Agentia Nationala Reglementare in domeniul Energiei (ANRE)


SGC 2002                                                          ANRE,

                       ANRE are misiunea de a crea si aplica sistemul de reglementari  necesar functionarii sectorului energiei si pietelor de energie electrica, energie termica si gaze naturale in conditii de eficienta, concurenta, transparenta si protectie a consumatorilor.

                               In cei cativa ani de functionare ai ANRE s-au produs transformari deosebite in domeniul energiei. Au aparut operatorii privati practic in toate domeniile. S-a liberalizat piata energiei elctrice. S-a adoptat o paleta larga de reglementari. Practic activitatea ANRE ne afecteaza pe fiecare dintre noi.

                               ANRE are unul dintre cele mai vizitate site din Romania www.anre.ro  Calitatea acestui site este din pacate destul de modesta. Motorul de cautare interna mai mult nu merge. Daca te intereseaza agentii economici atestati/autorizati sau electricienii autorizati pierzi o gramada de timp fara sa ajungi la rezultat. Uneori daca cauti o reglementare ai surpriza sa gasesti doar titlul. Daca te intereseaza o versiune anterioara a unei reglementari in mod categoric trebuie sa renunti.

                              Cu toate acestea ANRE este una din cele mai importante agentii guvernamentale. Este deja o realitate de notorietate ca ANRE protejeaza cu succes interesele clientilor. In caz de litigii clientii au in ANRE un aliat redutabil in fata operatorilor din sistem. Cred ca pana una alta doar pagina web a Agentiei are nevoie de reproiectare. Are cineva solutii … ?

 

Etichete: , , , , , , , , ,

119 răspunsuri to “Agentia Nationala Reglementare in domeniul Energiei (ANRE)”

 1. Asupra noului regulament de racordare la RED « Puterea sub lupă … până la bec! Says:

  […] Dupa cum am mai afirmat ANRE este una din agentiile guvernamentale cu cea mai buna activitate. De altfel cred ca nici nu se […]

 2. Simion C Says:

  Hotararea de Guvern nr. 109 din 12.02.2008 face dreptate numai pentru lucrarile realizate de viitorul utilizator in amonte de punctul de racordare Art. 37 (5) si pentru primarii ( ANEXA Nr. 2 Art. 4 ), dar prin intregul ei Hotararea de Guvern creeaza posibilitatea inavutirii firmelor de distributie publica pe banii contribuabililor . Prin taxa de racordare se realizeaza bunuri imobiliare care sunt in proprietatea distribuitorului fara ca acesta sa aiba alta contributie decat aceea ca este autorizat . Marirea volumului de mijloace fixe duce la cresterea valorii firmei de distributie , iar prin intocmirea studiilor de solutie de catre distribuitor acesta va cauta ca valoarea acestora sa fie cat mai mare . Fiecare utilizator nou poate fi sicanat si jecmanit dupa dorinta distribuitorului deoarece nu are nimic de pierdut . Normal este ca toate cheltuielile de racordare sa le suporte distribuitorul exact ca si in cele doua cazuri semnalate mai sus .

 3. stoianconstantin Says:

  Salut Simion C,
  Te referi cumva la HGR 90/2008 !? Te rog sa citesti articolele referitoare la aceasta reglementare si in general la ATR. Poate iti mai nuantezi opiniile.
  Iti sugerez sa faci comentariile la articolul/pagina care se refera cel mai direct la subiectul pe care doresti sa-l comentezi pt ca in acest mod iti cresc sansele ca opinia ta sa fie cunoscuta de mai multi oameni si in acelasi timp polarizarea comentariilor pe un anumit subiect poate contribui la lamurirea lui mai buna.
  Astept sa continuam dezbaterea acestui subiect.

 4. Gerad RUGIO Says:

  „Este deja o realitate de notorietate ca ANRE protejeaza cu succes interesele clientilor. In caz de litigii clientii au in ANRE un aliat redutabil in fata operatorilor din sistem”
  Pentru mine este de neconceput sa se faca o asemenea afirmatie! Bineinteles ca ma refer la practica si nu la… teorie. O spun din experienta dupa o batalie castigata de mine impotriva Electrica (alaturi de care ANRE a stat aproape pana la capat in calitate de… avocat). Am castigat, dar de-abia dupa 3(trei) ani de lupta incat in final puteam sa sustin cu brio un examen de drept civil si administrativ! Eu fiind inginer.
  Asa ca mai dati cu nasul de realitate si uitati-va cate procese au furnizorii de energie in calitate de parati.

 5. stoianconstantin Says:

  Salut Rugio,

  Pot accepta ca ai avut o experienta nefericita. Nu cunosc cazul si imi inchipui ca tot ce scrii e adevarat. Cred ca aceasta situatie nu exclude si alte experiente. In definitiv fiecare apreciem realitatea inconjuratoare intro maniera proprie. Acelasi pahar poate fi interpreta ca fiind jumatate plin sau dimpotriva jumatate gol!!

  Eu chiar sunt convins ca ANRE protejeaza interesele clientilor si exercita presiuni serioase, la nivel de reglementari, asupra operatorilor de sistem. An de an ANRE ridica stacheta performantei. Am si multe argumente obiective in baza carora mi-am formulat opinia pe care ai citat-o despre ANRE!

  Pot accepta ca sunt oameni care nu imi impartasesc ideile. Tu poti?

  Viata este complexa. Sa fim optimisti!

  Cu stima
  SGC

 6. tibi Says:

  salut am si eu o intrebare.detin autorizatie anre gr 2b pot sa fac si proiectare gradului inferior cumva gr 1 a va multumesc anticipat.

 7. stoianconstantin Says:

  Salut Tibi,

  Cred ca nu poti sa faci proiectare, sub semnatura ta, unica pe documentatie, deoarece gradele A si B nu se includ unele pe altele.

  Poti proiecta in asociere cu un „sef de proiect” autorizat corespunzator. In acest caz poti aborda orice tip de proiect pt care detii conostinte. Aceste proiecte le poti invoca in noul dosar de autorizare pe care il vei depune in viitor la ANRE. Sustin aceasta varianta pt ca altfel nu ai avea cum sa declari proiecte facute din lipsa autorizatie. Ar fi un cerc vicios!
  Succes!
  SGC

 8. Cami Says:

  Sunt persoana juridica, am punct de lucru pe terenul unei persoane fizice care nu avea acces la reteaua de en el. Am construit reteaua pana la terenul respectiv in baza autorizatiei eliberate de Electrica pe numele persoanei fizice detinatoare a terenului. 1. Este bine ? 2. Am primit solicitari de la proprietarii de teren invecinati sa le permit bransarea in reteaua proprietate a persoanei juridice. Ce pasi legali trebuie parcursi astfel incat solicitantii sa se poata bransa in reteaua mea de en el? Multumesc

 9. stoianconstantin Says:

  Salut Cami,
  In principiu orice consumator poate avea subconsumatori. Exista si un contract cadru emis de ANRE care reglementeaza relatia intre consumator si subconsumatorii sai. Evident in acest caz subconsumatorii se alimenteaza in aval de punctul de masura al consumatorului.
  Ca sa ies din zona ipotezelor ar trebui fie sa-mi trimiti copia avizului de racordare fie sa-mi spui unde este punctul de delimitare din pdv al gestiunii intre persoana fizica si operatorul de distributie. Functie de informatiile pe care mi le vei comunica iti pot spune ce posibilitati sunt. Exista si posibilitatea sa nu fie necesar acordul Dv pt racordarea altor consumatori daca punctul de delimitare a gestiunii este la bornele de sarcina ale contorului electric .
  Intentionam sa comunic cu tine pe email insa k2kikiriki nu e tocmai un email. Recunosc ca mi se pare un pic ciudat sa-ti doresti o informatie specializata de la cineva si in acelasi timp sa doresti sa-ti pastrezi un anonimat deplin in raport cu cel caruia ii soliciti un serviciu!
  Doar daca chiar ai o problema serioasa te rog sa revii!

  SGC

 10. teo Says:

  cand va fi liberalizata piata autorizatilor?daca un inginer absolva de ce mai este nevoie de atatea examene si acreditari?

 11. stoianconstantin Says:

  Salut Teo,
  Am abordat si eu problema asta cel putin intr-un raspuns daca nu chiar intr-un articol pe blog !! Oricum e o intrebare retorica interesanta !

 12. alfa Says:

  Va salut!
  In ce monitor oficial sunt prevazute noile preturi la energie electrica de la 01 .07.2008.
  Cu stima

 13. stoianconstantin Says:

  Salut Afa,

  incearca acest link

  SGC

 14. papillon Says:

  VA rog sa-mi aratati pe site-ul dumneavoastra unde gasesc valorile gazului metan din zona in care locuiesc. Stima.

 15. stoianconstantin Says:

  Salut Papillon,

  Nu am informatii pe blog depre gazul metan!

 16. dona Says:

  Bună ziua.Vă rog să-mi comunicaţi unde mă pot adresa pentru măsurarea energiei electrice la stâlpul de tensiune de lângă locuinţa mea (casă), dacă aceasta este în parametri normali. Menţionez că locuiesc în Constanţa iar lângă casa mea , la circa 4 metri de zidul casei şi la 2 metri de gard se află un stâlp de tensiune racordat la un sistem trafo. De la acesta pleacă fire la alţi stâlpi mai mici.În primavara acestui an s-au efectuat mai multe lucrări la acest stâlp şi cred că l-au încărcat prea mult , acesta preluând şi racordurile de la alţi stâlpi vecini.Deci înainte nu era aşa de încărcat cu fire. Acum două săptămâni pe acest stâlp s-a produs o avarie in sensul că au luat foc firele şi racordurile de pe el, s-au auzit pocnituri , si copii mei şi ai vecinilor care se jucau în curte s-au speriat foarte tare. Ce pot să fac, înafară de o simplă reclamaţie la Enel Constanţa (de unde nu am primit răspuns până în prezent) şi la ANRE unde mi s-a spus că ei verifică din fotoliu această reclamaţie deoarece nu au o echipă mobilă pentru a constata dacă lucrările sunt corecte.Există firme specializate să măsoare energia de pe stâlp, în Constanţa? Dacă da, vă rog să le nominalizaţi (cu excepţia celor de la Enel). Copii mei nici nu mai vor să doarmă acasă, atât de tare s-au speriat. I-am dus la părinţii mei la bloc. Mama a leşinat în curte pentru că este cardiacă şi am avut noroc cu vecinii mei care, speriaţi de ceea ce s-a întâmplat , au venit să-şi ia copii acasă.Atunci au găsit-o pe mama mea leşinată şi i-au acordat primul ajutor. Nici până în prezent nu a venit nimeni de la Enel să verifice dacă am dreptate. Pe loc, atunci, au venit să repare avaria după două ore de la telefonarea noastră la 929. Când am întrebat dacă este normal ce s-a întâmplat şi dacă nu cumva stâlpul este prea încărcat cu fire deşi este crăpat pe lungime-înălţime şi am şi contorul de gaz la 2 metri de stâlp, pe gardul locuinţei , un lucrătorde la deranjamente m-a tot întrebat ce vârstă am eu, că el câte a văzut la viaţa lui… deşi nu asta era marea problemă . Problema e ce au văzut nişte copii mici care s-au speriat şi care speră ca şi mine să nu se mai întâmple astfel de situaţii. Cred că au şi uitat cei de la Enel că am făcut reclamaţie. Am solicitat chiar degrevarea acestui stâlp şi mutarea racordurilor la alţi stâlpi din zonă cum era anterior. Ceilalţi stâlpi sunt pe teren viran şi chiar mai aproape de sitemul trafo.Vă mulţumesc anticipat pentru răspuns.

 17. Lucian Says:

  Salut .As dori sa stiu daca exista vreun normativ cu privire la constructia paratraznetelor pentru instalatiile electrice interioare si daca da ,cum as putea da de el va rog.
  Multumesc

 18. stoianconstantin Says:

  Salut exista. Poate mai intai citesti articolele despre supratensiuni de pe blog. Dupa aceia mai discutam. Eventual te voi contacta pe email. Mai vedem!

  SGC

 19. cristi Says:

  daca este planific.ata o sesiune de toamna pentru autorizari electricieni

 20. stoianconstantin Says:

  Salut Cristi,

  Va fi una. Urmareste informatii despre ea pe site http://www.anre.ro
  Succes!

 21. BORGOVAN BOGDAN Says:

  Salut, Daca sunt autorizat gr. 2 AB am voie sa proiectez instalatii electrice pentru constructii pe persoana fizica autorizata.

 22. stoianconstantin Says:

  Salut Bogdan,

  Chestiunea cu PF este cam nereglementata. Inclin sa consider ca daca esti PF autorizata te poti considera indreptatit sa iti pui in aplicare autorizatia ANRE. La nevoie soliciti confirmari de la ANRE.
  Succes!
  SGC

 23. constantin mihaela Says:

  Suntem un grup de 4 familii,subconsumatori ai Romgaz, in com FINTA jud .D_TA. Reteaua electrica de alim. actuala este compusa din cate un stalp de beton amplasat in curte, langa fiecare casa,foste locuinte de serviciu.Avem contract de furnizare en.el. cu Romgaz,din 2004 pe o perioada nedeterminata.Atunci s-au schimbat cablurile vechi-suntem consumatori din 1967-si contoarele.Romgaz vrea sa rezilieze contractul si ne ameninta cu debrasarea,desi nu e un motiv contractual. Am otinut avize tehnice de racordare de la ELECTRICA,la noile preturi
  ELECTRICA nu ia in considerare reteaua actuala functionala si prevede noi bransamente. Ce facem noi cu vechea retea din curtile noastre ? De ce Romgaz si Electrica nu se pun de acord in privinta retelei care ne alimenteaza in prezent.DE ce daca se schimba titularul contractului,nu mai este buna reteaua existenta? De ce platim aiurea?ce facem cu cea veche daca ne rebransam ? Cine ne poate ajuta cu o explicatie?Am fost in audienta la DIRECTORUL Filialei Dambovita ,a promis ca ramane vechea instalatie pentru ca e STANDARD si functioneaza,dar in AVIZELE de RACORDARE ,totul este de la zero.Cui sa ne adresam? Termenul de racordare este 30 octombrie 2008. De ce atata bataie de joc ?

 24. VICTORR Says:

  mai mult ca sigur ca instalatiile dvs nu mai respecta noile normative si prescriptii energetice.

 25. stoianconstantin Says:

  Salut Mihaela,

  Probabil ca Victorr are drepate! Totusi ar fi necesare mai multe informatii despre solutia de alimentare care sa-mi lamureasaca necesitatea regimului Dv actual de subconsumator. Plecand de la aceasta premisa (statutul de subconsumator) reteaua la care sunteti racordati este gestiunea Romgaz. Trecerea la statutul de consumator presupune racordarea la o retea a Electrica si deasemenea bransamentele trebuie sa respecte conditiile Electrica comune pt toti noii consumatori. De aici intervin particularitatile locale pt a defini mai clar care sunt optiunile. Din punctul meu de vedere trebuie fie asigurat transferul de proprietate al retelei care va alimenteaza fie realizarea unei noi solutii de racordare din instalatiile Electrica. In ambele cazuri este necesara alinierea la cerintele tehnice actuale. Directorul Electrica Dambovita are o marje legala foarte ingusta pt solutionarea petitiei Dv!
  Atentie a se tine cont ca am emis opiniile de mai sus fara a avea toate informatiile despre cazul Dv.
  Solutia o veti gasi impreuna cu Romgaz si Electrica probabil prin cateva tatonari!
  Cred ca trebuie sa acceptati faptul ca o perioada mare de timp v-ati „complacut” intr-o solutie atipica de alimentere cu energie electrica. Probabil ca acum a venit scadenta si trebuie sa va aliniati si Dv la regulile pe care marea majoritate a consumatorilor casnici le respecta. Schimbarea poate fi costisitoare dar cu tact si cu o corecta informare probabil ca veti identifica o cale care sa va fie accesibile din pdv al efortului finaciar.
  Succes!

 26. constantin mihaela Says:

  Multumesc.Am inteles situatia.Nemultumirea noastra tine de neimplicarea Romgaz, care a innoit contractul cu beneficiarii in 2004,pe o perioada nedeterminata, ceea ce inseamna ca totul este in regula.
  Retea corespunde cerintelor actuale,dar problema era ca Romgaz spune ca nu este in parimoniul lui si ne-a pasat-o noua printr-o adresa,fara nici un temei legal.
  Inrebarea care ramane : ce facem noi cu reteaua existenta ,activa in momentul de fata,cu stalpi si cabluri identici cu cei stradali,care se compune din 4 stalpi SE 4 si cabluri noi,din 2004,cate unul in fiecare curte a consumatorilor ?

 27. stoianconstantin Says:

  Salut Mihaela,

  Daca mi-ai lasat un email te contactez ca sa poti sa-mi trimiti o schita a retelei de alimentare sa vad ce sugestii pot sa fac. In cazuri similare unitatea cu subconsumatori casnici (de ex foste locuinte de serviciu/blocuri de interventie) finanta ATR emis de OD pt a asigura conditiile necesare de preluarea alimentarii cu ee de catre OD. Iar dupa ce se asigura intrarea in patrimoniul OD a retelei/circuitului de alimentare utilizatorii casnici solicitau independent Av Th de Rac (practic fara costuri pt instalatiile de alimentare. dupa caz, poate numai pt bransamentele individuale) si puteau incheia contracte de furnizarea ee
  SGC

 28. constantin mihaela Says:

  Asta este ideea! Sunteti F.atent la probl.ridicate de noi si dati solutii viabile.
  Specialistii Electricii care au constatat situatia pe teren,au acceptat reteua existenta,mai umblau putin la racordurile individuale conform AvizelorTR si era totul perfect.De aceea si dl.Director acceptase solutia.Problema a aparut la” neputinta” Romgazului de a ceda reteaua existenta,Electricii.
  De fapt Romgazul nu s-a implicat,nu a colaborat,desi are obligatii contractuale,ne-a lasat in plata Domnului.In final,Electrica a emis AvizeleTR
  fara legatura cu reteaua care ne alimenteaza si acum si cu asta basta.Vorbeam singuri,pana sa va gasesc pe Dvs.
  Nu avem schita retelei,dar v-am spus, Electrica o acceptase si ne explicase si variantele de racord. Pacat de reteaua buna pe care nu o va mai folosi nimeni. Nu vreau sa regret ca”traim in Romania”etc.Ce se mai poate face?

 29. constantin mihaela Says:

  Iertati-ma ca nu am dus raspunsul la intrebarea dvs.,pana la capat.Cum pot sa va trimit contractul si corespondenta cu Romgaz ?
  (mama este titular contract-are 90 ani-eu am facut totul in numele ei)

 30. stoianconstantin Says:

  Da, ti-am scris si in email!

 31. constantin mihaela Says:

  Va trimit adresele primite de la Romgaz,unul din cele doua raspunsuri la ele si contr.de furn ee. Maine va trimit si a 2 a adresa.Contractul este al mamei, pensionara Romgaz,iar adresele sunt destinate tatalui decedat -1999.
  Cu Electrica nu avem corespondenta,a fost in audienta la Dir. unul din consumatori,dupa ce au primit cererile de racord si s-a facut constatarea situatiei existente.Rugamintea ns. a fost catre El.in ce priveste Reteua existenta,Romgaz nici nu a vrut sa auda de beneficiarii lui,toti salariati activi,cu excep.mamei.

 32. constantin mihaela Says:

  Dle Stoian,email-ul nu-mi primeste documentatia.

 33. stoianconstantin Says:

  salut Mihaela,
  Pt ca nu e chiar corect! da replay.

 34. constantin mihaela Says:

  Mi-am dat seama pe parcurs de situatie,dar mergem mai departe.
  Noi suntem intr-o faza avansata cu ATR,problema era :cum putem implica SNGN in situatia pe care el a generat-o si ce facem cu reteaua existenta.
  Multumesc pt.rabdare.

 35. stoianconstantin Says:

  Mihaela,

  daca SNGN de ex a declarat ca reteaua nu ii apartine in principiu (cel putin ca ipteza de lucru) voi puteti sa considerati ca sunteti proprietari. OD prin ATR poate reitare „reteaua” in cauza in solutie. Constructorul ales de voi poate da o oferta pt aceasta retea vizand in fapt doar reabiilitarea ei. Voi platiti reabilitarea ca taxa de tacordare si pe aceasta cale „reteaua” poate intra in patrimoniul OD. Pe varianta aceata ar mai fi cateva variatiuni pe aceasta tema.
  in raport cu SNGN ar exista si aici cateva variante dar nu cred ca mi este cazul sa le prezint!
  Succes!

 36. stoianconstantin Says:

  Salut Mihaela,
  Am citit documentele trimise. Ar fi fost perfect daca as fi avut si o schema cu instalatia de alimentare. De asemenea ar fi interesant de stiut daca in avizul de racordare emis de Electrica pt ROMGAZ figurati ca subconsumatori.Oricum dna Conacheu Vesselina combate extrem de bine!

  Pot sa va spun ca am avut diverse cazuri:
  – agentul ec a finantat „separarea” de consum toate costurile privind elementele fizice de terea si bransamente apoi consumatorul casnic si-a cerut ATR platind doar taxa de putere si contorul (acum taxa de putere s-a anulat)
  – ag ec a si-a luat mana de pe subconsumatori intro maniera „ROMGAZ” si pana la urma a cedat cel mai afectat si si-a obtinut ATR suportand toate costurile. De regula a fost vorba mai ales de ag ec cu probleme finaciare deosebite si/sau in faliment.

  Recomandarea care v-am facut-o in comentariul anterior poate fi o solutie de mijloc dar depinde mult de starea tehnica a respectivului tronson de retea si de schema electrica. Daca ar fi pur si simplu o prelungire a retelei publice stradale atunci s-ar mai elimina din inpedimente.

  Cu documentele pe care le aveti puteti soma cat mai oficial eventual printr-un avocat fie sa continuie furnizarea si sa nu va mai hartuiasca sau sa finateze i separatia daca au un interes sa „scape” de subconsumatori.Somatia trebuie data spre stiinta si catre SC Electrica mai ales ca relatia speciala (contractuala) cu ROMGAZ este atat de vache! Eventual Romgaz ar putea fi si actionat in instanta pt hartuire

  Sa ma tineti la curent cu evolutia spetei!

  SGC

 37. stoianconstantin Says:

  Salut 2 Dan ACT,

  Da au aparut intrebarile pe site ANRE!

  La prima vedere suntem in cazul 2 descris mai sus! De asemenea sunt la un loc pt toate gradele. Deci se pot utiliza cu discernamant, raspunsurile de pe blog

  SGC

 38. CAMELIA TUDOSE Says:

  Buna seara ! Am inchiriat un imobil si am incheiat un contract pe o perioada de 2 ani, deasemeni am facut si o plata a chiriei in avans pe 6 luni.Dupa ce mi-a luat banii proprietarul de rea credinta ca sa ma determine sa nu locuiesc in imobil fara insa sa-mi restituie suma incasata a mers la FFEE ELECTRICA DISTRIBUTIE MUNTENIA NORD AGENTIA GALATI si printro cerere a sistat energia electrica.Am mers la Electrica , am depus o cerere de contractare si am anexat contractul de inchiriere si o declaratie notariala prin care ma oblig sa achit contravaloarea energiei si sa depun o garantie respectiv orice suma mi s-ar cere.Abia la insistenta mi s-a comunicat ca nu are nicio relatie contractuala cu mine si ca imi respinge cererea . Ce pot face in atare situatie ?

 39. stoianconstantin Says:

  Salut Camelia,

  In baza contractului de inchiriere puteti solicita ATR (aviz,th de racordare) dupa care solicitati in baza lui incheiera contractului FEE!
  Succes!

 40. CAMELIA TUDOSE Says:

  Multumesc pentru raspuns, am facut acest lucru insa imi cer acordul proprietarului pentru intocmirea contractului pe numele meu ,adica a celui care a solicitat sistarea furnizarii.Stiu ca legislatia le permite sa ma reconecteze dar de… or fi interese ?I-am actionat in judecata pe cale de Ordonanta Presedintiala, astazi am avut primul termen si din lipsa de procedura cu Electrica s-a dat termen pe 18.09.2008.Sper sa se rezolve !
  Va tin la curent.Inca o data multumesc si daca considerati ca ma mai pputeti ajuta cumva astept, macar sfaturi.Va salut respectuos.

 41. stoianconstantin Says:

  Salut Camelia,

  Probabil ca vei reusi pe calea pe care mergi! Mi s-ar parea normal sa iti incheie contractul de furnizare pe durata de valabilitate a contractului de inchiriere fara alte comentarii. Prin contractul de inchirire ai deja exprimata vointa proprietarului de a locui in respectiva casa care are bransament si nu mai exista un alt contract de FEE cu care eventual sa intri in conflict.
  Succes!

 42. CAMELIA TUDOSE Says:

  Buna seara ! Am reusit sa obtin ordonanta presedintiala si cred ca luni sau marti ma voi prezenta pentru executare.Imi pare sincer rau ca nu s-a putut rezolva amiabil, legal si in termen datorita unora ce se afla pe un post nepotrivit , eu am reusit cu greu sa trec printro asa perioada de stres, si voi merge mai departe pentru a cere daune interese.O merita !Va salut si va multumesc pentru incurajare ati avut dreptate in tot ce mi-ati spus.Cu stima Camelia Tudose

 43. stoianconstantin Says:

  Salut Camelia,
  Succes in continuare!
  SGC

 44. Bayza Ovidiu Says:

  Domnilor voi nu sunteti romani sau aveti si voi partea voastra de cascaval?! Cum permiteti sa fie furat poporul din care va trageti? Cum permiteti acelorr potentati sa mai fure ce mai are bietul roman ? Cine verifica pe cei care distribuie gaz metan? Sau are deja cont baban si ala?

 45. Livint Aurel Says:

  ..se mai pregateste o scumpire a gazelor!Bravo!Multumim ca aveti grija de NOI! Motivele sunt hilare ca sa nu spun neserioase! Cum sa platesc EU ceva care nu poate fi masurat la domiciliul consumatorului? E treaba voastra ce faceti si cum explicati dar eu doresc ca atunci cind platesc sa stiu ca serviciul s-au produsul,poate fi corect MASURAT.Va provoc sa ma face-ti sa inteleg :de ce trebue sa platim cel mai scump gaz din Europa?de ce gazul nu este contorizat ca in orice tara din UE?de ce institutiile platite din banii nostri nu ne apara interesele?Atentie la raspuns,la banii care ii primiti merit un raspuns pe masura!

 46. Daniela Istrate Says:

  Buna dimineata, il sustin pe Radu Moraru in actiunea pe care a declansat-o pentru protectia consumatorilor de gaz , mai ales ca ma numar printre ei avand un contoar chiar de genul celui dat aseara la emisiune , sincer nu m-as fi gandit niciodata ca intr-o tara integrata o agentie nationala infiintata pentru apararea intereselor populatiei privitor la calitatea si modul de plata a gazului si platita banuiesc foarte bine in acest sens sa nu faca nimic pentru respectarea rigorilor tehnice si economice, insa am ajuns de mult la momentul in care nu ma mai mira nimic , suntem in Romania , tara tuturor posibilitatilor si imposibilitatilor.

 47. bianca brad Says:

  Mie rusine santeti niste Hotii nu va e rusine.

 48. stoianconstantin Says:

  Salut Ovidiu, Aurel, Daniela, Bianca

  Din pacate eu nu ma ocup de problema gazelor naturale. Desi este o problema extrem de importanta. De exemplu prognozez ca in curand se va trece treptat la incalzirea electrica pe zone din ce in ce mai largi. Din ratiuni strict economice. Aceasta va insemna insa pentru retelele electrice un soc deosebit de complex intrucat infrastructure de distributia energiei electrice la nivelul retelelor stradale 0.4 kV este inca destul de precara. Insa accept provocarea profesionala si sunt convins in general Operatorii de Distributie vor gasi solutii astfel incat sa fie posibila incalzirea electrica.
  Ne va fi dat sa traim multe convulsii generate de apropierea de epuizare a hidrocarburilor. Am auzit de exemplu ca daca pretul petrolului va ajunge la 250 $ aproape toate economiile nationale vor intra in colaps. In acelasi timp China se zice ca ar putea sustina pentru industrie cel putin un pret de 500$ !!!!
  E de urmarit cum va juca Romania cartea energetica. Cernavoda e o solutie, poate chiar si a doua locatie pt o noua centrala nucleara. Deja se discuta de ferme eoliene care insumeaza puteri semnificative. Apoi sa ne reamintim de insula Serpilor si de litigiul cu Ucraina cu miza rezerve de petrol pt consumul pe 20 ani al Romaniei. Si foarte multe altele.
  Rezon rezervat la dl Moraru. E si el un tip interesant, destul de nestiutor care se documenteaza din mers, „online” si care ar trebui sa-si faca mai bine lectiile. Evident ca nu il preocupa subiectul cu adevarat. Scopul lui e sa faca rating si atat.
  Ne ramane noua sarcina sa ne documentam, sa ne clarificam ideile si evident sa luam atitudine. Ati vazut in ultimii 20 de ani opinia publica romaneasca luand cu adevarat atitudine fata de ceva? Injuram cu patos de cateva ori si gata s-a dus …
  Va doresc toate cele bune si va gazduiesc cu placere opiniile atata timp cat sunt exprimate decent.
  Daca subiectul va continua sa prezinte interes promit sa ma documentez si sa sustin dezbaterea initiata de Dv!
  Cu sima SGC

 49. KERESZTES LEVENTE Says:

  stimate dl Stoian m-am inscris la ex de autorizare grd 2 b , sesiunea toamna toate actele imi sunt in regula , dar mi s-a spus ca nu corespund doar ptr grd. 1 b ptr ca am doar curs de calificare ,terminat acum 16 ani si de atunci lucrez neitrerupt in meseria de electrician .Cu respecte ,dar de ce nu conteaza experienta in meserie ?Oricum daca nu se pote grd.2 b atunci sa fiu trecut laz grd.1b Cu cine sa iau legatura ?lLa anii de experienta pe care ii am mi-as fi dorit totusi grd 2b cu multe respecte Keresztes[campia turzii ,cluj]

 50. stoianconstantin Says:

  Salut Levente,

  Te rog citeste regulamentul de autorizare a electricienilor. Pe blog ai un link. Te vei lamuri citeste art 29.
  Daca nu te descurci mai vorbim!

 51. KERESZTES LEVENTE Says:

  stimate dl. Stoian , tot nu sunt lamurit ptr. ca in lege ,art. 29 scrie clar ca pot fi elctricieni autorizati ptr grd 2b ” lucratori calificati” etc. si eu sunt el. calificat de destul de multi ani cu ceva experienta.Cu multa stima Keresztes

 52. stoianconstantin Says:

  Salut Levente,

  Vezi ca zice ceva de durata cursurilor parca 1,5 ani. Cursurile facute de tine ce durata au avut. Ce scrie in documentele tale?

  SGC

 53. Cristina Says:

  Desi „Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei – ANRE – este o institutie publica autonoma de interes national cu personalitate juridica in coordonarea directa a primului ministru (extras de pe site-ul lor)” tot „ANRE a anunţat vineri că mai mulţi directori au decis să-şi facă publice salariile, deşi instituţia este finanţată din venituri proprii, iar angajaţii nu sunt funcţionari publici, astfel că, potrivit Codului Muncii, remuneraţiile sunt confidenţiale.”(extras de pe Mediafax). Deci daca se afla sub coordonarea primului ministru sunt angajati ai unei societati comerciale, ai vreunei companii private, ai lui Donald Trump? Nu de alta dar pentru noi romanii devine din ce in ce mai greu de inteles ce pot face Autoritatile…, Agentiile…,infiintate ca cipercile dupa ploaie si care ocolesc atat de frumos legile romanesti.

 54. alex Says:

  Scuze pt. postarea de mai sus, am probleme cu netul si nu stiam daca veti primi intrebarea mea(am facut o proba)
  De ce taxa de examinare nu se poate achita dupa ce solicitantului i s-a aprobat participarea la examen(indeplineste toate conditiile prevazute de lege), mai ales ca banii nu se returneaza in caz contrar.
  Normal ar fi sa stiu ca dosarul corespunde si apoi sa platesc taxa pt. examinare.

 55. stoianconstantin Says:

  Salut Alex,

  Eventual sa existe o taxa mai mica de verificare dosar. Merita sa adresezi intrebarea direct la ANRE
  SGC

 56. Ioan Says:

  Sunt subinginer,(absolvent al Institutului Politehnic Bucuresti, fac. Electronica – Industriala promotia-1981), sunt autorizat de catre A.N.R.E. in sesiunea din primavara acestui an (2008) cu gradul II A si B. pentru executia si proiectarea de instalatii electrice pana la 1kv c.a. si 1,5kv c.c. sunt deasemeni autorizat ca P.F.A. am proiectat instalatia electrica interioara pentru un bloc cu 30 apartamente, am intocmit toata documentatia pentru acest proiect, am prezentat proiectul unui verificator de proiecte, raspunsul a fost sec: „Nu aveti dreptul de semnatura”. Poate ma ajutati d-voastra, D-le Stoian sa inteleg ce inseamna acest raspuns din partea verificatorului de proiecte, ori poate exista vre-o prevedere in legislatia noastra care sa-mi interzica activitatea de proiectare ?

 57. stoianconstantin Says:

  Salut Ioan,

  Schimba verificatorul!
  SGC

 58. Raul Noica Says:

  In legatura cu noua lege legata de sprijinirea investitiilor in energie regenerabila credeti ca e fezabila?

 59. stoianconstantin Says:

  Salut Raul,
  Ceea ce stiu este faptul ca destul de multe firme serioase si-au propus sa aiba in portofoliu de afaceri centrale eoliene. Vrem nu vrem energia verde este o necesitate si cred ca sunt deja destule facilitati si cred ca numarul si valoarea acestor facilitati vor creste.
  Oricum este de remarcat ca vorbim de regula de investitii mari (chiar foarte mari) accesibile unui numar relativ mic de investitori.

  SGC

 60. Dancau Monica Says:

  Am primit aprobarea pentru bransarea la curent electric si am platit toate taxele. Firmei care ne executa lucrarea i-am achitat c/v a 17 m cablu subteran (1.600 lei), c/v cutei echipate ( 1.800 lei). Ce cheltuieli ar mai trebui luate in calcul ? Firma ne-a spus ca mai trebuie achitat contorul, prestarea de servicii si cablul de la cutia din curte pana in casa. Cand am luat cutia echipata de la o firma din Bucuresti patronul ne-a intrebat cand ne vom recupera banii. Sincer nu am inteles. Exista o H.G. sau lege prin care se restituie cota parte din cheltuieli.
  Multumesc anticipat.

 61. stoianconstantin Says:

  Salut Monica,

  Citeste de pe blog articolul ref la avizul tehnic de racordare. fara sa vad ATR nu pot sa iti dau nici un sfat.

  Daca nu te descurci dupa lectura recomandata mai vorbim.

  SGC

 62. Ioan Says:

  Va salut, cu respect !
  sunt teprezentantul unei institutii publice, subcontractoare de energie electrica. Avem masura, in acelasi spatiu – punctul de transformare.
  Va rog sa-mi spuneti, cum se face efectiv impartirea cantitatii de energie consumata, cum se defalca pierderile de energie activa si reactiva din PT.
  Daca exista o norma tehnica – eventual care sa poata fi inteleasa si de nespecialisti in domeniu. Cum se procedeaza de obicei ???????

 63. stoianconstantin Says:

  Salut Ioan,

  Incearca sa citesti ordinul ANRE 26/2006. In principiu exista relatii matematice si se respecta o regula a proportionalitatii cu consumul inregistrat. daca mi-ai da mai multe informatii probabil ca mi-as putea face o parere mai personalizata pe cazul tau. Presupun ca aveti si un aviz th de racordare?
  Daca crezi ca este necesar te contactez pe email sa imi poti trimite mai multe informatii.

  SGC

 64. MICU CATALIN Says:

  va rog di suflet sa-mi dati un raspuns cat mai clar referitor la o problema care ma macina de cativa ani.
  locuiesc in valea dacilor,la 5 km de medgidia si am mari probleme cu tensiunea electrica.
  nu stiu cui sa ma adresez ca cei de la deranjamente c-ta mi-au spus ca nu este de competenta lor si ca trebuie sa fac reclamatii si sa depun cereri pe la enel medgidia ca sa ma poata baga si pe mine cineva in seama.
  mai exact in momentul de fata nu pot folosi calculatorul,modemul de la internet care este legat la un ups pentru ca la priza direct nici macar nu se aprinde butonul de power,cuptorul cu microunde,si mai nou am si o centrala electrica care nu da randament din cauza tensiunii foarte slabe.centrala este legata direct la contor si tot nu face fata.
  ce trebuie sa fac sa pot sa traiesc decent si sa ma folosesc de toate aparaturile electrice si electronice pe care le mai am.asta daca nu incep sa mi se arda din cauza variatiei constante si interminabile de tensiune?
  va rog spuneti-mi cui sa ma adresez ca asa nu se mai poate.stalpul de curent electric este chiar in fata contorului la o distanta de max 10m.
  dar daca era la vecinu in curte sau pe alta strada?
  trebuie sa ne facem provizii de lumanari sau se poate reglementa?
  va multumesc

 65. irina Says:

  Salut Micu Catalin,

  Am locuit si eu in Valea Dacilor dar mi-am schimbat domiciliul din cauza acestor probleme pe care le aveti…Iti doresc multa rabdare…!

 66. stoianconstantin Says:

  Salut Catalin,

  Cand OD nu reactioneaza urmatorul pas este ANRE!

  Se pare ca ritmul tau de dezvoltare il depaseste pe cal al retelei electrice. Pana acum legislatia obliga clientul ca la cresterea puterii maxim absorbite sa solicita OD actualizarea avizului tehnic de racordare. In acest caz se incasa cel putin o taxa de putere care era destinata pentru marirea capacitatii de distributie a retelei stradale. De regula clientii mai ales cei casnici „uitau” sa solicite actualizarea ATR favorizati fiind de o dimensionare mai putin restrictiva a protectiei in firida de bransament. Prin urmare OD actiona in limita fondurilor din taxa de putere pe masura ce reusea sa o colecteze. Acum HGR 90/2008 a luat OD aceasta sursa de finantare. SE da ATR dar nu se mai percepe taxa de putere prin urmare e cam liber la cunsum. Creste necontrolat puterea absorbita pana cand scade atat de mult tensiunea astfel incat minunatiile din casa ta nu mai functioneaza.
  Activitatea de distributie este un „monopol natural” si are tarifele strict reglementate de ANRE profitul permis pt aceasta activitate este extrem de mic 3%. Daca mai faci si protectie socialaatunci privezi OD de fondurile necesare pt dezvoltarea retelelor.
  Prin urmare Irina are pe undeva dreptate probabil ca problema nu se va rezolva pe termen scurt. Cu toate acestea meita sa comunici situatia la ANRE. Poate OD se emotioneaza si redirectioneaza banii din alte zone de retea la voi! E un fel de peticire repetata a sacului.
  Oricat de populisti am dori sa fim pana la urma daca nu sunt bani nu se pot dezvolta retelele stradale. Banii vin ori din tarifele de distributie ori din taxe de putere care ii vizeaza direct pe cei care determina depasirea capacitatii de distributie a unei retele.
  Sper ca acum ai o imagine ceva mai clara asupra problemei
  SGC

 67. Dancau Monica Says:

  Am o problema destul de grava, zic eu si am nevoie de consiliere. Am mai discutat odata referitor la ATR si m-am lamurit. Acum problema este mai delicata. In luna aprilie am discutat cu reprezentantul firmei Energo Tel Brasov pentru bransarea la curent electric. Ocupat domnul director ne-a lasat sa ne descurcam pe cont propriu. Am sapat santul cu adancime de 90 cm achitand suma de 800 lei, am ingropat cablul electric trimis de Energo Tel si l-am achitat firmei, respectiv 1.646 lei, ne-au trimis oferta pentru cutia bmpt echipata cu protectii in valoare de 621 euro, iar noi am gasit in Bucuresti cutia cu 1.300 lei. Am discutat cu el si a spus ca putem sa o cumparam. Pentru toate lucrarile si produsele avem facturi. Acum, domnul director ne-a spus ca trebuie sa duca devizul la S.F.F.E.E. Electrica Furnizare Transilvania Sud care ne-a eliberat avizul de amplasament si ATR, si noi trebuie sa viram suma de 3.926,86 lei, iar atunci cand el o va recupera ne va restitui cheltuielile facute. Ce nu inteleg este faptul ca noi i-am achitat banii de cablu lui, restul la alti doi furnizori. Sunt deacord sa virez la Electrica suma care reprezinta manopera si lucrarea care va urma sa o faca, respectiv bransarea dupa ce obtinem aprobarile. Domnul director spune ca ne intelege perfect dar el nu baga banii in Electrica deoarece ii recupereaza dupa 2-3 luni. Ce pot sa fac in aceasta situatie? Noi nu mai dispunem momentat de o suma asa mare si ne tine in loc. Cum putem rezolva problema. Am avut o discutie cu acesta si i-am spus ca pentru toate lucrarile si produsele cumparate l-am consultat telefonic, dar nu ne-a spus niciodata despre acest lucru. A recunoscut, dar a spus ca el nu este dispus sa tina banii blocati atata timp. Exista metoda legala de rezolvare a acestei probleme?
  In asteptarea unui raspuns va multumesc anticipat.
  Cu stima
  Dancau Monica

 68. stoianconstantin Says:

  Salut Monica,

  Ati cam fost dezinformati de firma respectiva. A cam abuzat de faptul ca nu cunosteati legislatia.
  Primul Dv demers era spre Operatorul de Distributie. OD este obligat prin lege sa va consilieze corect. Dupa ce obtineati ATR aveati dreptul sa va alegeti constructorul si sa negociati valaorea lucrarii. Taxa de racordare trebuie platita la OD. OD incheie contractul cu constructorul ales de dv si va asigura servicii de dirigentie de santier si receptie. Dupa ce lucrarea se termina OD plateste constructorul cu banii incasati de la Dv. E drept ciclul poate dura cca 60 zile sau chiar ceva mai mult.
  Acum Dv sunteti cu banii bagati in materiale, ati facut si o parte din lucrari si sunteti pusi in situatia de a achita taxa de racordare la OD. In final ar trebui sa va recuperati de la constructor o parte din bani si sa ii dati facturile chitantele pt materialele cumparate de Dv (aici e o problema fiscala daca constructorul le-ar mai putea folosi in contabilitatea lui). Probabil ca ar trebui sa discutati inca odata cu constructorul respectiv cu rezerva ca daca nu ajungeti la o intelegere aveti alternativa plangerii la ANRE,la Fisc si chiar la OD. Probabil ca practica incorecta o face pe scara mai larga!
  Cred ca daca ii prezentati lucrurile in acest fel s-ar putea sa revina la sentimente mai bune.
  Eu prefer sa fiu consultat inainte ca saa prevenim situatii de genul celei in care ati intrat voi.

  SGC

 69. Dancau Monica Says:

  Multumesc mult pentru raspuns.
  O sa-mi fie foarte util in discutia cu constructorul.
  Cu deosebita stima
  Dancau Monica

 70. daniel Says:

  Cat de normale si corecte vi se par restrictiile impuse de catre ANRE electricienilor autorizati care isi desfasoara ativitatea ca PFA?

  Potrivit art. 70 din regulamentul ANRE pentru autorizarea electricienilor chiar daca ai gradul II nu poti executa/proiecta instalatii electrice decat pentru o putere instalata de maxim 10 kW:
  “b. electricianul autorizat poate executa/ verifica instalaţii electrice interioare, cu o putere instalată cel mult egală cu 10 kW, dacă îndeplineşte simultan următoarele condiţii:
  i. este titular al unei legitimaţii de electrician autorizat emisă de Autoritatea competentă, pentru unul dintre gradele IB, IIB, IIIB sau IVB,
  ii. este titular al unui act de abilitare (diplomă, certificat, atestat etc), conform prevederilor legale, în domeniul securităţii şi sănătăţii muncii,
  iii. asigură executarea/ verificarea instalaţii electrice interioare prin asocierea/ împreună cu un alt electrician autorizat, care îndeplineşte condiţiile menţionate la punctele i) şi ii) de mai sus, desfăşurându-şi activitatea, de asemenea, ca persoană fizică cu activitate independentă”.

  Nu inteleg de aceeasi persoana in calitate de PFA este limitata la instalatii de doar pana la 10 KW iar ca angajat intr-o firma poate executa instalatii fara limita de putere.

  Inteleg ca in calitate de PFA nu poti executa lucrari mari dar totusi 10 kW e enorm de putin.
  Cum ar fi sa imi ceara cineva sa-i execut o instalatie pentru o locuinta si sa-i zic sti… pai nu pot pt. ca plita si cuptorul tau consuma impreuna 12 KW…:)

  Ce urmareste ANRE prin aceste restrictii oare?

  Sunt curios cati dintre electricieni respecta acest regulament si ma gandesc cum de nu il contesta nimeni.

  Ce inseamna un act de abilitare (diplomă, certificat, atestat etc) în domeniul securităţii şi sănătăţii muncii si cum se poate obtine?

  Va rog frumos sa imi spuneti care este parerea dumneavoastra.

  Va multumesc!

 71. stoianconstantin Says:

  Salut Daniel,
  Te-ai tinut de cuvant!
  Multe din regulile impuse de ANRE sunt discutabile. Eu pot sa iti confirm ca in randul firmelor si al electricienilor atestate/autorizati este ff mult amatorism.Vezi exemplele de pe blog.
  Receptie de receptie ma ingrozesc cat de multe sunt neconformitatile.
  In ultimii 10-15 ani sistemul de formare profesionala in SEN pur si simplu s-a prabusit. In firmulitele aparute puzderie in ultimii ani practic n-a existat niciodata.
  Daca vrei totusi calitate trebuie sa faci munca serioasa de dirigentie (atunci cand insusi dirigintele este suficient de instruit si cu experienta) si actiuni de formare profesionala pe santier.
  Din acest pdv as zice ca sistemul impus de ANRE nu garanteaza calitatea prestatiilor pt clientul final.
  Pe de alta parte fiecare dintre noi absolvim diverse scoli si obtimen legal si cu truda diverse diplome/atestate care imendiat ce le obtinem ANRE le considera necesare dar nu si suficiente. In schimb dupa ce obtinem autorizatia ANRE brusc devenim de incredere si competenti!
  Eu personal nu cred ca sistemul de autorizari impus de ANRE este eficint este mai degraba „un impozit in plus”
  Acum sa ne imaginam viata fara atestarea firmelor si autorizarea electricienilor. La cat amatorism este pe piata cred ca pur si simplu lucrurile ar lua-o razna de tot. Din aceasta perspectiva accept totusi sistemul se atestari/autorizari (imperfect impus de ANRE) ca un rau necesar.

  Daniel, cred ca nimeni n-ar mai citi nimic! Asa ca incearca sa te adaptezi ca de schimbat „sistemul” nu vei reusi sa il schimbi.

 72. daniel Says:

  Buna seara!

  Multumesc pentru raspuns.

  Sunt de acord cu afirmatiile dumneavoastra.

  Concluzia pe care o trag din regulamentul ANRE este ca daca vrei sa faci lucrari serioase ori le faci la negru (unde se poate), iar statul are de pierdut din asta, ori iti deschizi o firma, lucru destul de costisitor in primul rand datorita faptului ca trebuie sa te si autorizezi.
  Sunt convins ca majoritatea electricienilor nici nu au auzit de regulamentul ANRE iar cei care il cunosc nu au cum sa-l respecte pentru ca pana la urma o lucrare inseamna bani. Nu cred ca cineva ar refuza o lucrare de dragul regulamentului.
  Pentru binele tuturor cred ca o revizie a regulamentului ar fi binevenita.

  Da, majoritatea lucrarilor se fac pe principiile: „las ca merge si asa” si „hai sa terminam cat mai repede si sa ne luam banii”.

 73. daniel Says:

  Ce inseamna un act de abilitare (diplomă, certificat, atestat etc) în domeniul securităţii şi sănătăţii muncii si cum se poate obtine?

 74. stoianconstantin Says:

  Salut Daniel,
  Un document care sa ateste urmarea unor cursuri specifice pregatirii specialistilor in domeniul SSM. Cred ca una din variante ar fi urmand cursuri tinute de formatori atestati in domeniu. Mai mult nu stiu ca nu m-a preocupat subiectul.
  SGC

 75. daniel Says:

  Multumesc!

 76. Costica Says:

  Am o intrebare: detin atestat grad IIB si vreau sa stiu daca e suficient pt a intocmi un dosar de bransare (pe langa executie se cere si schita la dosar)?
  Sau mai exact ptr ce anume se cere IIA?
  Va multumesc anticipat,
  Costica

 77. stoianconstantin Says:

  Salut Costica,
  Nu inteleg prea bine intrebarea. Dar IIA presupune proiectare pt orice putere la jt. De ex un proiect de extindere retea jt si/sau de modernizare ca sa ma refer doar la retelele publice. In general de partea de proiectare la bransamentele individuale simple se ocupa OD la faza de emitere ATR (sunt si ATR prin care se cere proiect tehnic pentru instalatia de alimentare la jt). Pt bransamente insa constructorul prezinta documentatia de PIF care are cateva piese in general destul de simple si axate cu pe descrierea lucrarilor executate. Lucrarile circumscriindu-se prevederilor ATR care se ocupa si de dimensionare in acest caz.
  Daca nu am fost clar te rog sa revii cu intrebarea.
  Succes!
  SGC

 78. Costica Says:

  Eu sunt PFA si am lucrari ptr diferite persoane fizice, instalatii electrice ptr case, vile si apartamente.
  Dosarul pe care il depun ptr executia instalatiei electrice include si o schita/schema a instalatiei.
  Intrebarea mea de aici deriva: este suficient gradul IIB pentru a putea depune dosarul?
  Sau ptr acea schita/schema este necesar grad IIA?
  Eu singur doar cu gradul IIB pot depune un astfel de dosar sau am nevoie de un proiectant cu grad IIA?
  Multumesc frumos,

 79. stoianconstantin Says:

  Salut Costica,
  In acest caz eu consider ca ai nevoie de un proiectant IIA!
  SGC

 80. Costica Says:

  ok, multumesc frumos!

 81. Costica Says:

  sunt debusolat total………eu am avut un contract de colaborare cu o firma Electro Munteanu din Ialomita pentru partea de proiectare….am sunat marti la ANRE sa le comunic ca nu scrisesem in CV-ul meu ptr reautorizare si partea asta si am intrebat daca se cere si copia contractului meu de colaborare…..mi s-a zis ca nu si nici azi nu s-a modificat nimic sa ma accepte si la examenul ptr gradul IIA(eu am aplicat ptr examen grad IIA si IIB). Intr-adevar, din cartea de munca reiese doar experienta in executie, dar de peste 10 ani lucrez cu Electro Munteanu pe proiectare – contract de colaborare……….nu stiu ce sa ma fac, maine deja e ultima zi.
  Am retrimis pe fax CV-ul refacut, dar nu am anexat si contractul acesta de colaborare………..sa mai incerc maine sa i-l trimit si pe asta pe fax la ANRE?

 82. stoianconstantin Says:

  Salut Costica,

  Eu te indrum sa incerci. Daca nu probabil ca vei reusi la urmatoarea sesiune. N-am crezut ca si la nivelul IIA pot fi probleme cu acceptarea dosarului. Dar probabil ca daca nu se investeste atentie in intocmirea dosarului asta e deznodamantul!

  Simt ca discutand la general nu te top ajuta. Fara acces la dosarul tau nu pot decat sa te incurajez sa perseverezi.

  Succes!

  SGC

 83. Dancau Monica Says:

  Buna seara,
  Am o veste asa si asa. Am fost sunati de catre OD, care ne-au informat ca firma care a lucrat pentru vecinul nostru a depus un deviz cu fabuloasa suma de 500 lei, care a fost corect calculata (conform formulei de calcul din lege). Sotul a intrebat de ce li s-a dat avizul daca nu au avut semnatura noastra si ne-au spus ca nu erau obligati sa verifice acest lucru. Dupa nici cinci minute ne-a sunat cel care a facut lucrarea si ne-a spus ca este foarte surprins de faptul ca, vecinul nu a vorbit cu noi deoarece el asa a fost informat si stia ca are aprobare sa intre pe terenul nostru, pentru lucrari. El nu stia ca trebuie sa fie ceva scris, referitor la acceptul nostru si daca sunt probleme ei scot cablul. Dupa alte cinci minute ne-a sunat vecinul care ne-a spus ca din punctul lui de vedere a depus documentele necesare si fabuloasa suma de 500 lei si cine a gresit sau se face vinovat sa plateasca.
  Deci: Cine a gresit, cine trebuia sa verifice si cine trebuia sa ne ceara acordul? Acest acord trebuia scris, verbal ?……
  Apare intrebarea:”Eu cu cine votez?”
  Sunt foarte surprinsa de faptul ca la noi a durat racordarea un an si patru luni, iar la vecinul o singura zi. Noua ne-a alimentat cablul miercuri si vecinul s-a racordat joi. Este normal si legal? De moral nu mai am ce sa zic.
  In asteptarea unui raspuns legal va multumesc din nou.
  O seara buna,
  Monica

 84. stoianconstantin Says:

  Salut Monica,

  Eu zic ca sunt semne bune. De mersurile tale si-au atins tinta. Acum cred ca va trebui sa insisti. Ai fost in audieta?
  In principiu ti-am spus tot ce trebuia sa stii. Acum depinde de tine cum utilizezile informatiile pe care ti le-am furmizat.

  Pe de alta parte imi testezi vigilenta postand intrebari/relatari ale aceluiasi caz la articole diferite. Cred ca pana la urma si tie iti va fi greu sa urmaresti derularea cazului!

  Pentru ca speta sa poata fi urmarita si de alti oameni interesati e bine sa te fixezi pe un anumit articol unde sa iti postezi comentariile.

  Sa ma tii la curent cu evolutia cazului!

  Succes!
  SGC

 85. Dancau Monica Says:

  Buna ziua,
  Nu am avut intentia sa va testez vigilenta. Am scris tot ceea ce s-a mai intimplat si nu am complectat datele referitoare la nume si mail. Dupa ce am trimis si am recitit am observat ce s-a intimplat, fapt pentru care imi cer sincer scuze fata de dumneavoastra si de cei care citesc aceste comentarii si promit ca nu se va mai repeta.
  Cu speranta ca scuzele vor fi acceptate, va doresc o zi buna si o sa va tin la curent cu cazul meu.
  Monica

 86. stoianconstantin Says:

  Salut Monica,
  OK, astept vesti bune!
  SGC

 87. Dancau Monica Says:

  Buna ziua din nou,
  Acum o ora am primit raspunsul scris de la SC FDEE…..in care ni se spun urmatoarele:
  „-in urma racordarii utilizatorului ……. aveti dreptul la o compensatie baneasca in valoare de 525,86 lei (inclusiv TVA), calculata conform „Metodologiei de stabilire a compensatiilor banesti intre utilizatorii racordati in etape diferite, prin instalatie comuna la retelete electrice de distributie”
  – pentru lucrarile prevazute a fi executate in regim tarif de racordare, in amonte de punctul de delimitare, domnul ….., nu este necesara obtinerea actului notarial de drept de servitute din partea d-vo0astra.
  – pentru lucrarile in aval de punctul de delimitare, in instalatiile de utilizare, este necesara obtinerea de la d-voastra de catre d-nul….”
  Acum vin cu intrebarea nr.1:
  Eu am deviz de 3.400 lei si cheltuieli suplimentare cu factura de inca 3.100 lei (am avut cutie echipata de tabla si pe stalp si la poarta iar FDEE nu ne-a dat aprobarea decat cu cutii din policarbonat, etc…)
  La aceasta suma ei ne dau numai 526 lei?
  Firma a racordat vecinul prin curtea mea, a sapat un sant de circa 5-6 m in curte la mine, s-a cablat prin spatele contoarului decupand o bucata din cutie si nu-i trebuia aprobarea noastra?
  Am citit in H.G. 90/2008, art.26(4) ceea ce mi-ati spus intr-o discutie anterioara si nu inteleg ce are de-a face amonte sau avlul cu curtea mea.
  Inclin sa cred ca vecinul a primit aprobarea de efectuare a lucrarii prin alta parte si cei de la FDEE…. nu cunosc realitatea sa se fac ca nu o cunosc, deoarece, in discutia avuta de acestia cu sotul meu s-a prezentat foarte bine cazul.
  Firma care a efectuat lucrarea a spus ca nu stia ca vecinul nu a discutat cu noi si daca este asa el se duce si scoate cablul.
  Intrebarea a doua este:
  Este necesar intocmirea unui document cu noi de catre vecinul pentru racordare si cine trebiua sa verifice daca acest document exista sau nu la dosar in vederea obtinerii de racordare la cutia noastra?
  Va pot trimite raspunsul scanat daca este nevoie.
  O seara buna,
  Monica

 88. stoianconstantin Says:

  Salut Monica,

  Este necesar acordul proprietarului terenului utilizat pentru amplasarea si/sau traversarea aeriana cu instalatii electrice de alimentare a altor clienti ai OD.

  Dupa parerea mea referinta la „amonte” este eronata. In fapt amplasarea BMP pe cladirea de pe proprietatea ta este principala problema. De asemenea si executia coloanei de racordare a instalatiei electrice a vecinului la BMP mentionat mai sus constituie o violare a proprietatii. OD nu poate da solutii „partiale” OD trebuie sa verifice ca exista acordurile proprietarilor terenurilor/constructiilor utilizate pentru realizarea bransamentelor precum si existenta posibilitatii racordarii de coloane spre instalatiile electrice care urmeaza sa fie alimentate in baza fiecarui ATR.

  Sfatul meu este sa insisti. Oricum trebuie sa ai in vedere si relatia ulterioara cu vecinul tau. Poti castiga aceasta batalie. Insa trebuie sa ai in vedere si consecintele acestui castig.

  In ceea ce priveste suma pe care trebuie sa o primesti fie apelezi la un consultant local fie ceri explicatii pana reusesti sa intelegi modul de calcul si baza legala a algoritmului utilizat.

  Cred ca o sa strang tot dialogul nostru intr-un articol dedicat astfel incat sa se poata urmari evolutia cazului. Astept finalul cu solutia negociata accepata de toti cei implicati.

  Succes!

  SGC

 89. catalin Says:

  Va salut domnule Stoian dupa cate am inteles dumneavoastra puteti sa ma lamuriti cu privire la noile reglemantari ale OD (Operatorilor de Distributie).
  Inteleg ca politica firmei este sa aiba cat mai mare profitul dar cred ca asta nu inseamna sa fie ingreunata inzecit procedura incredintarilor directe(3-5 luni; am avut cazuri si de peste 6 luni de zile – cu vechea reglementare ), intocmai pentru a fi inlaturata. Conform reglementarilor ANRE in tr-o luna de zile trebuie sa se emita ATR-ul, dar s-a gasit o cale de ocolire al acestui lucru astfel chiar daca un dosar e depus de 40-50 de zile i se da ATR-ului o data mult anterioara.In plus daca o persoana fizica a incredintat unei firme un bransament, este sfatuita sa isi retraga aceasta cerere pentru ca dosarul sau sa mearga mai repede (la licitatie) in shimbul unei valori mai mari platite (tariful standard). Se ajunge in cazul unui dosar care isi urmeaza normal cursul, ca atunci cand trebuie sa se emita factura de plata avizul sa expire.
  Nu stiu daca sunteti persoana in masura sa ma lamuriti, oricum voi incerca sa rezolv aceasta problema la ANRE.
  Va multumesc!

 90. stoianconstantin Says:

  Salut Catalin,
  In principiu lamuriri punctuale se pot care direct de la OD! Eu, aici, pot acorda consultanta in intelegerea reglementarilor ANRE si a legislatiei. Informatiile pe care le schimbam sunt la nivelul unor discutii amicale. Utilizarea lor trebuie facuta in nume propriu si numai daca le vei acorda creditul necesar. Eu nu ma pot interpune sub niciun fel intre solicitanti si OD oricare ar fi acestia.
  In conformitate cu HGR 90/2008 art 38 (2) da dreptul utilizatorului, inainte de incheierea contractului de racordare, sa solicita in scris incredintarea directa proiectarea si/sau executia lucrarilor de alimentare cu energie electrica unui (unor) proiectant si/sau constructor autorizat(i). OD nu poate refuza aceasta incredintare directa sub niciun motiv!
  Restul aspectelor tin de indisciplina salariatilor OD neavand suport in legislatie.
  Consider ca daca ai un caz concret poti sa il aduci la cunostinta conducerii OD. Poti avea satisfactia unui raspuns favorabil si a unor masuri corective! Daca nu vei fi multumit de raspusn atunci esti inderptatit sa te adresezi ANRE.
  Citeste inainte GHR 90/2008 de pe plog sau de pe site http://www.anre.ro Te rog sa ma tii la curent cu rezultatele pe care le obtii evitand nominalizarea OD. Acum eu am retinut despre care OD este vorba!
  Succes!
  SGC

 91. Lupu GH Says:

  Buna ziua…

  Sunt un cetatean al sectorului 5 (cel mai nenorocit sector al capitalei) ..numele meu este Lupu Gheorge domiciliat in strada magura codlei si vreau sa va aduc in vizor urmatoarele:

  – Incepand cu luna decembrie zi de zi curentul ne’a fost intrerupt numai seara cand oamenii vin de la slujbe obositi si ca orice om normal doresc sa’si faca mancare ,sa’si spele haine,sa se uite la tv si sa aiba caldura etc,dar cum lucratorii electrica seara sunt foarte ‘ocupati” si uita de datoria din timpul zilei pt ca se fac ca lucreaza NE INTERUP LUMINA SERA INTRE ORELE 14:00-24 :00.Ei considera ca este normal sa ne intoarcem in regimul ceausescu macar atunci ne anuntau cand se stingea curentul..conditiile sunt mai rele ca in regimul comunist nu avem caldura ,lumina etc VA RUGAM SA LUATI MASURI PT CA NE’AM SATURA DE ELECTRICA.Si de ce 10 familii dupa aceasta strada in momentul cand este pana de curent nu au lumina si 20 au? care este problema ?

  Va multumesc

 92. Lupu GH Says:

  Buna ziua…

  Sunt un cetatean al sectorului 5 (cel mai nenorocit sector al capitalei) ..numele meu este Lupu Gheorge domiciliat in strada magura codlei no 11 si vreau sa va aduc in vizor urmatoarele:

  – Incepand cu luna decembrie zi de zi curentul ne’a fost intrerupt numai seara cand oamenii vin de la slujbe obositi si ca orice om normal doresc sa’si faca mancare ,sa’si spele haine,sa se uite la tv si sa aiba caldura etc,dar cum lucratorii electrica seara sunt foarte ‘ocupati” si uita de datoria din timpul zilei pt ca se fac ca lucreaza NE INTERUP LUMINA SERA INTRE ORELE 14:00-24 :00.Ei considera ca este normal sa ne intoarcem in regimul ceausescu macar atunci ne anuntau cand se stingea curentul..conditiile sunt mai rele ca in regimul comunist nu avem caldura ,lumina etc VA RUGAM SA LUATI MASURI PT CA NE’AM SATURA DE ELECTRICA.Si de ce 10 familii dupa aceasta strada in momentul cand este pana de curent nu au lumina si 20 au? care este problema ?

 93. Stoian Constantin Says:

  Salut Gheorghe,

  Cred ca vrei sa accesezi site http://www.anre.ro Succes!
  SGC

 94. dinu Says:

  Am absolvit Scoala de Maistri Militari de Marina cu profil Electro-Mecanic timp de 3 ani de studiu. Lucrez in domeniu de 6 ani, adica zi de zi ma ocup de instalatiile de joasa tensiune si inalta tensiune electrica ,intr-un cuvant ma pricep stiu ce inseamna un elactrician ANRE care se ocupa cu citirea schemelor, proectare si montaje instalatii interioare si exterioare. Imi doresc foarte mult sa am o autorizatie de libera practicare si nu stiu cum as putea sa obtin. Unde sa ma inscriu ? Presupun ca trebuie sa mai fac niste cursuri pe undeva s-au sa dau direct examene scrise si orale? Ce sfaturi imi puteti da? Va multumesc ptr intelegere si imi cer scuze pentru deranj. Dinu

  • stoianconstantin Says:

   Salut Dinu,
   Citeste pe blog pagina aa_autorizare electricieni si cele legate de acesta pagina.
   Ar fi bine sa citesti si ordinul ANRE 24/2007 ref atestarea agentilor economici.
   Succes!

 95. Diaconescu V. Says:

  Va salut Domnule Stoian!

  Am o nelamurire:Sunt autorizat ANRE 2B.Pot face masuratori PRAM si sa eliberez buletine de verificare,in baza acestei autorizatii?Sunt PFA!
  Va multumesc!

  • stoianconstantin Says:

   Buna ziua,
   Eu cred ca nu! Incercati o discutie la Biroul de metrologie legala si una la Inspectoratul de Stat in Constructii. Am bele unitati au atributiuni legate de autorizarea „laboratoarelor” si/sau a persoanelor ca „masuratoristi”
   SGC

 96. IONESCU GHEORGHE Says:

  sint un autorizat anree si lucrez in domeniu de foarte multi ani este foarte greu de lucrat in domeniu si va spunem ca foarte putini o sa mai putem rezista, ma refer la cei care nu facem parte din marele angrenaj al angajatilor OD care si-au facut firme si isi atribuie singuri lucrarile iar daca nu suntem de-ai lor platim cheltuieli indirecte de trei ori mai mari decit lucrarea sau mai mult, problema este ca nu mai avem cu cine comunica si patronatul nu lasa nici o poarta de comunicare pacat daca a investit ar fi bine sa i-si faca curat in gradina

  • stoianconstantin Says:

   Buna ziua dl Ionescu Gheorghe,
   De acord insa ati plasat mesajul pe un blog personal si nu va pot ajuta in sensul dorit de Dv
   SGC

 97. bucuresti-magurele Says:

  as vrea ca in sectorul 5 sa ne anuntati cu o zi sau 2 de o intrerupere a energiei elctrice asa este NORMAL

  • stoianconstantin Says:

   Buna ziua,
   De acord insa ati plasat mesajul pe un blog personal si nu va pot ajuta in sensul dorit de Dv
   SGC

 98. boboc radel Says:

  sunt electrician autorizat,gr.II b,autorizat PFA,si vreau sa stiu,daca pot executa bransmente electrice sau imi trebuie si o altfel de autorizare???

  • stoianconstantin Says:

   Salut Radel,
   Nu prea stiu exact. PFA sunt la limita regementarilor. ANRE mereu inventeaza cate o interpretare legata de drepturile PFA. Cele pe care le stiu eu sunt legate de proiectare si le sunt favorabile PFA.
   Poate incerci o intrebare cu un ton „un pic” suparat la ANRE.
   Raspunsul il vei utiliza in relatiile ulterioare cu OD.
   SGC

 99. mircea Says:

  Furnizorul de gaz din zona mea factureaza lunar, asa cum sunt obligati furnizorii de gaz prin reglementarile din domeniul energiei: astfel ca lunile 3,6,9,12 au perioada de facturare de 90zile, ori stim ca 1 luna= 28-31 zile.

  Furnizorul de gaz din Tg.Mures FURA la factura de regularizare, prin modul de calcul al ajutorului de caldura.

  Furnizorul de gaz nu calculeaza ajutorul de caldura aferent diferentei dintre citire -(factura 1+factura2) [presupunand ca asta e un mod corect de a afla cosumul lunii 3] ci la un consum mult mai mic, rezultand astfel si un ajutor cu mult diminuat aferent lunii 3.

  Ex: autocitire luna1=25 mc, autocitire luna2=40mc, citire XXX luna3=271-(25+40)=206mc.

  Furnizorul de gaz nu aplica ajutor de caldura aferenti celor 206mc, daca e sa luam in considerare consumul facturii de regularizare ca si consum al lunii 3 (sau lunii 6,9,12), ori in contractul cadru se specifica clar ca furnizorul are obligatia de a factura LUNAR consumul de gaz.

  Furnizorul de gaz face urmatorul calcul: 271:90zile(3 luni aferente perioadei de regularizare)=3mc/zi x nr zile de ajutor caldura (din cele 3luni)x1,26 ron) = 170 ron (in cazul meu).

  In concluzie, cei 206 mc sunt redistribuiti primelor 2 luni, rezultand urmatorul consum: luna 1=90mc, luna2=90mc, luna3=90mc, deci s-a aplicat ajutorul de caldura la doar cei 90mc. Ori in realitate consumurile sunt cu totul altele. La un ajutor lunar de 262 ron, factura trebuia sa fie pe 0.00, dar eu am de platit 111 ron.

  Ghiciti cat a furat Furnizorul de gaz=111 ron.

  Am facut reclamatie la OPC Sibiu si desi mi-au dat dreptate, mi-au trimis o solutie fara indicarea vreunui temei legal al solutionarii, specificand ca din cauza ca nu am contract direct cu Furnizorul de gaz, eu fiind chirias, nu ma pot ajuta, de parca chiriasii nu sunt cetateni ai acestei tari care au dreptul sa fie aparati.

  Ceea ce m-a socat a fost raspunsul de la ANRE, citez: ‘iar regularizarea contravalorii serviciului de furnizare reglementata, facturata LUNAR,se face in baza indexului echipamentului de masurare , citit odata la 3 luni. Cu alte cuvinte, facturarea LUNARA a cantitatilor de gaze naturale se realizeaza pe baza unui consum estimat de gaze naturale, timp de 2 luni consecutive, iar in luna a3-a se efectueaza regularizarea consumului prin citirea echipamentului de masurare a consumului de gaze naturale de catre operatorul de distributie’, perioada de facturare din factura de regularizare fiind de 3 luni=90zile. Ori stie oricine ca 1luna nu inseamna 90zile, pe factura de regularizare cei 206 mc fiind asociati unei perioade de facturare de 90zile, deci consumul lunilor 3,6,9,12 nu sunt facturate.

  Raspunsul e semnat de directorul general pe gaze de la ANRE. Ce parere aveti de interpretarea de toata jena a directorului ANRE ?

 100. adrian Says:

  Buna ziua,
  Daca am pierdut legitimatia anre unde trebuie sa platesc taxa?

 101. mihai Says:

  Buna seara,
  pentru obtinerea autorizatiei de electrian grad 2A+B,trebuie sa lucrez pentru a abtine 1 an de experienta neaparat la o firma care este autorizata sau are atestat ANRE de proiectare si executie, sa poata fi trecuta ca experienta, vechime?

  Eu momentan lucrez de 1 luna la o firma care se ocupa cu,comertul de materiale electrice si executia de instalatii electrice de joasa tensiune e ok se pune ca si experienta?.

  As dori cateva lamuriri cu privire la aceasta problema.

  Va multumesc

  • stoianconstantin Says:

   Salut Mihai,

   Ar fi bine sa poti lucra intr-o firma atestata ANRE ins ala fel de bine experienta se poate face si in energetica industriala.

   Important este sa ai in vedere ca va trebui sa copleteri o lista de lucrari si/sau de proiecat la care ai colaborat. Acesta lista trebuie sa fie sustinuta de inscrisurile din cartea de munca/ contact de munca/fisa de post.

   De ex nu poti sa zicem lucra in vanzari si sa spui ca ai facut proiecte si ai executat diverse instalatii. Daca estei incadrat ca electrician atunci poti vb de lucrari si/sau proiecte cel putin pentru uz intern de referat alaturi de alti electricieni autorizati.

   Daca mai vorbim va rog sa utilizati butonul „raspunde” de langa numele Dv pt a mentine discutia grupata.

   Poate va faceti timp sa aderati la platforma de marketing Win-4-All pe care eu o sustin.

   Succes!
   SGC

 102. Jim Says:

  Useful info. Fortunate me I discovered your web site by accident, and I am surprised
  why this coincidence did not took place earlier! I bookmarked it.

 103. moosz g Says:

  CE ESTE STANDARDUL DE PERFORMANTA?

  TREBUIE SA FACEM O NOUA RECLAMATIE LA E ON GAZ SIBIU SI NU STIM DESPRE CE ESTE VORBA. ANUL TRECUT IN AUGUST AM STAT 22DE ZILE FARA GAZ DATORITA LOR, NI S-A SPUS DE LA ANRE CA AU COMIS UN ABUZ, CA NU AVEAU NICI UN DREPT SA FACA LUCRUL ASTA .LOCUIM IN SIBIU. NI S-A SPUS CA AVEM DREPTUL LA DESPAGUBIRI DAR EI NE DAU CU FLIT.

  CE MAI CETATENI EUROPENI CU DREPTURI MAI SUNTEM SI NOI! GUNOAIELE EUROPEI!

  • stoianconstantin Says:

   Dl Moosz,

   In mediul virtual un mesaj scris cu majuscule este echivalentul unei injuraturi!
   Pe de alta parte va aflati pe un blog privat care are o tematica legata doar de energia electrica.
   Sper ca veti avea ocazia sa citit acesta replica inainte de a sterge mesajul DV pe care il consider nepotrivit!
   Toate cele bune!
   SGC

 104. krystal50 Says:

  As dori un raspuns competent la urmatoarea situatie cu care ne confruntam de luni de zile fara nici un rezultat in afara debransarii de la electrica si ramanerii astfel si fara apa de consum curent .
  Fiica mea a divortat si a facut partaj imobiliar din mai 2009, drept pentru care s-a prezentat la sediul enel oras Pantelimon pentru schimbare titular contract, vechiul contract fiind pe numele fostului sot. Deoarece acesta nu a fost de acord si beneficiaza de ,,cunostinte ”la Enel si primarie, nu s-a putut face aceasta modificare. Precizez ca in urma partajului, din cele 2 proprietati vecine, una i-a revenit mie, iar una lui , ambele imobile fiind bransate inca de la constructia lor prin plata costurilor ca sot si sotie la vremea respectiva. Fiind primii care am facut bransamentul,ulterior pe acest bransament s-au mai bransat alte 5 imobile.
  Fostul sot nu a fost de acord ca ea sa ramana bransata pe vechiul bransament, iar Enel Pantelimon a facut un proiect de bransare din capatul celalalt al strazii, cu costuri exorbitante , depeste 125 milioanelei.
  Cum pot rezolva legal acest lucru ,deoarece el intre timp a reziliat contractul pentru imobilul meu si am fost debransata chiar a doua zi de la contorul meu . Enel refuza rebransarea decat in conditiile puse de el , cand eu am facut cerere doar de schimbare titular contract cum se face de regula in situatii de divort si partaj.
  Precizez ca ea a platit mereu consumul prin banca chiar daca nu e titular de contract, in baza contorului detinut la imobil .
  Datorita abuzurilor fostului sot care uzeaza de relatii la primaria Pantelimon si la toti furnizorii de utilitati din localitate, au fost taiate toate utilitatile si cu mari costuri mi-am facut contractele si bransamente gaze , chiar daca imobilul avea utilitati inca din 2006.
  Cum pot demonstra ca astfel se face o discriminare ,iar lipsa de curent electric produce pagube imense, fiind singura casa unde poate locui ? De o alta rebransare nici nu poate fi vorba deoarece nu detin banii necesari si nici nu-i vad rostul atata timp cat bransarea s-a facut cu banii nostri in 1996 ca sot si sotie ,iar pentru rebransare la gaze am imprumutat banii sa platesc cca 60 milioane lei , deoarece aici nu aveam contor separat, si s-a facut in mai bine de 5luni .
  Astept sa-mi dati un sfat pe mail deoarece suntem disperati ca nu se poate rezolva decat cu aceste costuri propuse prin proiect.
  Putem demonstra cu acte si raspunsurile primite de la toate forurile,ENEL inclusiv de la ANRE , care a gasit ca solutia data de Enel Pantelimon jud Ilfov aste singura legala si ca trebuie sa platesc peste 125 milioane lei pentru a avea current electric si apa de consum .
  Datorita acestei situatii, in casa si curte nu mai poate locui nici macar un caine , iar cei care fac legea doar pentru ei jubileaza.
  Ne punem mari sperante in rezolvarea legala a acestei situatii, am citit toate legile in acest domeniu , nu am gasit o explicatie anume ,si nici chiar debransarea nu s-a facut dupa 21 zile cum este legal, ci doar dupa o zi , ca sa ne arate cine este mai puternic.
  Asteptam cu mare nerabdare o solutie in aceste abuzuri facute doar pentru capriciile fostului sot care ne-a demonstrat ca pana acum el face ce doreste doar ca sa ne hartuiasca si sa ne ameninte cu diverse , inclusiv cu arme.
  Cu multumiri pentru raspunsul care speram sa-l primim cat mai curand,

  • stoianconstantin Says:

   Pentru mine este cam complicat cazul si in plus in anumite pasaje nici DV nu va exprimati prea clar! Altfel daca aveti nemultumiri si dificultati probabil ca va trebui sa le transati in instanta. Cand s-a facut partajut ar fi trebuit sa va ocupati si de reglementarea accesului la utilitati.
   Daca este rea vointa si dorinta de razbunare singura cale de conciliere o reprezinta instanta!
   SGC

 105. Sergiuelth Says:

  Buna ziua, numele meu este Sergiu si sunt electrician autorizat gradul II (A+B). Vreua sa imi fac un PFA si am tot citit pe forumuri ca daca ai un PFA nu ai dreptul sa efectuezi instalatii electrice cu o putere mai mare de 10 kw. Doar ca eu nu am gasit asa ceva in regulamentul ANRE. Va multumesc

 106. Sergiuelth Says:

  Regulamentul de atestare al operatorilor economici, cel in care, chiar de la inceput spune ca prezentul regulament nu se adreseaza persoanelor fizice autorizate. Multumesc!

  • stoianconstantin Says:

   Mai trebuie citit si regulamentul de autorizare a electricienilor! Acestea sunt cele doua regulamente care va pot clarifica problema Dv

   SGC

 107. Ciprian Says:

  Buna ziua,
  Am in teren intravilan pe care stalpii de iluminat public sunt situati pe acesta la o distanta de aprox. 20-40 cm de gard in interiorul proprietatii.Un vecin de vis-a vis s-a racordat recent (si-a montat contorul pe stalpul sau) fara sa-mi ceara niciun fel de acord.Va rog sa-mi spuneti daca trebuia sau nu acordul meu si daca il pot obliga sa se racordeze din alta parte daca nu sunt de acord.Multumesc!

  • Incze Andras Says:

   Nu prea cred, depinde de modul in care au ajuns stalpii sa fie amplasati pe proprietatea Dv, insa acesti stalpi desi sunt fizic pe acel teren, nu constituie proprietatea Dv, ci al primariei sau al operatorului de distributie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: