De ce cad stalpii de iluminat public vara? _ actualizat 29.09.2013


st il cazut   Actualizare 29.09.2013

Am observat in aceste zile o revigorare a interesului pentru acest articol. Intamplator am purtat foarte recent o discutie cu persoana care a preluat responsabilitatea asupra starii tehnice a stalpilor metalici de iluminat public la care m-am referit in aricol. Initial am pus cresterea numarului de accesari pe seama acestei discutii insa numarul accesarilor este mult prea mare ca sa fie singura cauza.

Pana ma dumiresc as vrea sa spun ca intre timp la vechimea stapilor sau mai adaugat 6 ani dar si solicitarea a crescut cu zeci de daN-i datorita multor circuite de fibra optica care au impanzit practic tot orasul, Unii stalpi par ancorati in fibra optica din mai multe directii sunt insa multi stalpi care in mod evident sunt prea solicitati din pdv mecanic.

stalp de iluminat public incarcat in exces cu FO si semne de circulatie

Numarul foarte mare de stalpi metalici face putin probabila finantarea unor lucrari de reabilitare/schimbare in masa in aceste conditii e de asteptat ca stalpii metalici de iluminat public sa cada mai des!

Recomnad cu toata seriozitatea, persoanelor responsabile de starea stalpilor metalici, sa nu depuna armele si sa aplice cel putin masurile recomnadate mai jos chiar si in cazul unor resurse foarte limitate! Investigand si consolidand isi vor gasi argumente solide pentru atragerea de fonduri pentru inlocuirea stalpilor metalici foarte uzati sau cel putin consolidarea lor.

O atitudine de non-combat poate fi extrem de daunatoare „sanatatii”!

Si acum sa vedem textul initial postat in 01.12.2007!

Mai cade din cand in cand cate un stalp metalic de iluminat public. Cu toate acestea stalpii metalici de iluminat public de tipul celui din imaginea alaturata sunt zi de zi tot mai incarcati de circuite de fibra optica, ghirlande, indicatoare de circulatie  si tot mai des de bannere publicitare montate transversal peste strazi si bulevarde.

                Vara cad stalpii! Cad atunci cand se exagereaza cu adaugarea de sarcini suplimentare. Cele mai periculoase sunt suprafetele mari pe care semnele de circulatie si bannerele de publicitate stradala le opun vantului. Apar solicitari dinamice foarte mari adesea greu de prestabilit la o eventuala proiectare.

st il4 Sa ne intelegem in fotografie intredevar vedeti o sectiune redusa la mai putin de 1 mm (practic o lama) datorita coroziunii care a „macinat” metalul atat din interior cat si din exterior la cca 15-20 cm fata de nivelul solului.

Foarte multi stalpi de iluminat public au intre 25 si 30 de ani. De cele mai multe ori nu li s-au facut nicio lucrare de consolidare si adesea nicio verificare a starii de uzura prin dezgropare la baza.

             Atunci cand am incercat sa facem aceste verificari am constat ca nu sunt tocmai precise.  Dupa ce a cazut stalpul din fotografie am controlat cca 100 de stalpi prin dezgropare si verificarea nedistructiva a gradului de uzura atat vizual cat si cu un dispozitiv special de masurare a grosimii peratelui stalpului. Rezultatele au fost neconcludente.  Aparatul de determinare a uzurii peretelui stalpului da rezultate eronate nediferentiind metalul sanatos de straturile din interiorul stalpului umflate de rugina.

st il 2    Ce este de facut?

 • evitarea incarii cu sarcini mecanice a staplilor de iluminat public prin adaugarea de semne de circulatie, bannere publicitare, retele de fibra optica. Acesti stalpi au fost proiectati doar pentru sustinerea corpului de iluminat public,
 • identificarea unei metode precise de determinarea gradului de uzura,
 • controlul periodic al uzurii prin dezgropare 15 -20 cm. Cred ca verificarile trebuie sa se succeada la 10, 15, 20, 23, 26, 20, 30 ani de la punerea in functiune sau mai des daca sunt indicii care sa justifice acest lucru.
 • daca nu se poate gasi o metoda nedistuctiva suficient de precisa eu votez pentru gaurirea a cel putin 10% din stalpii verificati si efectuarea determinarilor necesare dupa care opturarea gaurii cu un manson exterior care sa cuprinda intreaga circumferinta a stalpului
 •  stabilira unei metode consolidare a stalpului fara demontare

Oricum problema exista iar pericolul nu este chiar de ignorat!

Care este parerea ta?

Cum s-ar putea gestiona mai bine problema monitorizarii gradului de uzura al stalpilor de metal de iluminat public. Exista determinari mai precise bazate pe determinarea aciditatii solului si coroborarea acestie valori cu vechimea stalpului pentru estimarea uzurii ??

Se poate prestabili durata cat un stalp poate fi mentinut in functiune in raport cu agresivitatea solului?

Etichete: , , , , , , ,

4 răspunsuri to “De ce cad stalpii de iluminat public vara? _ actualizat 29.09.2013”

 1. Patru Says:

  Buna ziua,
  interesant articol. Astfel de probleme nu apar atat de des, cand se folosesc stalpi metalici de calitate si la care se pot lua masuri sulpimentare de rezistenta.

  Astfel de produse punem noi la dispozitie !
  Daca sunteti interesati sa-i schimbati pe cei vechi, nu ezitati sa ne anuntati.

 2. stoianconstantin Says:

  Reblogged this on Puterea sub lupă … până la bec!.

 3. RADU Says:

  Buna ziua,
  Domnule Stoian frumos articol, mi-a placut mult!

  Acesti stalpi cum ati spus si dv. initial au fost proiectati sa sustina STRICT un corp de iluminat …..ma rog ..se mai punea si un stegulet pe la mijloc ( asa spunea partidul) dar nu atarna de loc mult.

  Pana si alimentarea lampilor se facea cu LES, cabluri prin pamant, de aici si concluzia ca nu au fost proiectati pentru a sustine nici un tip de cablu Din cauza nenumaratelor cabluri de fibra optica sau alte tipuri de fire dar tot de telecomunicatii care au fost ancorate pe ei, sunt convins ca acestea nu au nici un fel de Aviz tehnic, se adauga semafoarele pt. circulatie tot electrice dar si indicatoarele, si bonus cate un panou publicitare (de praca soferii n-au altceva de facut la volan decat sa citeasca panouri publicitare).

  Cred ca a fost depasita sarcina maxima de calcul a stalpilor de cel putin 3 ori.

  La mine in Ploiesti au picat 4 astfel de stalpi.

  Pararea mea despre solutionare, este ca ar trebui inlocuiti, dar sa se utilizele alt model de stapli metalici. Mie personal mi se par foarte trainici acel tip de stalpi ce se monteaza pe sol cu ajutorul unei flanse.

  Stalpul in sectiune nu este rotund ci octogonic . Sunt confectionati din OL ( otel laminat dar cu o elasticitate crescuta ) si galvanizati foarte bine. Prinderea lor fata de sol se face pe o fundatie din beton foarte bine turnat, in interiorul caruia se afla armatura de fier-beton de care la randu-i sunt sudate tije filetate foarte groase. Tijele ies in afara fundatiei si trec prin flanse , stalpul fiind fixat cu piulite foarte mari care sa il strang de fundatie.

  Intre fundatie si stalp se pune o garnitura de cauciuc care sa protejeze de infiltratiile de apa . In interiorul fundatiei se alfa din constructie si tubulatura din PVC-U ignifugata pentru firele de alimentare .

  Aceasta este solutia pentru stalpii vechi, dar si in acest caz, tot nu au ce cauta pe ei retele de telecomunicatii, acestea avand destinate propriile lor canale subterane, Semafoarele au stalpi special destinati lor.

  Aceasta este problema propietarilor acestor stalpi , stiu ca de obicei aceia sunt primariile. Nu cred ca vor fi renovati prea curand , poate dupa ce vor distruge cateva masini, iar porcesele din instanta vor costa mai mult decat stalpii noi 🙂

  Va salut, numai bine!

  • stoianconstantin Says:

   Salut Radu,

   Da, si eu am vazut stalpi fixati in buloane. In fapt acum 10 ani in zona mea de retea am inceput un program de inlocuirea stalpilor metalici de tipul celor din fotografii cu stalpi metalici redimensionati pentru utilizari multiple inclusiv banere si circuite de fibra optica. Am folosit tot tronsoane de tevi insa alte dimesnuni. Fixarea s-a facut cu buloane. Am prevazut masuri de mentinere la uscat a buloanelor ca sa prevenim ruginirea lor.

   Ideea originala am vazut-o replicata insa acum buloanele sunt la vedere expuse ruginirii.

   Ca sa fiu corect, in ultimii 6 ani s-au schimbat vre-o 200 (a fost un program de finantare european) insa ar mai fi cca 8-900 de stalpi vechi care pot genera probleme respectiv care cer finantare pentru inlocuire.

   Pana la urma cele trei componente dimensionarea adecvata destinatiei, utilizarea in limitele dimensionarii si respetiv mentenanta preventiva sunt solutiile care ar permite sa avem retele de iluminat public functionale si sigure.

   SGC

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: