Abordarea intretinerii culoarelor de siguranta LEA ca problema de comunicare


SGC 2002 

Rezumat: In tara noastra copacii constitue o bogatie naturala deosebita.Exista o varietate mare de arbori si pomi fructiferi. Satele si orasele noastre sunt pline de vegetatie, iar una din cele mai frumoase imagini care ne incanta privirea si sufletul este un pom inflorit.Valoarea economica a copacilor este mai mult decat evidenta, constituind o garantie a unei clime purificate, deci a unei vieti sanatoase. Energia electrica constitue o alta latura importanta pentru o viata confortabila si bunastare. Pentru a ne bucura de binefacerile energiei electrice intr-un mediu sanatos, trebuie asigurate conditii de coexistenta intre copaci si retelele electrice. 

               In paleta de cauze care conduc la evenimente in retelele electrice starea culoarelor de siguranta prin zone cu vegetatie abundenta ocupa o pondere importanta. Este binecunoscut ca in zone largi din SEN cca 30-40% din evenimente sunt generate de copacii crescuti in apropierea retelelor electrice. 

           Decoronarile sunt lucrari de mentenanta ale retelelor electrice dominante cca 3-4 luni pe an. Cu toate acestea starea coridoarelor de siguranta in multe zone lasa de dorit. 

            Recunoasterea dreptului de propietate asupra terenurilor adesea a condus la ingreunarea lucrarilor de defisari. Pe drept cuvant, proprieterii pretind sa fie consultati inainte de a intra pe terenurile lor si inainte de a efectua lucrari de decoronare. Rezulta un randament destul de modest pe care personalul Operatorilor de Distributie il poate reliza la lucrarile de decoronari. 

           Daca acestor dificultati le asociem un volum mediu de cca 10000 km de LEA / judet putem lesne concluziona ca abordarea clasica a problematicii defrisarilor nu este solutia cea mai buna. Se impune capacitarea proprietarilor de copaci sa asigure culoare de siguranta inca de la infiintarea plantatiilor sau capacitarea lor pentru executarea periodica a lucrarilor de dirijare a coroanelor copacilor.In concluzie, se impune sa abordam problematica coridoarelor de siguranta ca o problema de comunicare. In urma acestui demers vom urmari sa instruim propietarii de arbori asupra necesitatii mentinerii coridoarelor de siguranta LEA prin zonele cu vegetatie atragand atentia asupra pericolelor care pot sa fie prevenite prin aceasta actiune.Atunci cand abordam o problema de comunicare trebuie sa avem clare urmatoarele notiuni:

·        auditoriu tinta

·        mediu de propagare

·        mijloace de comunicare

·        mesaj

           Necunoasterea semnificatiei acestor termeni sau ignorarea corelatiilor care trebuie sa existe intre elementele unui sistem de comunicare va conduce cel mai adesea la risipirea resurselor angajate in procesul de comunicare si la nerealizarea scopurilor.Am efectuat un  experiment practic abordand problema comunicarii intr-o maniera profesionala, dar cu angajarea unor resurse financiare minime.

Obiective:

• informarea opiniei publice asupra importantei mentinerii culoarelor de siguranta  LEA prin zone cu vegetatie abundenta. Accesul a minim 60 – 70% din populatia judetului la aceste informatii.

• facilitarea accesului personalului operatorului de distributie la zonele care trebuie igienizate prin stimularea unei atitudini favorabile din partea proprietarilor.

• Implicarea proprietarilor de copaci in mentinerea culoarelor de siguranta

               Pentru atingerea acestor obiective am intocmit un plan de comunicare. Acesta este prezentat in fisierul atasat defrisari-plan-de-comunicare.doc

        Remarcam adoptarea unor mesaje specifice pentru fiecare auditoriu tinta. De asemenea s-a avut in vedere ca mesajele sa corespunda mijloacelor de comunicare utilizate. In marketing definirea auditoriului tinta este prima conditie a unei comunicari reusite. Cunoasterea auditoriului ne permite:

·        sa stabilim corect mijloacele de comunicare care ne asigura accesul la grupul tinta.

·        sa elaboram mesajul accentuand pe ideile la care grupul este sensibil 

Remarcam ca s-au avut in vedere grupuri tinta care sa apreciat ca pot initia, organiza, influenta sau efectua practic actiuni de igienizarea culoarelor de siguranta:

·        mass media,

·        opinia publica,

·        prefectura,

·        primariile

·        consiliul judetean

·        consiliile locale

·        inspectoratul scolar

·        profesorii

·        elevii

·        Episcopia

·        Preotii

·        personalul propiu

·        vecinii

·        propietarii de arbori 

          In conceperea planului de comunicare si a mesajelor s-a mizat pe stimularea unor influente reciproce intre grupurile tinta. Meditand asupra listei grupurilor tinta ne putem cu usurinta imagina reteaua de relatii si influente. Aceste influente multiple au fost stimulate de mesajele specifice.Ca mijloace de comunicare folosite amintim:

·        scrisori personalizate pentru fiecare grup tinta

·        ziarele locale

·        televiziunile locale

·        posturile de radio locale

·        afise

·        televiziunile locale in cablu

·        conferinte

·        instructaje 

           Mesajele au fost adecvate mixului auditoriu tinta + mijloc de comunicare. Celor interesati le pot pune la dispozitie mesajele utilizate in acest plan de comunicare. Veti remarca preocuparea ca fiecare grup tinta sa poata sa-si identifice motive de actiune. S-a facut apel la sentimente, la recunoasterea pozitiei sociale, la nevoia de siguranta si confort. In unele cazuri sa incurajat auditoriul sa-si asume actiunea ca initiativa proprie.

            Asupra necesitatii echilibrarii mixului de marketing niciodata nu s-a spus suficient, in literatura de specialitate, desi ideea se poate regasi in toate manualele de marketing. Oferim colegilor care doresc sa urmeze calea deschisa de noi exemple concrete. Va invitam sa analizati rezultatele preocuparii noastre pentru adaptarea mesajelor auditoriului si mijlocului de comunicare. Este important sa identificati stimulii la care am considerat ca pot fi sensibile diversele grupuri tinta. De exemplu, in scrisoarea doua catre primarii, desi ne era clar ca inca nu se intreprinsesera actiuni concrete, ne-am imaginat situatia ideala si am trecut la felicitarea primarilor. Am plecat de la ideea ca schimbarile de atitudine se pot promova mai usor daca au la baza un climat de succes. Pe acest climat am putut sa le spunem mai direct primarilor ca pot avea multe avantaje daca isi asuma actiunea initiata de noi. Este posibil, ca pe parcursul derularii campaniei, sa mai recurgem la aceasta metoda. Vom incerca la momentul potrivit sa-i punem public in fata unei competitii. Acest lucru este simplu de facut focalizand atentia opiniei publice atat asupra unor realizari de exceptie cat si asupra opacitatii unor pimari. Daca mesajul este bine conceput opinia publica va face restul exercitand presiunile necesare. Abivalenta proprietarilor ca parte a opiniei publice si grup tinta esential va declansa in final actiunea dorita. 

            Coordonatorii actiunii au urmarit  sistematic efectele initiind actiuni corective. Au fost necesare interventii repetate in  emisiunile de stiri radio-tv.  Specific planurilor nefinantate il constituie existenta si a unor stangacii legate de interventiile anumitor persoane pe canalele radio-tv. Au fost situatii in care emotiile, uneori lipsa de inspiratie de moment au condus, la unele mesaje usor confuze (mesaje ‘necalibrate’). Un alt neajuns il constituie repetabilitatea relativ  redusa a mesajelor in mass media. Deoarece mesajele directe lansate de noi catre tinta finala au fost relativ reduse din pdv al  numarului si al repetabilitatii a trebuit sa ne bazam influenta unor intermediari: primarie, scoala, biserica, opinia publica (tehnica push). 

           Rezultatele concrete sunt incurajatoare. Actiunea noastra a captat atentia opiniei publice declansand actiuni concrete in teren. Am constatat ca un procent mare de proprietari avizati prin demersul nostru, asupra motivatiei necesitatii intretinerii culoarelor de siguranta, au initiat actiunile dorite  de igienizare. 

           Pentru persoanele care se vor implica intr-un plan de comunicare similar cu cel initiat de noi, experienta castigata va fi foarte interesanta. Veti putea constata atitudinea personalului propiu fata de schimbarea de abordare a problematicii defrisarilor. Se va face simtita rezistenta la schimbare precum si importanta liderilor de opinie in grupurile umane. In ceea ce priveste auditoriul extern veti constata de asemenea o paleta larga de atitudini a caror evolutie sub actiunea demersului de marketing va fi foarte interesanta mergand adesea de la indiferenta la sustinere activa a actiunii de intretinere a culoarelor de siguranta. Se va detasa si imensa nevoie de informarii care o resimt clientii despre activitatea noastra, precum si avantajele comunicarii cu acestia 

            Pentru reusita deplina a planului de comunicare este necesar sa se investeasca in realizarea mesaje audio / video / text care sa fie difuzate cu frecventa sporita in anumite perioade de timp astfel incat auditoriul tinta sa fie atis de cel putin 8 ori. Pentru a crea o imagine mai plastica consideram ca grupurile tinta trebuie expuse mesajelor publicitare cu “frecventa de detergent”. Aceste mesaje odata realizate pot sa fie folosite in toate judetele apeland dupa caz la mass media centrala si/sau locala. Ponderea de utilizare a mass media centrala si locala fiind dictata de minimizarea costurilor in conditiile receptarii sigure si repetate a mesajelor de catre publicul tinta .  

          Apreciem ca daca se accepta necesitatea finantarii unor planuri de comunicare pentru intretinerea coridoarelor de siguranta LEA putem sa ne bazam pe tehnica de marketing tip pull care are in vedere grupul ‘cumparatorilor’, in cazul nostru proprietarii de arbori. 

           Pe intreaga perioada a campaniei de promovare trebuie sa monitorizam efectele si sa ne asiguram ca mesajele au atins cu adevarat publicul tinta si ca au generat reactiile scontate.

           

Etichete: , , , , , , , ,

18 răspunsuri to “Abordarea intretinerii culoarelor de siguranta LEA ca problema de comunicare”

 1. Pelle Alain Says:

  Buna ziua,
  puteti sa-mi spuneti care este latimea impusa ptr un culoar de siguranta LEA ce traverseaza o unitate industrial agricola, si in mod deosebit, ce este permis sa se construiasca in ampriza acestui culoar?
  Cu deosebita stima,
  Alain Pelle
  Arhitect

 2. stoianconstantin Says:

  Salut Alain,
  Iti spun mai mult pentru ca tu imi spui prea putin!
  Probleele sunt tratate in Ordinul ANRE 49/2007 : Norme tehnice privind delimitarea zonelor de protectie si de siguranta aferente capacitatilor energetice
  Daca totusi nu te descurci poate discutam mai concret. Se zice ca o echipa da rezultate superioare sumei competentelor membrilor ei!
  Succes!

 3. elena Says:

  Am un teren pe care se afla amplasat un stalp LEA 20kv. Care sunt drepturile mele ca si proprietar? pot solicita scoaterea acestuia in afara proprietatii? Linia respectiva are un traseu serpuit, fara nici o logica. Pe traseul respectiv inainte de 89 erau terenuri libere. Acum s-au construit case. Eu vreau sa vand si toti cumparatorii au ridicat problema acestui stalp.

 4. stoianconstantin Says:

  Salut Elena,

  Din pacate legea 13/2007 spune ca eliberarile de amplasament se finanteaza de cei interesati. OD nu ar putea fi obligat in „bloc” sa elibereze toate amplasamentele situate pe proprietati. Sumele sunt colosale se de asemenea solutiile tehnice sunt foarte dificile. Acesti bani nu exista la OD ei ar trebui luati tot de la clienti sau intrun ipotetic caz de la bugetul statului ceea ce este exclus!

 5. elena Says:

  Multumesc pentru raspuns.
  Am citit Legea nr. 13/2007, insa, corelata cu celelalte dispozitii legale in vigoare la acea dat si in prezent, cu dreptul de proprietate, cu faptul ca acele articole din lege nu stipuleaza decat ca „sunt si raman in proprietatea statului” (terenurile afectate) fara a arata si cum (Statul poate deveni proprietar al unor asemenea terenuri doar prin expropriere pentru cauza de utilitate publica cu dreapta si prealabila despagubire). Oare coroborand aceste dispozitii nu ajungem la concluzia ca legea 13/2007 este neconstitutionala?
  Societatea de distributie a energiei care are in gestiune acea LEA este privata si obtine profit.
  Un alt argument ar fi acela ca in raport cu alti proprietari de terenuri sunt supusa discriminarii, adica eu sunt ingradita intr-un drept al meu pentru a servi o cauza de utilitate publica fara a avea un beneficiu in timp ce alti proprietari, beneficiari ai acelei utilitatii publice nu sunt supusi niciunei ingradiri (ori proprietatea nu este supusa hazardului , in speta pe unde trec stalpi sau ce legi se vor mai adopta).
  Mai mult, am gasit o lege de prin 74, daca nu ma insel, care reglementa amplasarea stalpilor respectivi. Voi cauta sa aflu daca la vremea respectiva fata de acest teren s-a respectat legea cu privire la lucrarile de amplasare (ea vorba tot de expropriere).
  In orice caz, sunt de parere ca este normal ca anumite servicii, de interes national sa fie protejate prin lege, dar acest lucru trebuie sa se faca just si cu respectarea drepturilor cetatenesti inscrise in Constitutie.
  Am sa trimit o notificare catre Electrca si cu siguranta va urma o actiune in instanta.
  Este normal ca tot ceea ce se intampla intr-o tara democratica sa se faca cu respectarea legislatiei.
  Dumneavoastra ce parere aveti, dincolo de apararea intereselor societatii Electrica?

 6. stoianconstantin Says:

  Salut Elena,

  Ceea ce pot sa iti spun este ca sunt destul de multe litigii patrimoniale si ca din informatiile mele pana acum un procent extrem de mic a fost solutionat in favoarea reclamantilor. Un astfel de proces dureaza destul de mult cu costuri si eforturi care uneori nu sunt de neglijat.
  Este bine sa iti cumpanesti bine sansele si poate cauti si solutii alternative de coexistenta cu retelele si poate in ultima instanta te informezi si cat ar costa o deviere.
  Sper sa iei decizia cea mai buna!

 7. elena Says:

  OK
  Initial am cumparat terenul pentru a dezvolta o pensiune agroturistica (acum cativa ani). Am facut primele demersuri (urbanism, arhitect…) si am constatat ca oricum as vrea sa asez cladirea de 200mp la sol stalpul ma dezavantajeaza . Linia respectiva taie terenul pe latime la jumatate…
  Cunosc care sunt costurile la o actiune in instanta…
  In prezent doresc sa vand acest teren pentru ca nu mai corespunde necesitatilor mele datorita acestei LEA. Exista varianta ca electrica sa-mi cumpere terenul la pretul de circulatie.
  Ar fi echitabil pentru toata lumea!
  Ce spuneti? Credeti ca vor accepta? Acesta va fi un capat de cerere in instanta : sa oblige Electrica sa-mi cumpere terenul la pretul de circulatie, daca mutarea stalpului este costisitoare (pentru ca varianta cu executarea pe cheltuiala mea este exclusa datorita faptului ca voi demonstra ca legea este neconstitutionala, chiar de-ar fi sa ajung la HAGA).
  V-am spus, sunt de acord cu tot ce inseamna interes general, national, dar cu respectarea legilor intr-un stat democratic.
  Asa cum spuneam societatea respectiva s-a privatizat si obtine un profit, inclusiv prin folosirea terenului meu…
  O parte din profit poate fi reinvestit… Ramane la alegerea lor:ori scot stalpul pe cheltuiala lor, ori imi cumpara terenul!
  Credeti ca un asemenea proces poate dura mai mult de doi ani? Chiar si cu neprezentarea paratei la fiecare termen, expertiza, amanari si tot nu pot fi mai mult de doua saptamani intre termene (exista mijloace procedurale si reforma in justitie prevede clar sa nu se mai tergiverseze procesele)…
  Ar mai fi o cale… prin mediere!

 8. stoianconstantin Says:

  Salut Elena,

  Nu cred ca va fi interesat OD sa iti cumpere terenul. In rest argumentatia este interesanta poate fireasca dar eu nu cred ca vei avea succes!

  Te rog sa ma tii la „curent” cu evolutia cazului!

  Cu stima
  SGC

 9. elena Says:

  Eu nu vreau sa-mi argumentez cazul firesc sau pe ce cred eu ca ar fi bine.
  Eu, ca orice roman care se pricepe la multe alte lucruri am inceput sa studiez legislatia, iar mai apoi sa ma consult si cu prieteni din domeniul juridic.
  Verdictul lor: 80% castig pentru mine (bine-nteles ca au avut in vedere si micile sau marile „capcane” legislative, acele momente cand spui ca mori cu dreptatea in mana).
  Oricum, sunt decisa sa merg pana la capat!
  Ce am de pierdut? Timp? Au trecut 4 ani de cand sunt proprietara si nu am putut face nimic acolo din cauza stalpului…
  Bani? Onorariul de avocat si cheltuielile aferente procesului imi vor fi restituite.
  N-as vrea sa ma bat cu pumnul in piept, dar n-ar fi primul proces pe care l-as castiga.
  Stiti de ce?
  Pentru ca in cazul meu legea asa cum e ea imi este favorabila.
  Daca exista o hotarare judecatoreasca prin care sa se spuna ca m-au expropriat si ca mi-au platit X despagubiri atunci ar fi avut drept de dispozitie asupra proprietatii mele, Altfel nu!
  Prin acea lege s-a incalcat flagrant un drept constitutional.
  Mai am si ceva spete cu privire la dreptul de proprietate si sintagma „sunt si raman in proprietatea…” care imi vor servi .
  Va spun toate aceste lucruri pentru ca faceti parte din cate inteleg din Autoritatea care reglementeaza regimul energetic in Romania si consider ca ati putea avea un cuvant de spus, sa trageti un semnal de alarma, pentru ca nu e sanatos ceea ce se intampla!
  Si sa nu credeti ca doar acest teren imi este afectat. Am mostenit un altul
  Unde am LEA de 100 si 400KV, asa ca sa ma simt bine!
  Dealtfel sunt un om normal care n-am porniri de ura impotriva unora si altora, numai ca ar trebui sa fim civilizati cu cetatenii nostri pentru ca si ei sa ne trateze civilizat.
  Ah! si inca ceva… Electrica mi-a incasat 700 ron pentru un stalp ca sa-mi traga curentul la o casa la tara si nu mai stiu cate milioane pe cablu (lucrare executata chipurile la licitatie . Stiti cum s-a tinut licitatia? Eu am facut cerere si ei mi-au spus cat ma costa si firma care vine sa execute lucrarea. Cand am intrebat de licitatie au dat din colt in colt si mi-au spus ca au facturat deja si ca trebuie sa platesc. Cand am spus ca refuz si ca vreau sa vad lista cu firmele agreate ca sa discut cu aceste firme, sa vad care este mai ieftina mi-au gasit imediat -circa 1h- o firma cu 5 mil mai ieftina? Spuneti-mi acest lucru vi se pare normal? Sau in regula?)
  N-as vrea sa intru prea mult in amanunte, dar am senzatia ca foarte lucruri nu se stiu acolo la ANRE.
  De ce spuneti dvs ca societatea de distributie care are acel stalp nu e dispusa sa-mi cumpere terenul? Sau ca nu are bani sa-l scoata in afara terenului meu? Nu cred ca merge pe pierderi… Voi incerca sa caut bilantul acesteia si sa vad cum stau la venituri, cheltuieli si investitii… Daca lor le este bine, trebuie sa-mi fie si mie…

 10. stoianconstantin Says:

  Salut Elena,

  1 Nu lucrez la ANRE,
  2 Efectiv sunt interesat de evolutia cazului. Avocatii respectivi care dau sanse de castig de 80% au vreun caz castigat, de aceasta natura, in tot baroul lor? Eu mizez 80% ca nu au!
  3 In legatura cu cei 700 roni versus 200 roni pt un bransament cred ca diferenta e prea mare! In al doilea rand cred ca „adevarul este la mijloc”. Exista publicata legislatia secundara care reglementeaza finantarea bransamentelor si care prevede atat tarifele standard pt cei care nu sunt interesati sa isi caute singuri constructori cat si posibilitatea ca solicitantul si platitorul ATR sa pronunte o incredintare directa pt un executant autorizat cu care a negociat in prealabil. Se face presupunerea generala ca oamenii care solicita un ATR sunt la curent cu legislatia. Din cele relatate de tine mi se pare foarte nefireasc faptul ca personalul OD ti-a gasit un executant mai ieftin. Nu este in atributia lor sa faca acest demers.

  Sper ca ne vie tine la curent cu rezultatele demersului tau juridic legat de stalpul plantat pe proprietatea ta. Probabil ca au citit destul de multi oameni comentariile si sunt interesati de rezultate!

  SGC

 11. elena Says:

  Ceea ce v-am relatat cu privire la racordare este real. Am avut prima lor factura in mana, pentru ca m-au trimis cu ea la caserie sa platesc si i-am facut o copie (Stiti, cineva spunea: tot ce faci in viata fa cu copie, ca nu se stie!), asa ca am facut o copie la acea factura.
  Nu cred ca m-ati inteles!
  Nu vorbesc de Bucuresti… Vorbesc de provincie!
  Stiti cum se pune pb?
  Nu prea ai voie sa intrebi mare lucru pentru ca se „supara” seful!
  Eu am depus atunci o cerere nu la centrul zonal ci chiar la sediul lor.
  Stiti de ce „mi-au gasit” o firma mai ieftina? Pentru ca au n-au putut sa-mi puna la dispozitie lista cu firmele agreate de ei! Lista asta presupun ca trebuia sa fie afisata.
  Si de fapt lucrarea a facut-o tot prima firma, dar pe bani mai putini. Ce inseamna acest lucru?
  Referitor la demersul juridic si la faptul ca sunt foate multe persoane interesate…
  Probabil ca peste doi ani voi avea o solutie!
  In ceea ce privesc demersurile… dati-mi voie sa ma abtin…cel putin pentru moment. Sunt alte persoane mandatate sa faca acest lucru.
  Este normal sa fie foarte multi oameni interesati de aceasta pb. pentru ca sunt convinsa ca nu sunt eu un caz singular.
  Dvs. ce ati face in cazul in care ati avea asemenea pb?
  Scuzati faptul ca am crezut ca faceti parte din ANRE.

 12. sorin Says:

  salut elena,
  si eu am aceeasi problema si acum sunt curios daca ai reusit ceva. Eu ma gindesc si la solutii extreme in cazul in care nu voi reusi cu ajutorul justitiei. Se vede ca asa merge in Romania. Ti-as fi recunoscator daca m-ai tine la curent cu demersul tau.

 13. Stefania Says:

  Buna ziua, m-ar interesa mesajele utilizate in acest plan de comunicare. Eventual cum arata o scrisoare transmisa autoritatilor. Faceti la u moment dat afirmatia ca putem aborda cu primarii un mod de comunicare ce ii poate stimula, adica intai ii laudam ca au facut ceva (adica stim ca nu fac defrisari) si asa ii stimulam. Eu stiu ca ar trebui sa aiba organizat la nivel de Primarii un asemenea serviciu – informatia este de la cei de la ISU. Stiti si dumneavoastra foarte bine ce evenimente au fost in instalatiile electrice din cauza fenomenelor meteo deosebite. Majoritatea deranjamentelor – si aici ma refer la liniile de joasa tensiune- s-au datorat tocmai vegetatiei- pomi sau crengi cazute pe retele. Ma intereseaza foarte mult subiectul si as vrea sa ma implic in comunicarea catre auditoriul tinta a acestei situatii. Va multumesc si astept mesajul dumneavoastra. Felicitari pentru acest blog extraordinar.

 14. stoianconstantin Says:

  Salut Stefania,
  Daca mi-ai lasat un email iti rimit cateva tipuri de circulare pe care le-am folosit in trecut
  SGC

 15. Live efectele defrisarilor neefectuate! « Puterea sub lupă … până la bec! Says:

  […] Pe bog se mai poate citi: Abordarea intretinerii culoarelor de siguranta LEA ca problema de comunicare […]

 16. Daniel Says:

  Salut Elena,
  Lucrez la Electrica de 22 ani, am intalnit „n” situatii ca si cea despre care vorbesti, problema trebuie privita la nivel national. La momentul electrificarii tarii (nu vreau sa intelegi ca tin partea Electrica), nu exista notiunea de proprietate asupra terenurilor, toate terenurile erau in proprietatea statului, prin urmare cred ca aproape 90% din retele care apartin Electrica (ma refer aici si la TransElectrica), sunt amplasate pe terenuri private, deci, in cazul in care s-ar deschide „cutia Pandorei” si Electrica ar fi obligata sa treaca la despagubiri din punct de vedere financiar ar insemna faliment sigur.

  Argumentele legale prezentate in discutie sunt categoric valabile dar, din doua rele trebuie ales raul cel mai mic. Ar exista o anumita varianta de acordarea de anumite beneficii in ceea ce priveste factura la energia electrica dar si aici te lovesti tot de problema banilor.

  D-nul Stoian sugera, devierea traseului de linie, in conditiile in care este absolut necesar, ca alternativa la un proces cu Electrica si tind sa-i dau dreptate.

  • stoianconstantin Says:

   Salut Daniel,

   Sunt slabe sperante sa primim un feedback de la Elena pentru ca mesajul ei este datat 05.10.2008!

   Intre timp s-au mai produs cateva schimbari in legislatie vezi legea 123/2012 coroborata cu Ordinul ANRE 31/2013 cu consecinte cel putin interesante!

   SGC

  • Daniel Says:

   Imi cer scuze am scris comentariul in timp ce lucram ceva la serviciu si nu am fost atent la amanunte,dar categoric este o problema care apare din ce in ce mai des .O sa ma uit pe lege sunt chiar curios.Multumesc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: