Archive for 2 decembrie 2007

SISTEM AUTOMAT PENTRU LOCALIZAREA DEFECTELOR DE IZOLATIE IN RETELELE DE MEDIE TENSIUNE (SALDI)

02/12/2007

SCG si CS 2006    INTRODUCERESistemul automat pentru localizarea defectelor de izolaţie în reţelele de medie tensiune permite vizualizarea pe monitorul unui calculator, amplasat în camera de comandă a dispecerului  energetic, a traseului curentului de defect aproape imediat după producerea incidentului. Aceasta presupune existenţa în anumite puncte din reţea a unor indicatoare de defect racordate la un sistem GSM de comunicaţie cu punctul central de dispecer. Sistemul  depisteaza selectiv cablurile defecte, racordate la posturile de transformare sau punctele de alimentare din retelele de medie tensiune. 1. CONSIDERAŢII GENERALEAsigurarea gradului de continuitate în alimentarea cu energie electrica a consumatorilor, prevazuta în clauzele contractuale, nu  poate fi concepută fără existenţa unui sistem de monitorizare a reţelelor electrice de distributie. Reducerea daunelor, ca urmare a întreruperilor în alimentarea cu energie electrica, depinde în principal de promptitudinea cu care se pot obţine informaţii credibile cu privire la locul de producere a unui defect de izolatie în reţea. Aceste informaţii sunt cu atât mai utile cu cât sunt obţinute mai aproape de momentul defectului.Monitorizarea traseului curentului de defect este o soluţie  puţin valorificată dar reprezintă o componentă esenţială, alături de automatizarea distribuţiei, în sistemul general de conducere şi supraveghere SCADA a proceselor energetice.Informaţiile privind zona afectată de defect este de o importanţă majoră în efortul energeticienilor de a abandona metoda « încercarii şi erorii ».Metoda actuală de depistare a locului defect este greoaie, presupune întreruperi repetate şi de lungă durată, deplasări ale echipelor de intervenţie, consumuri mari de carburant, uzură prematură a întreruptoarelor şi a reţelelor.Monitorizarea curentului de defect are ca finalitate vizualizarea pe monitorul unui calculator, amplasat în camera de comandă a dispecerului energetic, a traseului curentului de defect, la scurt timp după producerea incidentului.În intervalul de timp de la momentul producerii defectului de izolaţie şi până la deconectarea prin protecţie a liniei electrice în cablu, indicatoarele de defect amplasate în posturile de transformare  sesizează situaţiile în care curentul pe linia de medie tensiune în cablu, în punctul monitorizat, depăşeşte valoarea de prag setată. Într-un interval de timp de maxim 20 de secunde din momentul declanşării liniei cu defect, toate indicatoarele de defect care au sesizat depăşirea pragului de curent setat vor comunica prin SMS cu punctul central de monitorizare. După finalizarea transmiterii informaţiilor de la indicatoarele de defect din teren câtre  punctul central de monitorizare, calculatorul identifică în baza de date linia afectată de defect, ataşează  informaţia corespunzătoare fiecărui post de transformare din linie şi afişează pe monitor linia în cauză colorată în roşu de la sursă şi până la ultimul indicator de defect care a sesizat defectul.Totodată, calculatorul afişează explicit un mesaj scris în care se precizează tronsonul de cablu defect şi manevrele necesare pentru izolarea defectului şi realimentarea tronsoanelor sănătoase. 

2. PREZENTAREA SISTEMULUI

Sistemul automat pentru localizarea defectelor de izolaţie în reţelele de medie tensiune în cablu, scris in continuare SALDI, se compune din următoarele echipamente:·        unităţi locale de identificare, comunicare si semnalizare defect (UL)·        unitatea punct central monitorizare (UPC) 2.1 Unitatea localaUL se amplaseaza in interiorul posturilor de transformare in cabina de zid, pe peretele exterior – fata al celulei de medie tensiune, fiind alcatuita in principal dintr-un indicator de defect, un bloc cu microcontroller si un telefon GSM.

saldi fg1

 Indicatorul de defect (ID)  este conceput sa funcţioneze cu precădere în reţelele în care tratarea neutrului se face prin rezistor, caz în care sunt sesizate toate tipurile de defect. În cazul în care neutrul reţelei este compensat prin bobină sau izolat pot fi semnalizate numai defectele polifazate şi dublele puneri la pământ.Traductorul de câmp magnetic se montează în interiorul celulei, la o distantă mai mare de 40 cm de barele de medie tensiune. Criteriul de recunoaştere a regimului de defect este mărimea curentului de defect, semnificativ mai mare decât valoarea maximă a curentului de sarcină.Sistemul permite semnalizarea distinctă a două praguri de curent, primul cuprins între 100-400A şi al doilea cuprins între 600-1200A, independent. Starea de funcţionare normală a liniei este recunoscută prin urmărirea prezenţei tensiunii de 220V – 50Hz din postul de transformare, tensiune care constituie totodată şi sursa primară de alimentare a GSM-ului. Daca există suspiciuni, operatorul dispecer poate în orice moment să interogheze microcontroller-ul unei unităţi locale privind prezenţa sau lipsa tensiunii de 0,4kV în postul de transformare, cât şi data, ora şi treapta de curent a ultimului eveniment înregistrat – în ipoteza în care SMS-ul transmis nu a fost recepţionat de punctul central. 

 SALDI fg2

Figura 2. Schema bloc şi elementele funcţionale ale indicatorului de defect

 Afişarea traseului curentului de defect pe monitorul calculatorului de la punctul central de dispecer are loc după un interval de timp de cel mult 20 de secunde de la activarea semnalizării optice şi acustice locale în fiecare post de transformare aflat pe traseul curentului de defect.Indicatorul de defect permite reglajul sensibilităţii stabilindu-se astfel nivelul celor două praguri de curent la care semnalizarea optică locală şi de la punctul central de dispecer devine activă. Blocul de sesizare a regimului de defect (BS) este alcătuit din trei traductori de câmp magnetic cu sensibilitate reglabilă liniar, amplasaţi într-o carcasă tubulară ecranată la câmpul electric. Traductorii sunt acordaţi pe frecvenţa 50 Hz pentru evitarea efectelor armonicilor superioare. Amplasarea BS în celulă permite poziţionarea fiecărui traductor de câmp magnetic în dreptul unei bare (faze), la o distanţă ce poate varia între 40 si 90 cm. Cei trei traductori vor furniza trei semnale proporţionale cu valoarea intensităţii câmpului magnetic în punctul de amplasare a fiecăruia.Blocul de amplificare (BA) va prelua cele trei semnale care vor fi amplificate individual. La ieşirea blocului BA se va regăsi semnalul cu cel mai mare nivel.Blocul comparator de nivel (BC)  compara valoarea semnalului cu un prag prestabilit.Blocul de semnalizare (BS) asigură semnalizarea optică locală a depăşirii unui nivel de curent prestabilit.Activarea semnalizării în cazul producerii unui defect care generează un curent <600 A necesita realizarea simultană a trei condiţii:·        creşterea curentului pe una sau mai multe faze, peste valoarea de prag prestabilita cuprinsa intre 100 si 400A·        linia sa fie pusă în funcţiune cu cel puţin 2 secunde înainte de apariţia defectului, condiţie necesară pentru a desensibiliza indicatorul de defect în raport cu valorile mari de variaţie ale curenţilor de magnetizare ce apar în momentul punerii liniei electrice sub tensiune·        dispariţia  tensiunii din postul de transformare, simultan cu dispariţia semnalului de defect sau la cel mult 0,5 secunde.Activarea semnalizării optice a indicatorului de defect coincide cu activarea intrării nr.2 a microcontroller-ului, care va genera transmiterea SMS-ului la punctul central cu mesajul „curent de efect nivel II la postul de transformare..…”.Activarea semnalizării în cazul producerii unui defect care generează un curent >600 A nu este condiţionata de restricţia ca linia să fie pusă în funcţiune cu cel puţin 2 secunde înainte de apariţia defectului.În cazul în care linia este conectată direct pe defect, simpla depăşire a pragului setat de peste 600 A conduce la activarea semnalizării optice locale a blocului BS1 şi transmiterea unui SMS la punctul central cu mesajul „curent de defect nivel I la postul de transformare..…”.Criteriile de setare a nivelelor de curenţi la care are loc activarea semnalizării sunt:·        nivelul setat al blocului comparator BC2 să fie mai mare decât cel mai mare curent de sarcină·        nivelul setat al blocului comparator BC1 sa fie mai mare decât valoarea maxima a curentului de conectare a porţiunii de linie din aval de detectorul de defect respectiv , în lipsa unui defect pe această porţiune. O valoare de setare a blocului comparator BC1 mai mică de 600 A implică riscul de a semnaliza, local şi la dispecer, la conectarea unei linii cu curent de magnetizare importantDupă eliminarea defectului şi repunerea cablului  sub tensiune, semnalizarea optică locală se anulează automat după 10 secunde. În tot acest interval de timp indicatorul este activ.Dacă repunerea sub tensiune a liniei (a postului de transformare) nu este posibilă, indicatorul va semnaliza local un interval de maxim 2 ore după care se va reseta automat.O a treia posibilitate de anulare a semnalizării locale este prin apăsarea unui buton de reset local.Din punct de vedere energetic ID este alimentat de la o sursă electrochimică capabilă sa îi asigure o autonomie de minim 3 ani. Consumul este de 1,2 mA pe perioada semnalizării optice şi devine nul în momentul reapariţiei tensiunii în postul de transformare. Principalele caracteristici tehnice ale ID :·        Sensibilitatea circuitului de detectare a curentului de defect 100-1200 A, reglabila liniar.Domeniul recomandat de reglare a sensibilităţii ID:100 – 250 A pentru nivelul II de semnalizare600 – 1000 A pentru nivelul I de semnalizare·        Semnalizare optică locală·        Afişarea pe monitorul unităţii centrale a tronsonului de cablu afectat de incident·        Timp de comutare a semnalizării: 10 ms pentru 1,1 Iprag reglat,  1000 ms pentru Iprag reglat·        Timp de anulare a semnalizării: 10 sec de la revenirea tensiunii de serviciu pe linia în cablu monitorizată·        Consum maxim în regim de semnalizare din sursa electrochimică:  1.2 mA·        Durata minimă în regim de semnalizare a sursei electro-chimice: 3 ani (»200 ore de întrerupere a tensiunii în postul de transformare·        Fiabilitate în funcţionare la temperaturi cuprinse între –250C si +500C, umiditate maximă de 100%·        Fără mentenanţă·        Montaj simplu·        Nu influenţează nivelul de izolaţie al celulei de medie tensiune pe care se montează·        ID permite testarea locală cu ajutorul unui tester portabil·        Pentru a nu se realiza acţionari false, pentru curenţi de defect mai mici de 600 A, activarea semnalizării este condiţionata de existenta prezenţei tensiunii cu cel puţin 2 secunde înainte de defect şi dispariţia acesteia simultan cu defectul sau la un interval de maxim 0,5 secunde de la anularea curentului de defect 2.2. Unitatea punct central de monitorizare (UPC)

Unitatea de punct central monitorizare are ca şi configuraţie un calculator dedicat şi un sistem de comunicaţie GSM.

Software-ul de dispecerizare dispune de un mod stand-by în care aşteaptă fie apariţia evenimentelor, fie acţiunea operatorului de interogare  a unităţilor locale, afişând în permanenţă schema monofilară asistată , cu indicarea parcursului curentului de defect şi a tronsonului de instalaţie defectă, dacă este cazul. La apariţia evenimentelor (SMS), modulul software de comunicaţie interoghează modemul GSM şi descarcă evenimentele. Acestea sunt identificate ca şi sursă de provenienţă, cât şi ca semnificaţie a evenimentului care a declanşat alarma. Operatorul de dispecer  este avertizat optic şi sonor, iar schema monofilară este actualizată corespunzător cu informaţii despre parcursul curentului de defect. Traseul curentului de defect este marcat pe schema monofilară printr-o linie roşie .

Sistemul SALDI poate prelucra automat informaţiile primite de la traductoarele de defect indicând tronsonul de reţea avariat sau poate realiza, la solicitarea operatorului dispecer, consultarea anumitor indicatoare de defect. Funcţia de consultare manuală a stării indicatoarelor de defect este utilă pentru cazurile în care nu toate SMS-urile sunt recepţionate la punctul central.

Costurile de exploatare ale unui sistem bazat pe mesaje SMS sunt scăzute deoarece aceste mesaje sunt transmise numai în situaţiile de defect . Funcţie de opţiunea beneficiarului, sistemul poate asigura şi o monitorizare a accesului în posturile de transformare, îmbunătăţindu-se astfel gradul de securizare a unor instalaţii importante pentru sistemul de distribuţie a energiei electrice.

Sistemul asigură protecţia totală a personalului prin modul de prelevare a informaţiei privind curentul primar de defect, traductorul de câmp magnetic fiind izolat şi la o distanţă   apreciabilă de barele de medie tensiune.

SALDI asigura avantaje importante in exploatarea retelelor electrice. Astfel, prin folosirea sistemului automat pentru localizarea defectelor se realizeaza :·        depistarea rapida si simpla a tronsonului defect·        realimentarea rapidă a consumatorilor·        reducere importantă a solicitărilor întreruptoarelor şi a linilor prin eliminarea conectărilor pe defect necesare pentru căutarea punctului de defect. Se renunţă astfel la metoda traditională de cautare prin conectarea pe defect.·        economie de combustibil şi timp·        folosirea eficienta a personaluluiSALDI este destinat liniilor electrice in cablu cu tensiunea 6-35kV şi poate fi utilizat în cazul :

·        liniilor radiale

·        liniilor cu neutrul legat direct  la pământ

·        liniilor cu neutrul tratat prin rezistor

·        liniilor cu neutrul izolat – va detecta numai defectele între faze sau dublele puneri la pământ

·        liniilor cu neutrul tratat prin bobină – va detecta numai defectele între faze sau dublele puneri la pământ

·        celulelor închise sau deschise cu pod de bareAplicabilitatea SALDI poate fi extinsă şi la reţelele de medie tensiune aeriene, cu următoarele modificări:·        traductorul de câmp magnetic este alcătuit din două bobine ortogonale pentru prelevarea de informaţii atât despre componenta orizontala cât şi despre componenta verticală a intensităţii câmpului magnetic în punctul de amplasare a traductorului (2-3 m de coronamentul  LEA).·        Montarea pe stâlpul LEA a unui reductor de tensiune care să constituie sursa de tensiune operativă pentru alimentarea GSM-ului şi totodată să ofere informaţii privind prezenţa tensiunii pe linia electrică aeriană.Ca şi sistemul automat pentru depistarea defectelor dedicat liniilor electrice în cablu, sistemul dedicat liniilor electrice aeriene funcţionează la aceeaşi gama de defecte.SALDI asociat sistemelor de automatizarea distributiei (SAD) vine sa redefineasca atat relatia cu clientii distribuitorilor de energie cat si modul in care se face in acest moment exploatarea retelelor electrice de medie tensiuneSALDI are la baza un brevet de inventie al ing Calugaru Stefan nr 118494 obtinut pentru semnalizatorul optic de avarii, in retelele electrice de medie tensiune, cu neutrul tratat prin rezistenta. Realizarea unei cai de comunicatii intre traductor si punctul central a deschis calea de realizare a unui sistem performant de localizarea defectelor in retelele de medie tensiune. Conditiile deosebit de simple si sigure de montaj sporesc aplicabilitatea SALDI.Aplicatia in acest moment este experimentata pentru retele in cabluri. O zona urbana de retea cu cca 300 de posturi s-ar putea moderniza la cu costuri rezonabile in cca 2-3 luni integrandu-I cele doua sisteme SAD si SALDI. Rezultatele vor fi spectaculoase ele vor fi sesizate in egala masura de cliecti si de personalul propiuClientii vor constata reducerea semnificativa a duratei de realimentare in cazul incidentelor precum si rarirea acestora . Personalul propiu va realiza inca de la primele contacte cu SAD si SALDI ca realizeaza performante care pana realizarea acestor investitii le ereau inccesibile: eficacitate remarcabila in depistarea tronsonului de retea defect simultan cu imbumatatirea conditiilor de securitatea muncii.In scurta vreme se vor face simtite si efectele finciare constand in cresterea energiei livrate clientilor si scaderea costurilor de mentenanta asociata reducerii solicitarilor retelelor electrice.Pe langa prezentarea unor preocupari si realizari propii mesajul autorilor este ca imbunatatirea performantelor in distributia energiei electrice este inca posibila intr-un mod spectaculos. Pentru aceasta trebuie sa cautam neincetat idei noi pe care sa le aplicam in practica beneficiind din plin de suportul tehnologic al industriei anilor 2005.

Sistemul supus dezbaterii in prezenta lucrare SALDI, precum si cel complementar amintit SAD, in mod sigur sunt perfectibile.SALDI si SAD sunt direct aplicabile ceea ce este un lucru remarcabil deoarece se poate beneficia imediat de toate avantajele lor. Aplicarea practica asigura o solida platforma pentru fundamentarea imbunatatirii acestor sisteme.

Lucrarea a fost prezentata de autori: ing Calugaru Stefan si Ing Stoian Constantin la Conferinta de Calitaea Eneriei Electrice CEE 2005 de la Targoviste

Automatizarea distributiei noi frontiere

02/12/2007

SGC 2002   Automatizarea distributiei in unele zone de retea este o realitate palpabila care produce efecte benefice deja de ani buni. Exista zone de retea in care s-a atins densitatea optima de echipamante de comutatie telecomandate.

                     Apar instalatii finantate pe taxa de racordare care includ, cu acceptul clientului platitor, echipamente telecomandate. S-a trecut de ceva timp de la ideea ingusta de sacrificare a zonelor cu probabilitate de defect. Acum arhitectura sistemelor de automatizarea distributiei (SAD) este complexa si care confera flexibilitate admirabile  schemele arborescente cu bulari multiple ale LEA/LES 20 kV.

                  Aceasta flexibilitate a retetelor buclate, puternic arborescente, in absenta SAD, era mai intai un cojmar in faza de depistare clasica a tronsonului defect. Doar dupa depistarea defectelor se punea problema realimentarii tronsoanelor sanatoase. Adeseori se renunta cu buna stiinta la realimentare pentru ca manevrele durau prea mult si in plus de regula trebuiau facute de acelasi personal care trebuia sa elimine si defectiunea care a generat defectul.  Acum lucrurile se rezolva parca de la sine. In timpul derularii incidentelor tronsoanele depistate sanatoase sunt imediat realimentate din eventualele surse de rezerva accesibile prin telecomanda.

                  Am urmarit atent dezvoltarea SAD si am militat cativa ani buni pentru dezvoltarea acestui nou instrument. Exista inca la cca 10 ani de experienta zone de retea incremenite in trecut unde preocuparile pentru nou au fost la fel de modeste ca si realizarile. In alte zone de retea s-a excelat in teoretizare si nu s-a mai ajuns la realizari practice mai deloc. La polul opus exista zone de retea in care SAD reprezinta solutia viabila prin care operatorii de distributie pot tine pasul cu indicatorii de performata impusi de ANRE si asteptati de clienti

                  In aceasta sectiune imi propun sa concentrez cateva articole prin care sa punctez stadiul in care s-a ajuns cu dezvoltarea automatizarii distributiei. Consider ca merita sa acordam atentie urmatoarelor aspecte:

  • volumul de aparate de comutatie  telecomandate

  • arhitectura SAD privita din pdv al principiilor de alegere a locului ehipamentelor telecomandate in retea si consecintele asupra modului de exploatare a RED

  • implicatii asupra activitati treptelor de dispecer care au si sarcini de executant de manevre prin SAD

  • analiza informatiilor operative si alarmelor pe care trebuie sa la genereze SAD la punctul central

  • canale de comunicatie intre echipamentele telecomandate si punctul central. Consecintele intreruperii comunicatiilor asupra activitatii de distributie. Modaliati de imbunatatire a comunicatiei intre punctul central SAD si ecchipamentele telecomandate

  • analiza incidentelor in RED utilizand informatiile oferite de SAD

  • selectivitatea protectiilor in RED cu echipamente telecomandate

  • identificarea de noi frontiere, de noi obiective de dezvoltare a SAD. Pentru a nu lasa doar un enunt sec ma gandesc la doua aspecte importante:urmarirea traseului curentului de defect si  valorificarea informatiilor pentru depistarea tronsonului defect, respectiv dezvoltarea software la punctul central astfel incat sa monitorizeze functionarea SAD si sa ofere rapoarte de exploatare care sa valorifice istoricul atat pentru fiecare echipament in parte cat si pentru zona de retea.

  • drumul SAD care SCADA

  • implicatiile dezvoltarii SAD asupra competentelor/meseriilor necesare pentru intretinerea lui

  • legatura SAD/SCADA cu CALL Center si cu formatiile de servire operativa

                Cred ca ati obsevat ca m-am cenzurat si nu am facut nominalizari. Dar evident ca nu se va putea dezdate subiectul fara a face cel putin identificarea in mare a regiunilor in care SAD este dezvoltat si implicit a furnizorilor competitivi in acest domeniu.

Raspunsuri la chestionarele test din legislatie

02/12/2007

SGC 2002    Recomand   lecturarea articolului: „asupra nevoii de instruire la schimbarea legislatiei „   pentru a se intelege ce aspecte  am avut in vedere la intocmirea chestionarului            Un alt aspect il constituie necesitatea de tehnoredactare inainte de listare pentru ca editorul de texte pe care il ofera blogul schimba unele din optiunile initiele de tehnoredactare pe care le-a avut fisierul initial pe care l-am transferat pe blog          Raspunsuri

CHESTIONAR TEST 1

privind legea protectiei civile Legea 481/8.nov.2004

  

1          a, b, c, d, e, f, g, h, i, j, k, l

2                    b

3                    a, b, c, d, e, f, g, h

4                    a, b, c, d, e, f, g, h, i, j, k, l, m, n, o, p, q,

5                    b

6                    c

7                    a, b, c, d, e, f, g, h, i, j, k

8                    a, b, c, d, e, f, g, h, i, j, k, l, m

9                    a, b, c, d

10                b, c

11                a, b, c, d, e, f, g, h, i, j, k, l, m, n, o, p, q, r

  CHESTIONAR TEST 2privind Normele generale de aparare impotriva incendiilor

aprobate prin Ordinul 163/28.02.2007


 

1        a

2        b, c, d, e, f, g, h, I

3        b

4        a, b, c, d, e, f, g, h, i, j, k, l, m, n

5        a, b

6        a

7        a, b, c

8        a, b, c, d, e, f, g, h, i, j

9        a, b, c, d, e, f, g, h, i, j, k, l, m, n, o, p, q, r, s

10    a, b, c, d, e, f

11    a, b, c, d

12    a, b

13    a, b, c, d, e, f, g

14    a, b, c

15    a

16    b

17    a

18    a, b, c, d, e

19    a

20    b

21    a

22    a

23    a, b, c, d, e, f, g, h, i, j, k

24    a, b, c, d, e

25    a, b

26    a,b,c;

27    a, b, c, d, e, f, g;

28    a, b;

29    a, b, c, d, e, f, g, h

30    a

31    a, b, c

32    a

33    a


 

  
 CHESTIONAR TEST 3HGR 1452/2006 privind  normele metodologice de aplicare a prevederilorlegii securitatii si sanatatii in munca   

1                    a, b, c, d, e, f, g, h, i, j, k, l, m, n, o, p, q, r, s,t u, v

2                    a, b, c, d

3                    a, b, c, d, e, f, g, h, i, j, k, l, m, n, o, p, q, r, s,t u, v, x, y, z, a1, b1, c1, d1, e1, g1

4                    a, b

5                    a, b, c, d, e, f, g, h

6                    a, b, c

7                    a, b

8                    a, b

9                    a, b, c

10                a, b, c, d, e, f, g, h, i, j, k, l

11                a, b, c

12                a, c, e

13                a, b, c, d

14                a, b, c, d

15                a, b, c, d, e

16                a, b

17                a, b, c, d, e, f, g

18                d

19                a, b, c, d, e

20                a, b, c, d, e, f, g, h, i, j, k, l

21                b

  CHESTIONAR TEST 4

Legea securitatii si sanatatii in munca


 

  1. c
  2. d, e
  3. b
  4. b
  5. a, b, c
  6. c
  7. c
  8. a
  9. b, c
  10. b
  11. c
  12. c
  13. a, b, c, d, e
  14. a, b
  15. a, b, c, d, e, f, g, h, I
  16. a
  17. a, b, c
  18. a, b, c, d
  19. a, b, c, d, e, f, g, h, i, j, k, l, m, n, o, p, q
  20. a, b, c, d


 


  CHESTIONAR TEST 5

Legea 307/12.07.2006 privind apararea impotriva incendiilor

  1. a
  2. a
  3. b
  4. d
  5. c
  6. c
  7. a
  8. a
  9. a
  10. a, b, c, d, e, g, h,
  11. a, b, c, d, e, f, g, h, i, j, k, l, m, n, o, p, q, r
  12. a
  13. a, b, c, d, e
  14. a, b, c, d, e, f, g
  15. a, b, c, d, e
  16. a, b, c, d, e, f, g
  17. a
  18. a
  19. a
  20. a

CHESTIONAR TEST 6

 Referitor HGR 1146/2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate in munca de catre lucratori a echipamentelor de munca  


 

  1. a
  2. a, b, c, d, e
  3. a, b, c, d, e, f, g, h, i, j
  4. a, b, c
  5. a, b, c, d
  6. b
  7. a, b
  8. a, b, c
  9. a
  10. a, b, c, d, e, f, g, h, i, j, k, l, m, n, o, p, q
  11. a, b, c, d, e
  12. a, b, c
  13. a, b, c, d, e, f, g, h, i
  14. a, b, c, d, e, f
  15. a, b, c, d, e, f, g
  16. a
  17. a,c, d
  18. a, b, c, d, e, f, g, h, i
  19. b
  20. a,b
  21. a, b
  22. a,b
  23. a, b, c
  24. a, b
  25. a, b, c, d
  26. a, b, c
  27. b
  28. a, b, c
  29. a, b, c, d, e

CHESTIONAR TEST 7HGR 1028/2006 privind cerinte minime de securitate si sanatate in munca referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare 

  1. a, b, c, d, e, f
  2. a
  3. a, b, c, d, e, f
  4. a, b, c, d
  5. a, b, c, d, e, f
  6. a, b, c
  7. a, b

 CHESTIONAR TEST 8HGR 1048/2006 privind cerinte minime de securitate si sanatate in muncapentru utilizarea de catre lucratori a echipamentelorindividuale de protectie la locul de munca 

  1. a, b, c, d, e, f, g, h, i, j
  2. a
  3. a, b, c, d
  4. c
  5. a
  6. a, b, c, d, e, f, g, h, i, j, k, l, m, n, o, p, q, r
  7. c
  8. a
  9. a
  10. a

  CHESTIONAR TEST 9 HGR 971/2006 privind cerinte minime pentru semnalizarea de securitate si/sau sanatate la locul de munca  1.      a, b, c, d, e, f, g, h, i, j, k, l2.      b3.      c4.      a, b5.      a, b, c, d, e, f, g, h, i, j, k, l, m, n6.      a, b, c7.      a8.      a, b9.      a, b, c, d, e, f, g, h, i, j, k

Chestionar HGR 971/2006 Cerinte minime pentru semnalizarea de securitate si/sau sanatate la locul de munca

02/12/2007

SGC 2002     Recomand   lecturarea articolului  https://stoianconstantin.wordpress.com/2007/12/02/asupra-nevoii-de-instruire-la-schimbarea-legislatiei/  pentru a se intelege ce aspecte  am avut in vedere la intocmirea chestionarului 

       Un alt aspect il constituie necesitatea de tehnoredactare inainte de listare pentru ca editorul de texte pe care il ofera blogul schimba unele din optiunile initiele de tehnoredactare pe care le-a avut fisierul initial pe care l-am transferat pe blog          

Raspunsurile se gasesc aici. Daca sesizati vreo inadvertenta va rog sa mi-o comunicati pentru a face corectiile necesare

Numele si prenumele___________________

Compartiment________________________                                                                        Functia______________________________                                                                        Semnatura___________________________                                                                        Data________________________________   

CHESTIONAR TEST 9 

HGR 971/2006 privind cerinte minime pentru semnalizarea de securitate si/sau sanatate la locul de munca

  1)      Validati titlurile care definesc structura HGR 971/2006 :

a)      Dispozitii generale

b)      Obligatii generale

c)      Informarea si instruire lucratorilor

d)      Dispozitii finale si tranzitorii

e)      Cerintele minime generale privind semnalizarea de securitate si/sau de sanatate la locul de munca;

f)        Cerinte minime privind panourile de semnalizare;

g)      Cerintele minime privind semnalizarea pe recipiente si conducte;

h)      Cerinte minime privind identificarea si localizarea echipamentelor destinate prevenirii si stingerii incendiilor ;

i)        Cerinte minime privind semnalizarea obstacolelor si a locurilor periculoase si pentru marcarea cailor de circulatie ;

j)        Cerinte minime privind semnalele luminoase ;

k)      Cerinte minime privind semnalele acustice ;

l)        Cerinte minime privind gesturile-semnal ;

m)    Cerinte minime privind frecventa si durata pauzelor de lucru ; 

2)      In situatia in care in  HGR 971/2006  exista cerinte mai restrictive decat cele stipulate in Legea 319/2006 care se aplica ?

a)      cele din Legea 319/2006 ;

b)      cele din HGR 971/2006 ;

c)      amandoua ; 

3)      Cand se utilizeaza semnalizarea de securitate si/sau de sanatate in munca ?

a)      cand e cazul

b)      preventiv

c)      atunci cand riscurile nu pot fi evitate sau reduse suficient prin mijloace tehnice si/sau organizatorice ; 

4)      Enumerati modalitati de semnalizare se securitate si sanatate in munca .

a)      semnalizare permanenta

b)      semnalizare ocazionala

c)      semnalizari preventive
 

 5)      Care sunt expresiile explicitate in HGR 971/2006 ?

a)      semnalizare de securitate si/sau de

b)      semnal de interzicere

c)      semnal de avertizare

d)      semnal de obligativitate

e)      semnal de salvare sau de prim ajutor

f)        semnal de indicare

g)      panouh)      panou suplimentar

i)        culoare de securitate

j)        simbol sau pictograma

k)      semnal luminos

l)        semnal acustic

m)    comunicare verbala

n)      gest-semnal 

6)      Care este semnificatia culorii rosii  de pe mijloacele de semnalizare ?

a)      semnal de interdictie

b)      pericol alarma

c)      materiale si echipamente de prevenire si stingere a incendiilor ;

d)      pauza de lucru . 

7)      Care este semnificatia culorii galben  de pe mijloacele de semnalizare ?

a)      semnal de avertizare

b)      pauza de lucru  

8)      Care este semnificatia culorii albastru   de pe mijloacele de semnalizare ?

a)      semnal de obligatie

b)      semnal aleatoriu 

9)      Care este semnificatia culorii verde de pe mijloacele de semnalizare ?

a)      semnal de salvare sau de prim ajutor;

b)      situatie de securitate

c)      green peace . 

10)  Care sunt cerintele cod care trebuiesc utilizate in comunicarea verbala sau asociat cu gesturile-semnal ?

a)      start – pentru a indica inceperea comenzii ;

b)      stop – pentru a intrerupe sau termina o miscare ;

c)      opreste – pentru a opri operatiunea ;

d)      ridica – pentru a ridica o greutate ;

e)      coboara – pentru a cobora o greutate ;

f)     inainte 

 g)    inapoi

h)    dreapta

i)      stanga

j)        pericol – pentru a solicita oprirea de urgenta;

k)      repede – pentru a accelera o miscare,din motive de securitate                                                     

Chestionar HGR 1048/2006 Cerinte minime de securitate si sanatate in munca pentru utilizarea de catre lucratori a echipamentelor individuale de protectie la locul de munca

02/12/2007

SGC 2002   Recomand   lecturarea articolului Asupra nevoii de instruire la schimbarea legislatiei  http pentru a se intelege ce aspecte  am avut in vedere la intocmirea chestionarului 

       Un alt aspect il constituie necesitatea de tehnoredactare inainte de listare pentru ca editorul de texte pe care il ofera blogul schimba unele din optiunile initiele de tehnoredactare pe care le-a avut fisierul initial pe care l-am transferat pe blog 

          Raspunsurile se gasesc aici. Daca sesizati vreo inadvertenta va rog sa mi-o comunicati pentru a face corectiile necesare                                                            

Numele si prenumele___________________

 Compartiment________________________                                                                        Functia______________________________                                                                        Semnatura___________________________                                                                        Data________________________________   

CHESTIONAR TEST 

HGR 1048/2006 privind cerinte minime de securitate si sanatate in munca pentru utilizarea de catre lucratori a echipamentelor individuale de protectie la locul de munca

    1)       Bifati titlurile principale din HGR 1048/2006

a)      Dispozitii generale

b)      Obligatiile angajatorilor

c)      Prevederi genelale

d)      Evaluarea echipamentului individual de protectie (EIP)

e)      Reguli de utilizare

f)        Informarea,consultarea si participarea lucratorilor ;

g)      Dispozitii finale ;

h)      Evaluarea riscurilor in vederea selectionarii EIP ;

i)        Lista orientativa neexhaustiva EIP

j)        Lista orientativa neexhaustiva a activitatilor si sectoarelor care necesita utilizarea EIP ;

k)      Nomenclator universal minimal de dotare cu EIP ; 

2)       Definitii EIP

a)      Orice echipament destinat sa fie utilizat individual de un lucrator pentru a-l proteja impotriva unuia sau mai multor riscuri care ar putea sa-I puna in pericol securitatea si sanatatea la locul de munca ;

b)      Hainele de orice fel in special cele din piele sau cauciuc ;

 3)       Ce conditii trebuie sa indeplineasca EIP ?

a)      sa fie corespunzator pentru riscurile implicate , fara sa conduca el insusi la un risc marit ;

b)      sa corespunda conditiilor existente la locul de munca ;

c)      sa ia in considerare cerintele ergonomice si starea sanatatii lucratorului ;

d)      sa se potriveasca in mod corect persoanei care il poarta,dupa toate ajustarile necesare ;

e)      sa fie aspectuos ; 

4)       Cu cat trebuie sa contribuie angajatul la suportarea costului EIP ?

a)      cu 50 %

b)      cu 75 %

c)      EIP este pus gratuit la dispozitia fiecarui salariat ; 

5)       Ce obligatii de informare are angajatorul in raport cu riscurile pentru care acorda EIP ?

a)      sa informeze salariatul asupra riscurilor impotriva carora il protejeaza purtarea EIP ;

b)      nu prevede nimic HG 1048/2006 in acest sens ; 

6)       Care sunt riscurile la care EIP pot proteja luctatorul daca EIP este ales corespunzator ?

a)      Caderi de la inaltime ;

b)      Lovituri,taieturi,impact,strivire;

c)      Intepaturi,taieturi,zgarieturi;

d)      Vibratii;

e)      Alunecare , cadere la acelasi nivel ;

f)        Caldura,foc ;

g)      Frig;

h)      Neionizante;

i)        Ionizante;

j)        Pulberi,firbe;

k)      Fum;

l)        Ceata;

m)    Imersii;

n)      Improscare,stropire ;

o)      Bacterii patogene ;

p)      Virusi patogeni ;

q)      Ciuperci generatoare de micoze ;

r)       Antigeni biologici nemicrobieni. 

7)       Lista orientativa si neexaustiva a EIP data in anexa 2 la HG 1048/2006 este obligatorie sau orientativa ?

a)      este obligatorie

b)      este mai mult obligatorie ;

c)      decat orientativad)      este orientativa 

 8)       Lista orientativa si neexaustiva a activitatilor si sectoarelor de activitate care pot necesita utilizarea EIP data in anexa 3 la HG 1048/2006 este obligatorie sau orientativa ?

a)      este orientativa

b)      este obligatorie  

9)       Cand trebuie utilizat EIP ?

a)       cand riscurile nu pot fi evitate suficient prin mijloace tehnice de protectie colectiva ori prin masurile,metodele sau procedurile de organizarea muncii ;

b)       ori de acte ori este necesar ; 

10)   Poate fi un EIP utilizat de mai multe persoane ?

a)      DA , daca nu se pot lua masuri de prevenire a problemelor de sanatate sau de igiena;

b)      NU , categoric.

Chestionar HGR 1028/2006 Cerinte minime de securitate si sanatate in munca referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare

02/12/2007

SGC 2002     Recomand   lecturarea articolului: „asupra nevoii de instruire la schimbarea legislatiei „   pentru a se intelege ce aspecte  am avut in vedere la intocmirea chestionarului 

           Un alt aspect il constituie necesitatea de tehnoredactare inainte de listare pentru ca editorul de texte pe care il ofera blogul schimba unele din optiunile initiele de tehnoredactare pe care le-a avut fisierul initial pe care l-am transferat pe blog

          Raspunsurile se gasesc aici. Daca sesizati vreo inadvertenta va rog sa mi-o comunicati pentru a face corectiile necesare Numele si prenumele___________________Compartiment________________________                                                                        Functia______________________________                                                                        Semnatura___________________________                                                                        Data________________________________    

 CHESTIONAR TEST 

HGR 1028/2006 privind cerinte minime de securitate si sanatate in munca referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare

 1)      Care sunt situatiile la care nu se aplica HGR 1028/2006 ?

a)      cabinei soferului sau cabinei de comanda in cazul vehiculelor si masinilor ;

b)      sistemelor informatice de la bordul mijloacelor de trabsport;

c)      sistemelor informatice destinate in principal utilizarii publice;

d)      sistemelor portabile care nu se utilizeaza in mod prelungit la postul de lucru;

e)      masinilor de calculat ,caselor de marcat si oricarui echipament prevazut cu un mic dispozitiv de afisare sau de masurare a datelor , necesar pentru utilizarea directa a acestui echipament;

f)        masinilor de scris de conceptie clasica , de tipul “masini de scris cu fereastra”

g)      ferestrelor termopan. 

2)      Calculatorul de birou face obiectul HGR 1028/2006 daca este folosit in mod obisnuit pe o durata semnificativa a timpului normal de lucru ?

a)      da

b)      nu

c)      numai pentru persoanele incadrate pe functie de operator calculator 3)      La ce se refera cerintele monime ?a)      la echipament

b)      la ecran

c)      la tastatura

d)      la masa de lucru

e)      la scaunul de lucru

f)        la mediul de lucru 

4)      Care sunt cerintele minimale pentru scaunul de lucru ?

a)      scaunul de lucru trebuie sa fie stabil si sa asigure operatorului libertate de miscare si o pozitie confortabila;

b)      scaunul trebuie sa poata fi reglat pe verticala;

c)      spatarul scaunului trebuie sa poata fi inclinat si reglat pe veticala ;

d)      un reazem pentru picioare trebuie pus la dispozitia celor care il doresc ;

e)      lucratorul sa-si poata alege culoarea ;

f)        stofa utilizata trebuie sa fie antistatica si aseptica;
 

 5)      Care sunt cerintele minime impuse de GHR 1028/2006 ecranului calculatorului ?

a)      caracterele de pe ecran trebuie sa fie bine definite si distincte , de dimensiuni corespunzatoare si cu spatiu suficient intre caractere si intre randuri;

b)      imaginea de pe ecran trebuie sa fie stabila , fara fenomene de scanteiere sau alte forme de instabilitate;

c)      stralucirea si/sau contrastul dintre caractere si fondul ecranului trebuie sa poata fi usor reglat de catre operator si usor de adaptat conditiilor ambiante;

d)      pentru a se adapta nevoilor operatorului , ecranul trebuie sa poata fi orientat si inclinat cu usurinta ;

e)      trebuie sa fie posibila utilizarea unui postament separat sau a unei mese reglabile pentru ecran;

f)        ecranul nu trebuie sa prezinte straluciri suparatoare sau reflexii care ar putea deranja utilizatorul;

g)      sa aiba minim 25 toli ;

h)      sa aiba posibilitatea atasarii unei folii transparente in culoarea agreata de lucrator;

 6)      Care sunt cerintele minimale pentru masa de lucru ?

a)      masa sau suprafata de lucru trebuie sa aiba o suprafata putin reflectanta , sa aiba dimensiuni suficiente si sa permita o amplasare flexibila a ecranului , tastaturii,documentelor si echipamentului auxiliar ;

b)      suportul pentru documente trebuie sa fie stabil si usor de reglat si trebuie pozitionat astfel incat sa diminueze miscarile incomode ale capului si ochilor ;

c)      trebuie sa existe spatiu suficient pentru a permite lucratorilor o pozitie confortabila; 

7)      Care sunt cerintele minimale referitoare la iluminat ?

a)      iluminatul general si iluminatul local (lampi de lucru) trebuie sa asigure conditii de iluminat satisfacatoare si cu contrast corespunzator intre ecran si mediul inconjurator , tinand seama de tipul de activitate si de necesitatile vizuale ale utilizatorului ;

b)      stralucirile si reflexiile suparatoare pe ecran sau pe orice alte echipamente trebuie evitate prin amenajarea locului de munca si a postului de lucru in functie de amplasarea si caracteristicile tehnice ale surselor de lumina artificiala.

c)      Sa existe in toate cazurile iluminat de veghe si iluminat de siguranta;  

Chestionar HGR 1146/2006 Cerintele minime de securitate si sanatate in munca de catre lucratori a echipamentelor de munca

02/12/2007

SGC 2002   Recomand   lecturarea articolului: „asupra nevoii de instruire la schimbarea legislatiei „   pentru a se intelege ce aspecte  am avut in vedere la intocmirea chestionarului  

          Un alt aspect il constituie necesitatea de tehnoredactare inainte de listare pentru ca editorul de texte pe care il ofera blogul schimba unele din optiunile initiele de tehnoredactare pe care le-a avut fisierul initial pe care l-am transferat pe blog           Raspunsurile se gasesc aici.

Daca sesizati vreo inadvertenta va rog sa mi-o comunicati pentru a face corectiile necesare  Numele si prenulele___________________                                                                           Compartiment________________________                                                                                                             Functia______________________________                                                                                                             Semnatura___________________________                                                                                                             Data________________________________   

CHESTIONAR TEST

 Referitor HGR 1146/2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate in munca de catre lucratori a echipamentelor de munca 

 1)      Care sunt raporturile HGR 1146/2006 si Legea 319/2006  a securitatii si sanatatii in munca ?

a)      modifica legea

b)      abroga legea

c)      completeaza prevederile legii 319/2006

 2)      Care din urmatorii termeni si definitiile lor se regasesc in HGR 1146/2006 ?

a)      echipament de munca – orice masina,aparat,unealta sau instalatie folosita la locul de munca ;

b)      utilizarea echipamentului de munca – orece activitate referitoare la echipamentul de munca , cum ar fi pornirea sau oprirea echipamentului, folosirea,transportul , repararea,modificarea, intretinerea,inclusiv curatarea lui;

c)      zona periculoasa – orice zona din interiorul si/sau din jurul echipamentului de munca in care prezenta unui lucrator expus il supune pe acets unui risc pentru sanatatea si securitatea sa ;

d)      lucrator expus – orice lucrator aflat integral sau partial intr-o zona periculoas ;

e)      operator – lucratorul/lucratorii insarcinat/insarcinati cu utilizarea echipamentului de unca ;

f)        forta majora – factori externi care te afecteaza intempestiv si care nu pot fi influientati; 

3)      Care din urmatoarele capitole/sectiuni/anexe se regasesc in structura HGR 1146/2006 ?

a)      dispozitii generale

b)      obligatiile angajatorului

c)      obligatii generale.Reguli referitoare la echipamentele de munca;

d)      verificarea echipamentelor de munca ;

e)      echipamente de munca cu riscuri specifice.Ergonomia si sanatatea la locul de munca ;

f)        informarea lucratorilor;

g)      instruirea consultarea si participarea lucratorilor ;

h)      dispozitii finale

i)        cerinte minime de securitate si sanatate ;

j)        dispozitii referitoare la utilizarea echipamentelor de munca ;

k)      utilizarea echipamentelor in zilele de sarbatoare si repaus saptamanal;
 4)      Care sunt obligatiile angajatorului referitor la echipamentele de lucru puse la dispozitia lucratorilor ?

a)      sa corespunda lucrului prestat;

b)      sa fie adaptat scopului urmarit ;

c)      sa poata fi utilizat de lucratori fara a le pune in pericol sanatatea si securitatea ; 

5)      Caror elemente este obligat sa le acorde atentie angajatul la alegerea echipamentelor de munca ?

a)      conditiilor de munca

b)      caracteristicilor specifice ale ecgipamentelor

c)      riscurilor existente la locurile de munca

d)      riscurilor susceptibile sa apara la utilizarea echipamentelor de munca

e)      optiunile lucratorilor fata de uzura morala a sculelor existente in unitate ; 

6)      Care sunt obligatiile angajatorului in situatia in care utilizarea echipamentelor de munca are asociate unele riscuri ?

a)      sa nu cumpere acele echipamente de munca

b)      sa ia masuri corespunzatoare de reducerea riscurilor ; 

7)      Care sunt obligatiile angajatorului in raport cu echipamentele de munca care sunt supuse unor influiente ce pot genera deteriorari susceptibile de a fi la originea unor situatii periculoase ?

a)      unor verificari periodice si,daca este cazul,unor incercari periodice efectuate de persoane competente,in conformitate cu legislatia si/sau cu practicile nationale ;

b)      unor verificari speciale,efectuate de persoane competente,in conformitate cu legislatia si/sau cu practicile nationale,de fiecare data cand s-au produs evenimente exceptionale susceptibile sa aiba consecinte daunatoare asupra securitatii echipamentului de munca , cum ar  fi modificari ale procesului de munca , accidente , fenomene naturale, perioade prelungite de neutilizare;

c)      sa cumpere unele noi  neantarziat ori de cate ori este nevoie ; 

8)      Ce informatii trebuie sa contina fisele de lucru referitoare la echipamentele de lucru ?

a)      conditiile de folosire a echipamentelor de munca;

b)      situatiile anormale previzibile;

c)      concluziile care pot fi trase , acolo unde este cazul , din experienta acumulata in urma utilizarii echipamentelor de munca ;

d)      producatorul , dealerul si procedura de achizitie publica utilizata la cumpararea echipamentului; 

9)      Este obligat angajatorul sa informeze si sa instruiasca lucratorii privind modul de utilizare corecta a echipamentului de munca si riscurile posibile asociate utilizarii echipamentelor de munca ?

a)      da

b)      nu

c)      este sarcina asociatiilor profesionale
 10)  Enumerati categorii de cerinte minime care se regasesc in anexa 1 la HGR 1146/2006.

a)      referitor la sistemele de comanda

b)      referitor la pornirea ehipamentului

c)      referitor la oprirea echipamentelor

d)      referitor la oprirea de urgenta

e)      referitor la noxe degajate de echipament

f)        referitor la fixarea echipamentelor;

g)      referitor protectia la riscurile de accidente prin contact mecanic

h)      referitor la iluminatul de lucru

i)        referitor zonele calde/reci ale echipamentului

j)        referitor la intretinerea echipamentului

k)      referitor la avertizari

l)        referitor la dispozitivele de separare fata de sursele de energie

m)    referitor riscuri de incendii si explozii

n)      referitor la protectia impotriva electrocutarilor  prin atingere indirecta sau directa

o)      referitor la echipamentele de munca mobile cu sau fara autopropulsie

p)      referitor la echipamentele folosite pentru ridicarea sarcinilor

q)      referitor la instalatiile si echipamentele de munca electrice 

11)  Care sunt masurile impuse de HGR 1146/2006 pentru asigurarea protectiei  impotriva pericolelor generate de echipamentele electrice ?

a)      persoanele sa fie protejate fata de pericolul de vatamare care poate fi generat la atingerea directa sau indirecta a partilor aflate sub tensiune;

b)      sa nu se produca temperaturi , arcuri electrice sau radiatii care sa pericliteze viata ori sanatatea oamenilor ;

c)      constructia echipamentelor de munca sa fi adecvata mediului pentru a se evita producerea de incendii si explozii ;

d)      persoanele si bunurile sa fie protejate contra pericolelor generate in mod natural de echipamentul electric ;

e)      izolatia echipamentelor electrice sa fie corespunsatoare pentru conditiile prevazute;

f)        echipamentul sa fie de ultima generatie in privinta software utilizat; 

12)  Care sunt cerintele pentru asigurarea protectiei impotriva influientei externe care trebuie satisfacute de echipamentele electrice ?

 a)      sa satisfaca cerintele referitoare la solicitarile mecanice astfel incat sa nu fie periclitati lucratorii si persoanele care se afla in  mediul de munca;

b)      sa nu fie influientate de conditiile de mediu , astfel incat sa nu fie periclitati lucratorii si persoanele care se afla in mediul de munca ;

c)      sa nu periclitze lucratorii si persoanele care se afla in mediul de munca, in conditii previzibile de suprasarcina;


 13)  Care sunt masurile tehnice care trebuie asigurate pentru protectia impotriva electrocutarii prin atingere directa.
a)      acoperiri cu meteriale electroizolante ale partilor active (izolarea de protectie) ale instalatiilor si echipamentelor electrice;b)      inchideri in carcase sau acoperiri cu invelisuri exterioare

c)      ingradiri

d)      protectia prin amplasare in locuri inaccesibile prin asigurarea unor distante minime de securitate;

e)      scoaterea de sub tensiune a instalatiei sau echipamentului electric la care urmeaza a se efectua lucrari si verificarea lipsei de tensiune;

f)        utilizarea de dispozitive speciale pentru legari la pamant si in scurtcircuit;

g)      folosirea mijloacelor de protectie electroizolante ;

h)      alimentarea la tensiune foarte joasa (redusa) de protectie ;

i)        egalizarea potentialelor si izolarea fata de pamant a platformei de lucru;

j)        amplasarea la distanta si ingradirea echipamentului astfel incat sa nu poatea fi atins de nimeni;

k)      robotizarea liniilor tehnologice;

 14)  Care sunt masurile organizatorice de prevenire a electrocutarii prin atingere directa?

a)    executarea interventiilor la instalaţiile electrice (depanari, reparari, racordari etc.) trebuie sa se facă numai de către personal calificat în meseria de electrician, autorizat şi instruit pentru lucrul respectiv;

b)       executarea interventiilor în baza uneia din formele de lucru;

c)             delimitarea materială a locului de munca (ingradire);

d)             eşalonarea operaţiilor de intervenţie la instalaţiile electrice;

e)             elaborarea unor instrucţiuni de lucru pentru fiecare intervenţie la instalaţiile electrice;

f)             organizarea şi executarea verificărilor periodice ale măsurilor tehnice de protecţie impotriva atingerilor directe. 

15)  Care sunt formele de lucru in baza carora sunt permise lucrari la instalatiile,utilajele,echipamentele si aparatele care utilizeaza energie electrice?

a)      autorizatii de lucru scrise (AL)

b)      instructiuni tehnice interne de protectie a muncii (ITI_PM)

c)      atributii de serviciu(AS)

d)      dispozitii verbale (DV)

e)      procese-verbale(PV)

f)        obligatii de serviciu(OS)

g)      propria raspundere(PR) 

16)  Pentri protectia impotriva electrocutarii prin atingere directa este permisa completarea masurilor tehnice cu masuri organizatorice ?

a)      da

b)      nu


 17)  Care sunt principalele reguli privind asigurarea protectiei prin atingere indirecta ?
a)      sunt permise numai masuri tehnice b)      nu sunt acceptate masuri organizatorice

c)      vor exista: o masura de protectie principala si una suplimentara

d)      cele doua masuri tehnice trebuie sa fie astfel alese incat sa nu se anuleze una pe cealalta. 

18)  Care sunt masurile tehnice care trebuie sa fie realizate pentru asigurarea protectiei impotriva atingerii indirecte?

a)      folosirea tensiunilor foarte joase de securitate TFJS

b)      legarea la pamant

c)      legarea la nul de protectie

d)      izolarea suplimentara de protectie, aplicata utilajului , in procesul de fabricare;

e)      izolarea amplasamentului

f)        separarea de protectie

g)      egalizarea si/sau dirijarea potentialeor

 h)      conectarea automata in cazul aparitiei unei tensiuni sau a unui curent de defect periculoase;

i)        folosirea mijloacelor de protectie electroizolante; 

19)  Ce prevede HGR 1148/2006 referitor la carcasele si ingradirile de protectie ale instalatiilor de inalta tensiune?

a)      nu prevede nimic

 b)      trebuie sa fie prevazute blocari mecanice sau electrice,astfel incat deschiderea carcaselor si a ingradirilor de protectie sa fie posibila numai dupa scoaterea de sub tensiune a echipamentului electric respectiv,iar manevrarea dispozitivului de blocare trebuie sa poata fi facuta numai cu o scula speciala. 

20)  Cum trebuie asigurata posibilitatea executarii legaturilor de protectie pentru instalatiile si echipamentele de munca electrice din clasa I ?

a)      in cazul unui echipament electric/unei instalatii fix/fixe, acesta/aceasta trebuie sa fie prevazut /prevazuta cu doua borne de masa :una in cutia de borne, langa bornele de alimentare cu energie electrica,pentru racordarea conductorului de protectie din cablul de alimentare a echipamentului/instalatiei , si a doua la borna pe carcasa echipamentului /instalatiei in exterior,pentru racordarea vizibila la centura de legare la pamant sau la alta instalatie de protectie;

b)      in cazul unui echipament mobil sau portabil, acesta trebuie sa fie prevazut cu un cablu de alimentare flexibil , prevazut cu o fisa (stecher) cu contact de protectie, sau echipamentul sa fie prevazut cu posibilitatea racordarii unui cablu flexibil de alimentare cu conductor de protectie; 

21)  Care sunt cerintele min ime de protectie impotriva atingerii directe pentru echipamentele/instalatiile din clasa II ?

a)      sa aiba asigurata protectia impotriva atingerii directe

b)      sa aiba izolatie suplimentara dubla sau intarita

c)      sa aiba o eticheta galbena

 22)  Care sunt cerintele minime de protectie impotriva atingerii directe pentru echipamentele/instalatiile din clasa III ?

a)      sa aiba asigurata protectia impotriva atingerii directe

b)      sa nu produca o tensiune mai mare decat tensiunea foarte joasa de alimentare 

 23)  Care sunt conditiile in care se pot utiliza echipamentele /instalatiile din clasa I ?

a)      sa se execute si sa se verifice periodic legaturile de protectie necesare pentru asigurarea protectiei impotriva electrocutarii in cazul unui defect soldat cu aparitia unei tensiuni periculoase de atingere;

b)      sa se asigure si sa se verifice periodic deconectarea automata a echipamentului electric/instalatiei sau sectorului defect si disparitia tensiunii periculoase de atingere;

c)      sa se verifice periodic ca protectia impotriva atingerii directe a pieselor aflate normal sub tensiune sa nu fie inlaturata sau deteriorata; 

24)  Care sunt conditiile in care se pot utiliza echipamentele /instalatiile din clasa II  ?

a)      sa se verifice periodic ca izolatia suplimentara a echipamentului electric/instalatiei sa nu fie deteriorata sau eliminata;

b)      sa se verifice periodic ca protectia impotriva atingerii directe a pieselor aflate normal sub tensiune sa nu fie inlaturata sau deteriorata .

c)      sa existe conditii atmosferice favorabile; 

25)  Care sunt conditiile in care se pot utiliza echipamentele /instalatiile din clasa III ?

a)      sa se alimenteze echipamentul electric sau instalatia la tensiunea foarte joasa pentru care au fost proiectate sa functioneze;

b)      sursa de tensiune trebuie sa fie astfel construita incat sa nu permita aparitia in circuitul de tensiune foarte joasa a unei tensiuni mai mari.Daca se utilizeaza un transformator coborator , acesta trebuie sa fie un transformator de separare(de siguranta);

c)      izolatia circuitului de foarte joasa tensiune trebuie sa fie de asa natura incat sa nu permita aparitia unei tensiuni mai mari din alte circuite , in circuitul de tensiune foarte joasa;

d)      sa se verifice periodic ca protectia impotriva atingerii directe a pieselor aflate normal sub tensiune sa nu fie inlaturata sau  deteriorata;

e)      sa existe conditii antiseismice asigurate; 

26)  Pentru executia lucrarilor cu scoatere de sub tensiune in cazul instalatiilor sau echipamentelor de munca ce elemente trebuie scoase de sub tensiune?

a)      partile active aflate sub tensiune , la care urmeaza a se lucra;

b)      partile active aflate sub tensiune la care nu se lucreaza , dar se gasesc la o distanta mai mica decat limita admisa la care se pot apropia persoanele sau obiectele de lucru( utilaje,unelte etc), indicata in documentatia tehnica specifica;

c)      partile active aflate sub tensiune ale instalatiilor situate la o distanta mai mare decat limita admisa , dar care, datorita lucrarilor care se executa in apropiere , trebuie scoase de sub tensiune.


 27)  Ce prevede HG 1146 referitor la legarea la pamant in cazul lucrarilor cu scoatere de sub tensiune?
a)      nimic b)      in cazul lucrarilor cu scoatere de sub tensiune este necesara legarea la pamant si in scurtcircuit a conductoarelor de faza, inclusiv pe conductorul de nul in cazul liniilor electrice aeriene, operatie care trebuie sa se execute imediat dupa verificarea lipsei de tensiune. 

28)  HG 1146/2006 obliga ca la executarea lucrarilor la instalatiile/echipamentele de munca c7u sau fara coatere de sub tensiune sa se utilizeze mijloace de protectie electroizolante .Care din afirmatiile urmatoare sunt adevarate:

a)      la lucrul in instalatiile de joasa tensiune trebuie sa fie utilizate mijloace individuale de protectie electroizolante , care constituie singura masura tehnica de protectie , cumulate cu masurile organizatorice.

b)      La lucrul in instalatiile de inalta tensiune trebuie sa fie utilizate mijloace individuale de protectie electroizolante , cumulate cu alte mijloace de protectie;

c)      Lucrarile fara scoatere de sub tensiune a instalatiilor si a echipamentelor electrice trebuie sa fie executate de catre personal autorizat pentru lucru sub tensiune. 

29)  Care sunt cerintele minime de dotare cu mijloace de protectie a instalatiilor respectiv a locurilor de munca unde exista sau se exploateaza echipamente electrice ?

a)      mijloacele de protectie care au drept scop protejarea omului prin izolarea acestuia fata de elementele aflate sub tensiune sau fata de pamant , respectiv prajini electroizolante pentru actionarea separatoarelor , manipularea indicatoarelor mobile de tensiune , montarea scurtcircuitoarelor etc., scule cu manere electroizolante , covoare si platforme electroizolante,manusi si incaltaminte electroizolante etc.,

b)      detectoare mobile de tensiune , cu ajutorul carora se verifica prezenta sau lipsa tensiunii;

c)      garnituri mobile de legare la pamant si in scurtcircuit;d)      panouri , paravane, imprejmuiri(ingradiri);e)      panouri de semnalizare;  

Chestionar legea 307/12.07.2006 privind apararea impotriva incendiilor

02/12/2007

SGC 2002   Recomand   lecturarea articolului: „asupra nevoii de instruire la schimbarea legislatiei „   pentru a se intelege ce aspecte  am avut in vedere la intocmirea chestionarului            Un alt aspect il constituie necesitatea de tehnoredactare inainte de listare pentru ca editorul de texte pe care il ofera blogul schimba unele din optiunile initiele de tehnoredactare pe care le-a avut fisierul initial pe care l-am transferat pe blog          Raspunsurile se gasesc aici. Daca sesizati vreo inadvertenta va rog sa mi-o comunicati pentru a face corectiile necesare

Numele si prenulele___________________

Compartiment________________________                                                                        Functia______________________________                                                                        Semnatura___________________________                                                                        Data________________________________   

CHESTIONAR TEST 

Legea 307/12.07.2006 privind apararea impotriva incendiilor 

  1)      Este Legea 307/2006 corelata cu Ordonanata 21/2004 in privinta termenilor si expresiilor care definesc situatiile de urgenta ?

a)      da

b)      nu

c)      nu e cazul trateaza un alt aspect 

2)      Definiti pericolul de incendiu .

a)      Situatia creata de cumularea factorilor care concura la initierea incendiului , declansarea acestuia fiind posibila in orice moment;

b)      Nerespectarea Legii 307/2006 si a normelor PSI;

c)      Orice situatie periculoasa reclamata ca atare la organele de PSI; 

3)      Definiti planul de analiza si acoperire a riscurilor

a)      documentul PSI intern care da coerenta actiunilor preventive si corective

b)      documentul care cuprinde riscurile potentiale dintr-o unitate administrativ-teritoriala, masurile si resursele necesare pentru managementul acestora;

c)      planul de management al riscurilor de incendiu; 

4)      Ce se intelege prin prevenirea incendiilor?

a)      actiunile PSI corective ;

b)      actiunile PSI preventive

c)      actiunile PSI corective si preventive

d)      totalitatea actiunilor de impiedicare a initierii si propagarii incendiilor, de asigurare a conditiilor de salvarea persoanelor si bunurilor si de asigurare a securitatii echipelor de interventie;

 5)      Definiti notiunea de scenariu de securitate la incendiu .

a)      inventarul punctelor tari ;

b)      inventarul cumulativ al punctelor tari si al punctelor slabe ;

c)      documentul care descrie calitativ evolutia unui incendiu in timp, identificand evenimentele cheie care il caracterizeaza si il diferentiaza de alte incendii posibile intr-o incinta. 

 6)      Apararea impotriva incendiilor este o activitate optionala ?

a)      da

b)      da in limita resurselor BVC

c)      nu , este obligatorie stipulata prin lege 

7)      Legea 307/2006 obliga persoanele care au observat un incendiu sa anunte serviciile de urgenta, primariile sau politia si sa ia masuri , dupa posibilitati , pentu limitarea si stingerea incendiului ?

a)      da

b)      aceasta ( anuntarea) este o actiune civica voluntarac)      nu 

8)      Incendiile sunt considerate cazuri de forta majora ?

a)      da

b)      nu

c)      da cu exceptia celor provocate. 

9)      La incheierea actelor de cedare temporara a dreptului de folosinta al unui imobil legea prevede obligatii privind prevederea in mod expres a raspunderii partilor in ceea ce priveste apararea impotriva incendiilor?

a)      da

b)      nu

c)      obligatiile sunt evidente si implicite

 10)  Cui stabileste legea 307/2006 obligatii si competente de aparare impotriva incendiului ?

 a)      persoanelor fizice si juridice

b)      Consiliului Local si primarului

c)      Consiliului Judetean

d)      Prefectului

e)      Autoritatilor Administratiei Publice centrale

f)        Administratorului,conducatorului institutiei si salariatului

g)      Proiectantilor si executantilor

h)      Cadrelor tehnice/personalului de specialitate cu atributii in domeniul apararii impotriva incendiilor

i)        Ormanizatiilor sindicale

j)        Comitetelor de Securitate si Sanatate in Munca

k)      Organizatorilor spectacolelor cu peste 10000 de participanti. 

11)  Care sunt obligatiile conducatorului institutiei pentru apararea impotriva incendiilor ?

 a)   sa stabilească, prin dispoziţii scrise, responsabilităţile şi modul de organizare pentru apărarea impotriva incendiilor în unitatea sa, sa le actualizeze ori de câte ori apar modificări şi sa le aducă la cunostinta salariaţilor, utilizatorilor şi oricăror persoane interesate;

b)   sa asigure identificarea şi evaluarea riscurilor de incendiu din unitatea sa şi sa asigure corelarea măsurilor de apărare impotriva incendiilor cu natura şi nivelul riscurilor;

c)   sa solicite şi sa obţină avizele şi autorizaţiile de securitate la incendiu, prevăzute de lege, şi sa asigure respectarea condiţiilor care au stat la baza eliberării acestora; în cazul anulării avizelor ori a autorizaţiilor, sa dispună imediat sistarea lucrărilor de construcţii sau oprirea functionarii ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor respective;

d)   sa permită, în condiţiile legii, executarea controalelor şi a inspectiilor de prevenire impotriva incendiilor, sa prezinte documentele şi informaţiile solicitate şi sa nu ingreuneze sau sa obstructioneze în niciun fel efectuarea acestora;

e)   sa permită alimentarea cu apa a autospecialelor de intervenţie în situaţii de urgenta;

f)    sa întocmească, sa actualizeze permanent şi sa transmită inspectoratului lista cu substantele periculoase, clasificate potrivit legii, utilizate în activitatea sa sub orice forma, cu menţiuni privind: proprietăţile fizico-chimice, codurile de identificare, riscurile pe care le prezintă pentru sănătate şi mediu, mijloacele de protecţie recomandate, metodele de intervenţie şi prim ajutor, substantele pentru stingere, neutralizare sau decontaminare;

g)   sa elaboreze instrucţiunile de apărare impotriva incendiilor şi sa stabilească atribuţiile ce revin salariaţilor la locurile de munca;

h)   sa verifice dacă salariaţii cunosc şi respecta instrucţiunile necesare privind măsurile de apărare impotriva incendiilor şi sa verifice respectarea acestor măsuri semnalate corespunzător prin indicatoare de avertizare de către persoanele din exterior care au acces în unitatea sa;

i)    sa asigure constituirea, conform art. 12 alin. (2), cu avizul inspectoratului, a serviciului de urgenta privat, precum şi funcţionarea acestuia conform reglementărilor în vigoare ori sa încheie contract cu un alt serviciu de urgenta voluntar sau privat, capabil sa intervină operativ şi eficace pentru stingerea incendiilor;

j)    sa asigure întocmirea şi actualizarea planurilor de intervenţie şi condiţiile pentru aplicarea acestora în orice moment;

k)   sa permită, la solicitare, accesul forţelor inspectoratului în unitatea sa în scop de recunoaştere, instruire sau de antrenament şi sa participe la exerciţiile şi aplicatiile tactice de intervenţie organizate de acesta;

l)    sa asigure utilizarea, verificarea, întreţinerea şi repararea mijloacelor de apărare impotriva incendiilor cu personal atestat, conform instrucţiunilor furnizate de proiectant;

m) sa asigure pregătirea şi antrenarea serviciului de urgenta privat pentru intervenţie;

n)   sa asigure şi sa pună în mod gratuit la dispoziţie forţelor chemate în ajutor mijloacele tehnice pentru apărare impotriva incendiilor şi echipamentele de protecţie specifice riscurilor care decurg din existenta şi funcţionarea unităţii sale, precum şi antidotul şi medicamentele pentru acordarea primului ajutor;

o)   sa stabilească şi sa transmită către transportatorii, distribuitorii şi utilizatorii produselor sale regulile şi măsurile de apărare impotriva incendiilor, specifice acestora, corelate cu riscurile la utilizarea, manipularea, transportul şi depozitarea produselor respective;

p)   sa informeze de îndată, prin orice mijloc, inspectoratul despre izbucnirea şi stingerea cu forte şi mijloace proprii a oricărui incendiu, iar în termen de 3 zile lucrătoare sa completeze şi sa trimită acestuia raportul de intervenţie;

q)   sa utilizeze în unitatea sa numai mijloace tehnice de apărare impotriva incendiilor, certificate conform legii;r) sa îndeplinească orice alte atribuţii prevăzute de lege privind apărarea impotriva incendiilor.)

s)            sa numeasca CSSM si sa participe la sedintele de bugetare a activitatii PSI;

t)             sa aloce minim 10 % din cifra de afaceri pentru bugetul activitatilor de aparare impotriva incendiilor. 

12)  Coproprietarii unui imobil trebuie sa colaboreze pentru asigurarea conditiilor de aparare impotriva incendiilor pentru intreg ul imobil.

a)      da

b)      nu

c)      da cu exceptia blocurilor de locuinte

d)      raspunde asociatia de proprietari 

13)  Care sunt obligatiile privind apararea impotriva incendiilor ale utilizatorului unui imobil ?

a)   sa cunoască şi sa respecte măsurile de apărare impotriva incendiilor, stabilite de administrator, conducătorul instituţiei, proprietar, producător sau importator, după caz;

b)   sa întreţină şi sa folosească, în scopul pentru care au fost realizate, dotările pentru apărarea impotriva incendiilor, puse la dispoziţie de administrator, conducătorul instituţiei, proprietar, producător sau importator;

c)   sa respecte normele de apărare impotriva incendiilor, specifice activităţilor pe care le organizează sau le desfăşoară;

d)   sa nu efectueze modificări neautorizate şi fără acordul scris al proprietarului, al proiectantului iniţial al construcţiei, instalaţiei, echipamentului, dispozitivului sau mijlocului de transport utilizat ori al unui expert tehnic atestat potrivit legislaţiei în vigoare;

e)   sa aducă la cunostinta administratorului, conducatorului instituţiei sau proprietarului, după caz, orice defectiune tehnica ori alta situaţie care constituie pericol de incendiu. 

 f)      nu are obligatii . Apararea impotriva incendiilor este sarcina proprietarului cladirii ;

 14)  Care sunt obligatiile salariatului privind apararea impotriva incendiilor ?

a)   sa respecte regulile şi măsurile de apărare impotriva incendiilor, aduse la cunostinta, sub orice forma, de administrator sau de conducătorul instituţiei, după caz;

b)   sa utilizeze substantele periculoase, instalaţiile, utilajele, maşinile, aparatura şi echipamentele, potrivit instrucţiunilor tehnice, precum şi celor date de administrator sau de conducătorul instituţiei, după caz;

c)   sa nu efectueze manevre nepermise sau modificări neautorizate ale sistemelor şi instalaţiilor de apărare impotriva incendiilor;

d)   sa comunice, imediat după constatare, conducatorului locului de munca orice încălcare a normelor de apărare impotriva incendiilor sau a oricărei situaţii stabilite de acesta ca fiind un pericol de incendiu, precum şi orice defectiune sesizată la sistemele şi instalaţiile de apărare impotriva incendiilor;

e)   sa coopereze cu salariaţii desemnaţi de administrator, după caz, respectiv cu cadrul tehnic specializat, care are atribuţii în domeniul apărării impotriva incendiilor, în vederea realizării măsurilor de apărare impotriva incendiilor;

f)    sa acţioneze, în conformitate cu procedurile stabilite la locul de munca, în cazul apariţiei oricărui pericol iminent de incendiu;

g)   sa furnizeze persoanelor abilitate toate datele şi informaţiile de care are cunostinta, referitoare la producerea incendiilor.

h)        sa participe la sedintele de instruire PSI

i)        sa participe voluntar la exercitiile de simulare a actiunilor PSI. 

15)  Care sunt obligatiile proiectantilor de constructii,amenajari, de echipamente , utilaje si instalatii in privinta apararii impotriva incendiilor ?

a)   sa elaboreze scenarii de securitate la incendiu pentru categoriile de construcţii, instalaţii şi amenajări stabilite pe baza criteriilor emise de Inspectoratul General şi sa evalueze riscurile de incendiu, pe baza metodologiei emise de Inspectoratul General şi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I;

b)   sa cuprindă în documentaţiile pe care le întocmesc măsurile de apărare impotriva incendiilor, specifice naturii riscurilor pe care le conţin obiectele proiectate;

c)   sa prevadă în documentaţiile tehnice de proiectare, potrivit reglementărilor specifice, mijloacele tehnice pentru apărarea impotriva incendiilor şi echipamentele de protecţie specifice;

d)   sa includă în proiecte şi sa predea beneficiarilor schemele şi instrucţiunile de funcţionare a mijloacelor de apărare impotriva incendiilor pe care le-au prevăzut în documentaţii, precum şi regulile necesare de verificare şi întreţinere în exploatare a acestora, întocmite de producători;

e)   sa asigure asistenta tehnica necesară realizării măsurilor de apărare impotriva incendiilor, cuprinse în documentaţii, pana la punerea în funcţiune.

   f)        sa supuna proiectele avizarii CTI

g) sa participe la receptii si omologari

h) sa verifice periodic respectarea celor dispuse in documentatie . 

16 Care sunt obligatiile cadrelor tehnice/ personalului de specialitate din cadrul operatorilor economici cu privire la apararea impotriva incendiilor ?

a)             participa la elaborarea şi aplicarea conceptiei de apărare impotriva incendiilor la nivelul unităţii administrativ-teritoriale, instituţiei sau operatorului economic;

b)             controlează aplicarea normelor de apărare impotriva incendiilor în domeniul specific;

c)             propun/propune includerea în bugetele proprii a fondurilor necesare organizării activităţii de apărare impotriva incendiilor, dotării cu mijloace tehnice pentru apărarea impotriva incendiilor şi echipamente de protecţie specifice;

d)   indruma şi controlează activitatea de apărare impotriva incendiilor şi analizează respectarea încadrării în criteriile de constituire a serviciilor de urgenta voluntare sau private, după caz, în unităţile şi instituţiile din care fac/face parte;

e)   prezintă conducerii, semestrial sau ori de câte ori situaţia impune, raportul de evaluare a capacităţii de apărare impotriva incendiilor;

f)             răspund/răspunde de pregătirea serviciului de urgenta voluntar sau privat, după caz, precum şi de participarea acestuia la concursurile profesionale;

g)   acorda sprijin şi asistenta tehnica de specialitate centrelor operative pentru situaţii de urgenta în îndeplinirea atribuţiilor.h) sa respecte fisa postului

i)         sa poarte echipamentul individual  de protectie la interventii si simulari

j)         sa fie disponibil 24/24 ore pentru interventii 

 17) Exista prevederi ale lagii 307/2006 privind existenta unei metodologii privind identificarea , evaluarea si controlul riscurilor de incendiu ?

a)   da

b)   nu 

18) Exista prevederi ale Legii 307/2006 privind avizele si autorizatiile de securitate la incendiu ?

a)   da

b)    nu

19) Utilizatorul poate fi sanctionat pentru necunoasterea si/sau nerespectarea masurilor de aparare impotriva incendiilor , stabilite de administrator, proprietar, producator sau importator ?

a)   da

b)   nu 

20) Salariatii pot fi sanctionati cu pana la 2500 lei pentru neandeplinirea obligatiilor legale privind apararea impotriva incendiilor ?

a)   da

b)    nu

Chestionar legea securitatii si sanatatii in munca 319/2006

02/12/2007

SGC 2002   Recomand   lecturarea articolului: „asupra nevoii de instruire la schimbarea legislatiei „   pentru a se intelege ce aspecte  am avut in vedere la intocmirea chestionarului  

          Un alt aspect il constituie necesitatea de tehnoredactare inainte de listare pentru ca editorul de texte pe care il ofera blogul schimba unele din optiunile initiele de tehnoredactare pe care le-a avut fisierul initial pe care l-am transferat pe blog  

         Raspunsurile se gasesc aici. Daca sesizati vreo inadvertenta va rog sa mi-o comunicati pentru a face corectiile necesare Numele si prenulele___________________

Compartiment________________________                                                                       Functia______________________________                                                                        Semnatura___________________________                                                                        Data________________________________  

CHESTIONAR TEST

 Legea securitatii si sanatatii in munca   

1)      Legea securitatii si sanatatii in munca are nr.

a)      400/2007

b)      13/2007

c)      319/2006 

2)      Legea securitatii si sanatatii in munca este valabila pentru urmatoarele sectoare de activitate:

a)    capital de stat

b)    capital mixt privat(minim 30%) si stat

c)    capital privat (majoritar peste 70%)

d)    publicd)      privat 

3)      Exista exceptii de aplicare a Legii nr.319/2006 ?

a)      NU

b)      DA 

 4)      Lucratorii isi pot desemna o persoana sa ii reprezinte in ceea ce priveste problemele referitoare la protectia securitatii si sanatatii in munca ?

a)      nu , aceasta este sarcina directorului general

b)      da 

5)      Care sunt elementele definitoare ale unui accident de munca ?

a)      minim trei zile incapacitate temporara de munca

b)      invaliditate

c)      deces

d)      lovituri certificate de medicul legist 

6)      Definiti pericolul grav si iminent de accidentare .

a)      sunt de fapt doua lucruri distinct definite de lege

b)      situatie concreta periculoasa

c)      situatie concreta,reala si actuala careia ii lipseste doar prilejul declansator pentru a produce un accident de munca.

 7)      Care sunt caracteristicile accidentului usor ?

a)      nu mai existra acest termen in lege

b)      accidentatul are vanatai dovedite cu certificat medico-legal

c)      incapacitate de munca pana la trei zile 

 8)      Obligatiile financiare privind masurile de securitate,sanatate si igiena in munca sunt in sarcina:a)      integrala si exclusiva a angajatorului

b)      se suporta minim 50% de angajator iar restul de angajat conform negocierii din CCM

c)      masurile de protectie colectiva sunt integral in sarcina angajatorului iar cele de protectie individuala sunt in responsabilitatea angajatului 

9)      Cati lucratori desemnati trebuie sa existe intr-o unitate ?

a)      unul

b)      in numar suficiant

c)      Ministerul Muncii Solidaritatii Sociale si Familiei stabileste prin norme numarul minim de lucratori desemnati. 

10)  Angajatorul are obligatii privind primul ajutor si stingerea incendiilor ?

a)      nu , in baza legii 319/2007.Aceste aspecte sunt reglementate de legi dedicate cum ar fi legea 307 privind apararea impotriva incendiilor.

b)      Da 

 11)  Angajatorul are obligatia de a permite lucratorilor desemnati sa discute cu inspectorii de munca si cu inspectorii sanitari in timpul vizitelor de control .

a)      numai la solicitarea acestora

b)      nu

c)      da

d)      nu este stipulat acest aspect in lege.

 12)  Comitetul de securitate si sanatate in munca va mai exista?

a)      legea noua nu le mai aminteste

b)      nu, activitatea este preluata de lucratorii  desemnati

c)      da 

13)  Care sunt formele de instruire prevazute de lege?

a)      la angajare

b)      la schimbarea locului de munca sau la transfer

c)      la introducerea unui echipament de munca sa a unor modificari ale echipamentului existent

d)      la introducerea oricarei noi tehnologii sau proceduri de lucrue)      la executarea unor lucrari speciale

  14)  Care sunt obiectivele impuse de legea 319/2006 lucratorilor privind securitatea si sanatatea muncii .

a)      sa nu se expuna la pericol de accidentare sau imbolnavire profesionala;

b)      sa nu expuna prin actiunile sau omisiunile sale in timpul procesului de munca alte persoane la pericole de accidentare sau de imbolnavire profesionala.

c)      Sa-si exercite constiincios meseria.
 

15)  Care sunt obligatiile concrete ale lucratorilor pentru prevenirea expunerii propriei persoane precum si a altor persoane la pericole de accidentare sau de imbolnavire profesionala.

a)      sa utilizeze corect masinile,aparatura,uneltele,substantele periculoase,echipamentele de transport si alte mijloace de productie;

b)      sa utilizeze corect echipamentul individual de protectie acordat si, dupa utilizare , sa il inapoieze sau sa il puna la locul destinat pentru pestrare;

c)      sa nu procedeze la scoaterea din functiune,la modificarea ,schimbarea sa inlaturarea arbitrara a dispozitivelor de securitate proprii,in special ale masinilor ,aparaturii,uneltelor,instalatiilor tehnice si cladirilor,si sa utilizeze corect aceste dispozitive

d)      sa comunice imediat angajatorului si/sau lucratorilor desemnati orice situatie de munca despre care au motive intemeiate  sa o considere un pericol pentru securitatea si sanatatea lucratorilor, precum si orice deficienta a sistemelor de protectie.

e)      Sa aduca la cunostinta conducatorului locului de munca si/sau angajatorului accidentele suferite de propria persoana,

f)        Sa coopereze cu angajatorul si/sau cu lucratorii desemnati, atat timp cat este necesar , pentru a face posibila realizarea oricaror masuri sau cerinte dispuse de catre inspectorii de munca si inspectorii sanitari , pentru protectia securitatii si sanatatii lucratorilor.

g)      Sa coopereze, atat timp cat este necesar , cu angajatorul si/sau cu lucratorii desemnati , pentru a permite angajatorului sa se asigure ca mediul de munca si conditiile de lucru sunt sigure si fara riscuri pentru securitate si sanatate, in domeniul sau de activitate;

h)      Sa isi insuseasca si sa respecte prevederile legislatiei din domeniul securitatii si sanatatii in munca si masurile de aplicare a acestora;

i)        Sa dea relatiile solicitate de catre inspectorii de munca si inspectorii sanitari. 

16)  Conducatorii locurilor de munca au obligatia anuntarii angajatorului a oricarui eveniment (deces,____, persoana disparuta,accident de traseu,accident de circulatie)?

a)      da

b)      nu

c)      numai daca sunt confirmate de ITM 

17)  Care sunt obligatiile angajatorului de comunicare a evenimentelor definite in legea 319 la art. 5 f  ?

a)      sa anunte I.Teritorial de Munca

b)      asiguratorul

c)      organele de urmarire penala(dupa caz)

d)      lucratorii desemnati

e)      membrii CSSM

f)        medicul de medicina muncii 
 

18)  Cine efectueaza cercetarea evenimentelor de securitate si sanatate a muncii ?

a)      de catre angajator, in cazul evenimentelor care au produs incapacitate temporara de munca ;

b)      de catre inspectoratele teritoriale de munca , in cazul evenimentelor care au produs invaliditate evidenta sau confirmata , deces, accidente colective , incidente periculoase, in cazul evenimentelor care au produs incapacitate temporara de munca lucratorilor la angajatorii persoane fizice , precum si in situatiile cu persoane date disparute;

c)      de catre Inspectia Muncii , in cazul accidentelor colective, generate de unele evenimente deosebite, precum avariile sau exploziile;

d)      de catre autoritatile de sanatate publica teritoriale, respectiv a municipiului Bucuresti , in cazul suspiciunilor de boala profesionala si a bolilor legate de profesiune;

e)      de catre reprezentantii CSSM; 

19)  Care sunt situatiile pe care legea 319/2006 le considera de asemenea accidente de munca?

a)             accidentul suferit de persoane aflate în vizita în întreprindere şi/sau unitate, cu permisiunea angajatorului;

b)             accidentul suferit de persoanele care îndeplinesc sarcini de stat sau de interes public, inclusiv în cadrul unor activităţi culturale, sportive, în ţara sau în afară graniţelor tarii, în timpul şi din cauza îndeplinirii acestor sarcini;

c)             accidentul survenit în cadrul activităţilor cultural-sportive organizate, în timpul şi din cauza îndeplinirii acestor activităţi;

d)             accidentul suferit de orice persoana, ca urmare a unei acţiuni întreprinse din proprie initiativa pentru salvarea de vieţi omeneşti;

e)             accidentul suferit de orice persoana, ca urmare a unei acţiuni întreprinse din proprie initiativa pentru prevenirea ori înlăturarea unui pericol care ameninta avutul public şi privat;

f)             accidentul cauzat de activităţi care nu au legatura cu procesul muncii, dacă se produce la sediul persoanei juridice sau la adresa persoanei fizice, în calitate de angajator, ori în alt loc de munca organizat de aceştia, în timpul programului de munca, şi nu se datorează culpei exclusive a accidentatului;

g)             accidentul de traseu, dacă deplasarea s-a făcut în timpul şi pe traseul normal de la domiciliul lucrătorului la locul de munca organizat de angajator şi invers;

h)             accidentul suferit în timpul deplasarii de la sediul persoanei juridice sau de la adresa persoanei fizice la locul de munca sau de la un loc de munca la altul, pentru îndeplinirea unei sarcini de munca;

i)             accidentul suferit în timpul deplasarii de la sediul persoanei juridice sau de la adresa persoanei fizice la care este incadrata victima, ori de la orice alt loc de munca organizat de acestea, la o alta persoana juridică sau fizica, pentru îndeplinirea sarcinilor de munca, pe durata normală de deplasare;

j)             accidentul suferit înainte sau după încetarea lucrului, dacă victima prelua sau preda uneltele de lucru, locul de munca, utilajul ori materialele, dacă schimba îmbrăcămintea personală, echipamentul individual de protecţie sau orice alt echipament pus la dispoziţie de angajator, dacă se afla în baie ori în spalator sau dacă se deplasa de la locul de munca la ieşirea din întreprindere sau unitate şi invers;

k)             accidentul suferit în timpul pauzelor regulamentare, dacă acesta a avut loc în locuri organizate de angajator, precum şi în timpul şi pe traseul normal spre şi de la aceste locuri;

l)             accidentul suferit de lucrători ai angajatorilor romani sau de persoane fizice romane, delegaţi pentru îndeplinirea îndatoririlor de serviciu în afară graniţelor tarii, pe durata şi traseul prevăzute în documentul de deplasare;

m)             accidentul suferit de personalul roman care efectuează lucrări şi servicii pe teritoriul altor tari, în baza unor contracte, convenţii sau în alte condiţii prevăzute de lege, încheiate de persoane juridice romane cu parteneri străini, în timpul şi din cauza îndeplinirii îndatoririlor de serviciu;

n)             accidentul suferit de cei care urmează cursuri de calificare, recalificare sau perfecţionare a pregătirii profesionale, în timpul şi din cauza efectuării activităţilor aferente stagiului de practica;

o)             accidentul determinat de fenomene sau calamitati naturale, cum ar fi furtuna, viscol, cutremur, inundaţie, alunecări de teren, trasnet (electrocutare), dacă victima se afla în timpul procesului de munca sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu;

p)             disparitia unei persoane, în condiţiile unui accident de munca şi în împrejurări care indreptatesc presupunerea decesului acesteia;

q)             accidentul suferit de o persoana aflată în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, ca urmare a unei agresiuni. 

20)  Clasificati accidentele de munca.

a)      accidente care produc incapacitate temporara de munca de cel putin 3 zile calendaristice;

b)      accidente care produc invaliditate;

c)      accidente mortale;

d)      accidente colective, cand sunt accidentate cel putin 3 persoane in acelasi timp si din aceeasi cauza;

e)      accidente produse in afara procesului tehnologic de munca dar legate de statutul de angajat;f)        accidentele personalului delegat .  

Chestionar norme metodologice de aplicare a legii securitatii si sanatatii in munca HGR 1425/2006

02/12/2007

SGC 2002       Recomand   lecturarea articolului: „asupra nevoii de instruire la schimbarea legislatiei „   pentru a se intelege ce aspecte  am avut in vedere la intocmirea chestionarului  

          Un alt aspect il constituie necesitatea de tehnoredactare inainte de listare pentru ca editorul de texte pe care il ofera blogul schimba unele din optiunile initiele de tehnoredactare pe care le-a avut fisierul initial pe care l-am transferat pe blog  

         Raspunsurile se gasesc aici.   Daca sesizati vreo inadvertenta va rog sa mi-o comunicati pentru a face corectiile necesare

  Numele si prenulele___________________

 Compartiment________________________                                                                        Functia______________________________                                                                        Semnatura___________________________                                                                        Data________________________________   

CHESTIONAR TEST

Privind  normele metodologice de aplicare a prevederilor legii securitatii si sanatatii in munca

   1)      Care sunt termenii definiti de normele metodologice HGR 1425/2006 de aplicare a Legii sanatatii si securitatii in munca Legea 319/2006)?

a)      autorizare a functionarii din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca;

b)      serviciu intern de prevenire si protectie;

c)      comitet de securitate si sanatate in munca ;

d)      zone cu risc ridicat si specific ;

e)      accident care produce incapacitate temporara de munca (ITM);

f)        accident care produce invaliditate(INV);

g)      accident mortal

 h)      accident colectiv

i)        accident de munca de circulatie

j)        accident de munca de traseu

k)      accident in afara muncii;

l)        invaliditate

m)    invaliditate

n)      intoxicatie acuta profesionala

o)      indatoriri de

p)      comunicarea producerii unui eveniment;

q)      evidenta referitoare la evenimentele produse

r)       cercetare a bolilor profesionale

s)       semnalare a bolilor profesionale

t)        raportare a bolilor

u)      persoana desemnata

v)      reguli de protectia muncii 

 2)      Care sunt modalitatile in care un angajator trebuie sa organizeze activitatile de prevenire si protectie?

a)      prin asumarea de catre angajator, in conditiile art.9 alin.(4) din lege , a atributiilor pentru realizarea masurilor prevazute de lege;

b)      prin desemnarea unuia sau mai multor lucratori pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie;

c)      prin apelarea la servicii externe de prevenire si protectie;

d)      prin facilitarea controalelor inopinate ale inspectorilor ITM;
 

 3)      Care sunt activitatile de prevenire si protectie care trebuie desfasurate in cadrul fiecarei unitati?

a             identificarea pericolelor şi evaluarea riscurilor pentru fiecare componenta a sistemului de munca, respectiv executant, sarcina de munca, mijloace de munca/ echipamente de munca şi mediul de munca pe locuri de munca/posturi de lucru;

b             elaborarea şi actualizarea planului de prevenire şi protecţie;

c             elaborarea de instrucţiuni proprii pentru completarea şi/sau aplicarea reglementărilor de securitate şi sănătate în munca, ţinând seama de particularităţile activităţilor şi ale unităţii/întreprinderii, precum şi ale locurilor de munca/ posturilor de lucru;

d             propunerea atribuţiilor şi raspunderilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în munca, ce revin lucrătorilor, corespunzător funcţiilor exercitate, care se consemnează în fişa postului, cu aprobarea angajatorului;

e             verificarea cunoaşterii şi aplicării de către toţi lucrătorii a măsurilor prevăzute în planul de prevenire şi protecţie, precum şi a atribuţiilor şi responsabilităţilor ce le revin în domeniul securităţii şi sănătăţii în munca, stabilite prin fişa postului;

f             întocmirea unui necesar de documentaţii cu caracter tehnic de informare şi instruire a lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în munca;

g             elaborarea tematicii pentru toate fazele de instruire, stabilirea periodicitatii adecvate pentru fiecare loc de munca, asigurarea informării şi instruirii lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în munca şi verificarea cunoaşterii şi aplicării de către lucrători a informaţiilor primite;

h             elaborarea programului de instruire-testare la nivelul întreprinderii şi/sau unităţii;

i             asigurarea întocmirii planului de acţiune în caz de pericol grav şi iminent, conform prevederilor art. 101-107, şi asigurarea ca toţi lucrătorii sa fie instruiti pentru aplicarea lui;

j             evidenta zonelor cu risc ridicat şi specific prevăzute la art. 101-107;

k             stabilirea zonelor care necesita semnalizare de securitate şi sănătate în munca, stabilirea tipului de semnalizare necesar şi amplasarea conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 971/2006 privind cerinţele minime pentru semnalizarea de securitate şi/sau sănătate la locul de munca;

l             evidenta meseriilor şi a profesiilor prevăzute de legislaţia specifica, pentru care este necesară autorizarea exercitării lor;

m             evidenta posturilor de lucru care necesita examene medicale suplimentare;

n             evidenta posturilor de lucru care, la recomandarea medicului de medicina muncii, necesita testarea aptitudinilor şi/sau control psihologic periodic;

o             monitorizarea functionarii sistemelor şi dispozitivelor de protecţie, a aparaturii de măsura şi control, precum şi a instalaţiilor de ventilare sau a altor instalaţii pentru controlul noxelor în mediul de munca;

p             verificarea stării de funcţionare a sistemelor de alarmare, avertizare, semnalizare de urgenta, precum şi a sistemelor de siguranta;

q             informarea angajatorului, în scris, asupra deficienţelor constatate în timpul controalelor efectuate la locul de munca şi propunerea de măsuri de prevenire şi protecţie;

r             întocmirea rapoartelor şi/sau a listelor prevăzute de hotărârile Guvernului emise în temeiul art. 51 alin. (1) lit. b) din lege, inclusiv cele referitoare la azbest, vibratii, zgomot şi santiere temporare şi mobile;

s             evidenta echipamentelor de munca şi urmărirea ca verificările periodice şi, dacă este cazul, incercarile periodice ale echipamentelor de munca sa fie efectuate de persoane competente, conform prevederilor din Hotărârea Guvernului nr. 1.146/2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate pentru utilizarea în munca de către lucrători a echipamentelor de munca;

t             identificarea echipamentelor individuale de protecţie necesare pentru posturile de lucru din întreprindere şi întocmirea necesarului de dotare a lucrătorilor cu echipament individual de protecţie, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1.048/2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate pentru utilizarea de către lucrători a echipamentelor individuale de protecţie la locul de munca;

u             urmărirea întreţinerii, manipulării şi depozitarii adecvate a echipamentelor individuale de protecţie şi a înlocuirii lor la termenele stabilite, precum şi în celelalte situaţii prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 1.048/2006;

v             participarea la cercetarea evenimentelor conform competentelor prevăzute la art. 108-177;

x             întocmirea evidentelor conform competentelor prevăzute la art. 108-177;

y             elaborarea rapoartelor privind accidentele de munca suferite de lucrătorii din întreprindere şi/sau unitate, în conformitate cu prevederile art. 12 alin. (1) lit. d) din lege;

z             urmărirea realizării măsurilor dispuse de către inspectorii de munca, cu prilejul vizitelor de control şi al cercetării evenimentelor;

a1             colaborarea cu lucrătorii şi/sau reprezentanţii lucrătorilor, serviciile externe de prevenire şi protecţie, medicul de medicina muncii, în vederea coordonării măsurilor de prevenire şi protecţie;

b1             colaborarea cu lucrătorii desemnaţi/serviciile interne/serviciile externe ai/ale altor angajatori, în situaţia în care mai mulţi angajatori isi desfăşoară activitatea în acelaşi loc de munca;

d1             urmărirea actualizării planului de avertizare, a planului de protecţie şi prevenire şi a planului de evacuare;

c1             propunerea de sancţiuni şi stimulente pentru lucrători, pe criteriul îndeplinirii atribuţiilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în munca;

d1             propunerea de clauze privind securitatea şi sănătatea în munca la încheierea contractelor de prestări de servicii cu alţi angajatori, inclusiv la cele încheiate cu angajatori străini;e1 întocmirea unui necesar de mijloace materiale pentru desfăşurarea acestor activităţi. 

4)      Care sunt activitatile complementare care pot fi desfasurate de lucratorii din cadrul serviciului intern de prevenire si protectie ?

a)      prevenirea si stingerea incendiilor

 b)      protectia mediului

c)      protectia civila

d)      protectia antichimica si nucleara

e)      protectia de risc seismic 

5)      Ce trebuie sa contina planul de prevenire si protectie ?

a)      locul/ postul de lucru

b)      riscuri evaluate

c)      masuri tehnice

d)      masuri organizatorice

e)      masuri de alta natura

f)        actiuni in scopul realizarii masurilor

g)      termene de realizare a actiunilor si masurilor;

h)      persoana responsabila

i)        costuri;e evaluate

j)        necesarul de echipament individual de protectie 

6)      Care sunt nivelurile de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca ?

a)      nivel de baza

b)      nivel mediu

c)      nivel superior

d)      nivel exceptional( pentru domeniul nuclear)

e)      nivel magna cum laude

f)        nivel academic 

7)      Care sunt cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului de baza ?

a)      studii in invatamantul liceal filiera teoretica in profil real sau filiera tehnologica in profil tehnic ;

b)      curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca , cu continut minim conform celui prevazut in anexa nr.6 lit.A, cu o durata de cel putin 40 ore;

c)      vechime minim 2(doi) ani in domeniu; 

8)      Care sunt cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului mediu?

a)      studii in invatamantul postliceal in profil tehnic;

b)      curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca cu continut minim conform celui prevazut in anexa nr.6 lit.B, cu o durata de cel putin 80 ore;

c)      vechime minim 3(trei) ani in domeniu; 

9)      Care sunt cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului superior?

a)      studii superioare tehnice;

b)      curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca cu continut minim conform celui prevazut in anexa nr.6 lit.B, cu o durata de cel putin 80 ore;

c)      curs postuniversitar de evaluare a riscurilor cu o durata de cel putin 180 ore d)      vechime minim 5(cinci) ani in domeniu;

 10)  Care sunt atributiunile comitetului de securitate si sanatate in munca ?

 a)             analizează şi face propuneri privind politica de securitate şi sănătate în munca şi planul de prevenire şi protecţie, conform regulamentului intern sau regulamentului de organizare şi funcţionare;

b)             urmăreşte realizarea planului de prevenire şi protecţie, inclusiv alocarea mijloacelor necesare realizării prevederilor lui şi eficienta acestora din punct de vedere al îmbunătăţirii condiţiilor de munca;

c)             analizează introducerea de noi tehnologii, alegerea echipamentelor, luând în considerare consecinţele asupra securităţii şi sănătăţii, lucrătorilor, şi face propuneri în situaţia constatării anumitor deficiente;

d)             analizează alegerea, cumpărarea, întreţinerea şi utilizarea echipamentelor de munca, a echipamentelor de protecţie colectivă şi individuală;

e)             analizează modul de îndeplinire a atribuţiilor ce revin serviciului extern de prevenire şi protecţie, precum şi menţinerea sau, dacă este cazul, înlocuirea acestuia;

f)             propune măsuri de amenajare a locurilor de munca, ţinând seama de prezenta grupurilor sensibile la riscuri specifice;

g)             analizează cererile formulate de lucrători privind condiţiile de munca şi modul în care isi îndeplinesc atribuţiile persoanele desemnate şi/sau serviciul extern;

h)             urmăreşte modul în care se aplica şi se respecta reglementările legale privind securitatea şi sănătatea în munca, măsurile dispuse de inspectorul de munca şi inspectorii sanitari;

i)             analizează propunerile lucrătorilor privind prevenirea accidentelor de munca şi a imbolnavirilor profesionale, precum şi pentru îmbunătăţirea condiţiilor de munca şi propune introducerea acestora în planul de prevenire şi protecţie;j

)             analizează cauzele producerii accidentelor de munca, imbolnavirilor profesionale şi evenimentelor produse şi poate propune măsuri tehnice în completarea măsurilor dispuse în urma cercetării;

k)             efectuează verificări proprii privind aplicarea instrucţiunilor proprii şi a celor de lucru şi face un raport scris privind constatările făcute;

l)    dezbate raportul scris, prezentat comitetului de securitate şi sănătate în munca de către conducătorul unităţii cel puţin o data pe an, cu privire la situaţia securităţii şi sănătăţii în munca, la acţiunile care au fost întreprinse şi la eficienta acestora în anul încheiat, precum şi propunerile pentru planul de prevenire şi protecţie ce se va realiza în anul următor. 

11)  Care sunt cele trei  faze ale instruirii mentionate in metodologia de aplicare a Legii nr.319/2006?

a)      instruirea introductiv-generala

b)      instruirea la locul de munca

c)      instruirea periodica

d)      instruire in caz de nevoie

 12)  Cine are obligatia semnarii fisei individuale de instruire ?

a)      lucratorul instruit

b)      seful locului de munca

c)      persoanele care au facut instruirea

d)      personalul desemnat

e)      persoanele care au verificat instruirea

f)        ingineul sef 

 13)  In ce situatii se face instruirea introductiv-generala?

a)      la angajarea lucratorilor

b)      lucratorilor detasati de la o unitate la alta

c)      lucratorilor delegati de la o unitate la alta

d)      lucratorului pus la dispozitie de catre un agent de munca temporar;

e)      persoanelor recalcitrante cu abateri de la normele de conduita morala. 

14)  Ce se va analiza in cadrul instruirii introductiv-generale?

a)      legislatia de securitate si sanatate in munca

b)      consecintele posibile ale necunoasterii si nerespectarii legislatiei de securitate si sanatate in munca ;

c)      riscurile de accidentare si imbolnavire profesionala specifice unitatii;

d)      masuri la nivelul intreprinderii si/sau unitatii privind acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor si evacuarea lucratorilor ;

e)      recapitularea problemelor discutate la ultima sedinta de instructaj 

15)  Ce va cuprinde instruirea la locul de munca ?

a)      informatii privind riscurile de accidentare si imbolnavire profesionala specifice locului de munca si/sau postului de lucru ;

b)      prevederile instructiunilor proprii elaborate pentru locul de munca si/sau postul de lucru ;

c)      masuri la nivelul locului de munca si/sau postului de lucru privind acordarea primului ajutor , stingerea incendiilor si evacuarea lucratorilor;

d)      prevederi ale reglementarilor de securitate si sanatate in munca privind activitati specifice ale locului de munca si/sau postului de lucru ;

e)      instruirea la locul de munca va include in mod obligatoriu demonstratii practice privind activitatea pe care  persoana respectiva o va desfasura si exercitii practice privind utilizarea echipamentului individual de protectie, a mijloacelor de alarmare, interventie,evacuare si prim ajutor. 

16)  Care este intervalul maxim intre doua instruiri periodice succesive?

a)      6 luni pentru personalul muncitor;

b)      12 luni pentru personalul tehnico-administrativ

c)      3 luni 

17)  Care sunt situatiile in care metodologia de aplicare a Legii 319/2006 impun instruiri periodice suplimentare celor programate ?

a)      cand un lucrator a lipsit peste 30 de zile lucratoare;

b)      cand au aparut modificari ale prevederilor de securitate si sanatate in munca privind activitati specifice ale locului de munca si/sau postului de lucru sau ale instructiunilor proprii, inclusiv datorita evolutiei riscurilor sau aparitiei de noi riscuri in unitate;

c)      la reluarea activitatii dupa accident de munca ;

d)      la executarea unor lucrari speciale;

e)      la introducerea unui echipament de munca sau a unor modificari ale echipamentului existent;

f)        la modificarea tehnologiilor existente sau procedurilor de lucru ;

g)      la introducerea oricarei noi tehnologii sau a unor proceduri de lucru.

h)      La dispozitie ITM; 

18)  Care este durata minima a unei instruiri?

a)      4 ore

b)      6 ore

c)      8 ore

d)      este stabilita de angajator neputand fi mai mica de 8 ore.

19)  Care sunt masurile care se vor lua la constatatea starii de pericol grav si iminent de accidentare?

a)      oprirea echipamentului de munca si/sau activitatii;

b)      evacuarea personalului din zona periculoasa ;

c)      anuntarea serviciilor specializate

d)      eliminarea cauzelor care au condus la aparitia starii de pericol grav si iminent;

e)      anuntarea ITM;
 

20)  Care sunt prevederile normelor metodologice de aplicarea Legii 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca de inregistrare a accidentelor de munca ?

 (a)             Accidentul de munca produs în timpul prestării unor servicii pe baza de contract, comanda sau alte forme legale încheiate în întreprinderea şi/sau unitatea unui angajator, alta decât cea la care este incadrata victima, se înregistrează potrivit clauzelor prevăzute în acest sens în documentele încheiate.

(b) În situaţia în care documentul încheiat nu prevede clauze în acest sens, clauzele nu sunt suficient de acoperitoare pentru toate situaţiile sau clauzele sunt contrare prevederilor prezentelor norme metodologice, accidentul de munca se înregistrează de către angajatorul răspunzător de conducerea şi/sau de organizarea activităţii care a avut ca urmare producerea accidentului

(c)             Accidentul de munca produs în timpul prestării unor servicii pe baza de comanda, la domiciliul clientului, se înregistrează de către angajatorul la care este/a fost angajata victima.

(d)             Accidentul de munca suferit de o persoana aflată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu în întreprinderea şi/sau unitatea altui angajator se înregistrează de către angajatorul răspunzător de conducerea şi/sau de organizarea activităţii care a avut ca urmare producerea accidentului.

(e)             Accidentele suferite în timpul stagiului de practica profesională de către elevi, studenţi, ucenici şi someri în perioada de reconversie profesională se înregistrează de către angajatorul la care se efectuează practica/reconversia profesională.

(f)             Accidentul de munca suferit de o persoana în cadrul activităţilor cultural-sportive, în timpul şi din cauza îndeplinirii acestor activităţi, se înregistrează de către instituţia sau angajatorul care a organizat acţiunea respectiva.

(g)             Accidentul de munca produs ca urmare a unei acţiuni întreprinse de o persoana, din proprie initiativa, pentru salvarea de vieţi omeneşti sau pentru prevenirea ori înlăturarea unui pericol grav şi iminent ce ameninta avutul public sau privat din întreprinderea şi/sau unitatea unui angajator, se înregistrează de către angajatorul la care s-a produs accidentul.

(h) În cazul accidentului produs ca urmare a unei acţiuni întreprinse de o persoana, din proprie initiativa, pentru salvarea de vieţi omeneşti sau pentru prevenirea ori înlăturarea unui pericol grav şi iminent ce ameninta avutul public sau privat, produs în afară întreprinderii şi/sau unităţii unui angajator şi care nu are nicio legatura cu acesta, înregistrarea se face conform legii.

(i)             Accidentul de munca de traseu se înregistrează de către angajatorul la care este angajata victima sau, după caz, de angajatorul răspunzător de conducerea şi/sau de organizarea activităţii care a avut ca urmare producerea accidentului, conform concluziilor cercetării.

(j)             Accidentul de munca de circulaţie se înregistrează de către angajatorul la care este angajata victima sau, după caz, de angajatorul răspunzător de conducerea şi/sau de organizarea activităţii care a avut ca urmare producerea accidentului, conform concluziilor cercetării.

(k)             Accidentul produs în afară întreprinderii şi/sau unităţii, ca urmare a neluării unor măsuri de securitate de către un alt angajator, se înregistrează de către angajatorul din vina căruia s-a produs accidentul.

(l)             Accidentul de munca suferit de insotitorii de incarcaturi, personalul de posta de la vagoanele C.F.R., angajaţi ai unor angajatori care, potrivit legii, sunt obligaţi sa delege insotitori pentru astfel de incarcaturi, pe mijloace de transport ce nu le aparţin, se va inregistra de către angajatorul răspunzător de organizarea activităţii care a avut ca urmare producerea accidentului sau, după caz, în condiţiile clauzelor prevăzute în documentele încheiate. 

21)  Materialele comercializate pentru instruire in domeniul securitatii si sanatatii in munca se supun unor avizari speciale ?

a)      nu

b)      da

c)      Ar fi culmea birocratiei

Chestionar norme generale de aparare impotriva incendiilor: Ordinul 163/28.02.2007

02/12/2007

SGC 2002            Recomand   lecturarea articolului: „asupra nevoii de instruire la schimbarea legislatiei „   pentru a se intelege ce aspecte  am avut in vedere la intocmirea chestionarului             Un alt aspect il constituie necesitatea de tehnoredactare inainte de listare pentru ca editorul de texte pe care il ofera blogul schimba unele din optiunile initiele de tehnoredactare pe care le-a avut fisierul initial pe care l-am transferat pe blog           Raspunsurile se gasesc aici.   Daca sesizati vreo inadvertenta va rog sa mi-o comunicati pentru a face corectiile necesare                               

   Numele si prenulele___________________

 Compartiment________________________                                                                                                             Functia______________________________                                                                                                             Semnatura___________________________                                                                                                             Data________________________________   

CHESTIONAR TEST

 privind Normele generale de aparare impotriva incendiiloraprobate prin Ordinul 163/28.02.2007

  1)      Ordinul 163/28.02.2007 abroga DGPSI 001, DGPSI 003 SI dgpsi 005 ?

a)      DA

b)      NU 

2)      Care este structura normelor generale de aparare impotriva incendiilor:

a)      urmareste structura legii 307/2006 pe care o detaliaza

b)      Cap.1 Dispozitii generale

c)      Cap.2 Organizarea si desfasurarea activitatii de aparare impotriva incendiilor

d)      Cap.3 Norme generale de aparare impotriva incendiilor la proiectarea si executia constructiilor, instalatiilor si amenajarilor.

e)      Cap.4 Norme generale de aparare impotriva incendiilor la exploatarea constructiilor,instalatiilor si amenajarilor.

f)        Cap.5 Echiparea si dotarea cu mijloace tehnice de aparare impotriva incendiilor .

g)         Cap.6 Planificarea si executarea exercitiilor privind modul de actiune in caz de incendiu.

h)         Cap.7 Controlul respectarii normelor de aparare impotriva incendiilor

i)           Cap.8 Dispozitii finale

j)        NG nu sunt structurate pe capitole ele expliciteaza fiecare articol din Legea 307/2006.

 3)      Care este numarul de telefon la care se anunta un incendiu?

a)      981

b)      112

c)      929 

4)      Ce presupune apararea impotriva incendiilor.

a)            stabilirea structurilor cu atribuţii în domeniul apărării impotriva incendiilor;

b)             elaborarea, aprobarea şi difuzarea actelor de autoritate: decizii, dispoziţii, hotărâri şi altele asemenea, prin care se stabilesc raspunderi pe linia apărării impotriva incendiilor;

c)             elaborarea, aprobarea şi difuzarea documentelor şi evidentelor specifice privind apărarea impotriva incendiilor;

d)       organizarea apărării impotriva incendiilor la locurile de munca;

e)             planificarea şi executarea de controale proprii periodice, în scopul depistarii, cunoaşterii şi inlaturarii oricăror stări de pericol care pot favoriza iniţierea sau dezvoltarea incendiilor;

f)    analiza periodică a capacităţii de apărare impotriva incendiilor;

g)             elaborarea de programe de optimizare a activităţii de apărare impotriva incendiilor;

h)             îndeplinirea criteriilor şi a cerinţelor de instruire, avizare, autorizare, atestare, certificare, agrementare, prevăzute de actele normative în vigoare;

i)             realizarea unui sistem operativ de observare şi anuntare a incendiului, precum şi de alertare în cazul producerii unui astfel de eveniment;

j)             asigurarea functionarii la parametrii proiectati a mijloacelor tehnice de apărare impotriva incendiilor;

k)             planificarea intervenţiei salariaţilor, a populaţiei şi a forţelor specializate, în caz de incendiu;

l)             analizarea incendiilor produse, desprinderea concluziilor şi stabilirea împrejurărilor şi a factorilor determinanţi, precum şi a unor măsuri conforme cu realitatea;

m)             reglementarea raporturilor privind apărarea impotriva incendiilor în relaţiile generate de contracte/convenţii;

n)             asigurarea formularelor tipizate, cum sunt permisele de lucru cu focul, fişele de instruire. 

 o)             aplicarea periodica a sanctiunilor legale care incep de la 10000 RON pentru persoanele juridice si 1000 RON pentru persoanele fizice; 

5)      Structurile cu atributii de aparare impotriva incendiilor la nivelul unui agent economic depind de :

a)      nivelul riscului de incendiu

b)      specificul activitatii

c)      pozitionarea fata de sursele externe de incendiu

d)      felul asigurarii impotriva riscurilor 

 6)      Fiecare salariat va avea atributiile in domeniul apararii impotriva incendiilor stabilite in:

a)      fisa postului

b)      planului de operare

c)      tematica de instructaj

d)      legea prevede caracterul voluntar al interventiilor la incendiu.

 7)      Care sunt tipurile de acte normative emise de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta obligatorii pe teritoriul Romaniei .

a)      norme

b)      reglementari tehnice

c)      dispozitii generale privind apararea impotriva incendiilor

d)      standarde

 8)      Care sunt actele de autoritate privind apararea impotriva incendiilor emise de administratorul operatorului economic/conducatorul institutiei.

a)             dispoziţie privind stabilirea modului de organizare şi a responsabilităţilor privind apărarea impotriva incendiilor;

b)             instrucţiuni de apărare impotriva incendiilor şi atribuţii ale salariaţilor la locurile de munca;

c)       dispoziţie privind reglementarea lucrului cu foc deschis şi a fumatului;

d)             dispoziţie privind organizarea instruirii personalului;

e)             dispoziţie de constituire a serviciului privat pentru situaţii de urgenta ori contract/convenţie cu un alt serviciu privat pentru situaţii de urgenta;

f)             dispoziţie de sistare a lucrărilor de construcţii/oprire a functionarii ori utilizării construcţiilor

/amenajărilor, în cazul anulării avizului/autorizaţiei de securitate la incendiu;

g)   reguli şi măsuri de apărare impotriva incendiilor la utilizarea, manipularea, transportul şi depozitarea substanţelor periculoase specifice produselor sale;

h)             convenţii/contracte cuprinzând răspunderile ce revin părţilor pe linia apărării impotriva incendiilor în cazul transmiterii temporare a dreptului de folosinta asupra bunurilor imobile/antrepriza;

i)             dispoziţia de numire a cadrului tehnic sau a personalului de specialitate cu atribuţii în domeniul apărării impotriva incendiilor, conform legii;

j)    măsuri speciale de apărare impotriva incendiilor pentru perioadele caniculare sau secetoase   k)      emiterea declaratiei de conformitate PSI 

9)      Care sunt documentele si evidentele specifice apararii impotriva incendiilor care trebuie sa existe la nivelul operatorilor economici?

a)   planul de analiza şi acoperire a riscurilor al unităţii administrativ-teritoriale, în partea ce revine operatorului economic/instituţiei;

b)   fişa obiectivului, conform modelului prezentat în anexa nr. 5 la Regulamentul de planificare, organizare, pregătire şi desfăşurare a activităţii de prevenire a situaţiilor de urgenta, aprobat prin Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 1.474/2006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 885 din 31 octombrie 2006; un exemplar din fişa obiectivului se trimite la inspectoratul judeţean/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenta;

c)   raportul anual de evaluare a nivelului de apărare impotriva incendiilor;

d)             documentaţia tehnica specifica, conform legii: scenarii de securitate la incendiu, identificarea şi analiza riscurilor de incendiu etc.;

e)             avizele/autorizaţiile de securitate la incendiu, însoţite de documentele vizate spre neschimbare care au stat la baza emiterii lor;

f)             certificate EC, certificate de conformitate, agremente tehnice pentru mijloacele tehnice de apărare impotriva incendiilor şi echipamentele specifice de protecţie utilizate;

g)             registrele instalaţiilor de detectare/semnalizare/stingere a incendiilor, copii după atestatele firmelor care au efectuat/efectuează proiectarea, montarea, verificarea, întreţinerea, repararea acestora sau care efectuează servicii în domeniu;

h)   registrul pentru evidenta permiselor de lucru cu focul;

i)    date ale personalului din cadrul serviciului privat pentru situaţii de urgenta, conform criteriilor de performanta;

j)    lista operatorilor economici/instituţiilor cu care a încheiat contracte de închiriere/convenţii, cu specificarea domeniului de activitate al acestora şi a numărului şi termenului de valabilitate ale contractului;

k)       planurile de protecţie impotriva incendiilor;

l)             evidenta exerciţiilor de evacuare a personalului propriu/utilizatorilor construcţiei;

m)             evidenta exerciţiilor de intervenţie efectuate, având anexate concluziile rezultate din efectuarea acestora;

n)       rapoartele de intervenţie ale serviciului privat pentru situaţii de urgenta;

o)   fişele de instruire, conform reglementărilor specifice;

p)   lista cu substantele periculoase, clasificate potrivit legii;

q)   grafice de întreţinere şi verificare, conform instrucţiunilor producătorului/furnizorului, pentru diferite categorii de utilaje, instalaţii şi sisteme care pot genera incendii sau care se utilizează în caz de incendiu;

r)             rapoartele întocmite în urma controalelor preventive proprii sau ale autorităţii de stat competente;

s)       programe/planuri cuprinzând măsuri şi acţiuni proprii sau rezultate în urma constatărilor autorităţilor de control pentru respectarea reglementărilor în domeniu. 

10)  In ce consta organizarea apararii impotriva incendiilor la locul de munca?

a)             prevenirea incendiilor, prin luarea în evidenta a materialelor şi dotărilor tehnologice care prezintă pericol de incendiu, a surselor posibile de aprindere ce pot aparea şi a mijloacelor care le pot genera, precum şi prin stabilirea şi aplicarea măsurilor specifice de prevenire a incendiilor;

b)       organizarea intervenţiei de stingere a incendiilor ;

c)   afişarea instrucţiunilor de apărare impotriva incendiilor;

d)             organizarea salvării utilizatorilor şi a evacuarii bunurilor, prin întocmirea şi afişarea planurilor de protecţie specifice şi prin menţinerea condiţiilor de evacuare pe traseele stabilite;

e)      elaborarea documentelor specifice de instruire la locul de munca, desfăşurarea propriu-zisa şi verificarea efectuării acesteia;

f)        marcarea pericolului de incendiu prin montarea indicatoarelor de securitate sau a altor inscripţii ori mijloace de atentionare.

 11)  Ce cuprinde organizarea interventiei de stingere a incendiilor la locul de munca ?

a)             stabilirea mijloacelor tehnice de alarmare şi de alertare în caz de incendiu a personalului de la locul de munca, a serviciilor profesioniste/voluntare/private pentru situaţii de urgenta, a conducatorului locului de munca, proprietarului/patronului/administratorului, precum şi a specialiştilor şi a altor forte stabilite sa participe la stingerea incendiilor;b)             stabilirea sistemelor, instalaţiilor şi a dispozitivelor de limitare a propagarii şi de stingere a incendiilor, a stingatoarelor şi a altor aparate de stins incendii, a mijloacelor de salvare şi de protecţie a personalului, precizându-se numărul de mijloace tehnice care trebuie sa existe la fiecare loc de munca;

c)             stabilirea componentei echipelor care trebuie sa asigure salvarea şi evacuarea persoanelor/bunurilor, pe schimburi de lucru şi în afară programului;

d)             organizarea efectivă a intervenţiei, prin nominalizarea celor care trebuie sa utilizeze sau sa pună în funcţiune mijloacele tehnice din dotare de stingere şi de limitare a propagarii arderii ori sa efectueze manevre sau alte operaţiuni la instalaţiile utilitare şi, după caz, la echipamente şi utilaje tehnologice. 

12)  Toate datele privind organizarea interventiei de stingere a incendiului se consemneaza de catre conducatorul locului de munca pe un formular special amplasat la loc vizibil cat mai ferit de incendii .Cine semneaza acest formular?

a)      conducatorul locului de munca

b)      cadrul tehnic/persoana desemnata sa indeplineasca atributii de aparare impotriva incendiilor. 

13)  Ce presupune interventia la locul de munca in cazul producerii unui incendiu ?

a)             alarmarea imediata a personalului de la locul de munca sau a utilizatorilor prin mijloace specifice, anunţarea incendiului la forţele de intervenţie, precum şi la dispecerat, acolo unde acesta este constituit;

b)   salvarea rapida şi în siguranta a personalului, conform planurilor stabilite;

c)             întreruperea alimentarii cu energie electrica, gaze şi fluide combustibile a consumatorilor şi efectuarea altor intervenţii specifice la instalaţii şi utilaje de către persoanele anume desemnate;

d)             actionarea asupra focarului de incendiu cu mijloacele tehnice de apărare impotriva incendiilor din dotare şi verificarea intrării în funcţiune a instalaţiilor şi a sistemelor automate şi, după caz, actionarea lor manuală;

e)             evacuarea bunurilor periclitate de incendiu şi protejarea echipamentelor care pot fi deteriorate în timpul intervenţiei;

f)             protecţia personalului de intervenţie impotriva efectelor negative ale incendiului : temperatura, fum, gaze toxice;

g)             verificarea amănunţită a locurilor în care se poate propaga incendiul şi unde pot aparea focare noi, actionandu-se pentru stingerea acestora. 

14)  Care sunt planurile de protectie impotriva incendiilor care trebuie sa existe la nivelul locului de  munca ?

a)      planul de evacuare a  persoanelor ;

b)      planul de depozitare si de evacuare a materialelor clasificate conform legii ca fiind periculoase;

c)      planul de interventie

d)      planul centralizator al planurilor sectoriale;

 15)  Normele generale stabilesc un model cadru al planului de evacuare a persoanelor?

a)      DA

b)      NU 

16)  Planurile de depozitare a materilelelor periculoase se avizeaza de ISU Judetean

a)       DAb)      NU 17)  Planurile de interventie se avizeaza de ISU judetean ?

a)      DA

b)      NU 

18)  Care este continutul cadru al unei instructiuni de aparare impotriva incendiilor pentru locul de munca ?

a)             prevederile specifice de apărare impotriva incendiilor din reglementările în vigoare;

b)             obligaţiile salariaţilor privind apărarea impotriva incendiilor;

c)   regulile şi măsurile specifice de apărare impotriva incendiilor pentru exploatarea instalaţiilor potrivit condiţiilor tehnice, tehnologice şi organizatorice locale, precum şi pentru reparaţii, revizii, întreţinere, oprire şi punere în funcţiune;

d)             evidentierea elementelor care determina riscul de incendiu sau de explozie;

e)             prezentarea pericolelor care pot aparea în caz de incendiu, cum sunt intoxicarile, arsurile, traumatismele, electrocutarea, iradierea etc., precum şi a regulilor şi măsurilor de prevenire a acestora. 

19)  Cine are obligatia intocmirii instructiunilor de aparare impotriva incendiilor ?

a)      seful sectorului de activitate

b)      persoana desemnata cu atributii de aparare impotriva incendiilor

c)      administrator/conducator

d)      presedintele CU  

20)  Mentinerea in buna stare a instalatiilor si sistemelor de cuplare si scurgere la pamant a descarcarilor electrice atmorferice este optionala?

a)      Da

b)      Este obligatorie 

21)  Este interzisa folosirea sobelor si a altor mijloace de incalzire defecte, cu improvizatii, supraalimentate cu combustibil sau nesupravegheate, precum si aprinderea focului utilizandu-se lichide inflamabile?

a)      este interzis

b)      nu este interzis 

22)  Sunt obligatorii verificarea,repararea,izolarea termica si curatarea periodica a cosurilor de fum ?

a)      da sunt obligatorii

b)      nu sunt obligatorii

       23)  Care sunt prevederile Normelor Generale de aparare impotriva incendiilor in privinta reglementarii fumatului ? 

a             Reglementarea fumatului din punct de vedere al prevenirii incendiilor este obligatorie în cadrul fiecărui operator economic sau al fiecărei instituţii publice şi se face prin dispoziţie scrisă, data de persoana cu atribuţii de conducere.

b    Pentru situaţiile în care o construcţie sau o amenajare este folosită de mai mulţi utilizatori, reglementarea fumatului se face prin dispoziţie emisă de proprietarul construcţiei sau al amenajării respective, însuşită de utilizatorii în cauza.

c    În dispoziţia pentru reglementarea fumatului se menţionează:

·        locurile cu pericol de incendiu sau de explozie, pe lângă spaţiile publice închise, conform legii, în care este interzis fumatul sau, după caz, accesul cu tigari, chibrituri sau brichete; se prevăd obligatoriu locurile cu schele, cofraje şi eşafodaje, realizate din materiale combustibile, precum şi lanurile de cereale în faza de coacere şi zonele împădurite;

·        locurile amenajate pentru fumat;

·        persoanele desemnate sa răspundă de supravegherea respectării reglementării, pe locuri şi sectoare de activitate;

·        alte date şi informaţii necesare sa fie precizate pentru a diminua pericolul de incendiu.d   Locurile în care este interzis fumatul se marcheaza conform legii.

e             Locurile în care este permis fumatul se marcheaza cu indicatorul „LOC PENTRU FUMAT”.

f             Locurile pentru fumat stabilite în exteriorul clădirilor sunt amplasate la o distanta mai mare de 40 m fata de locurile în care exista pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, explozivi, vapori inflamabili etc., 10 m fata de locurile în care exista materiale solide combustibile: lemn, textile, hârtie, carton asfaltat, bitum, şi 50 m fata de culturile de cereale paioase în perioada coacerii şi recoltarii sau de zonele împădurite.g   Locurile stabilite pentru fumat se prevăd cu:

·        scrumiere sau vase cu apa, nisip sau pământ;

·        instrucţiuni afişate, cuprinzând măsuri de prevenire a incendiilor şi reguli de comportare în caz de incendiu;·        mijloace tehnice de apărare impotriva incendiilor.

h             Scrumierele din interiorul clădirilor se amplaseaza astfel încât sa nu fie posibila aprinderea materialelor combustibile din apropiere, cum ar fi draperii, perdele, jaluzele.

i             Depunerea în scrumiere a altor deşeuri de materiale combustibile, cum sunt hârtia, cartonul, textilele, este interzisă.

j    Golirea scrumierelor în coşurile de hârtie sau în alte locuri în care exista materiale combustibile este interzisă.

k             Aruncarea la întâmplare a resturilor de tigari sau chibrituri aprinse este interzisă. 

24)  Care sunt masurile prevazute de Normele Generale de aparare impotriva incendiilor pentru asigurarea conditiilor de evacuare si salvare a utilizatorilor?

a)             întreţinerea în buna stare de funcţionare a sistemelor de decomprimare sau de etansare la fum şi gaze fierbinti, precum şi a elementelor de limitare a propagarii focului ori de izolare termica din compunerea construcţiilor şi instalaţiilor;

b)             păstrarea căilor de evacuare libere şi în stare de utilizare la parametrii la care au fost proiectate şi realizate;

c)             funcţionarea iluminatului de siguranta şi a celei de-a doua surse de energie electrica, conform reglementărilor tehnice;

d)             funcţionarea sistemelor de alarmare şi semnalizare a incendiilor la parametrii de performanta pentru care au fost proiectate;

e)      organizarea şi desfăşurarea, periodic, de exercitii şi aplicaţii cu salariaţii, în condiţiile legii 

25)  Care sunt prevederile Normelor Generale de operare impotriva incendiilor referitor la marcarea cailor de acces?

a)      caile de evacuare, inclusiv cele care duc pe terase, in refugii sau in alte locuri special amenajate pentru evacuare, se marcheaza cu indicatoare standardizate , conform reglementarilor tehnice specifice ;

b)      se monteaza indicatoare corespunzatoare la rampele scarilor care duc la demisol sau subsol ori la usile de acces catre alte spatii si incaperi din care evacuarea nu poate fi continuata. 

26)  Care sunt principalele categorii principale de mijloace tehnice de aparare impotriva incendiilor prevazute de Ordinul 163/2007 pentru echiparea construcţiilor, a instalaţiilor tehnologice şi a platformelor amenajate?

a)             instalaţii de protecţie impotriva incendiilor;

b)             stingatoare şi alte aparate de stins incendii;

c)      utilaje, unelte şi alte mijloace de intervenţie. 

27)       Care sunt principalele categorii principale de mijloace tehnice de aparare impotriva incendiilor prevazute de Ordinul 163/2007 pentru dotarea serviciilor profesioniste/voluntare/private pentru situaţii de urgenta ?

a)             autospeciale pentru stingerea incendiilor;

b)             autospeciale auxiliare de intervenţie;

c)             nave pentru stingerea incendiilor;

d)             trenuri pentru stingerea incendiilor;

e)             aeronave de intervenţie la incendii;

f)             motopompe şi alte utilaje;

g)                  ambulante şi autosanitare. 

28)       Care sunt principalele categorii principale de mijloace tehnice de aparare impotriva incendiilor prevazute de Ordinul 163/2007 pentru întreruperea procesului de ardere a materialelor şi substanţelor combustibile sau pentru protecţia celor din apropierea focarului ?

a)             produse de stingere;

c)      agenţi neutralizatori, speciali. 

29)       Care sunt principalele categorii principale de mijloace tehnice de aparare impotriva incendiilor prevazute de Ordinul 163/2007 pentru protecţia personalului de intervenţie ?

a)             echipament de protecţie la temperatura, socuri mecanice şi la umiditate;

b)            mijloace de protecţie a căilor respiratorii;

c)             accesorii de siguranta;

d)             accesorii de protecţie la electrocutare;

e)             mijloace de iluminat;

f)             aparatura de comunicaţii;

g)         echipament, aparatura, vaccinuri şi instrumentar de protecţie specială impotriva efectelor agenţilor chimici, radioactivi sau biologici;

h)         aparatura de detectare a concentratiilor explozive sau a prezentei unor substanţe nocive. 

30)             Care este numarul minim de stingatoare stabilit de Normele Generale de aparare impotriva incendiilor pentru cladirile administrative ?

a)      1 buc / 300 mp.

b)      3 buc / 300 mp.

c)      1 buc / 100 mp.

 31)             Ce vizeaza exercitiile privind modul de interventie in caz de incendiu ?

a)      alarmarea

b)      evacuarea

c)      stingerea incendiului

d)      determinarea gradului de stress 

32)             Este permisa organizarea  unor exercitii de interventie la incendiu inopinat din initiativa administratorului/ conducatorului  agentului economic ?

a)      DA

b)      NU 

33)             In anexa la Normele Generale  este prezentat continutul cadru al unui permis de lucru cu foc ?

a)      DA

b)      NU

Chestionar Legea protectiei civile nr 481/8.nov.2004

02/12/2007

SGC 2002          Recomand   lecturarea articolului: „asupra nevoii de instruire la schimbarea legislatiei „   pentru a se intelege ce aspecte  am avut in vedere la intocmirea chestionarului            Un alt aspect il constituie necesitatea de tehnoredactare inainte de listare pentru ca editorul de texte pe care il ofera blogul schimba unele din optiunile initiele de tehnoredactare pe care le-a avut fisierul initial pe care l-am transferat pe blog           Raspunsurile se gasesc aici.   Daca sesizati vreo inadvertenta va rog sa mi-o comunicati pentru a face corectiile necesareNumele si prenulele___________________                                                                           Compartiment________________________                                                                                                             Functia______________________________                                                                                                             Semnatura___________________________                                                                                                             Data________________________________   CHESTIONAR TESTprivind legea protectiei civile Legea 481/8.nov.2004 

(1)    Care sunt atributiile protectiei civile?

a    identificarea şi gestionarea tipurilor de riscuri generatoare de dezastre naturale şi tehnologice de pe teritoriul României;

b    culegerea, prelucrarea, stocarea, studierea şi analizarea datelor şi informaţiilor referitoare la protecţia civilă;

c    informarea şi pregătirea preventivă a populaţiei cu privire la pericolele la care este expusă, măsurile de autoprotectie ce trebuie îndeplinite, mijloacele de protecţie puse la dispoziţie, obligaţiile ce îi revin şi modul de acţiune pe timpul situaţiei de urgenta;

d    organizarea şi asigurarea stării de operativitate şi a capacităţii de intervenţie optime a serviciilor pentru situaţii de urgenta şi a celorlalte organisme specializate cu atribuţii în domeniu;

e     înştiinţarea autorităţilor publice şi alarmarea populaţiei în situaţiile de urgenta;

f      protecţia populaţiei, a bunurilor materiale, a valorilor culturale şi arhivistice, precum şi a mediului impotriva efectelor dezastrelor şi ale conflictelor armate;

g     asigurarea condiţiilor minime de supravietuire a populaţiei în situaţii de urgenta sau de conflict armat;

h     organizarea şi executarea intervenţiei operative pentru reducerea pierderilor de vieţi omeneşti, limitarea şi înlăturarea efectelor situaţiilor de urgenta civilă şi pentru reabilitarea utilităţilor publice afectate;

i      limitarea şi înlăturarea efectelor dezastrelor şi a efectelor atacurilor din aer pe timpul conflictelor armate;

k     asanarea şi neutralizarea teritoriului de munitia rămasă neexplodata din timpul conflictelor militare;

l       participarea la misiuni internaţionale specifice;m    constituirea rezervelor de resurse financiare şi tehnico-materiale specifice 

(2)    Cine asigura indeplinirea atributiilor protectiei civile:

a)      tot omul

b)      serviciile de urgenta publice sau private profesioniste si voluntare

c)      agentii economici de stat 

(3)    Care sunt termenii definiti in mod explicit in Legea 481/2004 a protectiei civile?

a)   dezastru – evenimentul datorat declansarii unor tipuri de riscuri, din cauze naturale sau provocate de om, generator de pierderi umane, materiale sau modificări ale mediului şi care, prin amploare, intensitate şi consecinţe, atinge ori depăşeşte nivelurile specifice de gravitate stabilite prin regulamentele privind gestionarea situaţiilor de urgenta, elaborate şi aprobate potrivit legii;

b)   situaţie de protecţie civilă – situaţia generata de iminenta producerii sau de producerea dezastrelor, a conflictelor militare şi/sau a altor situaţii neconventionale care, prin nivelul de gravitate, pun în pericol sau afectează viata, mediul, bunurile şi valorile culturale şi de patrimoniu;

c)   înştiinţare – activitatea de transmitere a informaţiilor autorizate despre iminenta producerii sau producerea dezastrelor şi/sau a conflictelor armate către autorităţile administraţiei publice centrale sau locale, după caz, în scopul evitării surprinderii şi al realizării măsurilor de protecţie;

d)   avertizare – aducerea la cunostinta populaţiei a informaţiilor necesare despre iminenta producerii sau producerea unor dezastre;

e)   prealarmare – transmiterea mesajelor/semnalelor de avertizare către autorităţi despre probabilitatea producerii unor dezastre sau a unui atac aerian;

f)    alarmare – transmiterea mesajelor/semnalelor de avertizare a populaţiei despre iminenta producerii unor dezastre sau a unui atac aerian;

g)   adăpostire – măsura specifica de protecţie a populaţiei, a bunurilor materiale, a valorilor culturale şi de patrimoniu, pe timpul ostilităţilor militare, impotriva efectelor atacurilor aeriene ale adversarului. Adăposturile de protecţie civilă sunt spaţii special amenajate pentru protecţia personalului în situaţii de urgenta, proiectate, executate, dotate şi echipate potrivit normelor şi instrucţiunilor tehnice elaborate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenta şi aprobate de ministrul administraţiei şi internelor;

h)   asanare – ansamblul de lucrări şi operaţiuni executate pentru înlăturarea sau distrugerea muniţiei neexplodate şi dezafectarea terenurilor, altele decât poligoanele de trageri ale structurilor de apărare, ordine publica şi securitate nationala. 

(4)    Care sunt capitolele legii 481/2004 a protectiei civile

a Cap. 1 Dispozitii generale

b Cap.2  Organizarea protectiei civile

c Cap.3  Drepturi;e si obligatiile cetateanilor

d  Cap.4  Atributii si obligatii privind protectia civila.

e            Sectiunea 1 – atributii ale autoritatilor administratiei publice

f            Sectiunea 2 – obligatiile conducatorilor institutiilor publice , agentilot economici, proiectantilor, constructorilor, beneficiarilor si salariatilor.

g    Cap.5 Pregatirea pentru protectia civila

h    Cap.6 Protectia populatiei si a bunurilor

i            Sectiunea 1 : Instiintarea,avertizarea si alarmarea

j            Sectiunea 2 : Adapostirea

k            Sectiunea 3 : Asanarea teritoriului de munitia ramasa neexplodata.

l            Sectiunea 4 : protectia nucleara,radiologica,chimica si biologica.

m            Sectiunea 5 : Evacuarea.

n    Cap.7 Limitarea si inlaturarea urmarilor situatiilor de protectie civica

o    Cap.8 Asigurarea materiala si financiara

p    Cap.9 Contraventii si sanctiuni

q    Cap.10  Dispozitii finale

 (5)    Agentii economici au obligatii privind protectia civila

a)      DA

b)      NU 

(6)    Cine asigura managentul protectiei civile ?

a)      cei nominalizati

b)      cei aflati in cauza

c)      componentele sistemului national al situatiilor de urgenta asa cum sunt definite in O.U. 21/2004 

(7)    Care sunt obligatiile cetatenilor in domeniul protectiei civile?

a)   sa respecte şi sa aplice normele şi regulile de protecţie civilă stabilite de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi de conducătorii instituţiilor publice, ai agenţilor economici ori ai organizaţiilor neguvernamentale, după caz;

b)   sa ducă la îndeplinire măsurile de protecţie civilă dispuse, în condiţiile legii, de autorităţile competente sau de personalul investit cu exerciţiul autorităţii publice din cadrul serviciilor publice de urgenta;

c)    sa informeze autorităţile sau serviciile de urgenta abilitate, prin orice mijloace, inclusiv telefonic, prin apelarea numărului 112, despre iminenta producerii sau producerea oricărei situaţii de urgenta

d)    sa informeze serviciile de urgenta profesioniste sau poliţia, după caz, inclusiv telefonic, prin apelarea numărului 112, despre descoperirea de munitie sau elemente de munitie rămase neexplodate;

e)    sa participe la pregătirea de protecţie civilă la locul unde îşi desfăşoară activitatea;

f)     sa participe la întreţinerea adaposturilor din clădirile proprietate personală şi, în caz de necesitate, la amenajarea spaţiilor de adăpostire din teren;

g)    sa-şi asigure mijloacele individuale de protecţie, trusa sanitară, rezerva de alimente şi apa, precum şi alte materiale de prima necesitate pentru protecţia familiilor lor;

h)    sa permită, în situaţii de urgenta civilă, accesul forţelor şi mijloacelor de intervenţie în incinte sau pe terenuri proprietate privată;

i)     sa permită instalarea mijloacelor de alarmare pe clădirile proprietate privată sau aparţinând asociaţiilor de locatari sau proprietari, după caz, fără plata, precum şi accesul persoanelor autorizate, în vederea întreţinerii acestora;

j)     sa accepte şi sa efectueze evacuarea din zonele afectate sau periclitate de dezastre, potrivit măsurilor dispuse şi aduse la cunostinta de către autorităţile abilitate;

k)    sa solicite avizele şi autorizaţiile privind protecţia civilă, în cazurile prevăzute de lege. 

(8)    Care sunt obligatiile conducatorilor institutiilor publice , patroni si manageri , agentilor economici, indiferent de forma de proprietate .

a)   asigura identificarea, monitorizarea şi evaluarea factorilor de risc specifici, generatori de evenimente periculoase;

b)   stabilesc şi urmăresc îndeplinirea măsurilor şi a acţiunilor de prevenire şi de pregătire a intervenţiei, în funcţie de încadrarea în clasificarea de protecţie civilă;

c)   organizează şi doteaza, pe baza criteriilor de performanta elaborate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenta, servicii sau formaţiuni proprii de urgenta şi stabilesc regulamentul de organizare şi funcţionare a acestora;

d )   participa la exercitii şi aplicaţii de protecţie civilă şi conduc nemijlocit acţiunile de alarmare, evacuare, intervenţie, limitare şi inlaturare a urmărilor situaţiilor de urgenta desfăşurate de unităţile proprii;

e)   asigura gratuit forţelor de intervenţie chemate în sprijin în situaţii de urgenta echipamentele, substantele, mijloacele şi antidoturile adecvate riscurilor specifice;

f)     organizează instruirea şi pregătirea personalului încadrat în munca privind protecţia civilă;

g)    asigura alarmarea populaţiei din zona de risc creata ca urmare a activităţilor proprii desfăşurate;

h)    prevăd, anual, în bugetul propriu, fonduri pentru cheltuieli necesare desfăşurării activităţilor de protecţie civilă;

i)     înştiinţează persoanele şi organismele competente asupra factorilor de risc şi le semnaleaza, de îndată, cu privire la iminenta producerii sau producerea unei situaţii de urgenta civilă la nivelul instituţiei sau agentului economic;

j)     stabilesc şi transmit către transportatorii, distribuitorii şi utilizatorii produselor regulile şi măsurile de protecţie specifice, corelate cu riscurile previzibile la utilizare, manipulare, transport şi depozitare;

k)    încheie contracte, convenţii sau protocoale de cooperare cu alte servicii de urgenta profesioniste sau voluntare;

l)     menţin în stare de funcţionare mijloacele de transmisiuni-alarmare, spaţiile de adăpostire şi mijloacele tehnice proprii, destinate adapostirii sau intervenţiei, ţin evidenta acestora şi le verifica periodic;

m)  îndeplinesc alte obligaţii şi măsuri stabilite, potrivit legii, de către organismele şi organele abilitate.


 (9)    Care sunt drepturile si obligatiile salariatilor privind protectia civila? 
a)   sa beneficieze, în mod gratuit, de echipament de protecţie individuală, de tratament medical şi antidoturi, dacă sunt încadraţi la agenţi economici sau instituţii cu surse de risc nuclear, chimic sau biologic;b)    sa beneficieze de măsurile de protecţie socială prevăzute prin lege pentru perioadele de întrerupere a activităţii, impuse de situaţiile de protecţie civilă;c)    sa respecte normele, regulile şi măsurile de protecţie civilă stabilite;

d)        sa participe la instruiri, exercitii, aplicaţii şi la alte forme de pregătire specifica.

e)        sa fie recompensati cu ordine si medalii pentru pagubele suferite; 

(10)Ce prevede legea protectiei civile in privinta instruirii salariatilor?

a)         nu prevede nimic:Aceste lucrari se prevad in ROF si ROI

b)            instruirea salariaţilor privind protecţia civilă se asigura sistematic, de regula împreună cu instructajele de prevenire şi stingere a incendiilor, în condiţiile stabilite prin dispoziţiile generale elaborate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenta şi aprobate de ministrul administraţiei şi internelor.

c)            participarea salariaţilor la instruire constituie sarcina de serviciu. 

(11)Care sunt contraventiile definite de legea protectiei civile?

a)       neincluderea măsurilor de protecţie civilă în programele de dezvoltare economico-socială sau în proiectele de buget;

b)       neorganizarea serviciilor de urgenta voluntare sau neasigurarea inzestrarii şi a pregătirii profesionale a acestora;

c)       neintocmirea planurilor de intervenţie sau a altor documente operative de răspuns în situaţii de urgenta ori neasigurarea punerii acestora în aplicare la declanşarea situaţiilor de urgenta;

d)      neasigurarea înştiinţării, a avertizarii, a alarmarii sau a evacuarii populaţiei în situaţii de urgenta;

e)      neasigurarea identificarii, a monitorizarii şi a evaluării factorilor de risc generatori de evenimente periculoase sau nestabilirea măsurilor de protecţie impotriva efectelor negative ale acestora;

f)      neasigurarea inzestrarii, a dotării şi a echiparii cu mijloace tehnice de protecţie civilă, precum şi nementinerea în stare de operativitate a acestora;

g)      nesolicitarea avizelor, a acordurilor sau a autorizaţiilor privind protecţia civilă ori neîndeplinirea măsurilor şi a condiţiilor prevăzute în acestea;

h)      neelaborarea regulamentelor, a normelor, a metodologiilor şi a dispoziţiilor privind protecţia civilă;

i)      neprevederea în documentele tehnico-economice ale investiţiilor a adaposturilor, a dotărilor şi a măsurilor de utilitate publica privind protecţia civilă sau nerealizarea la termen a acestora;

j)      nementinerea adaposturilor publice de protecţie civilă în buna stare de utilizare pe timpul situaţiilor excepţionale, corespunzătoare destinaţiilor acestora;

k)       neparticiparea la instruirile, exerciţiile şi aplicatiile de pregătire privind protecţia civilă;

l)       neîndeplinirea măsurilor de protecţie nucleara, biologica şi chimica a populaţiei;

m)     neanuntarea sau neinformarea despre evenimentele periculoase produse sau privind măsurile de protecţie civilă luate ori necesar a fi luate;

n)    folosirea în alte scopuri a mijloacelor tehnice de protecţie civilă cu destinaţie publica;

o)    interzicerea accesului personalului şi al mijloacelor tehnice ale serviciilor de urgenta în scopul îndeplinirii atribuţiilor legale specifice;

p)     neconstituirea rezervelor de resurse tehnico-materiale necesare protecţiei civile, prevăzute în planurile specifice;

q)       neîndeplinirea funcţiilor de sprijin stabilite pe timpul situaţiilor de urgenta;

r)     accesul persoanelor neautorizate pe timpul situaţiilor de urgenta în zonele afectate, interzise accesului şi care sunt delimitate şi marcate corespunzător; 

Asupra nevoii de instruire la schimbarea legislatiei

02/12/2007

SGC 2002                     Aderarea la Uniunea Europeana inseamna pentru Romania aderarea la un sistem legislativ destul de larg. In urmatorii ani probabil vom asista la o asimilare masiva a legislatiei europene cel putin in domeniile situatiilor de urgenta, protectiei mediului, apararea inpotrica incendiilor, protectiei muncii. Anii 2006 si 2007 stau dovada acestei afirmatii intrucat s-au adoptat multe legi in domeniile mentionate mai sus.

                      Pentru sustinerea programului de instruire am studiat reglementarile cu aplicabilitate imediata in domeniul distributiei energiei electrice. Dupa cum stim este destul de greu sa faci un suport de curs la prelucrarea unei legi. Fiecare virgula are importanta cruciala ca sa nu mai vorbim analize semantice care in lumea noastra reclama in fapt norme/metodologii de aplicarea legii iar in unele cazuri metodologii de aplicarea metodologiilor. Probabil ca intocmirea chestionarelor ridica probleme si mai dificile. In acest context am imbinat cele doua aspecte suportul de curs si chestionarul intro lista de intrebari la care trebuie sa se raspunda pe parcursul citirii/dezbaterii actului legislativ studiat iar in final cursantul sa ramana cu un extrsa din actul studiat.

                        Metoada permite ca instruirea sa fie interactiva astfel incat sa-i creasaca atractivitatea si utilitatea. Mi s-a parut important ca pe langa ideile principale ale reglementarii studiate sa se cunoasca structura pe capitole a actelor normative care sa permita ulterior un acces rapid la temele de interes.

                         Voi face o categorie in blog: instruire personal  in care voi posta chestionarele pe care le-am intocmit. Daca exista unele scapari probabil ca vor contribui la satisfactia utilizatorului care ajunge sa le decopere si sa le corecteze. Bineinteles ca sunt interesat sa cunosc aceste scapari si sa operez corectiile necesare.

                         Imi imaginez ca noua sectiune poate prezenta interes pentru multi colegi si ca poate constitui un bun punct de plecare care sa le economiseasca efortul si timpul pentru pregatirea instructajelor.

                        Succes natural!