Bransamente pe stil nou, gata stricate


 br 3            Imaginatia fara margini a constructorilor de retele combina cleme cu performante diferite la acelasi bransament si in plus una montata gresit. Problema este ca aceasta solutie este generalizata in toata lucrarea. La intebarea care este justificarea a venit raspunsul semidoct „pe nul oricum nu circula curent”!!!

CDD+Slim   

                   Consola de bransament ofera si ea prilejul unor „inovatii” pagubitoare atat pentru consumatorul de energie electrica cat si pentru operatorul de distributie!

br1                  br2          br 3 

               Paradoxal constructorul a facut costuri mai mari pentru a pune in opera „inovatia sa”. Ce credeti ca ii motiveaza pe acesti oameni sa faca asemenea lucrari !!!

br4            br5            br 6

Etichete: , ,

8 răspunsuri to “Bransamente pe stil nou, gata stricate”

 1. Incze Andras Says:

  In comparatie cu cazurile prezentate cum au executat aici schimbarea bransamentelor este cer si pamant. Este alta chestie cat de ca la carte au executat lucrarile. Erau cateva lucruri care ar fi putut obiectate, dar problema mai mare era in stilul de lucru.

 2. Incze Andras Says:

  2 firme s-au ocupat de lucrarile de rebransare si inlocuirea LEA 0.4 kV stradale cu fire neizolate cu cablu torsadat izolat. Niciuna dintre firme nu erau din localitate, firma A si firma B. Dimineata sosea echipa de lucru, veneau baietii de la Electrica cu dacia papuc, scoteau de sub tensiune tronsonul de la PTZ, se intorceau la fata locului si montau dispozitivele de scurtcircuitare si pamantare mobile pe LEA si dupa aceea plecau. Numai o singura data am vazut ca cei de la Electrica faceau ca la carte operatia, adica echipament de protectie complet (centura de siguranta+casca de protectie), verificarea lipsei de tensiune inainte de montarea dispozitivelor. In majoritatea cazurilor numai centura de siguranta, fara casca de protectie, si fara verificarea lipsei de tensiune.
  Culmea era cand muncitorii firmei A urmau sa lucreze pe un tronson, cei de la Electrica au scos tronsonul de sub tensiune, si inca nici nu au apucat sa monteze dispozitivul la capatul opus al tronsonului cand cei de la A erau deja sus pe stalp in actiune. Ca aspect al executiei, cei de la B faceau treaba mai ca lumea (fixarea cu elemente metalice de stalp a cablurilor subterane care erau racordati la LEA, izolarea suplimentara cu banda izolatoare a clemelor cu care era racordarea firelor la LEA) fata de A care in loc de element metalic de fixare a cablului de stalp in varf, la locul unde era racordarea foloseau sarma pentru cablul indoit spre jos in forma de U rasturnat, etc. Cum am mentionat si in raspunsul cu ciudatenia, era si situatia cand minifabrica de sticla a ramas partial fara alimentare cu ee aproximativ cam o saptamana din cauza firmei B care cand muta bransamentele de pe LEA vechi pe LEA nou, a taiat toate firele fara sa stie ce si cum. Atat tronsonul LEA 0.4kV din partea stanga cat si cea din dreapta a strazii in pricina erau alimentati prin aceeasi cablu subteran de la PTZ. Nu stiu din ce cauza, bransamentul respectiv al minifabricii era legat pe tronsonul din partea cealalta a strazii. Cei de la B habar n-aveau si au taiat tot ce trecea deasupra strazii de pe o parte pe alta, iar minifabrica nu era la vedere, accesul la minifabrica se facea dintr-o curte din spate etc.
  Era apoi mare agitatie la locul faptei, cei de la firma, ceva sef de la Electrica, tot se uitau prin hartii si incercau sa descifreze situatia. Apoi pana ce s-au modificat planurile, etc etc, a durat.
  Erau inca situatii asemanatoare, in alt loc erau niste cabluri subterane care ieseau la un stalp din pamant si conectati la LEA. De pe unul dintre ele era alimentat un restaurant din parc care avea mancaruri in echipamentele frigorifice. Cei de la B habar n-aveau ce si cum, au decuplat linistit cablurile de pe LEA vechi. Dupa scurt timp au aparut cei de la restaurant, evident suparati ca nu le-a anuntat nimeni ca va fi pauza de tensiune, care de altfel era anuntat, numai ca in anunt nu figura ca si in parc va fi pauza de tensiune, au uitat cei de la Electrica ca parcul si etc este alimentat de pe tronsonul unde se va lucra. Restaurantul cam de amiazi pana seara era fara ee. Al treilea caz, si mai interesant era ca un obiectiv era conectat direct pe cablul subteran de la PTZ de pe care era alimentat un tronson.
  Capatul cablului trebuia prelungit din cauza schimbarii stalpului unde era racordarea. Cei de la B au facut niste jonglerii cu alimentarea tronsonului, temporar au legat consumatorii pe un alt tronson, deoarece la stalpul respectiv mutarea de pe LEA vechi pe LEA nou a cablurilor din subteran a durat 3 zile ca trebuia prelungit si ceva cablu de IP care cica era ceva cablu de tip vechi si din aceasta cauza erau ceva complicatii minore. Dar nimeni nu stia ca obiectivul respectiv era legat direct pe cablul subteran ce venea de la PTZ. Cei de la Electrica in dimineata cand au inceput treaba au scos cablul respectiv de sub tensiune de la PTZ pt cei de la B. Cei de la obiectiv au presupus ca cablul merge la stalpul respectiv unde se lucra. A doua zi cablul despre care s-a presupus de cei de la obiectiv ca este alimentarea lor a fost legat la LEA nou, dar atunci au aflat ca cablul respectiv nu are nici o legatura cu obiectivul care deja de 2 zile nu avea ee. A treia zi au reclamat la Electrica, atunci si-au dat seama cei de la Electrica ca care este treaba, ca probabil exista un manson de derivatie undeva pe cablul subteran care alimenteaza tronsonul, realizat cu ani buni mai devreme tot de Electrica, numai ca cei care stiau ce si cum ori deja erau pensionari ori in cimitir.

 3. stoianconstantin Says:

  Salut Andras. Trebuie sa recunosc ca imi este destul de greu sa te urmaresc. Sunt obisnuit sa transez mult mai scurt situatiile gen programe de lucrari, autorizatii de lucru. Evident ma bazez pe cunoasterea schemei electrice a circuitelor. Incerc sa privesc lucrurile din prisma clientilor care intradevar vad cateceva sau constata prezenta tensiunii repectiv lipsa acesteia. Imi dau seama ca este frustrant. Totusi este un puzzle urias relatarea ta. Nu reusesc sa regasesc o configuratie de circuite care sa imi permita o interpretare obiectiva
  In privinta masurilor de electrosecuritate ce sa spun atunci cand admitentul (cel insarcinat cu luarea masurilor tehnice necesare executarii lucrarilor) isi respecta meseria face lucrurile ca la carte (ar trebui sa scriu cam mult ca sa definesc conceptul) incluzand aici purtarea echipamentului de protectie respectiv efectuarea verificarii lipsei tensiunii si legarile la pamant si in scurtcircuit.
  Echipa admisa la lucrare nu ar trebui sa intre la lucrare pana cand nu s-au luat toate masurile tehnice dispuse in autorizatia de lucrari si dupa ce fiecare lucrator semneaza autorizatia de lucrari.
  Probabil ca graba nejustificata este la cauza multor accidente.
  ” Legare cu banda izolanta”, mentionata de tine, nu prea face parte dintro tehnologie corecta. O clema buna are propria ei izolatie fara a fi necesara bandajarea!!

 4. Incze Andras Says:

  O sa incerc sa fac ceva schema si am si ceva poze. Voi posta si link cand vor fi incarcate.

 5. Incze Andras Says:

  Am pus schema pozele si descrieri. „http://gazdi.armenonet.ro/lea”

 6. VICTORR Says:

  foarte interesant ca au pus spuma poliuretanica pt etansarea consolei… il banuiesc pe proprietar. fiecare constructor cu hibele lui, cu problemele lui de logistica si de personal (adica vreau sa zic oameni neinstruiti, sau instruiti dar care tot fac lucru prost din comoditate). La noi seful are o problema cu tevile de coloana care au culori diferite… la el nu merge nici macar alb -alimentarea si bej- utilizarea… deci vreau sa zic ca daca vrei sa faci o treaba buna trebuie sa ai si oameni si vointa, ca mare lucru sa citesti proiectul nu e!

 7. Cornel Says:

  Am si eu o intrebare banala, dar la care nu reusesc sa primesc un raspuns (proiectanti, constructori)?
  In ce situati se folosesc urmatoarele tipuri de conductor :TYIR 3×16+25 si TYIR 3×25+16; de ce unul are nulul de sectiune mai mare si celalalt nu ? (ceva legat de scheme de protectie)
  multumesc

 8. stoianconstantin Says:

  Salut Cornel,

  Incerc si eu o opinie! sectiunea conductoarelor de faza poate fi usor de acceptat ca trebuie pusa in legatura cu sarcina pentru care se dimensioneaza bransamentul.
  La aceeasi sectiune a fazelor sectiunea nulului poate fi majorata din considerente mecanice de exemplu la traversari peste drumuri.
  De ceva timp se discuta despre necesitatea ca nulul sa aiba sectiuni egale cu conductorul de faza datorita generalizarii regimurilor dezechilibrate si deformante. Sunt multe cazuri in care curentul pe nul este egal asu chiar mai mare decat curentul pe faza in timp ce in cazurile ideale de incarcare echilibrata trifazata curentul pe conductorul de nul este zero.
  Altfel daca cele de mai sus „nu conteaza” se mai foloseste si conductorul disponibil!
  SGC

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: