliga cei trei utilizatori, sa proiecteze si sa execute elementele de retea aflate in amonte de punctul de racordare al utilizatoarului (Bransamentul din TDRI -urile aferente posturilor de transformare X si Y , pana la FB1respectiv din FB2, sau constructia unui post de ransformare, pentru a li se asigura sporul de putere solicitat

  Se cunoaste faptul ca dupa PIF, instalatiile din amonte de PD intra in patrimoniul OD .

  Va multumim pentru intelegere
  Chivu Costin Bogdan

 25. dan Says:

  Buna ziua.
  Intrucat am intalnit mai multe variante, am rugamintea sa ma ajutati in clarificarea urmatorului aspect: in cazul unui bransament monofazat (zona CEZ), BMPM echipat cu diferential 300mA, fara priza de pamant auxiliara (aferenta BMPM):
  *coloana abonatului va fi de genul 3x16mmp, asta insemnand ca are si legatura intre borna PEN din BMPM si borna PEN din tabloul de distributie al abonatului?
  * Daca abonatul vrea sa isi monteze in propriul tablou un Idiferential 30 mA, este corecta solutia separarii N/PE in BMPM ?
  Multumesc.
  Cu stima,
  Dan

  • stoianconstantin Says:

   1 legatura la bara PEN este in BMP in aval de BMP avem borne/bare distincte PE si N. PE va fi izolat de N si de orice „masa”/carcasa de receptor electric legata la pamant
   2 solutia permite montarea altor diferentiale in aval de BMP

 26. dan Says:

  Multumesc pentru promptitudine. Profit de amabilitatea Dvs si incerc un rezumat.

  Abonatul are si propria priza de pamant. In acest caz, „schema” ar presupune ca in aval de BMP sa avem urmatoarea situatie:
  – din BMPM „pleaca”: 3 conductoare F / N / PE;
  – in Tablou abonat intra 4 conductoare: [F / N/ PE] + [Cond legatura la priza de pamant a instalatiei de utilizare]. La borna de PE a tabloului abonatului ar urma sa legam PE (BMPM) si PE (pp). Corect?

 27. Cristian Coti Says:

  Buna ziua, v-as ruga sa-mi dati un sfat despre cum trebuie procedat; bransamentul casei a fost executat unde in anii 70; de atunci s-a inlocuit de catre cei de la CEZ doar contorul electic. BMP din cate imi dau seama contine doar siguranta fuzibila de 16A. Problema ca dupa contor, la tablou ajung doar doua fire (F, N). Tablou contine doua circuite (lumini si prize) iar sigurantele sunt cele stravechi, din ceraminca.
  Acum, eu vreau sa aduc aparatul de sudura sa fac cateva reparatii in gospodaria bunicilor. Nu am insa impamanatare. Sa ma apuc sa construiesc eu priza de pamant si sa aduc PE in tabloul electric al casei (tablou care va fi schimbat iar sigurantele inlocuite cu disjunctoare, etc..) SAU sa solicit CEZ-ului sa refaca bransamentul si sa-mi aduca in contor F, N si PE si numai dupa aceea sa procedez la schimbarea tabloului meu, priza de pamant, etc..

  Refacerea bransamentului de catre CEZ cade in sarcina mea dpdv financiar?

 28. Ciprian Floca Says:

  Bună ziua ,
  As dori sa stiu unde regăsesc clar în legislație, cine are obligatia de a racorda efectiv un bransament la retea ( de a ,, lega ” firele pe stalp ), OD sau constructorul bransamentului ?
  Dacă aceasta obligație cade în sarcina firmei autorizate , as dori sa știu dacă aceasta racordare îi permite sa facă pauza de tensiune pe o rețea de jt, pentru ca aceasta racordare sa se facă în siguranță pentru personalul de exploatare.
  Trebuie să depună în acest sens o informare către OD sau către instituții ( Primarii , de ex. ) pentru a îi informa despre aceasta intrerupere ? ( data și ora la care are loc ).
  Mulțumesc anticipat !

  • stoianconstantin Says:

   Buna ziua,

   Nu stiu sa va indic „clar” legislatia totusi o instalatie neracordata nu isi atinge scopul. Din acesta abordare constructorul ar trebui sa faca punerea sub tensiune a instalatiei. Am si argumente legate de electrosecuritate si de riscurile existentei unor deficiente care se pot manifesta la prima punere sub tensiune etc.

   Altfel toate aspectele de interes ar trebui sa faca obiectul contractului de executie care poate fi detaliat oricat. La faza de ofertare, ofertantul poate solicita oricate clarificari si explicatii, temei legal etc!

   Detaliile legate de admitere / autoadmitere se stabilesc in conventia de lucrari, in programele de lucrari si in formele organizatorice pt executarea lucrarilor.

   Anuntarea consumatorilor, planificarea eventualelor retrageri din exploatare sunt de regula atributul operatorului de distributie dar pot exista si cazuri particulare convenite ca atare intre parti. Important este sa se realizeze acesta informare a consumatorilor care urmeaza sa fie afetati de o retragere din exploatare planificata.

   Am lasat sa treaca cateva zile de la data la care ati postat Dvs comentariul in speranta ca vom putea obtine pdv de la utilizatorii blogului care au vazut eventual mesajul Dvs. N-am obtinut!

   Toate cele bune!
   SGC

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: