LEA 20 kV tehnologii de ultima generatie


SGC 2002        Prin amabilitatea domnului Juhani Hovilehto, Sales Director, la ENSTO am avut ocazia sa intru in posesia unor imagini foarte importante pentru viitorul retelelor electrice de distributie. Dl Juhani Hovilehto are o experienta de pese 25 ani in contructia de retele electrice 0.4 -11o kV. A coordonat executia retelelor electrice intrun numar inpresionant de tari.

                Va prezint aplicatii ale cablului universal 24 kV. Acesta poate fi montat in pamant, apa, si aer. In aplicatii LEA sunt posibile deschideri de peste 100 m. Culoarele de siguranta sunt foarte inguste. In constructie dublu circuit cu LEA jt rezulta coronamente foarte suple.

                 Imaginile urmatoare probabil ca vor fi vazute in premiera de multi dintre specialistii in retele electrice de distributie din Romania. In conditiile in care problemele legate de traseele retelelor electice ridica tot mai multe probleme noua tehnologie prezinta o solutie deosebita.

PTA cabl univ1    PTA cu cablu univ 2

cablu univ         Elmet Invest reprezentantul ENSTO in Romania pregateste o sesiune de prezentari ale noii Alaturi de imagini si documentatie scrisa vom avea vom putea vedea setul complet de accesorii pentru montarea aeriana cablului universal 24 kV torsadat autoportant respectiv pentru mansoane si capete terminale. Vor fi disponibile informatii de detaliu despre  tehnologia de montaj.

                   SDFEE Oradea a experimentat deja noua tehnologie in premiera nationala pe un tronson de cca 4 km de LEA 20 kV.

Etichete: , , , , , , , , , , , ,

15 răspunsuri to “LEA 20 kV tehnologii de ultima generatie”

 1. Modernizarea distributiei energiei electrice. « Asta-i calea spre Putere… Says:

  […] cablului universal torsadat autopurtant la medie […]

 2. victorr Says:

  oare cat costa un metru de astfel de cablu….?
  … deschideri de 100 de m.. ce bine suna!

 3. stoianconstantin Says:

  Salut Victorr,

  Azi e randul meu sa am o zi buna! Asta imi permite sa accept ca o provocare abordarea ta. Zic asa pt ca mi-ai dovedit ca de regula evoluezi la un nivel foarte competitiv!
  Solutia are incontestabile avantaje. Retele se fac si se vor face in primul rand ca sunt o necesitate si dupa aceeea apare problema solutiei costurilor etc. Pur si simplu o rerea realizata cu acest conductor este vizibil mai competitiva decat solutiile calasice iar pretul este comparativ. In unele configuratii costurile pot fi mai mici.
  Nu problema costurilor ar trebui sa ne preocupe acum ci faptul ca luam contact cu o solutie noua care va trebui folosita acolo unde se justifica tehnico-economic. Daca respingem inainte de a intelege pierdem cel putin o oportunitate de a invata ceva nou.
  Pin pdv tehnic noua tehnologie permite realizarea LEA 20 kV chiar pe stalpii jt sau cel putin valorificand traseul unei LEA jt intr-o zona aglomerata unde nu sunt tolerate servitutile induse de aparitia unei LEA 20 kV clasica, chiar amplasata in domeniul public.
  In zone agresive meteorologic si/sau cu vegetatie abundenta aceasta solutie va face posibila acceptarea unui astfel de traseu si/sau se va remarca prin costuri de exploatare mult mai mici decat alternativa clasica.
  Hai sa punem in balanta pagubele si disconfortul produs de o RED clientilor la intreruperea tensiunii. Crezi ca va incalzi pe cineva daca va fi informat ca OD a realizat cea mai ieftina retea cu putinta. Probabil ca nu va fi incantat nimeni de aceasta stare de fapt cu care ar trebui sa traiasca 30-40 ani.
  Sa nu crezi ca vor da gramada OD sa promoveze noua solutie. Desi deja s-a experimentat solutia in tara. Inertia este ingrozitoare. Sunt multi care isi pun intrebarea pe care ti-ai pus-o si abandoneaza analiza inainte de a incepe documentarea. In felul asta ramanem in urma si investim in LEA incercand sa resuscitam tehnologiii care vor fi cu certitudine abandonate in cativa ani (la noi poate in 20 de ani).
  Pe blog ai exemple care arata ca avem probleme in a ne adapta la nou. De exemplu in cazul CLAMI abunda montajul prost (desi clema are doar 2 pozitii in care s-ar putea monta) si nu se valorifica adevaratul avantaj de a nu intrerupe conductorul in dreptul legaturii de intindere. Preferam sa taiem conductorul nou sa punem cleme sa cheltuim, sa ne facem de lucru si in acelasi timp sa ne facem abonament la saracie pe termen lung!

 4. VICTORR Says:

  va salut! am gasit niste detalii de montaj pentru acest tip de cablu http://www.voltimum.se/files/se/attachments/nes/l/montage-axclight-h-s_uk-510.pdf

 5. stoianconstantin Says:

  Salut Victorr,

  Foarte bun link-ul. Am si eu un material similar de la Erixon si Ensto Finlanda insa nu am permisiunea de al face public pe internet!
  Ai rezolvat tu problema. Felicitari. Poate in curand vom vedea pe scara ceva mai larga aceasta solutie in tara. Mie chiar imi place si ii vad destule avantaje.

 6. VICTORR Says:

  cine cauta gaseste! http://www.cnr-cme.ro/foren2008/CD_ROM_1/s3_ro/S3-13-ro.pdf

 7. stoianconstantin Says:

  Salut Vicrorr,

  Felicitari pt documentare. Ai reusit sa ajungi anul aceata la FOREN?

 8. adriana Says:

  Buna ziua domnule STOIAN! sunt anul V la energetica si lucrez la proiectul de licenta,as dori sa stiu de unde pot face rost de o statistica anuala(cat mai actualizata) a declansarilor cu RAR(+) si RAR(-) in functie de numarul si tipul incidentelor aparute in LEA m.t. Eu am un astfel de tabel dar este pe 2003 si mi-ar trebui ceva mai actualizat. Am tot cautat pe internel ,pe site-ul electrica si nu am gasit nimic. Mi-ati fi de un real folos! MULTUMESC!

 9. stoianconstantin Says:

  Salut Adriana,
  Iti propun sa contactezi cel mai apropiat Operator de Distributie si sa soliciti sprijin pentru elaborarea proiectului de diploma. Eventual negociezi putin tema proiectului astfel incat rezultatea sa fie utile si OD.
  Consuder ca trebuie sa te raportezi la o zona de retea. Altfel ar mai fi o sursa: rapoartele ANRE elaborate in urma centrallizarii indicatorilor de continuitate de la OD din tara.
  Fiecare OD face pentru uzul propriu studii anuale (uneori si semestriale) de amaliza comportarii in exploatare a instalatiilor. Acele studii au baze de date asociate care includ si functionarea RAR.
  Succes!
  SGC

 10. alin Says:

  buna seara vreau sa ma angajez la electrica. Aveti sa-mi dati ceva adrese sa ma informez pe net sau forum ceva .
  Va multumesc!

  • stoianconstantin Says:

   Salut Alin,

   Probabil ca trebuie doar sa cauti pagina oficiala de web a SC Electrica Bucuresti si/sau ale sucursalelor sale si sa iti depui CV-ul
   Succes!
   SGC

 11. adi Says:

  unde pot gasi pe cineva pt o prezentare cu torsadat de medie la o firma de profil din timisoara ….adi

  • stoianconstantin Says:

   Salut Adi,
   Cred ca ar trebui sa dai lamuriri suplimentare. Eu nu am inteles daca iti cauti public pt o prezentare sau vrei sa participi la o instruire pentru a te informa in legatura cu conductorul torsadat de medie tensiune?
   SGC

 12. titel Says:

  Imi puteti spune distanta maxima pana la care te poti apropia de un conductor neizolator LEA 20kV fara sa se produca arc electric ? dar va rog.. nu conform normativelor (3m). As vrea sa stiu din punct de vedere fizic la ce distanta se produce arcul electric. Nu testez chestia asta. E o pura curiozitate.

  • stoianconstantin Says:

   Depinde foarte mult de mediul in care se afla conductoarele respectiv de forma electrozilor intre cere urmeaza sa se amorseze arcul electric. Astfel incat distanta poate scadea, in anumite conditii pana la cca 50 cm insa in altele putem avea amorsari si la distante mult mai mari.
   Normele de electrosecuritate iau niste coeficienti de siguranta care tin de un complex de factori si care de cele mai multe ori se bazeaza pe cazuistica de accidente.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: