Incze Andras are o problema


st initial     Incze Andras vrea sa-si explice o”ciudatenie” in materie de alimentare cu energie electrica. In acest sens ne relateaza „faptele” asteptand de la vizitatorii blogului o explicatie:

 Una dintre nelamuriri este urmatoarea :
Prin ianuarie-februarie intr-un sfarsit de saptamana, intr-o noapte de pe sambata pe duminica cam in jur de ora 02 AM s-a luat „curentul”. Dupa cateva minute ma suna la telefon colegul cu care povesteam pe internet, ca la el s-a luat „curentul” si care este la mine situatia. Credeam ca este intrerupere de scurta durata, dar n-a fost asa. Am asteptat vreo ora, tot fara curent. Am mai asteptat vreo jumatate de ora si apoi m-am culcat. Duminica dimineata in jur de 8 cand ma trezesc tot nu era inca. Pe la 8 jumate aud clopotele de la biserica din apropiere, unde actionarea se face cu un timer electronic, deci acolo este „curent”. Trimit sms la colegul, si la el bineinteles ca era.
Treaba pare un pic ciudata, deoarece alimentarea atat la biserica cat si la colegul si la mine se face de la aceeasi PTZ de 20/0.4 kV, numai ca pe 2 linii diferite, cele 2 tronsoane sunt una dupa alta pe aceeasi strada, noi suntem legati pe una, iar colegul si biserica pe cealalta. Ma duc pana la PTZ care este tot in apropiere, nici o urma de nimeni. Ca sa fie si mai ciudata treaba, cica nici la casa din vecini nu este „curent”, la a 2-a casa este, in directia opusa cu cateva case mai incolo iar este, in casa imediat apropiata de noi in directia respectiva nu sta nimeni, deci acolo nu se stia care este (era) situatia. Incercam sa sunam la Electrica, la numerele care apar in carte ba este ocupat, ba tot suna si nu raspunde nimeni.

    Pana la urma am sunat la 929 la dispecerat,care este pentru tot judetul. Asta era in jur de 11 jumate. Cam cu 5 minute dupa convorbire s-a dat „curentul”. Nimeni nu a venit la fata locului, nici la PTZ nu s-a manevrat. Aici inca nici vorba de teleconducere. Cand trebuie manevrat ceva la PTZ, vine echipa cu dacia papuc si executa manual. Alimentarea orasului este printr-o linie dubla de 110kV, la marginea orasului este statia de 110/20 kV si acolo este si sediul Electrica din localitate.

        Din cate am inteles, consumatorii casnici sunt cat de cat distribuiti pe cele 3 faze in cazul strazilor. Asta de acolo stiu, ca mai demult intr-o strada la cineva tot erau probleme cu minicentrala termica si cu lampile cu neon. Era prea mica tensiunea, sub limita de fluctuatie, a anuntat Electrica. La inceput chestii-trestii, dar pana la urma s-a rezolvat. Cica era un consumator „mare” pe faza respectiva si l-au mutat pe alta faza pe consumatorul respectiv care „era de vina”.
             Referitor la pauza aceea de noapte, nu era nici furtuna, nici vant nimic, daca ajuta cu ceva, pe vremea respectiva pe strada era inca LEA cu fire neizolate, actualmente este cablu izolat si torsadat, doua manunchiuri pentru IP si pentru consumatori. Iluminat pe strada era, pe cealalta parte a strazii este un bloc care la parter are niste magazine si acolo tot era lumina. Blocul respectiv presupun ca tot de la aceeasi PTZ este alimentat ca si noi, este un bloc vechi de 2 etaje construit in anii 60.
Lucrarile de modernizare a LEA jt constituie o alta poveste (a fost un consumator care a ramas partial fara alimentare vreme de vreo saptamana, o fabrica de sticla privata mai mica, precum si chestii legate de protectia muncii…)
Are cineva idee ca ce s-a intamplat de fapt ? Presupun ca o fi fost ceva la statia de 110/20 kV, deoarece cum am mai mentionat, problema a fost rezolvata practic in cateva minute.

Informatii suplimentare ne ofera Andras la acest: link

Salut Andras,

               Calitatea analizei de regula este subscrisa calitatii informatiilor.

                   Sunt cateva exprimari pe care nu cred ca le interpretez corect de aceea o sa evit speculatiile. Din cate am inteles eu cred ca a fost vorba de un incident (intreruperea totala) combinat cu o faza intrerupta cel mai probabil pe partea de medie tensiune. Pe parcursul noptii probabil ca s-a eliminat scurtcircuitul, sau facut manevre si s-a repus sub tensiune circuitul 20 kV cu faza intrerupta.

                  Probabil ca personalul de servire operativa a primit sesizari referitor la mentinerea unei disfunctionalitati disfunctionalitatii (la faza intrerupta unii consumatori raman practic fara tensiune iar altii au tensiuni proaste) intre tip prin manevre in retelele de 20 kV s-a izolat tronsonul defect si s-a rezolvat problema.

                    Iti recomand sa incerci sa pui pe hartie o schema electrica nonofilara asa cum o banuiesti plecand de la statia de transformare. Sunt convins ca prin tatonari ajungi sa identifici configuratia care corespunde efectelor constatate de tine in timpul regimurilor tranzitorii.

                   De regula pentru personalul distribuitorului schema este un element cunoscut iar cu schema in fata analiza de incident( eveniment in 20 kV) sau deranjament (eveniment in 0.4 kV) este imediata si permite reactiile corective necesare.

                     In ceea ce priveste „rezolvarea problemei in 5 minute dupa ce s-a sunat la 929” cred ca este pur si simplu o intamplare. Cu certitudine lucrarile corective au inceput cu mult timp inainte. Este doar o coincidenta ca ele s-au terminat aproape simultan cu interventia la 929.

schema    Eu iti ofer un scenariu bazat pe schema alaturata care poate da o justificare efectelor sesizate de tine.

 1. apare noaptea un incident soldat cu declansarea intreruptorului in statia 110/20 kV. Se intrerupe tensiunea in toata reteaua jt

 2. se retrage din exploatare LEA 20 kV intre statie si STE1 (separator tripolar de exterior 20 kV)

 3. se realimenteaza transformatorul din alimantarea de rezerva 20 kV prin STE2 si STE3. Din pacate pe tronsonul STE2 – STE3 exista o cordita rupta si alimentarea transformatorului se face bifazat. Lipsa consumatorilor pe tronsonul STE2 -STE3 a facut sa nu se cunoasca faptul ca era rupta cordita si tronsonul functiona in 2 faze.  Acest tip de defect nu da semnalizati in statia de transformare mai ales daca in aval de locul de defect este un volum mic de retea

 4. trafo 20/0.4 kV functioneaza in doua faze. In aceste conditii exista tensiune pe 2 faze este adevarat de valori necorespunzatoare dar poate suficiente sa functioneze „timerul” la biserica si alti receptori electrici iar unii clienti sa rasufle usurati ca pana de curent a luat sfarsit. Exista 1/3 clienti care inca  nu au tensiune.

 5. curg reclamatiile la toate telefoanele cunoscute/disponibile.

 6. intre timp se termina reparatiile pe tronsonul dintre statie si STE 1 si se revine la schema normala. Toti consumatorii sunt alimentati cu tensiune cu parametrii normali.

         Daca avem in vedere scenariul de mai sus consider ca personalul OD nu poate fi acuzat de „mall praxis” iar „ciudatenia” are explicatie.  Imi dau seama ca este destul de frustranta disparitia tensiunii. Totul incremeneste productie, servicii, climatizari, comfort, comunicare, viata (!). In acele momente exista un grup de oameni care se mobilizeaza pentru repunerea instalatiilor sub tensiune: uneori reusesc sa rezolve problema repede (poate de cele mai multe ori), alteori in concursul specific de imprejurari reparatia dureaza mai mult. Poate daca am avea putina incredere frustrarea ar fi mai mica.

           In ceea ce priveste operatorii de distributie cred ca dezvoltarea serviciilor de tip Call Center ar putea asigura o mai buna informare a clientilor. Asupra cailor de imbunatatirea relatiei cu clientii intentionez sa scriu intrun articol viitor.

Etichete: , , , , , , , ,

8 răspunsuri to “Incze Andras are o problema”

 1. Romulus Badea Says:

  Explicatia pare logica, dar ma gandesc daca nu cumva, la alimentare bifazata, „pleca” nulul si pe liniile functionale tensiunea ar fi fost insuficienta pentru a mai asigura functionarea echipamentelor electrice? Daca gresesc, va rog sa ma corectati – asa mai invatam si noi una-alta.

 2. Nicolae Says:

  Bună seara, va felicit pt blogul dumneavoastră observ ca sunteți un specialist în acest domeniu,eu fiind un novice as avea nevoie de ajutor intr-o problema ,am găsit un teren pt construcție de casa terenul e situat la 25 m de linile de inalta tensiune ,e nociv pt sănătate sa locuiesc lângă lunile de inalta tensiune? Am un copil de 1 an și 10 luni și intenționăm sa mai facem încă unul. Consider ca dacă vrei sa faci o pâine buna și nu te pricepi e bine sa ceri ajutorul unui bucătar nu a unui pantofar, pe internet am găsit pareri ca e nociv sau ca nu ar fii nici o problema.
  P. S. E posibil ca în România în următorii 5 ani sa se tragă linile de inalta tensiune pe sub pământ?
  Va mulțumesc anticipat pt răspunsuri și va doresc succes în toate.

  • Romulus Badea Says:

   Buna seara dl. Says. Dumneavoastra ati ridicat mai multe probleme, asa ca voi incerca sa va raspund pe rand, atat cat ma pricep eu. De asemenea, ii rog si pe ceilalti colegi de breasla, si mai ales pe dl. Stoian, pe al carui blog suntem si caruia ii multumesc ca ne gazduieste si ne „rabda”.
   1. Referitor la apropierea de liniile de inalta tensiune – va pot spune ca, in conformitate cu noile reglementari de protectie a muncii, lucrul in statii electrice de inalta tensiune nu mai este considerat un loc periculos. Personal, va pot spune ca mai mult de 50% din cei pe care ii cunosc ca au lucrat in statii electrice pentru o perioada lunga de timp, nu au „mancat” pensia mai mult de 3-4 ani. Concluzia vaa rog sa o trageti dumneavoastra.
   2. Referitor la trecerea liniilor de inalta tensiune sub pamant … asta, deocamdata, din punctul meu de vedere, este o mare utopie, deoarece necesita costuri foarte mari, precum si firme cu o logistica foarte puternica pentru a realiza aceasta modificare.

   Sper sa va fie de folos raspunsurile mele.

  • Nicolae Says:

   Mulțumesc

  • stoianconstantin Says:

   Buna seara,

   Intradevar parerile sunt impartite!

   Care este tensiunea respectivelor linii?
   Daca vorbim intradevar de linii de inalta tensiune atunti incepand de la un anumit nivel va puteti afla in zona de protectie si de siguranta unde va va trebui si un aviz de amplasamnet de la operatorul de sistem care detine in proprietate liniile respective.

   Daca vorbim de linii de 20 kV sunteti inafara zonei de protecie si de siguranta si veti putea construi fara restrictii din partea Operatorului de Distributie.

   Intensitatea campului depinde direct proportional cu tensiunea nominala a liniei si invers proportional cu distanta. La 25 de m campul produs de respectivele linii de inalta tensiue are totusi valor reduse.

   In casa suntem inconjurati de campuri electromegnetice mult mai periculoase ca sa nu mai vorbim de indispensabilul telefon mobil! In general traim in campuri electromagnetice atat de natura terestra (produse de activitatile umane) cat si galactice

   Din punctul meu de vedere nu veti avea probleme daca veti locui in apropierea respectivelor linii electrice. Totusi daca de la inceput aveti o indoiala atunci s-ar putea ca acesta indoiala, in viitor, sa evolueze spre convingeri si orice problema de sanatate sa o puneti in legatura cu pozitionarea gospodariei in apropierea liniei. In avalansa acesta ingrijorare poate degenera intr-un disconfort psihic accentuat. Mai departe autosugestionarea poate agrava lucrurile.

   Daca aveti optiuni atunci, pentru confortul Dv psihic uzati de ele si alegeti un teren cat mai izolat de retelele electrice de transport si distibutie publica!

   Toate cele bune!
   SGC

  • Nicolae Says:

   Mulțumesc, as putea sa va trimit o poza cu stâlpul de inalta tensiune?, pt teren e emisa de la urbanism autorizație de construcție pt p+1+m , de la operatorul de sistem nu am nici o hârtie pe săptămână viitoare încerc sa aflu mai multe detalii de la operatorul de sistem va mulțumesc încă o data pt raspuns

  • stoianconstantin Says:

   Da va contactez pe email!
   SGC

  • Incze Andras Says:

   Buna ziua

   Eu personal pe cat se poate n-as locui nici in apropierea liniilor sau instalatiilor de medie sau de inalta tensiune si nici in apropierea echipamentelor de putere din telecomunicatii.
   Nu prea cred ca se vor introduce in pamant liniile electrice de medie sau de inalta tensiune, doar cel mult pe unele portiuni scurte, la cele de medie tensiune asta se intampla frecvent, insa aceste lucrari se fac pe cheltuieala solicitantului. In cazul liniilor de inalta tensiune teoretic se poate intampla ca candva pe unele portiuni sa ajunga subteran avand in vedere dezvoltarea imobiliara din unele zone.
   Dl Romulus Badea,cred ca cei care au adus aceasta modificare in NPM ar trebui dusi in vizita in statiile de transformare inca nemodernizate sa vada cateva situatii fierbinti si dupa aceea sa se reflecte cat de periculoasa este munca din statii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: