Calitatea energiei electrice – extras din prevederile unor reglementari in vigoare


SGC 2002  
                                      Informatia accesata la momentul portivit poate preveni insatisfactii majore …. daca aveti
                                       un caz concret s-ar putea sa va  pot consilia!

 

                     Va prezint in cele ce urmeaza modul in care consumatorii de energie electrica influenteaza calitatea energiei electrice cu mentiunea ca textul de mai jos este preluat din standardul roman (aliniat la standardele Uniunii Europeane) SR EN 50160 /  1998 privind unele performante ale retelelor de distributia energiei electrice “anexa A informativa„ :

           Electricitatea este o forma de energie deosebit de supla si adaptabila. Ea poate fi transformata in alte forme de energie : caldura, lumina, energie mecanica si, deasemenea, in numeroase alte forme electromagnetica, electronica, acustica, vizuala, care stau la baza tehnicilor moderne de telecomunicatii, tehnologia informatiei si audiovizual. Dupa modul cum este furnizata clientilor, electricitatea prezinta numeroase caracteristici care pot varia si efecta utilizarea sa de catre clienti Acest standard descrie caracteristicile energiei electrice sub forma de tensiune alternativa.   Date fiind utilizarile energiei electrice, este de dorit ca tensiunea furnizata sa  prezinte alternante regulate dupa o sinusoida perfecte si o amplitudina constanta. In practica, numerosi factori impiedica realizarea acestor cerinte. Spre deosebire de produsele curente, utilizatorul este unul din principalii factori care determina variatia caracteristicilor energiei furnizate. 

         Trecerea energiei prin aparatele clientilor provoaca o crestere a curentilor care sunt mai mult sau mai putin proportionali cu cererile acestora. Cand acesti curenti trec prin conductoarele retelei produc caderi de tensiune. Marirea tensiunii de alimentare a unui client individual in orice moment este o functie a caderilor de tensiune cumulate in toate elementele retelei prin care acesta este alimentat. Ea este determinata atat de cererea sa individuala, cat si de consumul simultan al celorlalti clienti. Intrucat fiecare cerere  a unui client este continuu variabila  si variatia suplimentara este in functie de gradul de coincidenta intre cereriile a numerosi clienti, tensiunea livrata este de aesmenea, variabila. Din acest motiv acest standard trateaza caracteristicile tensiuni din punct de vedere statistic sau probabilistic. Este in interesul economic al clientului ca standardul sa corespunda conditiilor preconizate in mod normal mai mult decat evenimentelor intamplatoare cum ar fi, un grad neobisnuit de coincidenta intre cerintele multor aparate sau clienti.  Energia electrica ajunge la client printr-un sistem de producere, transport si distributie. Fiecare componenta a sistemului poate suferi defectari sau intreruperi datorata solicitarilor electrice, mecanice si chimice. Acestea apar din mai multe cauze, incluzand conditii climatice extreme, procese obijnuite de uzura si imbatranire si cauze externe datorate activitatilor umane, pasarilor, animalelor etc. Un astfel de defect sau chiar intrerupe alimentarea unuia sau mai multor clienti. Pentru a mentine frecventa constanta este necesara o capacitate de productie egala in fiecare moment cu cererea simultana a consumatorilor. Deoarece atat capacitatea de productie, cat si cererea se pot schimba in cantitati discrete, in special in eventualitatea unor defecte la sistemele de producere, transport sau distributie, exista intodeauna un risc de neadaptare rezultand o crestere sau o scadere afrecventei. Totusi, acest risc se reduce prin conectarea mai multor retele intr-o retea mai mare interconectatata, a carei capacitate de productie este foarte mare in raport cu variatiile ce pot aparea. Exista mai multe alte caracteristici care pot avea un efect de perturbare sau de defectare asupra echipamentului clientilor sau chiar asupra clientilor. Cateva din aceste caracteristici perturbatoare provin din evenimente tranzitorii inevitabile chiar ale retelei de alimentare rezultate din defecte sau comutatii, sau cauzate de fenomene atmosferice (trasnet). Totusi, altele sunt rezultatul utilizarilor variate ale energiei electrice care modifica direct forma de unda a tensiuniii, impun o modelare speciala a marimii sale, sau suprapun tensiuni de semnalizare. Din pura coincidenta, odata cu proliferarea moderna a echipamentelor ce au aceste defecte, exista, de asemenea, o crestere a numarului de echipamente sensibile la aceste perturbatii.

            Acest standard defineste acolo unde este posibil, variatiile caracteristicilor estimate in mod obisnuit. In alte cazuri, standardul prevede cea mai buna indicatie posibila la care ne putem astepta la termeni cantitativi. 

             Intrucat exista o diversitate considerabila in structura retelelor de distributie in diferite zone, rezultata din diferentele de densitate de sarcina, din dispersia populatiei, din topografia locala etc. multi clienti vor constata variatii considerabil mai mici ale caracteristicilor tensiunii decat valorile cuprinse in acest standard.

              Este o trasatura speciala a electricitatii ca, in raport cu unele din caracteristicile sale, calitatea sa sa fie afectata de utilizator mai mult decat de producator sau distribuitor. In aceste cazuri, clientul este partener esential  al distribuitorului, in efortul de a mentine calitatea energiei electrice. Ar trebui mentionat ca aceasta chestiune este abordata direct si  in alte standarde, deja publicate sau in pregatire. Standardele prevind emisia stabilesc niveluri perturbatilor electromagnetice pe care echipamentul clientilor are permisiunea sa le genereze. Standardele de imunitate impun niveluri de perturbatii pe care echipamentul ar fi capabil sa le tolereze fara a induce defecte sau intreruperi in functionare. Un al treilea set de standarde, pentru nivelurile de compatibilitate electromacnetica asigura cordonarea si coerenta standardelor de emisie si imunitate cu obiectivul general de obtinere a compatibilitatii electromagnetice Desi acest standard are legaturi evidente cu nivelurile de compatibilitate este important de subliniat ca acesta se raporteaza la caracteristicile tensiunii electrice. Nu este un standard pentru nivelurile de compatibilitate. In mod special ar trebui subliniat faptul ca performanta echipamentului poate fi afectata, daca acesta este supus unor conditii de alimentare mai severe decat cele specifice in standardul sau de produs.

            Cele de mai sus ne arata ca simpla cumparare a uni receptor electric nu ne garanteaza ca ne vom putea si bucura de el. Este necesar sa stim ca pot aparea anumite probleme de compatibilitate electromagnetica la interactiunea receptorului electric cureteaua de alimentare de care trebuie sa tinem cont pentru e evita deteriorarea sau uzura rapida a acestiua  si implicit insatisfactii generate de pagubele asociate.

                Este necesara o minima  consultanta de specialitate atunci cand intentioneaza sa achizitioneze receptoare electrice noi pentru completarea sau pentru inlocuirea celor vechi. Forma reglementata a acestei consultante o constituie avizul de racordare pe care il emite operatorul de distributie in raza caruia se afla imobilul Dv. 

            Achizitia de echipamente fara o preocupare explicita pentru investigarea conditiilor necesare de compatibilizare cu retelele electrice precum si de protectie a acestora este de natura sa genereze insatisfactii majore si costuri semnificative. In plus fata de aceste elemente instalatiile interioare ale multora din cladiri sunt intr-o stare mai mult decat precara. Achizitia de receptoare electrice noi fara preocuparea de a investi in reabilitarea instalatiilor electrice ale imobilului va conduce la acelesi insatisfactii.

            Mentiomam ca o data cu noile generatii de echipamente electice au aparut si echipamente de protectie si compatibilizare cu retelele de alimentare. Pentru evitarea surprizelor neplacute este necesar atunci cand intentionati sa achizitionati receptoare noi sa va preocupe protejarea acestora si reabilitarea instalatiilor de alimentare cu energie electrica din interiorul imobilelor. 

            Va recomandam ca atunci cand solicitati avize de racordare sa declarati in mod explicit receptoarele pe care le aveti sau intentionati sa le achizitionati pentru ca Operatorul Dv de Distributie a Energiei Electrice sa  poata defini cat mai corect conditiile tehnice care trebuie realizate pentru buna functionare si protectie a acestora.

 

                 Daca intampinati greutati sau doriti o opinie suplimentara  s-ar putea sa va pot ajuta …!!  

            Pentru a concretiza cele de mai sus va prezint cateva prevederi ale :

                           ·        standardului SR EN 50160 ,

                          ·        standardului de performanta impus de ANRE operatorilor de distributie

           In standardului SR EN 50160 este prevazut : Art. 2.9 Supratensiuni tranzitorii intre faze si pamantIn general, supratensiunile tranzitorii nu trebuie sa depaseasca 6 kV valoare de varf, dar ocazional pot aparea valori mai mari. Durata acestora acopera o plaja dela cateva milisecunde pana la mai putin de o microsecunda

     Nota – Energia continuta de supratensiunea tranzitorie variaza considerabil in functie de origine. O supratensiune indusa de traznet are, in general o amplitudine mai mare, dar contine o energie mai mica decat o supratensiune cauzata de comutatie, datorita in general, duratei mai mari a supratensiunilor de comutatie. Dispozitivele de protectie la supratensiune in instalatiile consumatorilor trebuie alese tinand seama, cu mai multa exigenta, de supratensiunile de comutatie. In acest fel se acopera atat domeniul supratensiunilor de traznet cat si al celor de comutatie. 

          In standardul de performanta impus de ANRE operatorilor de distributie (OD) in Secţiunea 2 – Fenomene aleatoare privind calitatea tensiunii.este prevazut :

         Art 27            Fenomenele prezentate în continuare sunt aleatoare şi imprevizibile, iar repartiţia lor în decursul unui an foarte neregulată. OD nu poate controla aceste fenomene. În consecinţă,  utilizatorul  trebuie să-şi ia toate măsurile necesare de protecţie.

                  Art 28               Microîntreruperile sunt fie întreruperi tranzitorii,  fie goluri de tensiune cu o durată de max 1s. Ele se datorează în principal defectelor din reţea sau din instalaţiile utilizatorilor racordaţi la reţea. 

                 Art 29               Deformarea curbei sinusoidale din reţeaua OD este, în general, produsă de receptoarele neliniare ale consumatorilor. OD va urmări şi adopta, împreună cu consumatorii, măsuri de limitare a armonicilor. Respectarea limitelor este importantă pentru a se evita deteriorări de echipamente prin încălzire, pierderi suplimentare în reţele, sau distrugeri de instalaţii ca urmare a unei rezonanţe armonice.

               Art 29(1)            În afara supratensiunilor temporare la frecvenţa industrială (50 Hz), în reţelele electrice pot apărea şi supratensiuni tranzitorii (de impuls) în raport cu pământul, de origine atmosferică sau de comutaţie. Supratensiunile atmosferice se datorează loviturilor de trăsnet în linii sau în apropierea acestora. Supratensiunile de comutaţie pot să apară  din cauza unor manevre (comutaţii) în reţeaua OD sau în reţeaua utilizatorului. Se întâlnesc frecvent supratensiuni fază – pământ de 2 sau de 3 ori tensiunea nominală.(2) Protecţia contra supratensiunilor tranzitorii trebuie asigurată din faza de proiectare (prevederea de paratrăsnete, descărcătoare, etc), atât la OD cât şi la utilizator.(3) Pe baza unei analize de risc, utilizatorii trebuie să-şi ia toate măsurile necesare de protecţie (în instalaţiile proprii) şi să respecte standardele în vigoare (SR CEI 62066/2005).

Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

22 răspunsuri to “Calitatea energiei electrice – extras din prevederile unor reglementari in vigoare”

 1. Sarbatori fara lumina « Puterea sub lupă … până la bec! Says:

  […] sa recititi cel putin articolele referitoare la avizul tehnic de racordare si cel referitor la calitatea energiei electrice care contin multe informatii utile care pot contribui succesul unei investitii fie ca vorbim de […]

 2. Calitatea energiei electrice este influientata mai mult de consumatori decat de distribuitori « Puterea sub lupă … până la bec! Says:

  […]             In mediile profesionale internationale se afirma si se demonstreaza un adevar aparent paradoxal:calitatea energiei electrice este influientata mai mult de consumatori decat de distribuitori (vezi si SREN 50160 anexa A). […]

 3. Blocurile de masura si protectie nu se pot proteja nici pe ele la supratensiuni « Puterea sub lupă … până la bec! Says:

  […] prevederile standardului care reglementeaza parametrii de calitate ai energiei electrice SR EN 50160/1998 in retelele electrice pot aparea supratensiuni atmosferice si/sau de comutatie de pana la 6 kV.  […]

 4. Ionescu Vlad Says:

  Va rog sa-mi recomandati un dispozitiv necesar protectiei aparaturii electrocasnice.
  Va multumesc

 5. stoianconstantin Says:

  Salut Vlad,
  Intrebarea este simpla si la obiect. Raspunsul insa trebuie sa fie mai nuantat. Iti recomand sa citesi cel putin trei articole de pe blog: ref la supratensiuni, ref la protectia diferentiala si ref la BMP.

  Acum cred ca esti deja mai famliarizat cu subiectul deci:

  * cea mai simpla protectie este prorectia cu sigurante (clasice cu fuzibil sau „automatee” care permit rearmarea) ti le-as recomanda pe cele automate. O problema importanta o constituie dimensionarea lor si corelarea cu protecia din amonte (BMP sau tablou de distributie de palier) Acesta corelare impune practic numarul de circuite. Ideea ar fi sa constientizam necesitatea apropierii curentului nominal al sigurantei de sarcina maxima preconizata pe circuit si in acelasi timp mentinerea sigurantei circuitului de utilizare a ee la cel putin doua trepte sub protectia bransamentului!!

  * un echipament mai performant il constituie intreruptorul insa este si ceva mai dificil de ales in privinta caracteristicii de declansare. La acelasi curent nominal putem avea o gama foarte larga de caracteristici de declansare. Te pot „linisti” confirmandu-ti ca foarte putini specialisti se straduiesc sa aleaga corect un intreruptoruptor. Si aici avem necesitatea corelarii cu protectia din amonte.

  * un nivel mai evoluat il constituie intreruptorul diferential. Vezi acest articol.

  * ar fi bine sa ai un releu de protectie la supratensiuni de frecventa industriala (care pot aparea datorita unor vicii in reteaua de alimentare)

  * daca ai posibilitati si doresti sa risti mai putin atunci iti poti echipa instalatia interioara cu protectii la supratensiuni atmosferice si de comutatie montand intreg setul de descarcatoare clasele B, C si D. De data aceasta ajutorul unui specialist este indispensabil.

  * pentru anumite receptoare la cere oprirea necontrolata poate crea prejudicii poti utiliza un (eventual cate un) UPS – sursa neintreruptibila. Acesta intro anumita masura asigura si o protectie la supratensiuni din toata gama preluand riscul de deteriorare. Atentie la dimensionarea UPS si la limita de timp in care poate prelua autonom alimentarea receptorului electric.

  Atunci cand ai in vedere un caz concet lucrurile sunt mult mai simple.

  Legislatia prevede (in multe situatii foarte bine motivat) ca interventiile in instalatiile electrice sa fie facuta de persoane autorizate. Iti recomand sa-ti gaseti/alegi un astfel de specialist care sa-ti aleaga echipamentul de comuntatie si care sa preia responsabilitatea modificarilor!

  Nu uita sa-i soliciti sa-ti actualizeze documentatia instalatiei interioare. In acest fel ii va creste responsabilitatea iar urmatorul specialist care in timp va trebui sa intervina in instalatie va avea informatiile necesare unei interventii operative si de calitate buna.

  Pentru incurajarea ta iti confirm ca pe piata exista o gama foarte larga de intreruptoare si de sigurante unele chiar foarte bune.

  Mult succes!

 6. Dan BUCUR Says:

  Buna ziua,
  Sunt interesat de standardul de performanta impus de ANRE operatorilor de distributie (OD),mai exact articolele 27, 28, 29 din „Secţiunea 2 – Fenomene aleatoare privind calitatea tensiunii.” pe care le-ati prezentat mai sus dar nu reusesc sa gasesc SURSA. Care este titlul exact al acestui standard?

  Va multumesc anticipat!
  Cu stima,
  Dan BUCUR

 7. stoianconstantin Says:

  Salut Dan,
  Il gasesti pe site http://www.anre.ro Standardul de performanta pentru serviciul de distributie a energiei electrice aprobat prin Ordinul ANRE 28/2007.
  O sa incerc sa inserez un link in articol pt acest standard!
  SGC

 8. Dan BUCUR Says:

  Buna seara,

  multumesc de ajutorul acordat.
  Am reusit sa descarc fisierul cu Standardul de performanta pentru serviciul de distributie a energiei electrice aprobat prin Ordinul ANRE 28/2007.

  Cu stima,
  Dan BUCUR

 9. stoianconstantin Says:

  Salut Dan,
  OK
  SGC

 10. Doina Says:

  Buna ziua,
  Am nevoie de ajutorul dvs. intr-o problema de serviciu.
  Neavand la dispozitie SR EN 50160, nu pot verifica urmatoarele informatii:
  -in Standardul de perf pt serv de distr publicat pe site-ul ANRE, la definitii gasesc: „Întrerupere – Situaţie în care valorile efective ale tensiunilor de linie sunt simultan sub 1% din tensiunea contractuală în punctul de delimitare”
  -intr-o carte de specialitate scrisa de V. Vaida gasesc: „… variatiile delta Ug (amplitudinii golului de tens) mai mari de 0,9 Uc (Uc-tens. contractata) corespund unei intreruperi de tensiune” – aceasta insemnand o scadere a tens sub 10% din tens contractata si nu sub 1%!!
  Cum este corect?

  Multumesc anticipat,
  Cu multa stima,
  Doina

 11. stoianconstantin Says:

  Salut Doina,
  La prima vedere este corect pragul de 1%. O sa si verific si iti confirm. Daca uit te rog sa imi reamintesti!
  SGC

 12. Ciprian Says:

  Buna ziua!
  Ne-a fost intrerupta furnizarea gazelor naturale (cladire veche cu 8 apartamente) datorita unei tensiuni de 50V existenta pe cutia contoarului de gaze. Un vecin a descoperit legarea nulului cu impamantarea in tabloul general. Prin urmare exista o deficienta de impamantare a carei remediere (inlocuirea impamantarii veche de 60 ani) intra in SARCINA CUI?

 13. stoianconstantin Says:

  Salut Ciprian,
  Tot ce este in amonte de contoarele electrice (spre retea) intra in competenta operatorului de distributie.
  Nu cred ca ce ai scris despre „legarea nulului cu impamantarea in tabloul general” constituie cauza acelei tensiuni pe cutia contorului de gaze. Probabil prin apartamente cineva a facut o improvizatie, sau alte deficiente inca nedepistate.
  Oricum sesizati operatorul de distributie.
  SGC

 14. Ciprian Says:

  Multumesc! Initial vecinii m-au invinuit, la prima vedere pe buna dreptate pentru ca, daca ma decuplau disparea acea tensiune. I-am invitat in casa sa verifice tot ce vor, totul fiind in regula. S-au scarpinat in cap pana cand unul (dintre cei doi electricieni de meserie) a propus sa ne uitam la tabloul general unde a gasit nulul si impamantarea legate sub acelasi surub. Le-a pus la locul lor si au disparut cei 50V de pe cutia contoarului de gaze. Contoarul de gaze este pozat pe un gard metalic (acoperit de plante) care s-ar putea sa aiba legatura cu platbanda care leaga pinii de impamantare. Cred ca numai asa s-ar explica ciudatenia. Mentionez ca toata instalatia electrica a cladirii a fost refacuta acum un an si ceva. Ce incredere sa mai am in distribuitor? (Enel)

 15. Ciprian Says:

  Cred ca daca acest site ar ajunge la uniunea asociatiilor de locatari ar fi un real sprijin pentru ei

 16. stoianconstantin Says:

  Salut Ciprian,
  Totusi problema poate fi considerata definitiv solutionata doar dupa ce OD vine la fata locului si verifica situatia. Eu asa te sfatuiesc. Nu aveti ce pierde! In schimb puteti sa fiti siguri de indepartarea cauzei.
  SGC

 17. Ciprian Says:

  Dacă doriţi informaţii despre case pasive şi surse energetice „verzi” cât ştiu vă stau la dispoziţie. Mulţumesc frumos! Sănătate şi baftă!

 18. stoianconstantin Says:

  Salut Ciprian,
  Scrii unul sau mai multe articole + administrare comentarii aferente lor?
  Esti binevenit!
  Daca raspunsul este afimativ te caut pe email. Eu imi asum munca de publicare efectiva pe blog.
  SGC

 19. Ciprian Says:

  Nu mi-a trecut asta prin cap. Eu oferisem un ajutor informaţional personal. Am scris câte ceva pentru reviste şi am de gând să scot o cărticică dar pentru blog nu-mi dau seama de cerinţe. N-ar fi rău să primesc informaţii suplimentare ca să-mi fac, cât de cât, o imagine sistemică.

 20. stoianconstantin Says:

  Salut Ciprian,

  In principiu este simplu: text in Word si figuri/poze format jpg! Deocamdata ma cup eu de postare dar exista si posibilitatea sa iti dau acces in zona de administrare blog si atunci te vei descurca independent.

  Articolele apar sub semnatura ta. Vizibilitatea este buna. Am articole care in 2 ani au fost citite de peste 6000 de ori. Daca apar comentarii dai raspunsuri/intretii discutia.

  In mod categoric va fi o cale, poate mai buna decat cea pe care ti-o poate asigura o carte sa fii cunoscut in toata tara.

  Articolele nu exclud cartea. Articolele pot face reclama cartii.

  In privinta gradului de aprofundare al unui subiect lucrurile sunt la latitudinea ta. Poti lucra si in etape de ex enuntand un subiect si apoi functie de gradul de interes sa sporesti detalierea informatiei

  Accesarile osciteaza intre cateva sute/zi pana la maximul absolut innregistrat in istoricul blogului de 3700/zi. Perioada cea mai aglomerata este in timpul sesiunilor cand tinta sunt materialele ajutatoare. In rest insa dispersia subiectelor accesate este mult mai mare.

  Pentru mine blogul a fost si este o experienta interesanta si inedita. Am un „public” oarecum format. In tara ma intalnesc in cele mai neasteptate situatii cu utilizatori ai blogului care ma recunosc si se bucura de oportunitatea de a ma intalni. Si eu ma bucur cu fiecare intalnire de acest tip.

  Uneori am senzatia ca daca as avea o problema de rezolvat undeva in tara chiar as putea obtine sprijin de la oameni pe care nu ii cunosc dar cu care am stabilit o legatura profesionala prin intermediul blogului.

  Eu sunt deschis sa colaboram punad la dispozitie toate „facilitatile” si „avantajele” oferite de un blog cu public format.

  Cu stima

  Stoian Constantin

 21. ioana popoviciu Says:

  Buna seara, domnule Stoian ! Dupa mai multe incercari de a posta o intrebare adresata amabilitatii dumneavoastra, revin: in conditiile actuale de evolutie a preturilor la energie este rentabila instalarea unei centrale electrice (incalzire+apa calda menajera )?
  Am un imobil cu instalatie electrica trifazata (6 /8 KW – nu stiu exact ce reprezinta, dar asa scrie in avizul „Electrica”) O suprafata construita de 350 mp. si o inaltime a camerelor de 2.6 m.
  In afara de cumpararea unei astfel de centrale trifazate si de montarea ei, ar mai trebui si alte demersuri, aprobari, etc ?
  Sau, ca specialist in domeniu, considerati mai degraba ca trebuie investit in alte surse de energie calorica (gaze, lemn). Sunt interesata in special de rentabilitatea unei astfel de investitii – mari si de variantele ei. De asemenea, ii rog pe toti cei care au optat pentru o centrala termoelectrica sa isi spuna punctul de vedere, mai ales ca am auzit ca puterile necesare unei astfel de centrale se situeaza la 35-40 KW si sunt greu sau imposibil de aprobat de „Electrica”, mai ales daca sunt multi solicitanti in zona.
  Astept cu interes un raspuns.
  Cu stima, Ioana Popoviciu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: