Protectia la supratensiuni atmosferice moft sau necesitate


Tot mai multi oameni reclama deteriorarea echipamentelor electrice pe timpul furtunilor. La originea acestor deteriorari sunt undele de supratensiune datorate loviturilor de traznet direct in instalatiile alectrice din zona (prin zona intelagandu-se o arie cu raza de cativa zeci de kilometrii) sau loviturile de traznet in apropierea instalatiilor sau cladirilor caz in care undele de supratensiune apar prin inductie in instalatiile electrice.

Fulgere 2

Practic orice cablu sau teava care intra intr-un imobil poate conduce supratensiunile catre aparatele electrice su in anumite cazuri inductia produsa de traznet se face direct in circuitele electrice ale aparatelor din imobil.

Exista o gama larga de descarcatoare grupate pe 4 clase, proiectate pentru circuite electrice de forta sau pentru circuite CATv, Tv, telefonie etc. Aceste descarcatoare reusesc sa conduca la pamant undele de supratensiune.

Echiparea unei instalatii electrice cu descarcatoare costa probabil intre 100 si 300 de euro iar pentru instalatii mai mari sau pretentii de protectie sporite in mod sigur costurile sunt mult mai mari.

Revenind la intrebarea din titlu protectia instalatiilor este un moft daca utilajele protejate nu sunt foarte scumpe sau foarte importante in plus o instalatie neprotejata statistic vorbind are o probabilitate semnificativa sa nu fie supusa niciodata supratensiunilor si prin urmare protectia poate sa lipseasca. Este o necesitate in toate cazurile in care nu-ti permiti luxul suportarii pagubelor pe care le pot produce supratensiunile.

Probabil ca o alternativa viabila la echiparea unui imobil cu protectii la supratensiuni atmosferice o constituie incheierea unei asigurari pentru riscurile asociate supratensiunilor atmosferice.

Este important de stiut ca in privinta supratensiunilor atmosferice operatorii din sistemul electroenergetic nu pot fi acuzati de „mall praxis” ei suportand in egala masura efectele distructive ale asestor fenomene naturale.

Fulgere 1

Etichete: , , , , , ,

2 răspunsuri to “Protectia la supratensiuni atmosferice moft sau necesitate”

  1. @ marius Says:

    Cred ca mai sanatos ar fi sa tragem din priza receptaorele electrice pe timpul furtunilor sau cand plecam de acasa, sau cel putin mai ieftin!

    • stoianconstantin Says:

      De acord! Deseori suntem prea comozi sa facem acest gest! Uitam jumatate din incarcatoarele de telefon in prriza uneori se permanentizeaza in acesta stare si multe altele!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: