Incze Andras „admira” solutii improvizate de constructori „profesionisti”


SGC 2002             Poate ca modernizarea era justificata desi daca am privi in detaliu am constata ca lucrarea initiala a fost facuta corect. Timpul a adaugat improvizatii. Din pacate modernizarea a incaput pe mana unor ageamii. Sa vedem ce au facut constrctrorii secolului XXI.

b2   Daca privim detaliile constatam surprizele

nu1.jpg  CLAMI montat incorec, CDD nestrans suficient contact slab garantat uzura accelerata.

nu 2      Omul a fost consecvent a montat gresit toate CDD si in plus s-a distrat cu jonctiune LEA – LES

deriv nec       Consecventa in improvizatii este ridicata la statulul de „cultura organizationala” . Oricum greselile facute nu se rezuma la cele semnalate. Practic lucrarea este facuta integral „dupa ureche”. Urmatoarea lucrare majora peste 30 de ani. Intre timp tarele executiei vor afecta serios costurile operatorului de distributie si vor pagubi si deranja in mod repetat clientii!!!

trecere LEA LES1

Etichete: , , , , , , , , , ,

12 răspunsuri to “Incze Andras „admira” solutii improvizate de constructori „profesionisti””

 1. Incze Andras Says:

  Dupa parerea mea cca 98-99% din echipa care a realizat lucrarea avea numai „calificare la locul de munca”. Am impresia ca era o firma mai mica care cumva a primit contractul. Ba una ba alta li se termina cand schimbau bransamentele.
  In plus, nu au desfiintat tablourile de sigurante vechi, ci numai au taiat firele care veneau de la contor si au legat in locul lor firele de la noul cablu care venea de la firida de bransament nou-montata afara cu siguranta si contor.
  Alta chestie ce mi-a sarit in ochi era impamantarea : practic un tarus metalic de vreo maxim 30 cm care a fost batut in pamant. Asta da pamantare !

 2. stoianconstantin Says:

  Andras acel tarus nu este impamantare ci o priza auxiliara care asigura un potential de referinta. in situatia intreruperii nulului sau a schimbarii nulului cu faza ori in cazul unor supratensiuni de frecventa industriala exista un modul electronic in BMP care comanda declansarea intreruptorului. Problema este da s-a dovedit ca acest modul numit adeseori DPST are o imunitate scazuta la supratensiuni de origine atmosferica sau de comutatie adesea stricandu-se. De cele mai moute ori sfarseste sa fie anulat de catre personalul SO. Din cauza DPST dupa modernizarea unei retele creste in mod paradoxal numarul deranjamentelor. Este necesar sa se modifice caietul de sarcini al DPST si sa i se solicite o rensiune de tinere de minim 6.5 kV (8 kV ar fi si mai bine). Oricum o tensiune de tinere minimcat a intreruptorului. in aceste conditii protectia ar fi eficienta la o durata mare de viata. A nu se confunda functia acestui modul cu cea asigurata de descarcatoarele jt de clasa B primul din setul de clase B,C,D care asigura protectia la supratensiuni atnosferice si de comutatie.
  Intentionez sa scriu un articol dedicat prezentarii blocului de masura si protectie (BMP) caut doar o schema electrica sa se potriveasca la formatul ferestrei de blog.

 3. Incze Andras Says:

  Nu stiam de chestia asta. Acum imi aduc aminte de ceva ce s-a intamplat cand firma B deja lucra la deja la trecerea de pe LEA vechi pe LEA nou. Intr-o zi inainte de masa cand treceam pe langa bmp-uri vad ca una sau mai multe erau cu intreruptorul in pozitia deconectat. Credeam ca cineva a intrat in curte si intentionat le-a deconectat ca nu erau inca inchise cu lacat. Iar trebuia sa plec in oras, am trecut pe la cineva care era alimentat de pe tronsonul B, deci tot in zona de lucru, si acolo observ ca aceeasi chestie ca si la noi, intreruptoare deconectate. Am presupus atunci ca cineva se distra cu intreruptoarele pe unde a trecut si unde avea posibilitatea. Dar acum imi dau seama ca putea fi si ceva fenomen de comutatie, cand repuneau liniile sub tensiune de la PTZ. Dar asta s-a intamplat numai o singura data.
  Postez cum arata la noi : http://gazdi.armenonet.ro/lea/bmp.jpg

 4. stoianconstantin Says:

  Salut Andras, chiar arata bine BMP-urile din fotagrafia pe care ai atasat-o mesajului tau!

 5. Incze Andras Says:

  La BMP trifazat, este ceva element cu 2 led-uri in afara de intreruptoare care parca mai are si ceva butonas daca imi aduc bine aminte. Eu credeam ca intreruptoarele din BMP sunt sigurante automate, dar vad ca nu chiar asa este. Interesant ca la BMP trifazat sunt montate si ceva chestii de gen sigurante MPR, cel putin la forma cam asa arata, numai ca sunt mai mici.
  DPST-ul presupun ca este incorporat in intreruptoare. Ce ar putea fi modulul respectiv cu led-uri ? Din pacate despre BMP trifazat nu am poza sa si ilustrez.

 6. stoianconstantin Says:

  Ar putea fi chiar DPST. La BMPT (trifazate) nu este necesara pp auxiliara. Chestiile gen sigurante MPR sunt pentru separari vizibile in caz de lucari in BMPT.

 7. Autorizare electricieni sesiunea primavara 2008 « Puterea sub lupă … până la bec! Says:

  […] Daca veti avea curiozitatea sa cititi cateva articole din acest blog cu siguranta ca veti vedea consecintele lipsei de instruire. Pentru angajator investitia in instruirea personalului se […]

 8. VICTORR Says:

  legat de dpst-uri am o speculatie… poate ca s-au pus ca sa impiedice aparitia unor tensiuni periculoase de genul 380V pe monofazat! (am vazut o echipa care a legat gresit nulul cu faza la transformator si atunci au zis mersi cand din 98 de BMP-uri au avut de reparat doar 2 televizoare si un VCR! 😉 vreau sa zic deci: la asta sunt foarte bune!

 9. stoianconstantin Says:

  Salut Victorr,

  Da initial au avut rol de antifurt: „vede” inversarea nulului de lucru cu faza iar apoi i s-au descoperit si valente de protectie la supratensiuni de frecventa industriala. Functioneaza destul de bine atat timp cat nu sunt distruse de supratensiuni atmosferice!
  SGC

 10. RADU Says:

  Buna ziua tuturor !
  DSPT functioneaza foarte bine atunci cand nulul este intrerupt si in locuinta tinde sa intre tensiunea de 380V ….mai de graba sistem bifazat , sa nu mai ai nul si faza , doua faze . Pentru DSPT se monteaza o mica impamantare care trebuie sa aibe 1500 de ohmi pe fiecare dspt in parte , si sa fie total diferita de nulul PEN al retelei , se face cu un mic electrod zincat de 35 cm batut langa casa sub BMP . daca si aceasta impamantare se inrterupe , iar DSPT ramane decat in faza si nunul de circuit , din nou declanseaza . Mai exact nu functioneaza fara niciunul din nulurile sale .

  Deasemenea se mai intrerupe si la inversarea fazei cu nulul de lucru sau mai corect sa spun PEN pana in BMP care e drept folseste ca protectie anti-furt . Eu cred ca mai de graba ca anti-furt au inbtrodus sigurantele acelea diferentiale si monofazate si tetrapolare in BMPtrifazate .

  Domnul Andras a observat foarte bine , in bmpt DSPT sunt acelea cu doua led-uri si un pic mai graose , sau sunt compuse din dupa spt-uri legate pe aceeasi bobina de declansare , e o serie speciala acest tip , facute de fosta Moeller . Au si dezavantaje , la descarcari atmosferice se ard , nu reactioneaza de loc , inca unu lucru foarte enervant pot spune la ele este ca nu functioneaza mai deloc la cadere de tensiune , mai ales ca multe sunt destinate sa protejeze si in acest sens . Pentru incheiere mai fac o precizare pentru voi totzi care imi cititi comentariul , este un sfat : eu intotdeauna cand montez cate un BMP , ma uit daca acesta are firele de faza si nul ale dspt legate pe iesirea din disjunctor . Exista cateva serii de BMP care au legat dspt pe intrare , la o lalta cu cablul coaxial , evident nu permite scoaterea de sub tebsiune a acestuia in caz de se defecteaza foarte grav si ia foc . Ele se leaga cu fire de MYF de 0,75mm , eu intotdeauna cand gasesc DSPT legat pe intrare , il desleg , prelungesc cablurie foarte elegant , ca sa nu para suspiciune de furt , si le leg pe iesire , este mult mai sigur !! Doar BMP echipat de AEM timisoara este legat astfel !

  • stoianconstantin Says:

   Salut Radu,
   Ce ar fi daca ai scrie un articol tema definita, cu scheme, poze tot ca trebuie ca sa fie calar si util tuturor celor interesati!
   Il public cu numele si poza ta. Iti administrezi singur eventualele comentarii.
   Te astept!
   SGC

 11. RADU Says:

  Buna seara , sigur , voi scrie un articol care sa aibe ca tema bransamentele , voi pune poze , scheme facute de mine , explicatii ..si ca la carte , dar si din experienta mea . Cand il terin mai intai vi-l arat dumneavostra , sa il corectati . sa zic asa .
  Seara buna !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: