Avizul de amplasament _actualizare 22.11.2019


SGC 2002    Actualizare 22,11.2019: pentru acces la legislatia actualizata recomand citirea articolului:

Actualizarea metodologiei de emitere a avizelor de amplasament de catre operatorii retelelor electrice

 

In lipsa avizului de amplasament exista sanse mari ca sapatura sa se soldeze cu deteriorarea retelei de cabluri a orasului si sa pua in pericol viata lucratorilor.

      Va mai amintiti „Dorela avut norocorasul insa nu … s-a ales cu o pana de curent si cu un punct slab in reteua de cabluri pentru ca oricat de buna ar fi reparatia nu se mai pot atinge performantele unui cablu nou. Daunele le plateste in mod evident „Dorel”!!!!. Raparatia unui cablu poate sari de 5-6000 lei ron. Deteriorarea instalatiilor electrice aste tratata ca infractiune de legea energiei electrice nr 13/2007 prin urmare „Dorel” se va alege si cu dosar penal. 

  . 

     In realitate de indata ce s-a luat lumina s-a terminat si cu „unirea”, nimeni nu-l mai cunoaste pe „Dorel” …           

            Baza legala:

·        Legea energiei electrice nr 13/2007 sezi site ANRE sau MO 51/23.01.2007  123/2012

 • Regulamentul de emitere avize tehnice de racordare aprobat prin GHR 867/2003 vezi site ANRE sau MO nr 559/04.08.2003  HGR 90.2008

·        Ordinul ANRE 32/06.07.2005 pentru aprobarea tarifelor de emitere a AA si a avizelor de tahnice de racordare

 • Ordonanta de urgenta 34/19.04.2006 privind „atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune d servicii”

·        Ordinul ANRE 38/10.12.2003 „metodologie pentru emiterea AA de catre operatorii de retea

·          Procedura de solutionare a neintelegerilor privind racordarea utilizatorilor la retelele electrice de interes public si emiterea avizelor de amplasament aprobata prin Ordinul 18/2004 al ANRE ,

·        Aprobarea tarifelor si indicilor specifici utilizati la stabilirea tarifelor de racordare a utilizatorilor la retelele electrice de medie si joasa tensiune aprobat prin ordinul ANRE 15/2004

 

         

Se poate retine ideea ca prin AA operatorul de distributie (OD) stabileste conditiile de coexistenta dintre noile obiective de investitii si retelele electrice 0.4 – 110 kV sau dupa caz certifica ca amplasamentul studiat este liber de retele electrice subterane.

Autorizatiile de constructie de regula nu se elibereaza fara avizul de amplasament obtinut de la OD al zonei respective.

In orase este strict interzisa efectuarea oricarei sapaturi fara obtinerea prealabila a AA.

Parafrazand un vechi proverb romanesc : avizul de amplasament este paza buna care fereste oamenii de primejdia rea.  Statistic in orase cca 60% din defectiunile cablurilor se datoreaza indisciplinei constructorilor care adesea frizeaza vandalismul. Daca ne gandin ca fiecare lovitura de cablu inmune in 1-2 mansoane si ca in fapt mansoanele reprezinta puncte slabe ale cablurilor ne puem imagina ce inseanma inconstienta constructorilor care sapa fara a avea un aviz de amplasament asupra starii tehnice a retelelor de distributie urbana. Pagubele economice produse agenrilor economici si disconfortul clientilor casnici precum si marirea probabilitatii de defect ulterioare a retelei de distributie ne creaza un tablou destul de sumbru al consecintelor lucrarilor efectuate fara AA.

In foarte multe cazuri avem si lovituri „usoare’ ale cablurilor care nu se transforma in defect imediat. In schimb dupa o perioada de timp de regula suficient de lunga ca sa nu mai poti demonstra legatura cu ultima lucrare de sapaturi pe traseul cablului, izolatia cablului cedeaza.

Urmeaza ciclul: pana de curent, disconfort, pierderi economice, nervi, cautare defect, costuri de reparatii, intreruperea activitatii curente de mentenanta preventiva, abonament pentru o viitoare avarie, demersuri din partea OD pentru recuperarea daunei si pentru sanctionare autorilor defectiunii. Toate aceste neplaceri pot fi prevenite prin obtinerea AA si respectarea lui.

Atunci cand un obiectiv de investitii afecteaza retelele electrice OD recomanda schimbarea amplasamentului noii constructii. Daca acest lucru nu este posibil sau nu este acceptat de investitor se trece la elaborarea, la comanda si pe cheltuiala solicitantului, a unui studiu de solutie.

Studiul de solutie se efectueaza de o unitate de proiectare autorizate de ANRE sau daca OD are personal disponibil chiar de catre acesta. Prin studiul de solutie se analizeaza toate variantele tehnic posibile de eliberare a amplasamentului. Se alege de catre OD cu consultarea solicitantului o varianta echilibtata din punct de vedere tehnico-economic. Pot exista situatii in care AA sa fie pur si simplu negativ cu prezentarea unei justificari obiective.

Dupa avizarea solutiei tehnice de deviere se trece la elaburare proiectului tehnic care prevede inclusiv obtinerea avizelor, acordurilor si a autorizatiei de constructie pentru deviarea retelelor electrice de distributie.

Conform HGR 867/2003  90/2008 finantatorul lucrarilor de eliberare amplasament are dreptul sa-si aleaga constructorul. In acest caz OD negociaza/verifica oferta finaciara si verifica eligibilitatea constructorului dupa care contracteaza executia lucrarii.

Daca finantatorul nu exprima o preferinta pentru un anumit constructor OD aplica OUG 34/2006 pentru selectarea executantului lucrarii.

AA favorabil se emite de OD dupa finalizarea lucrarilor de deviere.

 

Etichete: , , , , , , , ,

5 răspunsuri to “Avizul de amplasament _actualizare 22.11.2019”

 1. Incze Andras Says:

  In practica se mai intampla si situatii de genul cum era intamplarea cu mansonul de ramificatie despre care cica nu stiau cei de la OD si cu pauza de tensiune de aproximativ 2 zile jumate care era inevitabil in situatia respectiva. 😀

 2. stoianconstantin Says:

  Salut Andras, da. Viata bate filmul. Sa stii ca de regula cei care elibereaza AA au si situatii in care nu dorm linistiti !! Inca se lucraza destul de empiric. Exista un oarecare grad de incertitudine. Solutia o reprezinta o verificare a amplasamentului cu autolaboratorul PRAM refacand(identificand) traseele necunoscute cu exactitate respectiv utilizand un detector de camp electromegnetic cu care se baleiaza toata suprafata. In perspectiva urmatorilor 3-5 ani este previzibila geralizarea utilizarii suportului informatic GIS pentru gestionarea treseelor retelelor electrice. Vor costuri importante care vor trebui sa fie sustinute de un mare volum de munca pentru constituirea bazelor de date. Utilizarea GIS in gestionarea RED va usura foarte mult eliberarea AA de asemenea gradul de precizie va fi foarte bun. Pana atunci ne descurcam cu ce avem si ne straduim sa o facem cat mai bine. Personal consider ca merita sa fie facut acest efort pentru ca foarte multe lucruri care tin de optimizarea exploatarii RED vor fi accesibile daca ai acces la GIS

 3. razvy Says:

  Buna
  Vin cu o intrebare: la eliberarea avizului de amplasament de catre operatorul de distributie se tine sau nu seama de existenta in imediata vecinatate si a altor detinatori de retele electrice, spre exemplu retele electrice de transport, apartinand Transelectrica? In conformitate cu metodologia de acordare a avizului de amplasament ar cam trebui facut acest lucru. Am intalnit cateva situatii de acest gen, in care s-a eliberat aviz de amplasament pentru constructii aflate in afara culoarului de protectie si siguranta a unei linii de 110 kV, cu aviz de amplasament eliberat, dar care se situeaza mult in interiorul culoarului de protectie si siguranta a unei LEA 220 kV. Tinand cont de extinderea continua a perimetrului construibil aceste cazuri s-ar inmulti.
  Din pacate, in certificatul de urbanism nu este inserat un camp care sa directioneze proprietarul spre operatorul de transport.
  Multumesc

 4. stoianconstantin Says:

  Salut Razvy,

  E obligatorie colaborarea OT si OD la eliberarea avizelor de amplasament in zonele cu instalatii comune. Consider ca este obligatia profesionala a OD (care de regula ia contact primul despre noile constructii) sa avertizeze investitorul si autoritatile locale asupra necesitatii AA de la OT. Am avut destule astfel de cazuri pe care le-am rezolvat in acest fel!

 5. razvy Says:

  Multumesc de raspuns; pacat ca aceasta colaborare nu se aplica si in alte structuri a acestora.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: