Optiunile consumatorilor casnici pe piata libera de enernie electrica


   Ce schimbări se vor produce în piaţa energiei electrice la

1 iulie 2007?

Conform Directivei Europene 2003/54/CE, începând cu 1 iulie 2007 toţi consumatorii din România, indiferent de natura consumului, casnic sau industrial, vor avea dreptul de a putea deveni consumatori eligibili.

 În ce mod voi fi afectat de modificările de la data de 1 iulie 2007 ?

Toţi consumatorii sunt protejaţi prin Legea Energiei Electrice nr.13/2007. Atâta timp cât nu veţi schimba furnizorul actual (implicit), rămâneţi clienţi cu toate drepturile, fiind protejaţi de variaţiile de preţ de pe piaţa angro de energie electrică.

 Care sunt drepturile consumatorilor eligibili?

Puteţi să beneficiaţi de drepturile de mai jos în relaţia cu furnizorul de energie electrică pe care il aveţi sau puteţi opta pentru un alt furnizor.

De la 1 iulie 2007 puteţi face uz sau nu de următoarele drepturi:

să negociaţi preţul, condiţiile de plată, calitatea, structura energiei electrice, clauzele din contractul de furnizare

         să negociaţi în vederea încheierii de contracte de furnizare a energiei electrice cu oricare dintre furnizorii deţinători de licenţă de furnizare

         să vă asociaţi cu alţi consumatori în vederea încheierii unui contract negociat comun cu un furnizor

Dacă nu doriţi să beneficiaţi de drepturile oferite de calitatea de consumator eligibil, înseamnă că rămâneţi la furnizorul actual la tarifele reglementate pentru consumatorii captivi în vigoare şi nu este necesar să întocmiţi nicio cerere în acest scop.

 Cum pot găsi un alt furnizor?

Lista furnizorilor consumatorilor casnici o puteţi găsi pe pagina de internet a Autorităţii Naţionale de reglementare în domeniul Energiei http://www.anre.ro.

 Cum pot obţine un preţ mai avantajos pentru energia electrică?

Solicitaţi cât mai multe oferte din partea diferiţilor furnizori, pentru a putea face o analiză comparativă.

 Pe parcursul procesului de schimbarea furnizorului nu voi avea energie electrică?

Veţi avea alimentare continuă cu energie electrică pe parcursul tuturor etapelor necesare pentru schimbarea furnizorului. Pentru energia electrică consumată până la data convenită ca zi de schimbare, factura va fi emisă de către furnizorul actual, în timp ce pentru energia electrică consumată după data respectivă, veţi primi factura de la noul furnizor.

 Ce lucrări la instalaţia electrică sunt necesare pentru a putea să îmi schimb furnizorul şi cât costă?

Pentru schimbarea furnizorului de energie electrică nu se percepe nici o sumă de bani.

Schimbarea furnizorului de către consumator pentru un loc de consum existent nu implică şi schimbarea soluţiei de alimentare şi a echipamentelor de măsurare.

 Pot alege orice furnizor din listă sau trebuie să fie unul cu sediu în zona geografică în care mă găsesc?

Puteţi selecta oricare furnizor de energie electrică din ţară, inclusiv furnizorul actual, în vederea negocierii contractului de furnizare.

 Dacă voi opta pentru un alt furnizor de energie electrică trebuie să optez şi pentru un alt distribuitor?

Clauzele contractelor pentru asigurarea serviciului de distribuţie rămân neschimbate. Noul furnizor va semna, dacă este cazul, un nou contract de distribuţie pentru locul dvs. de consum.

 Care sunt etapele procesului de schimbare a furnizorului?

Odată ce aţi ales un furnizor,  puteţi demara procesul de schimbare a furnizorului actual. În acest scop veţi parcurge următoarele etape:

Etapa 1. Luaţi legătura cu noul furnizor şi negociaţi un contract de furnizare cu acesta. Odată ce v-aţi înţeles asupra preţului şi a clauzelor contractuale, finalizarea procesul de transfer va dura cel mult 30 de zile. Noul furnizor vă va informa despre mersul procesului.

Etapa 2. Notificaţi în scris cu cel puţin 30 de zile furnizorul pe care îl aveţi, că începând cu data de zz.ll.aaaa, veţi avea un alt furnizor. Vă recomandăm să obţineţi de la furnizorul actual o confirmare că a primit notificarea.

Etapa 3. Achitaţi toate facturile emise de către furnizorul actual. În caz contrar s-ar putea ca schimbarea furnizorului să devină imposibilă (furnizorul actual poate refuza rezilierea contractului până la plata facturilor).

Etapa 4. Va trebui efectuată citirea contorului pentru a se putea şti indexul de la care trebuie să plătiţi noului furnizor. Această citire va fi efectuată, în ziua agreată cu noul furnizor ca dată a schimbării, de către operatorul de distribuţie care va încheia un proces verbal de citire. Se recomandă să citiţi si dumneavoastră contorul de energie electrică în ziua respectivă.

 Ce se va întâmpla dacă furnizorul pe care îl aleg dă faliment, cât timp nu voi avea energie electrică? 

Nu veţi simţi dacă furnizorul de energie electrică dă faliment. Conform legii energiei electrice aveţi dreptul de a avea în  permanent energie electrică, dacă sunteţi un client bun platnic.

  Cum pot alege un furnizor cu probabilitate minimă de a da faliment?

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei prin reglementările pe care le emite limitează  evenimente nedorite de genul falimentului prin:

1. măsuri preventive: verificarea furnizorilor înainte de acordarea licenţei de furnizare, obligarea furnizorilor de a constitui garanţii financiare, monitorizarea situaţiei financiare a furnizorilor, clauze cu caracter de obligativitate în licenţe şi în contractele cadru, controale cu caracter preventiv sau corectiv.

2. măsuri reparatorii pornind de la utilizarea garanţiilor financiare în scopul asigurării continuităţii serviciului, suspendarea licenţei pe perioada de reîncadrare în condiţiile reglementate şi retragerea licenţei, mergând până la asigurarea serviciului de furnizare prin intermediul altui furnizor – numit furnizor de ultimă opţiune – în situaţiile de faliment. În acest din urmă caz, veţi primi o scrisoare prin care furnizorul de ultimă opţiune vă va anunţa că începând cu data de zz.ll.aaaa este furnizorul dumneavoastră de energie electrică.

 Nu am schimbat furnizorul şi totuşi, de la un timp, primesc factura de la un alt furnizor. De ce?

Furnizorul cu denumirea schimbată  de la care primiţi în prezent factura reprezintă succesorul legal al fostei societăţii de distribuţie şi furnizare a energiei electrice din zona geografică în care vă aflaţi. Conform prevederilor legale în vigoare, societăţile de distribuţie şi furnizare a energiei electrice trebuie să separe în două entităţi juridice distincte, pentru a presta fiecare câte una din cele două activităţi, până la data de 30 iunie 2007.

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 răspunsuri to “Optiunile consumatorilor casnici pe piata libera de enernie electrica”

 1. Incze Andras Says:

  Cat timp pretul nu difera, nu prea vad rostul schimbarii furnizorului. Reteaua de distributie oricum ramane aceeasi, energia tot de acolo vine de unde a venit si pana la momentul schimbarii, practic diferenta este ca nu la Electrica se plateste factura ci la firma X. Cum nici sursa de energie, nici reteaua de distributie nu se schimba, calitatea energiei livrate si a serviciilor nu se schimba. In cazul in care furnizorul alternativ (firma X) ofera mai ieftin energia decat Electrica, sau daca teoretic vorbind, furnizorul ar dispune de o retea de distributie proprie si de calitate superioara sau mai buna fata de reteaua de distributie a furnizorului actual, iar se poate gandi la schimbarea furnizorului.

 2. stoianconstantin Says:

  Andras fii mai optimist. Citeste te rog toate articolele postate incategoria Costul ee si mai vorbim. Oricum deocamdata inafara furnizorului implicit care joaca si rolul furnizorului de ultima optiune nu prea exista oferta clara pentru consumatorii casnici poate nici pentru micii consumatori industriali. E cam multa munca si cheltuiala si in plus curbele de sarcina sunt mult prea incerte. Dar se pleaca de la ideea ca reteaua de distributie este un monopol natural puternic reglementat de ANRE iar furnizorul este primul aliat al clientului sau ceea ce este un lucru important. Un alt aspect important este acela ca se investesc sume impresionante in modernizarea retelelor de distributie (este regretabil ca unele lucrari nu se ridica la calitatea banilor platiti pentru ele) prin urmare trebuie sa ne asteptam si la lucruri placute.

 3. Incze Andras Says:

  Am trecut in fuga prin articolele respective.
  Abordarea mea era mai mult din punctul de vedere ca infrastructura proprie e infrastructura proprie si nu un element controlat de altcineva. Corespunde situatiei canal/echipament propriu sau canal/echipament inchiriat din telecomunicatii. Am avut ocazia sa vad de mai multe ori si in mai multe locuri diferenta. Din punct de vedere financiar insa infrastructura proprie inseamna costuri.
  Referitor la investitiile pentru modernizare si stadiul modernizarii, este destul de variabila. In unele locuri deja reteaua de distributie este partial automatizata, separatoare, reclosere telecomandate etc. Aici inca mai mult pe manual este totul. Dar asta cred ca depinde in primul rand de cei cu functiile de conducere, de management.
  Referitor la probleme, este bine ca aici relativ nu sunt asa de multe avarii palpabile ca in alta parte, inca nu este consum asa de mare, dar si aici era o avarie vara trecuta, chiar la PTZ-ul despre care tot era vorba, a cedat un cablu, cam pe la 2 jumate-3 dupa masa, atunci era o pauza de tensiune de cam 15-20 minute, iar seara de la 7 cam pana la 10 jumate iar pauza de tensiune cand au lucrat la PTZ. Probabil dupa ce a cedat cablul au trecut la alimentarea de rezerva si intre timp trebuia localizat locul defectului la cablu, care iar a luat ceva vreme. Dar au si anuntat pe tvcablu ca va fi pauza de tensiune pentru remedierea defectului. S-ar putea ca sa nu fie un simplu PTZ, ci sa fie eventual PTZ+PA la locatia respectiva.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: