Intreruperea nulului in LEA jt genereaza supratensiuni


SGC 2002   In imaginea alatuarata se ofera informatiile necesare intelegerii modului in care apat supratensiunile de frecventa industriala (50 hz) la intreruperea nulului in retelele electrice trifazate stradale. Aceste supratensiuni sunt in stransa legatura cu gradul de dezechilibru al impedantelor receptoarelor monofazate racordate in aval de locul in care s-a produs intreruperea nulului.

nul intrerupt 

               Cele prezentate mai sus sunt valabile si in cazul bransamentelor trifazate in cazul in care se intrerupe nulul acestora. si in acest caz se respecta regula : efectele negative se simt in aval de locul de intrerupere a nulului si sunt corelate cu gradul de dezechilibru al impedantelor receptoarelor electrice monofazate aflate sub tensiune in momentul intreruperii nulului.

              Valorile tensiunilor monofazate oscileaza mult putand fi in acelasi timp pe 1 (2) faze mai mici decat tensiunea nominala monofazata de 230V sau mai mari in domeniul periculos pentru receptoare >230 +10% , adica intre 250 V – 400 V.

               Tinand cont ca dezechilibrele dintre impedantele monofazate intr-o retea stradala se modifica continuu corelat cu conectarea / deconectarea aleatoare a receptoarelor electrice in casele (de exemplu frigiderele) si/ sau la agentii economici alimentate de reteaua stradala avariata atunci in primul rand o intrerupere de nul se recunoaste prin fluctuatii suparatoare a intensitatii luminii becurilor cu incandescenta. Desigur nu este singurul regim de functionare al retelei stradale care poate fi insotit de fluctuatii ale intensitatii luminii becurilor dar daca acest lucru este diferit fata de situatia „normala” atunci este un semnal care trebuie luat in seama. Pana la reglementarea situatiei prin eliminarea defectului ar fi de preferat ca receptoarele electrice sa fie scoase preventiv de sub tensiune.

                 Reglementarile ANRE impun ca instalatiile interioare sa fie protejate, prin grija proprietarilor/utilizatorilor acestora impotriva supratensiunilor de frecventa industriala, respectiv imotriva supratensiunilor atmosferice si de comutatie. 

Etichete: , , , , , , ,

28 răspunsuri to “Intreruperea nulului in LEA jt genereaza supratensiuni”

 1. Blocurile de masura si protectie nu se pot proteja nici pe ele la supratensiuni « Puterea sub lupă … până la bec! Says:

  […] o afacere rentabila si pentru tine « Intreruptoare “cap de scara” Intreruperea nulului in LEA jt genereaza supratensiuni […]

 2. stoianconstantin Says:

  # valentin spune:
  03/02/2010 la 23:40 modifică

  Buna seara,Dl. Stoian va deranjez cu intrebare legata de proiectare.Am avut in mana un proiect pt realizarea unei instalatii electrice iluminat+prize la o cladire de birouri.Mi-a “sarit in ochi”modul cum a fost proiectat un circuit de priza(cu 29 locuri de priza)Protectia in tabloul electric cu o sig.dif.de 16A 3p+N cu Id=30mA,circuitul era “tras” cu cablu CYY-F 5×2,5 in tub IPEY 20 si prizele erau distribuite pe faze L1=10,L2=10 si L3=9.Este oare posibil sa se proiecteze in acest mod?Cum poti sa folosesti pt.nul o sectiune de 2,5 mmp.pt 29 de prize.Cum ramane cu protectia unui grup de prize repartizat pe faza L1 la aparitia unei defectiuni(intreruperea conductorului de nul si intoarcerea altei faze printr-un consumator de 2kW in prizele repartizate pe L1?Va rog cand aveti timp sa-mi transmiteti un comentariu.Multumesc
  # stoianconstantin spune:
  04/02/2010 la 07:02 modifică

  Salut Valentin,

  Sunt posibile probleme. Intreruperea nulului am abordat-o intrun articol dedicat. In sistem trifazat creaza dezechilibre de tensiune in aval de locul sectionarii. Pe un circuit monofazat, intreruperea nulului, determina doar intreruperea consumului. E drept ca daca sunt consumatori legati in paralel la acest circuit in aval de locul intreruperii nulului borna de nul are potentialul fazei insa nu circula curent!
  Daca e important mai vorbim, eventual iti desenez o schema.
  Aspectul sectiunii conductorului este unul important. Depinde de ipotezele luate in ceea ce priveste simultaneitatea consumului. Dupa protectia folosita putem avea maxim 3,68 kVA. Ca densitate de curent in regim de incarcare maxima avem 16A/2,5mmp= 6,4A/mmp Daca vorbim de Cu e ceva cam mare, insa e acceptabil. Verdictul asupra calitatii dimensionarii circuitului depinde insa de durata de utilizare a sarcinii maxime luata in considerare.
  In unele situatii se prevad prize nu pentru consum ci pentru flexibilitatea utilizarii spatiului. E adevarat si faptul ca dupa proiectare si realizare dupa niste criterii in timp lucrurile se uita, uneori si destinatia cladirii se schimba ajungandu-se ca instalatia electrica sa fie neconforma cu necesitatile cladirii. Apar disfunctionalitati care in final duc la necesitatea refacerii instalatiei electrice (asta daca nu au aparut consecinta mai grave).
  Daca e cazul mai dezvoltam subiectul.
  Am totusi rugamintea, pe viitor, daca e posibil, sa incerci sa plasezi comentariile la un articol cat mai apropiat de tema pusa in discutie. In acest fel comentariile pot contribui la aprofundarea temei dand valoare subiectului abordat.

  SGC
  # valentin spune:
  04/02/2010 la 17:26 modifică

  Buna ziua,Va multumesc pt raspuns.Cu stima Valentin.Ps O sa ma conformez si o sa postez unde trebuie.

 3. Jonny Says:

  Domnule Stoian,va rog sa imi explicati si mie in termeni cat mai accesibili care este rolul nulului in reteaua electrica.Orice alte informatii pe care mi le mai puteti da in plus sunt binevenite.Multumesc!
  Cu respect!

  • stoianconstantin Says:

   Jonny,
   Esti pe o pagina unde este explicat unul din rolurile importante ale nulului.
   Altfel, nulul e util de ex pentru alimentarea cu tensiune de 230V a consumatorilor monofazati.
   In retelele TN-C nulul de lucru mai are si functie de nul de protectie.
   Daca nu m-am facut inteles poate ca niste intrebari m-ar putea ajuta sa inteleg ce fel de informatii doresti sa iti asigur.
   Mai vorbim. Poate pana atunci iti faci timp sa studiezi oferta Win-4-All!
   Pentru mentinerea grupata a discutiei te rog sa utilizezi butonul raspunde de langa numele tau ori de cate ori doresti sa editezi un nou cometariu legat de acest subiect
   SGC

  • Jonny Says:

   Domnule Stoian,va multumesc pt raspuns.Vroiam sa stiu,in afara situatiei prezentate in articolul curent,cum ajuta nulul in alte situatii.Cunostintele mele nu sunt unele tocmai stralucite in privinta asta,si ma intereseaza in modul cel mai serios ce v-am intrebat.
   Nulul generatorului,nulul transformatorului,tranformator de nul…toate astea gasite la un search pe google e complicat pt mine.Daca ati mai putea adauga in plus niste explicatii despre rolul nulului v-as fi profund recunoscator.
   Cu multumiri!

  • stoianconstantin Says:

   Jonny,
   Jumatate din electrotehnica „se invarte” in jurul problematicii nulului!
   Toate masinile electrice: motor, transformator, generator care au bobinaje in stea au un punct comun al bobinajului care se numeste nul. Uneori acesta functioneaza izolat alteori legat la pamant.
   Se vorbeste in instalatiile MT si HT (medie si inalta tensiune) de tratarea neutrului: diverse metode de control/limitare a curentilor de curtcircuit si ale supratensiunilor in regimurile tranzitorii de defect: tratare prin bobina de stingere, tratare prin rezistenta, mixt boina si rezistenta, legare directa la pamant sau izolare
   Daca transformatoarele mt au conexiune triunghi atunci se utilizeaza un trafo auxiliar cu bobinajul in conexiune stea pt a crea un punct de nul accesibil la care se aplica de regula bobina de stingere, rezistenta sau ambele in paralel
   La joasa tensiune deja ai ceva informatii
   Mai vb
   SGC

 4. Constantinescu Says:

  Daca s-a intrerupt nulul pe strada (la o cladire alimentata trifazat) si s-au ‘ars’ o serie de aparate (inclusiv varistoarele acestora), care erau conectate pe una din faze (si care ajunsese aproape de 380V), cine suporta daunele, va rog?
  Poate reglementarile ANRE cer clientului sa le protejeze , dar cand se ard si protectiile, ce facem?

  • Incze Andras Says:

   Depinde unde s-a produs defectul, daca s-a produs in partea de instalatie ce se afla in gestiunea si exploatarea OD, atunci teoretic se pot cere despagubiri, insa depinde si de alte detalii, de exemplu de la ce s-a intrerupt nulul, etc, se poate complica situatia.

 5. Cristi Stan Says:

  Buna seara.
  Va deranjez si eu cu o intrebare.
  La o masura pe medie tensiune(20/0.4kV), in cazul in care la tabloul de distributie j.t. sunt absorbiti pe faza R -100A, pe faza S -50A si pe faza T 200A, ma intereseaza sa stiu daca pe medie tensiune curentii sunt simetrici(eu stiam ca sunt egali)? in cazul unui trafo in conexiune DYn5.
  Va multumesc anticipat pentru raspuns.

  • Incze Andras Says:

   Grupul de conexiune din cate stiu influenteaza defazajul dintre tensiunile din primar si secundar. Este destul de greu ca curentii de pe cele 3 faze sa fie perfect egale, asta ar insemna ca distributia sarcinii pe cele 3 faze sa fie egala. Simetria fazelor nu inseamna neaparat ca valoarea curentului sa fie identica, ci mai degraba ca unghiul de faza sa nu difere, insa amplitudinea adica incarcarea pe faze poate sa varieze. Probabil ca nici pe medie tensiune nu sunt egali curentii si exista o marja in care este acceptabila inegalitatea. Insa pot interveni si alti factori in ecuatie si treaba se poate complica.

 6. Tache Cristian Says:

  Buna seara! Am si eu o intrebare pt dvs domnule Stoian.
  Locuiesc la casa unde conexiunea la curent este trifazica.

  Fiecare care faza este pusa la un nr de consumatori dar n-as sti sa va spun exact cati si cum….

  Problema este urmatoare:

  De curand am observat o anomalie in functionarea cuptoarelor electrice, in sensul ca atunci cand incerc sa le pornesc scade brusc tensiunea pe faza respectiva (am observat ca becurile din bucatarie scad in intensitate, iar altor becuri din casa-probabil legate pe alta faza le creste intensitatea luminoasa).

  Ma puteti lamuri ce anume ar fi putut sa se intample si ce solutii as putea gasi in rezolvarea problemei?

  • Incze Andras Says:

   Interesant, ce fel de cuptoare sunt si de ce putere ? Pot sa-mi imaginez un fenomen tranzient produs de pornirea cuptorului in reteaua electrica, dar problema ar trebui studiata mai detaliat.

  • stoianconstantin Says:

   Ar trebui verificate legarurile conductorului de nul!
   SGC

 7. Tache Cristian Says:

  multumesc de raspunsuri. problema pare sa se fi rezolvat de la sine..adica astazi cuptoarele cat si masina e spalat au inceput sa functioneze normal..sa fi fost oare reteaua e vina? cat despre cuptoare sunt de la teka avand o putere totala in jur de 3500 W din cate imi amintesc..

  • Incze Andras Says:

   Ma tem ca este doar temporar. Aproximativ la ce distanta este transformatorul de la care este alimentata casa Dv respectiv ce valoare are tensiunea din reteaua electrica pe toate cele trei faze in mod uzual respectiv atunci cand functioneaza cuptoarele ?

  • Cristian Tache Says:

   Exista un transformator la aproximativ 200 de m. Tensiunea in timpul functionarii oscileaza in jurul valorii de 230 V

  • stoianconstantin Says:

   Si eu recomand o revizie cel putin a tablourilor din instalatia interioara. In acest fel se elimina o posibila cauza iar daca fenomenul reapare trebuie solicitata interventia OD.
   Ar ajuta o mica investigatie la vecini. Daca fenomenul are cauze in reteaua stradala atunci el ar fi trebuit sa fi fost sesizat si de alti utilizatori ai RED.
   SGC

 8. Blocurile de masura si protectie (BMP) - Pro Electrice Says:

  […] protectia impotriva supratensiunilor de frecventa industriala produse la consumator prin intrerupere… […]

 9. Vas Alexandru Says:

  In cazul intreruperii nulului la o retea de distributie trifazata,care sunt factorii care determina valoarea supratensiunii,la un consumator care are un bransament monofazat cu un contor tot monofazat.Bobina de tensiune a contorului monofazat cu inductie nu se deterioreaza ?
  Daca intreruperea nulului de lucru este facuta intentionat sau dintr-o greseala,ca urmare a taierii unui pom din spatiul proprietate privata,care este contraventia faptasului potrivit legislatiei?

  • Incze Andras Says:

   In primul rand depinde de natura intreruperii – intrerupere totala sau doar rezistenta marita tip „contact electric cu probleme” care variaza in functie de curent,etc. In al doilea rand intervine tensiunea existenta inainte de momentul intreruperii, distanta de la trafo pana la locul intreruperii si pana la consumator, parametrii de retea cum ar fi impedanta, etc. Cred ca este destul de complicat sa determini valoarea exacta a supratensiunii, se pot face doar estimari deoarece sunt parametrii care variaza aleator si depind de locul unde se produc, deci trebuie analizate pentru o anume zona de retea si se pot face simulari cu aplicatii dezvoltate pentru asa ceva.

 10. Florin Says:

  Buna ziua. Am descoperit de curand acest blog si vreau sa felicit atat proprietarul cat si comunitatea pentru efortul depus in vederea furnizarii atator informatii de calitate.

  Dupa rasfoirea mai multor pagini, consider ca problema mea se incadreaza cel mai bine in acest topic.

  Descrierea situatiei: bransament trifazic dotat doar cu o siguranta tripolara, cablu ACYABY 4x25mmp, tablou general (diferential general 30ma-> modul protectie sub/supratensiune +contactor->intrerupatoare circuite).

  De ATR si de executarea bransamentului s-au ocupat direct cei de la OD.

  Probleme:

  1. Modulul de protectie (de la o firma (DT) care nu e consacrata in domeniu) afiseaza: L1 = 260V, L2 = 220V, L3 = 200V. Tensiunele intre faze la 400V. Valorile afisate nu sunt fixe, ele variaza foarte frecvent(secunde) si destul de mult. Dar consider ca valorile enuntate pot fi considerate suficient de exacte pentru detaliera problemei. Masuratorile au fost in realizate la merul in gol(am decuplat comanda contactorului). In urma conectarii unui consumator (radiator) de ~2k am avut o carede de tensiune de 10V concomitent cu crestea cu 4V pe fiecare din celelalte faze. Mentionez ca din cate am vorbit cu echipa care a realizat bransamentul, locul de consum este destul de departe de postul trafo, care nu este modernizat.

  Din cunostintele mele si din ce am mai discutat cu diverse persoane, am tras concluzia ca nulul retelei nu e tocmai in parametrii. Spre exemplu, luna trecuta, la un vant usor, l1 si l3 au cazut la 80-90V.In primavara, tot pe un vant domol, cel putin pe l2 au intrat 400V. De palpaitul becurilor cu incadescenta nici nu mai vorbesc. Pe timp de iarna, modulul de protectie a inregisrat si 15x V.

  Este corecta evaluarea mea? Ce as putea face pentru remedierea situatiei?

  2. Tensiunea intre nulul de lucru si priza de pamant a casei este de ~10V (masurata la mersul in gol).

  3. In tabloul principal intra doar 4 fire: 3 faze + nulul de lucru. Este normal sa nu vina si nulul de protectie? Este bine sa leg nulul de lucru la nulul de protectie (pp) inainte de intrerupatorul general din tablou avand in vedere punctul 1 si 2? Cu ce difera aceasta solutie fata de cazul in care din BMP plecau si nulul de lucru si nulul de protectie iar eu conectam nulul de protectie la pp?

  • stoianconstantin Says:

   Buna ziua,

   Masuratorile DV pot conduce la ideea existentei unei legaturi slabe pe nul incepand de la locul masuratorii pana la bornele postului de transformare.

   Precizez ca sunt totusi doar niste masuratori usor empirice care nu permit o concluzie clara. Fenomenul variatiilor de tensiune poate avea mai multe cauze intre care si rezultanta „poluarii” electromagnetice la functionarea in regim normal a consumatorilor racordati la o ipotetica retea perfecta din pdv al parametrilor tehnici mai ales din pdv al izolatiei conductoarelor si al rezistentei de contact asociate legaturilor electrice.

   Intre aceste doua extreme contacte slabe pe nul si emisii electromengentice pronuntate (regimuri deformante si dezechilibrate) manifestarile tensiunii sunt cam similare mai ales la constatarea lor cu mijloace nu foarte performante.

   Va recomand sa intrati in contact cu OD care sa faca o analiza a retelei DV bazata pe inregistrarea tensiunii la capetele retelei jt pe dutata minima de 7 zile consecutive pe toate fazele. Ideal ar fi sa se realizeze simultan o inregistrea a curentului si tensiunii in cutia de distributie a postului de transformare.

   Aceste masuratori precum si expertizarea starii tehnice ar putea duce catre o concluzie viabila.

   Distanta mare pana la postul de transformare este un factor defavorabil.

   Va sugerez in continuare sa lecturati si articolele:

   Protectia diferentiala a bransamentelor electrice

   Calitatea energiei electrice este influentata mai mult de consumatori decat de distribuitori

   Mai vorbim daca vor ramane aspecte neclare

   SGC

  • Florin Says:

   Multumesc pentru raspuns. Sunt constient ca masuratorile mele nu sunt foarte exacte, dar pentru mine este clar ca reteaua nu reuseste sa mai faca fata incarcarii actuale. Altfel, nu as vedea pe timp de iarna tensiuni asa de mici. Si mai sunt constient ca rezolvarea problemei tine de OD, dar mi-ar prinde bine cateva sfaturi legate de modul cum ar trebui abordat. Stiu ca OD are obligatia sa asigure o tensiune nominala +/- 10%. Exista ceva similar si pentru echilibratul fazelor?

   Articolul despre protectia diferentiala l-am citit deja cu tot cu comentarii. Dar nu reusesc sa-mi explic daca este este mai bine sa am o schema TNC-S sau TT.Astfel, intrebarile de la punctul 3 raman fara raspuns. Pe langa bransamentul trifazic mai am si un bransament monofazt(de santier). BMP-ul monofazat era dotat cu MSU, diferential si DSPT + priza tehnologica. Cand am realizat bransamentul trifazat, am mutat si BMP-ul monofazat de pe stalpul de lemn la poarta. Desi cablul este cu 3 fire, al 3-lea fir(PE) a fost lasat in gol in BMP si nici priza tehnologica nu a mai fost facuta. De ce cei de la OD care au realizat legaturile au ales schema TT cand uzual este TNC-S? Sa fie din cauza ca stiau despre problemele retelei si au considerat ca este mai bine sa tin pp doar pentru mine? Sa fie din cauza celor 10V tensiune intre nul si PP reducand astfel costurile operatorului?

 11. Incze Andras Says:

  La bransamentele vechi se aducea de la stalp doar cele trei faze si nulul de lucru care teoretic este legat la pamant in afara de postul trafo si la o parte din stalpii retelei.
  La bransamente trifazate mai noi am vazut si varianta cu nul de protectie in plus, prin 2007 s-a modernizat reteaua stradala si la o parte din consumatorii trifazici exista acest nul de protectie care este legat la priza de pamantare al stalpului prin una dintre bornele de pamantare aflate pe partea de sus al stalpului.

 12. Gabriel Says:

  Buna seara,
  Am cumparat o casa veche, careia I-am refacut instalatiile si bransamentul trifazat (am BPM). De la inceput am sesizat scaderi destul de dese ale luminii becului mai lungi decat pâlpăirile uzuale (ciudat ca n-am sesizat simultan si o crestere a luminii becului de pe alta faza). Intr-o zi, am ajuns la casa, BPM declansase si era decuplat, am constatat ca s-a ars radioul din casa. In alta zi, fara declansarea BPM, pe acelasi circuit s-a ars un alimentator de telefon. Acum centrala termica este alimentata printr-o priza cu protectie la supratensiune de unica folosinta, dar as dori sa elimin orice risc: in loc de intrerupatoare.automate bipolare, voi alimenta circuitele de priza prin intrerupatoare automate cu protectie diferentiala elimin riscul supratensiunilor la intreruperea nulului de lucru? Protectia actioneaza suficient de repede (primul episod cu BMP declansat si radioul ars m-a pus serios pe ganduri).
  Instalatia este un tablou principal, din care alimentez un tablou secundar in sura. Pe acest circuit, electricianul a pus un intrerupator automat tetrapolar Schneider 25 A. Faptul ca e tetrapolar (nulul trecut prin el) nu este si el un factor de risc pentru aparitia acestor supratensiuni?

  • stoianconstantin Says:

   Buna seara,
   Banuiesc ca aveti o legatura pe nul slabita undeva in partea trifazata a instalatiei interioare
   In ce localitate este casa?
   SGC

 13. Gabriel Says:

  Casa este în Feleacu, lângă Cluj-Napoca și sunt cam la capătul satului.

  • stoianconstantin Says:

   Intamplator am trecut de cate ori prin localitatea Dv!
   Toate cele bune!
   SGC

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: