Optiunile consumatorilor industriali pe piata libera de energie electricaCare sunt drepturile consumatorilor eligibili?

Calitatea de consumator eligibil vă conferă următoarele drepturi:

dreptul de a rezilia contractul de furnizare a  energiei electrice la tarife reglementate şi de a încheia un contract având clauzele (ex: condiţiile şi modalităţile de facturare şi de plată, calitatea şi structura energiei electrice) şi preţurile negociate

să vă adresaţi, în vederea negocierii contractului oricărui furnizor care, conform licenţei emise de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei ANRE, are dreptul de a desfăşura activitate de furnizare a energiei electrice

să încheiaţi, în urma negocierii, contracte de furnizare a energiei electrice

să vă asociaţi cu alţi consumatori în vederea încheierii unui contract comun cu furnizorul ales

Puteţi să beneficiaţi de drepturile de mai sus în relaţia cu furnizorul de energie electrică pe care il aveţi sau puteţi opta pentru un alt furnizor!

Dacă nu doriţi să beneficiaţi de drepturile oferite de calitatea de consumator eligibil, vi se va furniza în continuare energie electrică de către furnizorul curent la tarifele reglementate, pe baza contractului încheiat cu respectarea contractului cadru reglementat pentru categoria de consumatori din care faceţi parte. În acest scop nu este necesar să întreprindeţi nici un demers.

Cum pot găsi un alt furnizor ?

Lista furnizorilor consumatorilor industriali, cu datele de contact aferente,  o puteţi găsi pe pagina de internet a Autorităţii Naţionale de reglementare în domeniul Energiei www.anre.ro.

Cum pot obţine un preţ mai avantajos pentru energia electrică?

Pentru a putea face o analiză comparativă, solicitaţi cât mai multe oferte din partea diferiţilor furnizori, sau organizaţi o licitaţie.

Pe parcursul procesului de schimbare a furnizorului nu voi avea energie electrică?

Veţi avea alimentare continuă cu energie electrică pe parcursul tuturor etapelor necesare pentru schimbarea furnizorului. Pentru energia electrică consumată până la data convenită ca zi de schimbare, factura va fi emisă de către furnizorul cel actual, în timp ce pentru energia electrică consumată după data respectivă, veţi primi factura de la noul furnizorul.


Ce lucrări la instalaţia electrică sunt necesare pentru a putea să îmi schimb furnizorul?

Pentru schimbarea furnizorului de către consumator, locul de consum trebuie să fie dotat cu contor cu înregistrare orară. Fac excepţie: consumatorii cu mai mult de cinci locuri de consum care pot să îşi instaleze contoare cu înregistrare orară după schimbarea furnizorului.

Pot alege orice furnizor din listă sau trebuie să fie unul cu sediu în zona geografică în care mă găsesc?

Puteţi selecta oricare furnizor de energie electrică din ţară, inclusiv furnizorul actual, în vederea negocierii contractului de furnizare.

Dacă voi opta pentru un alt furnizor de energie electrică trebuie să optez şi pentru un alt distribuitor?

Clauzele contractelor pentru asigurarea serviciului de distribuţie rămân neschimbate. Noul furnizor va semna, dacă este cazul, un nou contract de distribuţie pentru locul dumneavoastră. de consum.

Care sunt etapele procesului de schimbare a furnizorului?

Odată ce aţi ales un furnizor,  puteţi demara procesul de schimbare a furnizorului actual. În acest scop veţi parcurge următoarele etape:

Etapa 1. Luaţi legătura cu noul furnizor şi negociaţi un contract de furnizare cu acesta. Odată ce v-aţi înţeles asupra preţului şi a clauzelor contractuale, finalizarea procesul de transfer va dura cel mult 30 de zile. Noul furnizor vă va informa despre mersul procesului.

Etapa 2. Notificaţi în scris furnizorul actual cu cel puţin 30 de zile înainte că începând cu data de zz.ll.aaaa veţi avea un alt furnizor. Vă recomandăm să obţineţi de la furnizorul actual o confirmare că a primit notificarea.

Etapa 3. Achitaţi toate facturile emise de către furnizorul actual. În caz contrar s-a putea ca schimbarea furnizorului să devină imposibilă (furnizorul actual poate refuza rezilierea contractului până la plata facturilor).

 

Etapa 4. Va trebui efectuată citirea contorului pentru a se putea şti indexul de la care trebuie să plătiţi noului furnizor. Această citire va fi efectuată, în ziua agreată cu noul furnizor ca dată a schimbării, de către operatorul de distribuţie care va încheia un proces verbal de citire. Se recomandă să citiţi si dumneavoastră contorul de energie electrică în ziua respectivă.

Ce se va întâmpla dacă furnizorul pe care îl aleg dă faliment, cât timp nu voi avea energie electrică?

Nu veţi simţi dacă furnizorul de energie electrică dă faliment. Conform legii energiei electrice aveţi dreptul de a avea în  permanent energie electrică, dacă sunteţi un client bun platnic.

Cum pot alege un furnizor cu probabilitate minimă de a da faliment?

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei prin reglementările pe care le emite limitează  evenimente nedorite de genul falimentului prin:

 

1. măsuri preventive: verificarea furnizorilor înainte de acordarea licenţei de furnizare, obligarea furnizorilor de a constitui garanţii financiare, monitorizarea situaţiei financiare a furnizorilor, clauze cu caracter de obligativitate în licenţe şi în contractele cadru, controale cu caracter preventiv sau corectiv.

 

2. măsuri reparatorii pornind de la utilizarea garanţiilor financiare în scopul asigurării continuităţii serviciului, suspendarea licenţei pe perioada de reîncadrare în condiţiile reglementate şi retragerea licenţei, mergând până la asigurarea serviciului de furnizare prin intermediul altui furnizor – numit furnizor de ultimă opţiune – în situaţiile de faliment. În acest din urmă caz, veţi primi o scrisoare prin care furnizorul de ultimă opţiune vă va anunţa că începând cu data de zz.ll.aaaa este furnizorul dumneavoastră de energie electrică.

Nu am schimbat furnizorul şi totuşi, de la un timp, primesc factura de la un alt furnizor. De ce?

Furnizorul cu denumirea schimbată  de la care primiţi în prezent factura reprezintă succesorul legal al fostei societăţii de distribuţie şi furnizare a energiei electrice din zona geografică în care vă aflaţi. Conform prevederilor legale în vigoare, societăţile de distribuţie şi furnizare a energiei electrice trebuie să separe în două entităţi juridice distincte, pentru a presta fiecare câte una din cele două activităţi, până la data de 30 iunie 2007.

 

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

11 răspunsuri to “Optiunile consumatorilor industriali pe piata libera de energie electrica”

 1. Nicolae Moise Says:

  Am contract de furnizare a energiei – consumator casnic si doresc schimbarea tarifului. Pe site-ul E-ON Moldova scrie simplu ca am dreptul la o schimbare de tarif odata pe an. Am abordat problema si mi s-a raspuns ca imi trebuie :
  – aviz de racordare
  – proiect de modificare a punctului de masura
  – plata noului contor care sa fie capabil sa masoare multi-tarif
  – toate astea pe cheltuiala mea
  Consider ca acest cost ar trebui suportat de operatorul de retea dar nu am baza legala sa-mi sustin punctul de vedere.
  Cineva cunoaste raspunsul?

 2. stoianconstantin Says:

  Salut Nicolae,
  Ai primit raspunsul corect de la OD! Temeiul legal este Ordinul ANRE 90/2009. Citeste pe blog articolele ref la alegerea tarifului si vei vedea ca poti obtine semnificative avantase daca iti alegi un tarif compatibil cu curba ta de sarcina respectiv daca reusesti sa conduci curba de sarcina astfel incat sa profiti de avantajele oferite de tariful ales. Toate acestea au un numitor comun „curba de sarcina” Exista contoare destepte care stiu sa scoata curba de sarcina. Trebuie sa te gandesti si daca se preteaza sa uzezi de dreptul de eligibilitate.
  Prin urmare daca tot iti schimbi contorul cantareste bine asupra tipului pe care il alegi.
  Evident daca alegi un contor performat acesta costa poate pana la 3000 lei (var maximala de functii). Odata investit in acest contor ulterior indiferent ce tarif iti vei alege OD nu te va mai taxa pt contor.
  Citeste pe site ANRE Ord 134/2008 cu tarifele in vigoare pe piata reglementata.
  Argumentul logic pt care OD are dreptate este legat de faptul ca OD este si operatorul de masura insa relatia comerciala o vei avea cu o terta patre furnizorul de ee. In tariful de distributie practicat intre PD si furnizor nu are cum sa fie trecut un cost incert cum ar fi cel ocazionat de schimbarea upgrade grup d masura din initiativa clientilor. N-ar fi drept ca acest cost sa fie suportat de toti ceilalti clienti. Prin urmare cine e interesat si va obtine si avantaje finaciare trebuie sa investeasca. Bine ar fi sa investeasca inteligent in cunostinta de cauza!
  Eventualele sesizari sau lamuriri suplimantare se pot adresa/obtine la/da la ANRE
  SGC
  Succes!

 3. Lili Says:

  care mai multi furnizori….din cate stiu exista monopol pe piata de energie electrica si gaze naturale si apa

  • stoianconstantin Says:

   Lili,
   nu stiu cum e la apa dar pe ee si gaze piata s-a deschis. La ee este libera 100% si sunt cateva sute de agenti economici autorizati pentru furnizarea de ee.
   Sunt in principiu 3 categorii de furnizori:
   – impliciti,
   – de ultima optiune,
   – care ativeaza numai pe piata libera
   Din cunostintele mele (limitate pe domeniul furnizarii ee) furnizorii impliciti sunt si de ultima optiune. Ei opereaza si pe piata reglemetata unde sunt cei care nu doresc sa apeleze la un furnizor de pe piata concurentiala, sau nu prezinta „atractivitate” pt furnizorii de pe piata concurentiala sau pur si simplu s-au saturat de piata concurentiala. In acest din ultim caz furnizorul de ultima optiune este obligat de reglemetarile ANRE sa preia noul consumator in portofoliul sau.
   Pe piata reglemetata avem preturi negociate de fiecare furnizor cu ANRE.
   Retine ca pe pt piata concurentiala nu orice consumator poate activa fie pt ca nu prezinta atractivitate pt furnizori si nu reuseste sa obtina oferte fie pt ca nu isi poate controla curba de sarcina si atunci preturile ee explodeaza datorita penalitatilor.
   Mai citesti pe blog, mai vorbim!
   SGC

 4. sorin Says:

  Cu mare surprindere am constatat faptul ca, in urma unor abuzuri comise de actualul furnizor,am reusit sa gasesc alt furnizor si, in decurs de cateva zile (aproximativ 4) am reusit sa semnez un nou contract, culmea cu 10% mai ieftin/MW.Trebuie sa mentionez faptul ca am adresat 5 cereri de oferta si am primit oferta concreta doar de la o firma.
  Concluzii:
  1)nu foarte multe firme licentiate ca furnizor sunt si dispuse la incheierea de noi contracte;
  2)dintre firmele care isi manifesta disponibilitatea de a incheia contracte aproape niciuna nu va incheia cu persoane fizice ci doar cu societati comerciale.

 5. doru Says:

  catre toti cei interesati, apelati la un consultant!
  vezi: e-mail

 6. Ioana s. Says:

  Am inteles ca, cel putin la nivel teoretic, daca reziliez contractul cu actualul furnizor (sunt consumator eligibil) si inchei un contract cu un altul, nu voi ramane fara energie electrica, lucrurile se vor derula normal si din punct de vedere al distributiei. Ce se intampla, insa, daca se produce o avarie? Cine administreaza liniile prin care se transporta si furnizeaza energia? Voi fi pe ” locurile din spate” la repunerea sub tensiune daca schimb actualul furnizor? In momentul de fata am un contract de furnizare si anexa la el o conventie de exploatare. Reziliind contractul, nu mai am termen de interventie, etc. In conventia de exploatare nu sunt termene. La ce act normativ ar trebui sa ma raportez sub acest aspect? Multumesc

  • Incze Andras Says:

   Situatie interesanta, insa numai facturarea se schimba la furnizare, instalatia prin care „vine” energia ramane acelasi, gestionarul instalatiei de distributie nu se schimba. Presupun ca aveti un post de transformare sau punct de alimentare care pe partea de medie tensiune este in exploatarea operatorului de distributie, iar Dv schimbati numai furnizorul. Probabil ca va trebui sa incheiati o noua conventie de exploatare cu centrul de exploatare al operatorului de distributie din zona Dv.

 7. Mandica Balanica Says:

  Caut un furnizor de energie pentru afacerea mea si nu stiu cum sa procedez. Actualul funizor cred ca are tariful mare, ce sa fac?

  Cum pot obtine oferte?

  • stoianconstantin Says:

   Pe site ANRE gasiti lista furnizorilor licentiati. Ii contactati pe rand pana cand veti gasi unul care sa accepte sa va faca o oferta si respectiv oferta sa fie mai buna decat cea actuala.

   Am subliniat faptul ca la randul lor furnizorii de ee care activeaza pe piata libera au drutul sa isi aleaga clientii. Sunt multi furnizori care se focalizeaza doar pe foarte mari consumatori de ee urmarind sa isi maximizexe profitul prin mentinerea costurilor sub control. Cu cat cifra de afaceri/client este mai mare cu atat creste remtabilitatea unui contract de furnizare ee!

   Succes!

   SGC

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: