Managerul actor


cactus            Managementul constituie una din resursele vitale ale oricarei companii. De aici preocuparea literaturii de specialitate de conceptualizare si decantare a practicii de management.

            In organizatiile moderne managementul este recunoscut ca o profesie care presupune instruire specifica. Din acest motiv “calificarea la locul de munca” este pentru promovarea managerilor o practica in curs de abandonare.

            Managerul actor“ este un concept asociat persoanelor care dupa promovare continua sa fie preocupate de atributiile vechiului post. Buna practica ne-a convins ca posturile stanjenitoare se regasesc de regula numai la altii. In cazul nostru lideri in postura de manageri actori se pot gasi doar in exemplele inedite din literatura de specialitate. Tocmai in aceste conditii aducerea in discutie a conceptului de ‘manager actor’ poate fi utila prin imboldul de a evita aceasta postura.

            Promovarea pe scara ierarhica presupune intotdeauna noi atributii si noi ”instrumente” la care managerul trebuie sa apeleze. Acesta este motivul pentru care un excelent specialist intr-un domeniu tehnic sau economic poate fi etichetat realemente ca necalificat atunci cand este promovat fara o pregatire prealabila in domeniul managementului. In asemenea conditii persoana surprinsa de promovare incearca sa obtina rezultate facand ceea ce stie sa faca mai bine si ceea ce i-a adus pana in acel moment recunoastere si faima.Daca aceasta perioada de manifestare ca manager actor persista atunci rezultatele colectivului condus vor incepe sa scada.Daniel Goleman in cartea sa “Inteligenta Emotionala” sintetizeaza in cateva cuvinte aspecte esentiale ale modului de actiune a managerului actor:“Sefii care aplica micromanagementul – luand masuri privitoare la mici detalii care ar trebui lasate in seama subordonatilor – pot da impresia ca au initiativa; insa ceea ce le lipseste este perceptia efectelor pe care actiunea lor le are asupra celorlalti. Initiativa fara empatie – sau fara o perspectiva mai ampla – poate fi nociva si ii defineste pe managerii mediocri “.

                  Una din atributiile fundamentale ale managemnetului o constituie formarea si dezvoltarea profesionala a personalului din colectivul condus .In acest sens un instrument deosebit il constituie delegarea de competenta. Dupa cum sesizati delegarea de competenta lasa mult in urma ingerinta sufocanta in sarcinile curente ale unui subordonat si presupune capacitarea acestuia pentru sarcini noi care se constituie ca adevarate provocari pe calea dezvoltarii profesionale .Una din putinele garantii in viata companiilor o constituie schimbarea sub actiunea factorilor externi si interni. Pentu companiile care neaga necesitatea schimbarii mediul extern poate deveni ostil ceea ce adesea grabeste falimentul organizatiilor respective.

                Companiile de succes asociaza mediului extern in continua schimbare o preocupare pentru dezvoltare previzionand tinte favorabile bazate pe prognoza tendintei de evolutie a vectorilor de schimbare determinanti pe pietele pe care acestea evolueaza.Companiile moderne sunt in mod evident angrenate in ample procese de schimbare.

                 Este de remarcat ca in in fiecare caz factorii interni, de regula consiliile de administratie, accelereaza ritmul schimbarilor generate de mediul extern in care evolueaza compania (economic, legislativ, politic etc.) aceasta defineste de fapt optiunea si capabilitatea companiilor pentru dezvoltare.Fiecare angajat are in acest context o gama larga de oportunitati de a contribui la dezvoltarea companiei punandu-si in valoare experienta, aptitudinile si calitatile personale.Probabil ca acum este momentul ca bunele intentii ale fiecaruia sa fie dublate de o preocupare reala pentru dezvoltarea profesionala .

                 Pentru aceia dintre cei care si-au asumat sau doresc sa-si asume conducerea unor colective, preocuparea pentru instruire in domeniul managementului este o obligatie stringenta.

                  Exista tot mai multe dovezi ca managementul este o meserie in sine care necestita o pregatire corespunzatoare de cele mai multe ori cei care exceleleaza intro profesie se considera implict calificati pentru rolul de bun manager insa adeseori acest lucru nu primeste confirmarea faptelor.

Etichete: , , , , , ,

Un răspuns to “Managerul actor”

 1. stoianconstantin Says:

  Editează această intrare.

  9 Răspunsuri la “- Managerul actor”
  @ cactus spune:

  09/12/2007 la 14:46 modifică

  Am si eu un sef ca asta! Mi-am dat seama ca joaca alta partitura dar n-am stiut ca boala lui se numeste “managerul actor”. Bun nume!

  Anonim spune:

  01/01/2008 la 06:27 modifică

  Extraterestrii au venit sa caute noi forme de inteligenta pe pamant! Sigur n-o sa-mi mai vad seful!

  supervizor spune:

  08/02/2008 la 17:37 modifică

  Cred ca slujba “managerilor actori” e taiatul frunzelor la caini si li se potrivesc foarte bine proverbele:
  Prostul nu e prost destul daca nu e si fudul !
  – Cap are, minte ce-i mai trebuie !
  – Afara e vopsit gardu , inauntru-i leopardu !

  stoianconstantin spune:

  08/02/2008 la 18:04 modifică

  Salut Supervizor,

  Cred ca esti un pic cam prea dur. Hai sa-i vedem pe managerii actori doar ca oameni dornici de afirmare dar insuficient de bine instruiti (adeseori neinstruiti) in ceea ce priveste conducerea oamenilor incepand de la o echipa mica pana la o companie serioasa.
  Cei care au introdus notiunea de manager actor manifesta o empatie admirabila fata de aceste persoane ii trateaza ca fiind bolnavi. Boala lor este eminamente psihica indiferent cum s-ar numi: autosuficienta, autoadulatie care in combinatie cu carentele educationale da un rezultat adesea greu de suportat.
  In definitiv un manager actor este un individ penibil. S-a zbatut sa parvina si odata ajuns la nivelul indelung ravnit nu stie ce sa faca. Ca si cand ar fi loviti brusc de panica combinata cu amnezie. In aceste conditii aproape automat ei continua sa faca pe noua pozitie ce faceau inainte!
  Cred ca pentru fiecare dintre noi trebuie sa constientizam ca managerii lucreaza in primul rand cu oameni ori acest lucru necestita “instrumente” dar si abilitati diferite fata de cele utilizate intr-o activitate de executie.
  Desigur este foarte important sa fii instruit. Dar as spune ca adesa este doar de prefertat sa fii instruit (pentru ca totusi instruirea adevarata este o rara avis) insa in mod obligatoriu trebuie sa ai o “inteligenta emotionala” care sa te ajute sa constientizezi ca rolul de manager inseamna in primul rand sa ai capacitatea de ai intelege si motiva pe cei pe care urmeaza sa-i conduci.
  Deci Supervizor ce ai zice daca managerul ipotetic la care te referi, candva ar fi avut ocazia sa i se fi explicat conceptul de manager actor si totusi acum sa joace cu dezinvoltura acest rol?

  supervizor spune:

  08/02/2008 la 18:39 modifică

  As spune ca e retardat! Dar trebuie sa tinem cont de faptul ca in foarte multe cazuri in spatele unui ” manager actor” se ascunde tot un ” manager actor”

  stoianconstantin spune:

  08/02/2008 la 18:51 modifică

  Supervizor,
  In seara asta esti croit!
  Da este o idee interesanta: polarizarea si solidaritatea managerilor actori!
  Cred ca o astfel de organizatie e grav bolnava si e sortita pieirii! Nu cred ca acest lucru poate fi valabil intro orgnizatie privata! Ca sa fiu mai clar as exclude din dicutie ageamii care incearac si ei o mica bisnita cu statut de “agent economic”

  supervizor spune:

  08/02/2008 la 18:57 modifică

  Ai dreptate! Sunt bolnavi psihic si aflandu-se in aceasta stare sunt atat de increzatori in sine, incat nu vad de ce ar fi nevoie sa-i ajute cineva, in ciuda hotararilor dezastruoase pe care le iau!

  stoianconstantin spune:

  08/02/2008 la 19:19 modifică

  Cred ca solutia poate fi reprezentata de “pragul de sus”. Poate daca se lovesc de pragul de sus poate le intra in vizor “pragul de jos”. Uneori imaginea “pragului de jos” are un veritabil efect terapeutic!
  O problema ar putea fi ca piticania sa nu poata atige “pragul de sus”. In cazul asta cred ca s-ar putea trece direct direct la strangerea mainii cu usa!

  stoianconstantin spune:

  08/02/2008 la 19:25 modifică

  Supervizor,
  Mi-a venit o idee! Incep sa cred ca un loc de injurat seful indezirabil ar putea avea priza la public. Deci, ce-ar fi sa deschid dexplicit pagina de injurat seful. Evident ca nu fac discriminari. Pagina ar putea fi deschisa si pentru injurat sefa, la nevoie. In definitiv este un blog specializat in probleme de energie. Ori in domeniul psihologic este destula energie. Se mai descarca lumea. Mai scapa de naduf. Poate chiar se va obtive o revigorare semnificativa a starii de sanatate daca apare o zona de refulare pe net!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: