Factura de energie electrica poate fi redusa semnificativ


Timisoara             Opinia publica este sensibila cand in presa se vorbeste de cresteri ale pretului energiei electrice. Deja a facut cariera sintagma „baietii destepti„. Cu toate acestea surprinzator de putini oameni stiu:

 • ca au la dispozitie o gama destul de larga de tarife

 • sa-si aleaga triful potrivit atunci cand totusi iau nota ca au mai multe optiuni

 • ca s-a deschis 100% piata furnizarii energiei electrice si ca isi pot alege furnizorul de energie electrica (FEE)

 • ca FEE trebuie privit ca un adevarat partener caruia legislatia energetica ii confera si rolul de prim consilier al clientilor sai in ceea ce priveste calitatea energiei electrice si al conceptului mai larg de compatibilitate electromagnetica

 • exista metode de profilare a curbei de sarcina stfel incat sa se evite perioadele de varf de sarcina din SEN cand energia electrica este mai scumpa. Cu cat curba de sarcina este mai aplatizata cu atat costul energiei electrice poate fi mai redus.

              Cine castica si cine pierde daca clientii isi aleg bine tariful (algoritmul de tarifare)? Primul raspuns este ca alegerea gresita a tarifului echivaleaza pentru cosumatorul de energie electrica cu irosirea unei oportunitati. In ceea ce priveste FEE consider ca fiecare schema de tarifare este o oferta castig-castig (atat pentru FEE cat si pentru clientul sau). Alegerea gresita de catre client a tarifului ii induce FEE costuri suplimentare astfel incat o mare parte din suma mai mare pe care o poate incasa va fi platita celorlalti operatori din sistem pentru abateri de la curbele de sarcina angajate de FEE in raport cu operatorii de pe piata libera situati in amonte de FEE pana la producator.

               Secretul alegerii celei mai potrivite scheme tarifare il constituie cunoasterea/ prognozarea cat mai corecta a curbei de sarcina. Daca aceasta se cunoaste se pot face simulari cu fiecare tarif si alege tariful care conduce la costuri minime.

                 Blogul nu permite afisarea de fisiere EXCEL insa pentru cei interesati pot oferi o macheta de alegere a schemei tarifare functie de parametrii curbei de sarcina

                 La randul sau FEE are doua surse de castig:

 • accesul la o energie cat mai ieftina

 • prognozarea cat mai corecta a propriei curbe de sarcina (rezultata din concatenarea (suprapunerea) curbelor de sarcina ale clientilor sai

              In privinta achizitiei de energie electrica totusi nu se pot face minuni insa prognoza gresita a curbei de sarcina ii poate aduce FEE pagube semnificative. Acesta este motivul principal pentru care FEE prefera clienti care isi cunosc bine interesele, aleg in cunostinta de cauza si isi respecta curba de sarcina prognozata.

                Despre rolul baietilor destepti voi scrie un nou articol.

Vezi si link-ul : http://www.agathepower.eu/site_ro.html dar si celelalte articole din capitolul (categoria) energie electrica al acestui blog.

Etichete: , , , , , , ,

10 răspunsuri to “Factura de energie electrica poate fi redusa semnificativ”

 1. Capcanele tarifelor sociale intre realitate si dezinformare « Asta-i calea spre Putere… Says:

  […] Factura de energie electrica poate fi redusa semnificativ […]

 2. Alin Says:

  O intrebare.Sunt un producator de EE undeva la peste 10 MW deci dispecerizabil conectat la 110 kV.Intrebarea e daca voi plati energia reactiva consumata sau produsa.Din cunostintele mele nu exista un ordin legat de tarife la producatori.Daca totusi ma insel as dori o parere sau o opinie…orice:)
  Cu bine.

 3. stoianconstantin Says:

  Salut Alin,

  Daca chiar esti un astfel de producator atunci ar trebui deja sa ai raspunsul la intrebarea pe care mi-o adresezi.
  Daca in viitorul apropiat vei fi un astfel de producator atunci e alta poveste!
  La mesajul precedent ti-am raspuns la intrebarea legata de consultanta! Oare suntem in situatia in care chiar ai nevoie de consultanta!?
  Exista totusi regelementata problematica energiei reactive aferenta productiei de ee. Probabil ca mai trebuie revazuta lista Ordinelor ANRE pe anii anteriori!
  Cu stima
  SGC

 4. Chivu Costin Bogdan Says:

  Sunt pensionar, am lucrat 35 ani la IRE CRAIOVA, iar de 4 ani sunt PFA ca expert tehnic judiciar in electrotehnica , si proiectant inst de distributia energiei electrice grad IV de autorizare ANRE
  Am aflat azi de blogul Dumneavoastra
  Va felicit pentru nobila actiune pe care o intreprindeti de a informa si de a facilita schimbul de opinii in domeniul atat de complex al utilizarii energiei electrice
  Va rog sa ma ajutati sa gasesc cat mai multe chestionare si probleme ( daca se poate chiar rezolvate), propuse de ANRE pentru examen grad III si IV

  Cu deosebita stima
  Bunicu

 5. Anonim Says:

  ”pot alege furnizorul de energie electrica” CUM RAMANE CU CEI CARE NU AU DELOC CURENT ELECTRIC SI NU IN VARFUL MUNTELUI , IN EFORIE-SUD UN CARTIER INTREG NU AU CURENT ELECTRIC DE 10 ANI. DACA NICI ELECTRICA NU AU BANI SA SE MISTE MAI REPEDE ATUNCI CINE? SAU ASTEAPTA SI EI CEVA ! COPIII FAC TEMELE LA LUMANARE SI EI NU SANT IN STARE SA TRAGA O RETEA LA 50 METRI DE ORAS! NU EXISTA ILUMINAT PUBLIC (MACAR UN BEC) ASTEA IN CONDITIILE IN CARE PLATIM IMPOZITE . CARTIERELE DE TIGANI FURA ENERGIE ELECTRICA SI NOI CARE AVEM CASE IN CARTIERE NOI NU REUSIM NICI CU SUTE DE MILIOANE SA TRAGEM CURENT ELECTRIC. STAU SI MA GANDESC CE FURNIZOR SA ALEG… DEJA VAD NOAPTEA CA PISICA!

 6. stoianconstantin Says:

  Salut Anonim,
  In primul rand trebuie sa iti spun ca nu e cazul a incerci sa fii chiar asa de „anonim”. Nu te ameninta nici-un pericol. Iar problema ridicata de tine este destul de „obisnuita”.
  Consider ca este necesar sa citesti de pe blog sau de pe site ANRE HGR 90/2008. Dupa care mai discuam.
  Pur si simplu activitatea de distributie (cea responsabila de retelele electrice) este o activitate reglementata. GHR 90/2008 precizeaza modul in care se electrifica localitatile respectiv cum se dezvolta retelele stradale pentru a prelua noi consumatori.
  Operatorii de distributie (OD) sunt societati comerciale care trebuie sa fie puternice sa aiba stabilitate economica pentru a fi viabile astfel incat interesele clientilor sa nu fie puse in pericol.
  OD nu face protectie sociala. Acesta este un atribut al Guvernului.
  De extinderea si intretinerea iluminatului public conform legii trebuie sa se ocupe Primaria.
  Te rog citeste GHR 90/2009 si iti propun sa reluam discutia.
  Daca chiar doresti sa definesi mai clar problema poate iti voi putea recomanda o cale de rezolvare.
  Poate n-ar fi rau sa citesti de pe blog si articolele legate de avizul tehnic de racordare si comentariile vizitataorilor blogului pe marginea lor.
  SGC

 7. IANCU JIANU Says:

  Si daca citesc HGR 90/2008 o sa am curent? O sa spun copiilor sa se uite pe HGR90/2009 cand vor desene animate! Nu se poate sa eliberezi autorizatie de constructie, certificat urbanism fara utilitati pe teren ; curent electric ,apa.Cum construiesti fara astea? O tara de kko cu politicieni de kko!NU VREM PROTECTIE SOCIALA VREM SA PLATIM BRANSAMENTUL SI SA TRAIM DECENT SI CIVILIZAT! Daca problema ridicata de mine este destul de ”obisnuita” de ce trebuie sa definesc mai clar o problema?Nu se-ntelege clar ca NU AVEM CURENT ELECTRIC DE 10 ANI?Logic ar fi ca OD sa vina cu retea pana la consumator si eu sa platesc bransamentul nu toata reteaua cu transformator cu tot!De ce trebuie sa citesc HGR90 pentru ceva clar? Si logic ar fi ca OD sa vina cu reteaua in primii 100 de ani ca dupa aceea putrezesc si nu ma gasesc acasa! Dvs. ne trimite-ti sa citim legi, primaria la Renel, Renelul la primarie!Eu nu vreau sa citesc legi eu vreau curent electric! Nu se poate sa dezvolte retea pe banii nostrii! Asta e talharie! Ce, sant haiduci?(Am trecut numele nu mai sant anonim).

 8. stoianconstantin Says:

  Salut Iancu,

  Daca citesti HGR 90/2008 vei vedea cum se poate rezolva problema. Opratorul de distributie (care de ani multi nu se mai numeste RENEL) actioneaza intr-un cadru strict reglementat. Pur si simplu si sa vrea sa electrifice zona nu are posibilitati legale de finatare.

  Informatiile care rezulta din mesajele tale sunt putin difuze:
  – pe de o parte vorbesi de extindere de retea de 50 m. Daca ar fi asa atunci la aceata distanta s-ar putea rezolva cu un bransament cu stalp intermediar.
  – in alt loc vorbesti de retea cu transformator, asta este intradevar o solutie mult mai costisitoare.

  Din primul mesaj nu rezulta clar daca ai autorizatie de construire. Din al doilea mesaj vorbesti de autorizatie de construire (AC). Daca esti in aceasta situatie trebuie sa stii ca legea nu permite emiterea AC decat in zone „viabilizate” (cu drumuri si retele de utilitati). Exista o exceptie, se emite AC in zone construibile neviabilizate daca beneficiarii AC declara ca isi vor realiza „viabilizarea” pe cont propriu.

  Daca Primaria a eliberat AC fara sa conditioneze emiterea de angajamentul beneficiarilor de a suporta acestia costurile viabilizarii atunci implicut si-a asumat implicit ca va face aceasta viabilizare din fonduri publice. In acest caz trebuie sa insistati ca Primaria sa isi onoreze sarcinile asumate.

  Acele detalii pe care ti le-am solicitat aveau menirea sa ma lamureasca asupra solutiei tehnice celei mai probabile si respectiv asupra eventualelor obligatii ale Primariei pentru infiintarea retelelor de utilitati.

  Eu numesc „obijnuita” o situatie care se replica de mai multe ori. Asta nu inseamna ca de fiecare data ceea ce se intampla in unele din aceste cazuri „obijnuite” este si placut. Sunt extrem de multi oameni care fac ipoteze gresite cand si cumpara/construiesc o locuinta sa infiinteza un punct de lucru. Am avut de exemplu relativ multe situatii cand oamenii si-au facut case si/sau au infiintat baze de productie langa relele electrice de 20 kV (iar intr-un caz chiar langa un circuit de 110 kV) confundandu-le cu circuitele stradale de 0.4 kV. Cand au considerat ei potrivit au solicitat racordarea si au fost realmente socati cand au constatat ca racordarea atunci cand era posibila necesita construirea unor posturi de transformare.

  Aici esti pe un blog personal. Mi-am propus sa ajut cititorii blogului sa inteleaga in primul rand care le sunt optiunile legale. Eu nu pot schimba reglementarile si nici nu consider oportun sa accept ca oamenii sa isi verse naduful pentru ca in acest sens nu ii pot ajuta cu nimic.

  Daca consideri ca vei obtine castig de cauza contestand legislatia cred ca cel putin trebuie sa incerci sa protestezi probabil la ANRE, la Guvern sau la Parlament in acest sens probabil ca depunerea unor petitii ar fi mai potrivita.

  Iti doresc succes si iti ofer in continuare ajutorul meu in sensul celor afirmate mai sus.

  Cu intelegere,
  SGC

 9. pascanmihai Says:

  vreau sa vand renelului curent trifazat 50-100kV pe ora cum?

  • stoianconstantin Says:

   Salut Mihai,
   Nu ai cum. RENEL nu mai exista de foarte multi ani! Intre timp piata energiei electrice s-a modificat f mult.
   Vezi detalii pe site http://www.anre.ro unde in principiu poti gasi si raspuns la intrebarea ta. O sa ti se para cam complicat dar este posibil sa vinzi ee. Va trebui sa ai un ATR si licenta de producator de ee. Dupa aceasta trebuie sa iti gasesti agenti economici licentiati ca furnizori de ee care sa doreasca sa cumpere ee produsa de tine.
   Pe blog ai cateva articole care te-ar putea lamuri ceva mai mult.
   Succes!
   SGC

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: