Ghid de administrare a unui blog!


interior-stalp-metalic.jpg              Cred ca daca am pune de un ghid de creare/administrare a unui blog un manual al blogului in limba romana am contribui la economia de energie (am o obsesie cu energia), timp (intra si el in ecuatia energiei daca este putere in zona) si bani (sunt un inevitabil corolar al energiei). O astfel de actiune ar conduce la inmultirea blogerilor si la creterea satisfactiei acestei indeletniciri. Avem bineinteles la dispozitie instructiunile in engleza oferite de wordpress.com (WP) insa unora engleza le joaca feste si in plus rezultatele experimentarii diferitelor combinatii de facilitati pot fi rezultate individuale utile natiei daca sunt mediatizate.

                 Din comentariu in comentariu se pot strange diverse instructiuni, algoritmi, explicatii care cu timpul pot sa fie eventual sortate si sistematizate astfel incat sa fie utile natiei. Putem avea echivalentul romanesc al FAQ (cele mai frecvente intrebari)

Start ghid:

Care este diferenta intre „pagina” si „post”?

Eu cred ca principala diferenta consta in aceea ca titlurile paginii se pot afisa individual in zona de ‘Widgest’ (butoane si titluri menite sa asigure informatii despre continutul blogului + link-uri cu alte site si alte facilitati ) asociata fiecarei machete (presentation). „Posts” (eu i-as spune articol) pot fi accesate de regula prin intermediul categoriei din care fac parte. O alta diferenta majora o constituie faptul ca acestea (post) permit declaraea/asocierea unor tag-uri.

Ce se intelege prin tag?

Pana una alta eu asociez notiunea de tag cu acelea de: cuvinte cheie, respectiv domenii initiate de blogeri. Un nou bloger sau o noua publicare de articol se poate face asociindu-i unul sau mai multe  tag-uri existente cu care autorul crede ca materialul lui are legatura sau poate propune noi tag-uri. WP listeaza in paginile comune nori sau liste de tag-uri combinand cele mai des utilizate in asociere cu unele noi sau cu unele ce par mai exotice astfel incat prin acest joc deruleaza un episod de marketing al blogurilor. Accesand un tag afiat de (propus de) WP ti se ofera o lista cu blogurile care au invocat tagul respectiv. De aici, pe aceasta sortare se presupune ca esti mai aproape de ceea ce cauti. Este posibil ca unele taguri din listele individuale sa nu fie niciodata listate de WP si sa nu li se faca publicitate de loc. Cred ca tastand denumiri cunoscuta sau banuite/dorite de taguri in motoarele de cautare ai sansa alaturi de alte milioane de pagini (din pacate) sa fie listate si bloguri din WP care contin aceste tag-uri/cuvinte cheie.

Gata pe azi. Next time mi-am propus sa traduc denumirea meniurilor de administrare oferite de WP si poate sa spun cateva cuvinte despre fiecare din cele pe care cred ca le-am inteles!! But only next time!

Introducerea unui link intrun articol/pagina

In fereastra de editare (pagina si/sau articol) exista la partea superioara a ferestrei de scriere un mic meniu. Pe la mijloc sunt doua icoane: o “za de lant” si o “za rupta de lant”. Prima este utila pt introducerea unui link iar a doua pt anularea unui link.
Se marcheaza cu mausul cuvantul/ cuvintele/propozitia care se doreste sa ascunda un link. Se da clik pe butonul “za de lant” : apare o ferestra cu 3 zone: prima cere adresa web a paginii catre care se face legatura de tipul http… (se scrie adresa sau se insereaza cu functia de “paste” daca a fost memorata inainte cu functia “copy”) a doua zona permite optiunea ca link-ul sa se “deshida” in aceeasi fereastra ori intro fereastra noua (eu aleg optiunea doua) iar in zona reia se cere sa se denumesca link-ul generat (cred ca merge si fara denumire).

Introducerea unui link intr-un mesaj

Poate sunt si alte cai. Eu am descoperit una din ele. Dupa ce raspund la un mesaj (de fapt incep sa raspund) dupa salvare ni se ofera un buton de edit deasupra mesajului. Dupa clik apare o fereastra de editare care in bara de meniuri in stanga sus are un buton denumit chiar link. Se da clik pe el si se deschide o fereastra in care trebuie sa scrii adersa web de tipul http… spre care vrei sa asiguri link din fereastra de mesaje

Dashboard – panou de administrare – panou care asigura accesul la mai multe utilitare de administrarea blogului.

Statistics_statistici,

Aici lucrurile sunt destul de evidente:

. clik pe nodul unui grafic zilnic si se intra intr-un ecran unde sunt afisate in detaliu informatii despre articolele accesate. In pagina de statistici se retin doar top 11 accesari.

. WorPress a pus la dispozitie statistici noi (pt cele 4 domenii : referenti, articole postate, termenii motoarelor de cautare respectiv linkuri utilizate din blog): 7 Days (ultimele 7 zile) 30 Days(ultimele 30 de zile)  Quarter  (trimestru) Year (an) All Time  (de la inceputul fiecarei afisari)

. daca in pagina de statistici (de fapt in oricare pagina de statistici) se utilizeaza butonul albastru din dreptul fiecarui element (la dreapta campului de denumire) care face obiectul statisticilor de exemplu: un titlu de articol, se va accesa un grafic cu evolutia accesarii respectivului articol de la inceputul afisarii lui.

Poate continui tu prietene …

Atentionare: materialul abunda de „cred ca” asta este in fapt o invitatie pentru voi cei care aveti o opinie mai corecta sa initiati un comentariu corectiv. personal sunt foarte dispus sa invat si sa-mi redefinesc afiratiile

Asineta, marketing Traian Basescu, Ion Iliescu, Energie electrica, politica energetica, politica, Elena Udrea, profit, pierdere, Elena Udrea, job, market, management, energy, hobby, blog, viata la scurt, Bucurenciu, Bucuresti, Paris, play, LEA, ANRE, receptoare electrice, fotografie, arta, contorizare, pret, social, Basescu, Elena Basescu, diverse, calatorii, opinii, Bucharest, discutii generale, articole, reforma, referendum, parlamentul european, alegeri, EU, diverse, segmentarea clientilor, matricea boston, marticea ansoff, distributie, publicitate stradala, sport, cercetare de piata, promo, obiecte promotionale, agentie de publicitate, partener media, design, sigla, cataloage, agende

 

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

5 răspunsuri to “Ghid de administrare a unui blog!”

 1. danixweb Says:

  Am ajuns pe blogul dumneavoastra prin cautarea pe Google a unor legaturi catre normative PSI. Daca sunteti amabil sa-mi explicati si mie cum se poate face ca o pagina de pe blog sa fie afisata de catre motoarele de cautare pentru ca nu stiu daca am inteles bine(poate nu) dar cred ca tag-urile paginilor servesc doar la cautarea pe blog sau eventual pe wordpress.com. Am incercat sa dau cautare pe Google dupa taguri stabilite pe o pagina si nu am ajuns nicaieri.Mai vad pe paginile dvs. o abundenta de taguri.Sa fie acesta raspunsul? Toate cele bune!

 2. antrax Says:

  Este un articol binevenit , incerc si eu sa creez un blog si m-ia fost de ajutor , chiar sunt incepator , multumesc , daca se poate de dat raspuns la comentariul precedent , eu ma confrunt cu aceas problema , multumesc mult .

 3. stoianconstantin Says:

  Salut Antrax,

  In primul rand WordPress are un sistem propriu de promovare in randul utilizatorilor si vizitatorii platformei software WP
  Apoi sunt diferite actiuni proprii de promovare prin accesarea altor site si lasarea unor comentarii si/sau linkuri de exemplu
  Este importanta si alegerea potrivita a „tag-urilor” = cuvinte cheie reprezentative pr articol si cere pot fi utilizate pt cautari cu motoarele de cautare de catre potentialii vizitatori.
  Eu de exemplu am cam exagerat cu tagurile mizamd mult pe ele. Pana la urma sunt importante subiectele abordate si frecventa actualizarilor si/sau a publicarii de noi articole. daca acestea sunt interesante pt un segment de „clienti” atunci ei vor reveni si vor comenta daca nu vor trece o data api vor evita zona.
  Un ingredient important in ecuatie este si rabdarea. Sunt necesare cca 2 saptamani pana cand motoarele de cautare insereaza si blogul tau in listele pe care le ofera ca raspuns la diversele cautari. In raport cu motoarele de cautare conteaza mult accesarile facuta in urma cautarii atunci blogul este ofertat in primele pagini sau chiar pe primele pozitii. In cazul meu cam dupa 2 luni de zile a inceput un trafic semnificativ. Se poate observa ca in acest timp am editat relativ multe articole.
  Acum sun interesat mai mult de comentarii decat de numarul accesarilor!
  Studiind cuvintele cheie utilizate de vizitatori poti intui subiectele de interes si in acest mod poti veni in intampinarea necesitatilor vizitatorilor.
  Evident ca exista o gama f larga de alte metode promotionale: includerea adresei bloului in emailurile tale, publicitate in ziare etc
  Iti doresc: succes, inspiratie si rabdare!
  SGC

 4. daniian Says:

  buna, as vrea sa sriu cum pot adauga categorii pe blog si ce trebuie sa fac ca un articol sa fie publicat in acea categorie si nu pe prima pagina

 5. stoianconstantin Says:

  Salut Daniian,
  Intri in panoul de control, in meniul din stanga, cauti „categorii” dai apesi butonul respectiv si treci in ecranul de gestionare a categoriilor unde ai si posibilitatea de a crea o categorie noua.
  In ecranul de editare articol nou ai in meniul din dreapa posibilitatea de ati alege categoria unde sa fie publicat articolul tau. Ai si posibilitatea sa iti alegi chiar mai multe categorii in care sa „publici” articolul.
  Daca ai probleme mai discutam.
  Succes!
  SGC

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: