Bransament monofazat sau trifazat?


Va propun sa vedem cum arata la 07.03.2014,  dinamica accesarilor acestui articol astfel incat sa ne facem o imagine asupra gradului de interes al subiectului pus in discutie (clik pe grafic pentru a fi deschis intr-o pagina noua):

Statistica accesari la 07.04.2014

Multi utilizatori ai blogului sunt preocupati sa inteleaga care este diferenta dintre un bransament monofazat si unul trifazat si care optiune ar fi mai buna pentru locuinta /spatiul lor de productie.

Daca avem sau intentionam sa achizitionam receptoare electrice trifazate atunci avem o singura optiune: bransamentul trifazat!

Daca avem doar receptoare electrice monofazate atunci se mentin cele doua optiuni: monofazat  sau trifazat .

Daca puterea maxima solicitata este sub 11 KVA (Ordinul ANRE 128/2008 art 9.1 a) bransamentul va fi monofazat.

Pentru puteri peste 11 kVA, din necesitatea de a echilibra incarcarea fazelor retelei stradale se impun bransamentele trifazate.

In situatia in care avem un bransament trifazat din care trebuie sa racordam consumatori monofazati trebuie stiut ca Puterea maxima simultan absorbita trebuie repartizata cat mai echilibrat pe cele 3 faze ale retelei. Sa dam  un exemplu de incompatibilitate:

Pmax simultam absorbita solicitata si avizata de operatorul de distributie pentru un bransament trifazat = 12 kVA. Pe fiecare faza pot fi racordati consumatori monofazati care insumeaza Pmax absorbit monofazat = 4 kVA ( 12kVA/3 = 4 kVA).

In aceste conditii daca am avea un receptor monofazat de 5 kVA de ex o centrala electrica monofazata nu vom reusi sa o alimentam din cu bransamentul nostru!

Voi utiliza notatiile 1f = monofazat si 3f = trifazat

Prin urmare trebuie sa tinem cont ca trebuie sa avem respectate relatiile:

P max avizat 3f > sau = P max abs  de receptoarele 3f + Pmax abs 1f_faza R + Pmax abs 1f_faza S + Pmax abs 1f _faza T

respectand si condita ca pe fiecare faza  sa avem (clik pe formula pentru a fi deschisa intr-o pagina noua):

ralatie intre puterile absorbite trifazat si monofazat

In tabelul urmator analizam, pentru exemplificare, cateva cazuri (clik pe tabel pentru vizualizare mai clara):

tabel exemple 3fvs1f si combinatii
Costul unui bransament trifazat este mai mare decat costul unui bransament monofazat orientativ (repet doar orientativ) un bransament trifazat poate costa cca 3500 lei (uneori mai mult!) iar un bransament monofazat cca 2000 lei (uneori mai putin!).

Instalatia electrica interioara alimetata de un bransament trifazat este si ea mai scumpa decat o instalatie monofazata poate de regula raportul nu este chiar 1/3 (dar poate fi uneori chiar mai mare!).

Atunci cand se cere estimarea costului unui bransament trebuie sa stim solutia:

- bransament subteran sau aerian cu/fara stalp(i) intermediar(i) de bransament

- lungimea bransamentului, sectiunea conductorului

- cu amplasarea blocului de masura si protectie BMP M(monofazat) sau BMPT (trifazat) la limita de proprietate sau pe cladire

- sunt importante si informatiile despre retea daca exista, sectiune, tip: 1f sau 3f, incarcare, lungime fata de postul de transformare. Uneori daca reteaua are atinse limitele de capacitate de distributie si/sau limitele care se pot asigura conditiile de electrosecuritate acesta retea nu este disponibila pentru noi racordari!

Actualizare 07.04.2014

Azi am intalnit un caz foarte interesant. Pe un bransament trifazat un cetatean si-a montat o centrala monofazata de 7 kW. A declarat ca nu este interesat de surplusul de ee debitat in reteaua stradala. A decis sa imparta consumul casei pe doua faze iar pe cea de-a treia a montat centrala electrica fotovoltaica.

Dupa cateva luni a inceput sa se planga ca nu i-a scazut deloc factura de energie electrica desi panoul centralei ii arata ca acesta a produs relativ multa ee!

V-ati prins! Cazul este impresionant! La omul acesta productia nu se intalnea cu consumul in propria s-a gospodarie. Daca totusi s-ar fi intalnit prin optiunea de centrala monofazata pe bransament trifazat s-ar fi intalnit numai pe consumul unei faze desi puterea produsa este mai mare decat puterea absorbita de bransamentul trifazat pe sensul de consum!

Daca lucrurile nu va sunt clare mai vb

27.08.2014  Am avut o discutie interesanta cu dna Alina C. pe care s-a concretizat intr-un studiu de caz privind repartizarea consumului pe faze si dimensionarea puterii maxime simultan absorbite de dimensionare a unui bransament:

Alina C. Says:

Buna ziua, scuzati daca e o intrebare stupida, doar acum incep sa ma documentez…

Am cumparat o casa de 160 mp pe care am vrea sa o incalzim electric.

Ni s-a spus ca avem nevoie de o centrala electrica de minim 18kw.

Ce putere ar trebui sa cerem pentru bransament la trifazat?

Doamna de la ghiseu (Electrica) spunea ca ar fi suficient 10kw… exista vreo diferenta de costuri la bransament care depind de aceasta putere?

 • stoianconstantin Says:
  Intrebarea este OK! Chiar va felicit ca v-ati pus problema verificarii unei informatii “ciudate” pe care ati primit-o de la OD

  Trebuie sa stabiliti daca centrala este monofazata sau trifazata.

  Daca centrala ar fi monofazata atunci avem o problema pentru ca exista o limitare la 11 kW la care se dau, de regula, solutii monofazate. Prin urmare puteti solicita/veti fi indrumata sa solicitati 18*3 = 46 kW trifazat. In acesta situatie pe o faza veti alimenta centrala monofazata si restul consumatorilor ii puteti repartiza pe celelalte faze aveti rezervati cate 18 kW consum monofazat pe fiecare din celelalte doua faze, arhisuficient chiar si pentru case super dotate cu electrocasnice!

  Daca centrala ar fi trifazata atunci pe fiecare faza centrala va consuma cata 6 kW acum trebuie sa apreciati ce consumatori monofazati aveti si daca vreti sa ii repartizati pe una, doua sau trei faze.

  Luam pe rand cazurile plecand de la ideea ca v-ar trebui in total alti 6 kW putere maxim simultan absorbita pentru consumatorii monofazati:

  – repartizam consumatorii monofazati pe o singura faza atuncivom solicita 36 kW trifazat urmand sa incarcam fazele cu 12kW (6kW absorbiti de centrala pe o faza + 6 kW pentru consumatorii monofazati concentrati toti pe o singura faza), 6 kW (absorbiti de centrala) si respectiv 6kW (absorbiti de centrala) vom avea un consum dezechilibrat. De mentionat ca pe fiecare din cele doua faze mai putin incarcate aveti oricand posibilitatea sa adaugati noi consumatori insumand cate 6 kW pe fiecare!

  – repartizam consumatorii monofazati pe doua faze atuncivom solicita 27 kW trifazat urmand sa incarcam fazele cu 9 kW (6kW absorbiti de centrala trifazata pe o faza + 3 kW pentru consumatorii monofazati alimentati din acesta faza (jumatate din consumatorii monofazati ai casei)), 9 kW (6kW absorbiti de centrala trifazata pe o faza + 3 kW pentru consumatorii monofazati alimentati din acesta faza (jumatate din consumatorii monofazati ai casei)) si respectiv 6 kW (absorbiti de centrala) vom avea tot un consum dezechilibrat dar mai prietenos cu reteaua stradala decat in cazul anterior. De mentionat ca faza mai putin incarcata aveti oricand posibilitatea sa adaugati noi consumatori insunamd 3 kW!

  – repartizam consumatorii monofazati pe fiecare din cele trei faze ale bransamentului trifazat atunci vom solicita 24 kWtrifazat urmand sa incarcam fiecare din cele 3 faze cu cate 8 kW (6kW absorbiti de centrala trifazata pe o faza + 2 kW pentru consumatorii monofazati alimentati din acesta faza (o treime din consumatorii monofazati ai casei)), vom avea tot un consum echilibrat la sarcina maxima

  Ati observat ca in sistemul trifazat identificam faza cea mai incarcata si inmultim puterea acestei faze cu 3 si obtinem puterea trifazata de dimensionare a bransamentului si a protectiilor. Cand se face dimensionarea se dimensioneaza “simetric” pe fiecare faza luand de referinta faza cea mai incarcata.

  Daca optam pentru echilibrarea consumului putem observa ca “ne descurcam” si cu o putere de dimensionare a bransamentului mai redusa si ca vom folosi intreaga capacitate de distributie a bransamentului pe fiecare faza asta inseaman ca vom face economie. E drept ca in casa o instalatie trifazata s-ar putea sa coste ceva mai mult dacat una monofazata.

  Daca mergeti foarte strict pe dimensionare trebuie sa aveti grija ca niciodata sa nu alimentati din oricare faza in cazul nostru mai mult de 2 kW consum monofazat in timp ce functioneaza centrala pentru ca ne alegem cu o declansare prin suprasarcina a protectiilor!

  Ar mai fi o varianta! Cereti un bransament trifazat de 18 kW dedicat pentru centrala si unul monofazat pentru consumatorii monofazati ai casei uzual dimensionat pentru 5-6 kW putere maxima simultan absorbita. In cazul acesta ati putea de exemplu sa cereti si tarife diferite pentru cele doua contoare si sa obtineti avantaje importante adecvand tariful fiecarui tip de consum!

  Cred ca cele de mai sus explica de ce e nevoie de electricieni pe lume!

  Doamna de la ghiseu in mod sigur nu este electrician!

 • Alina C. Says:
  Va multumesc pentru raspunsul prompt si clar.

  Intr-adevar, centrala este trifazata, si vom mai avea boilerul termoelectric si plita tot trifazate…

  Am inteles in sfarsit cum se impart consumatorii pe cele 3 faze.

  Aveti dreptate, chiar este nevoie de electricieni pe lume!

  Va multumec inca o data!

About these ads

Etichete: , , , , , , , , ,

80 Răspunsuri to “Bransament monofazat sau trifazat?”

 1. Incze Andras Says:

  In zona urbana, pentru ce putere maxima se poate dimensiona un bransament 3f asa incat parametrii sa fie intre valorile admise la restul consumatorilor ? Cum limiteaza puterea disponibila din punctul de injectie al energiei electrice in RED JT lungimea LES dintre PT si punctul de injectie?

  • stoianconstantin Says:

   Nu exista o limitare. Pentru puteri care depasesc conduc la depasirea capacitatii de distributie a Ljt se da solutia de circuit separat.
   Oricum in aceste situatii (de solicitare a unor puteri mari) se ajunge la multiplicarea circuitelor si/sau la noi posturi de transformare care sa scurteze circuitele existente.
   Elementele care limiteaza solutia sunt caderile de sectiune si sarcinile maxime care pot fi suportate de conductor la plecarea din postul de transformare.
   SGC

 2. ilie Says:

  buna ziua ,vreau si eu un raspuns la urmatoarea intrebare
  Daca am un motor monofazic de 2 kw la o turatie de 3000 pe minut, ce cai putere are ? Si un motor trifazic de 2 kw la o turatie de 3000 pe minut, ce cai putere are ? va multumesc.

  • stoianconstantin Says:

   Cautati relatia printre formulele utilizate la rezolvarea problemelor pentru examenul de autorizare a electricienilor. Sunt postate pe blog!
   Va pot spune ca ambele motoare vor avea acceasi putere exprimata in cai-putere!
   SGC

 3. damian Says:

  Spuneti-mi va rog:toti spun ca pretul la factura este mai mic la curentul trifazat decat la monofazat. La inceputul anului viitor trebuie sa inaintez actele pentru bransament la retea si nu stiu care din ele sa le aleg.Stalpul este chiar in fata casei.imi puteti da un pret informativ si la unul si la celalalt.Va multumesc anticipat.

  • stoianconstantin Says:

   Costul energiei electrice nu depinde de tipul bransamentului!
   Exista insa mai multe tipuri de tarife pe care Dv le aveti la dispozitie. Un tarif bine ales in raport cu particularitatile curbei Dv de sarcina va poate asigura o valoare mai mica a facturii de ee.
   Daca vorbim de o locuinta obijnuita va recomand sa optati pentru bransamentul monofazat!
   Succes!
   SGC

 4. dinu Says:

  salut!
  am construit o casa de 120 mp.trebuie sa merg la electrica sa cer aviz energetic si nu stiu ce tip de bransament sa cer.mentionez ca aceasta suprafata va fi incalzita cu un semineu si o centrala electrica.pt.centrala electrica trebuie obligatoriu curent trifazat?face fata o astfel de centrala la -20 grade si 120 mp?
  multumesc anticipat pt.raspunsuri!

  • stoianconstantin Says:

   Ar trebui sa va alegeti intai centrala. Cu certitudine exista centrale si pentru suprafata de 120mp. Dupa alegerea centralei veti sti puterea si tipul monofazat/trifazat. Adaugati la acesta putere si rastul receptoarelor pe care le aveti/intentionati sa le achizitionati. va recomand sa cititi si articolul: Bransament monofazat sau trifazat?
   Succes!
   SGC

 5. Alexandru Says:

  Buna ziua,

  Am facut cerere pt. un bransament trifazat pt. un loc de consum unde exista deja un bransament monofazat. Vreau sa montez o centrala termica electrica. Mi-a fost emis avizul tehnic de racordare pt o putere de 13 Kw (total) cu sigurante de 16A. Pe bransamentul vechi monofazat aveam in BMP siguranta de 32A. Practic sporul de putere obtinut este nesemnificativ….
  Spune-ti va rog daca se poate modifica avizul tehnic de racordare astfel incat sa obtin o putere mai mare, daca nu pe sigurante de 3x32A, macar 3x25A. Trebuie sa fac o cerere de modificare pentru avizul emis? Ce pot sa fac?
  Am stalpul cu reteaua trifazica in fata curtii, iar transformatorul (sau distribuitorul) este la 30-40m distanta.
  Multumesc.

  • stoianconstantin Says:

   Buna ziua,
   Din pdv tehnic aveti conditii sa solicitati un spor de putere. Va sugerez sa cititi si articolul: bransament monofazat sau trifazat?
   Succes!
   SGC

  • Alexandru Says:

   Spuneti-mi, va rog, ar trebui sa fac o cerere pentru un nou aviz tehnic de racordare sau pentru modificarea celui existent?
   Ce putere ar trebui sa cer?
   Multumesc

  • stoianconstantin Says:

   In principiu e tot una! Ar fi o diferenta daca v-ati dori sa aveti mai multe bransamente atunci ar trebui sa cereti ATR pentru un loc de consum nou.
   In prima varianta (marire de putere pe bransamentyul actual) exista sansa ca pana la capacitatea de distributie a conductorului solutia sa prevada doar inlocuirea disjunctorului din blocul de masura si protectie.
   Cereti puterea maxima simultan absorbita de care aveti nevoie. Articolul pe care vi l-am recomandat sa il cititi ar trebui sa va ajute!
   SGC

 6. Magda Says:

  Construiesc o casa de cca 120 mp utili (3 dormitoare + living) incalzire cu gaze, in Bucuresti. Proiectantul mi-a recomandat un bransament trifazic considerand ca voi avea nevoie de o putere mai mare de 9,16 KW. Cum se poate evalua acest consum?

  • stoianconstantin Says:

   Uneori (in fapt, adeseori) proiectantii exagereaza!
   Dv trebuie sa stiti cam ce receptoare electrice intentionati sa utilizati. In fapt daca acum locuiti undeva si dotarile casei noi vor fi similare si daca acum aveti un bransament monofazat atunci probabil ca tot un bransament monofazat va va trebui.
   Daca insa veti dori dotari cu aparatura electrica mai multe si coeficientul de simultaneitate al utilizarii acestora este mare se poate aprecia care ar fi puterea maxima de care ati putea avea nevoie la un moment dat.
   Succes!
   SGC

  • Scurtu Cosmin Says:

   Sincer cred ca bransamentul trifazat va deveni standard pentru locuintele noi, avand in vedere profilul de consum care se schimba pe masura ce folosim din ce in ce mai multe electrocasnice. Daca punem la socoteala si faptul ca incalzirea electrica devine o alternativa viabila datorita cresterii galopante a pretului gazelor natural consider ca la o locuinta unifamiliala se impune un bransament trifazat.

 7. Veronica Says:

  Buna ziua,

  Explicatia Dv este clara, dar eu nu am inteles ceea ce trebuie sa fac in cazul meu.

  Pe scurt va explic situazia: Bucuresti bloc din 49, apartamentul avea o retea trifazica inizial , schimbata succesiv in monofazica din cauza costurilor.

  Acum eu vreau sa instalez o centrala termica electrica de 6 kw, cu boiler asociat de 60 l, apoi celelalte electrocasnice care absorb in jur de 5,7-6 kW.

  Ce ma sfatuiti sa fac in acest caz? Pastrez monofazica ( tinand cont ca centrala electica de 6kW se poate instala la 220 sau trec pe trifazic , tinand cont ca am si aparate electrocasnice care absorb aceeasi putere?

  Va multumesc pentru raspuns.

  • Scurtu Cosmin Says:

   Eu as recomanda cu caldura un bransament trifazat, pentru ca mai mult ca sigur, instalatia de distributie intre tabloul general si cel de apartament este mult subdimensionata pentru consumul estimat.
   Daca ramaneti la varianta cu bransament monofazat se impune o redimensionare a circuitelor instalatiei de utilizare, precum si o intarire a colanelor ce patrund in locuinta. Per ansamblu costurile ar fi relativ aceleasi, insa parametrii de calitate ai curentului in varianta monofazata ar avea de suferit datorita puterii mari absorbite

 8. laura Says:

  buna ziua ! am si eu o intrebare si as dori un sfat !

  ma numesc laura ,am ajuns sa studiez atent acest domeniu pentru ca nu am gasit raspuns la intrebarile mele si o soultie …si m-am tot lovit de probleme cu cabinetul cu toti electricienii .

  Vreau sa imi deschid un cabinet de stomatologie ,in incinta unei clinici .Aici am mari probleme cu, curentul. Acum cabinetul meu per total cu autoclave si aparatura consuma cam 10-11 kw maxim.

  Clinica are de mai demult probleme, nu si-a dat nimeni interesul sa le rezolve. Si panoul electric este la comun cu inca o patiserie din aceeasi curte interioara si cu o spalatorie, cred nici ei nu stiu sa imi raspunda exact pentru ca nu sunt curiosi si nu stiu ..vorbesc cu barbati in toata firea de la care ma astept sa stie macar minimum de parte electrica ce fac ei in casa parca vorbesc limbi straine cu ei!

  ..Nici electricienii nu au reusit sa dibuceasca mult mai mult caci e o debandata in panou de numa . Acum sursa centrala vine de la o alta cladire unde este o fabrica mai mica si de acolo s-a tras totul aici .

  Sper sa intelegeti :))! Si de aici patiserie, spalatorie, clinica micuta!

  Acum la tabloul de la patiserie este 380 V trifazic.

  Initial am tras de pe un cablu monofazic sau cum sa ii zic si la mine in cabinetul din incinta clinicii si mi-am facut contor separat monofazic, cu sigurante in parte pentru autoclave etc.

  Problema e ca in momentul in care pun mai multe aparate in functiune nu au putere si mai am caderi de tensiune sper ca nu gresesc si in clinica sunt cand mai palpaie lumina pentru scurt timp si apoi isi revine .

  In conditiile astea in cateva luni imi arunc aparatele la gunoi. Caci, ma gandesc ca de la panoul de la patiserie de unde a tras cablul monofazic pe acea retea pe langa cabinet mai sunt si cuptoarele lor. Si ei au simtit caderi de tensiune ..deci logic.

  In concluzie trebuie sa ma trec de la sursa mare de la fabricuta , sau intermediara caci mai este una …..pe bransament trifazic in cabinet si sa il transform la 220V?

  vorbesc oare prostii? :) care este solutia?

  va rog am nevoie de ajutor ..sunt la inceput de drum si poate nici nu ma exprim prea bine in acesti termeni …caci nu ma pricep ce e drept am inceput sa studiez acest lucru caci si cei de la care as fi vrut sa aud un lucru coerent m-au bagat in ceata .

  Eu sunt doctor nu electrician :)).,

  Daca m-ai aveti nevoie de alte informatii vi le dau. D-aia apelez si la internet caci la mine treaba a fost facuta de mantuiala si acest lucru ma doare destul de tare .

  • Incze Andras Says:

   V-ar trebui un bransament trifazat si dimensionat corespunzator pe care sa fie distribuiti consumatorii. In afara de situatia din panoul electric despre care vorbiti ar putea fi si alte probleme, precum un nivel de tensiune scazut datorat supraincarcarii retelei sau distantei mari de la transformatorul care alimenteaza zona respectiva, dar s-ar putea ca fabrica sa aiba post de transformare “propriu”.
   Bransamentul acelui panou electric comun la care este racordata clinica, patiseria si spalatoria este mono sau trifazata ?
   Ar trebui sa contactati operatorul de distributie din zona Dv si sa solicitati racordarea pentru aceea putere de 11-12 kW si sa vedeti ce solutie vor propune dansii.

 9. laura Says:

  am gresit un pic am mai citit :Generatoarele de Curent electric monofazate sunt acele generatoare ce furnizeaza o singura faza si o tensiune nominala de 230 volti.
  Generatoarele de Curent electric trifazice sunt acele generatoare de curent ce furnizeaza 3 faze si o tensiune nominala de 400 volti (masurata intre doua faze) cat si 230 volti ( masurata intre o faza si nul ).

  Pentru alimentarea cu energie electrica a unui consumator trifazat ( ex: motoare electrice de putere, plite electrice de putere , diversi consumatori electrici industriali.. etc. ) trebuie sa optam pentru un generator de curent electric trifazat!

  Pentru alimentarea cu energie electrica a unui sau mai multor consumatori doar monofazati -230 volti ( consumatori casnici sau utilaje de santier cu puteri mici.. flex, bormasina, aparat de sudat etc. ) putem alege un generator de curent electric fie monofazat ( faza-nul ) fie trifazat ( 3 faze- nul ). In acest caz trebuie sa retinem ca generatorul de curent electric trifazat nu poate furniza intreaga sa putere intr-un singur circuit monofazat sau catre un singur consumator monofazat ! Asta inseamna ca, in cazul unui generator de curent electric trifazat ,ce furnizeaza de ex. o putere de 6 KVA nu putem alimenta un consumator electric monofazat de 6 KVA, deoarece respectivul consumator va absorbi intreaga putere doar dintr-o singura faza , celelalte doua nefiind folosite . In acest caz este important sa retinem ca puterea maxima furnizata de un generator de curent electric trifazat, intr-o singra faza, nu poate fi mai mare in WATT, fata de – Putere max / faza = Puterea maxima a generatorului ( KVA )

  • stoianconstantin Says:

   Buna seara,

   Ati prins destul de bine ideea! Va admir tenacitatea!

   Pentru deplina clarificare trebuie sa stiti ca puterea unui generator trifazat inscrisa pe eticheta este suma puterilor produse pe fiecare faza. in cazul exemplului DV generatorul produce 2 kW pe faza.

   Daca ati racorda un consumator monofazat de 6 kW la respectivul generator doua faze vor functiona in gol iar cea de-a treia va functiona supraincarcata si se va arde generatorul daca intre timp nu v-a functiona protectia la suprasarcina.

   Din datele oferite de DV inteleg ca “obiectivul” in discutie este alimentat dintr-un circuit posibil foarte incarcat in anumite perioade de timp. Am impresia ca nu aveti aviz tehnic de racordare si ca platiti energia electrica celor care v-au inchiriat spatiul.

   Recomandarea facuta de Andras este corecta. Contactati de urgenta operatorul de distributie din zona pentru o solutie adecvata situatiei concrete de la fata locului. Aici puteti citi destule articole care probabil ca dupa un timp v-ar permite sa descoperiti solutia tehnica care ar permite echipamentelor electrice din cabinetului Dv sa functioneze foarte bine insa ca sa si realizati respectiva solutie tot la OD va trebui sa ajungeti.

   Mergeti direct la tinta si cu certitudine veti rezolva toate problemele care va preocupa legate de calitatea ee!

   Daca mai vb va rog sa utilizati butonul “raspunde” de langa numele Dv. Discutia se va mentine grupata si coerenta studiul de caz putand fi util si altor utilizatori ai blogului aflati intr-o situatie similara cu a DV!

   La final poate va faceti timp sa ne relatati toata povestea!

   Mult succes!

   SGC

 10. dragmio Says:

  am si eu o intrebare : nu ma prea pricep la partea de electricitate, si sunt la inceput cu constructia unei case. electricianul care imi va face bransamentul mi-a propus trifazat, dar eu nu stiu de ce am nevoie. voi avea boiler pe curent, plita electricca, masina de spalat, si sistem de incalzire pe curent dar nu permanent, baza vor fi lemnele, dar pot face partea cu curentul la bani ff putini si vreau sa o pun ca si solutie de avarie. ce sfat imi dati?
  multumesc

  • stoianconstantin Says:

   Buna dimineata,
   Cel mai bun sfat pe care vi-l pot da este sa recititi cu atentie articolul. In momentul in care l-ati inteles problema este rezolvata. Altfel n-as face decat sa incerc sa va expun aceleasi idei, tratate deja in articol, eventual cu alte cuvinte sau sa va privez de satisfactia intelegerii optiunii sugerandu-va sa mergeti pe mana specialistului angajat de DV.

   Totusi vedeti ca este necesar aviz tehnic de racordare (ATR) unde operatorul de distributie v-a stabili, functie de ce scrieti Dv cerere, solutia. Electricianul executant intervine mult mai tarziu in ecuatie si lucreaza pe o “partitura” deja scrisa si sub contract cu operatorul de distributie. Rog cititi articolele despre ATR si treceti in revista cateva studii de caz.

   Mai vb daca raman neclaritati dupa ce studiati articolul.

   Succes!

 11. George Says:

  Buna ziua!

  Utile informatiile, mai ales pt cei care nu au mare habar despre conductori si consumatori electrici. Am acces la un teren de 500 mp, teren pe care se afla casa, padocurile cainilor si anexe.

  Distanta de la stalp pana la casa este de 5 m, de la stalp pana la anexe de 40 m.

  Anexele cuprind si un atelier de lucru, echipat cu un polizor si masina de gaurit, ambele trifazate, care vor functiona (sau nu) la 230V.

  V-as ruga sa-mi spuneti, ce tip de bransament subteran recomandati?

  Mentionez ca ambele(polizor si masina de gaurit) nu au mai mult de 1.75 kw consum fiecare. Un tip care lucreaza la Enel, mi-a recomandat un cablu din cupru armat(cyaby) trifazic. Va rog, as vrea sa stiu parerea d-voastra.

  Multumesc!

  • stoianconstantin Says:

   Daca aveti receptoate trifazare atunci optiunea poate fi una singura bransament trifazat!

   La inceput va recomand sa solicitati aviz tehnic de racordare (ATR) de la operatorul de distributie din zona. Problema dimensionari instalatiilor de racordare va fi transata in ATR.

   Va recomand sa cititi si articolele despre ATR si sa treceti in revista studiile de caz existente la aceste articole.

   Succes!
   SGC

 12. luca sabin Says:

  Ce acte sant necesare pentru un bransament trifazat?.Situatia mea este urmatoarea:Am bransament monofazat,instalatia interioara este ptr. trifazat si vreau sa alimentez o cuntrala electrica de 9kw,stalpul cu trifazat se afla la 20 m de consola de pe casa,in casa mai am :masina de spalat,frigider,televizor.As dori sa alimentez trifazat numai centrala electrica,deci sa fie un circuit separat trifazat.M-ar interesa de asemenea si o preliminare a costurilor aferente acestei solutii.Multumesc.

  • stoianconstantin Says:

   Exista articole dedicate racordarii la retea unde se vb de actele si pasii necesari
   Cca 2500 lei
   SGC

  • Ioan-Cosmin Scurtu Says:

   Eu tocmai am terminat etapele necesare construirii unui bransament trifazat, in varianta subterana cu contorul amplasat la limita de proprietate. Costurile s-au ridicat in jurul sumei de 3500 ron. Termenele de finalizare a fiecarei etape, avizare, contractare ..sunt de cate 30 de zile, iar OD de obicei depaseste termenele (!), de aceea ar trebui sa incepeti demersul dumneavoastra din timp daca doriti sa folositi central iarna viitoare! :D

  • sabin Says:

   multumesc

 13. Matei G Says:

  Buna ziua
  Ma intereseaza si pe mine cat m-ar costa bransarea curentului trifazic ?
  in momentul de fata sunt racordat la curent monofazic si as dori sa sa ma bransez si la curent trifazic.
  Din cate am inteles linia pt trifazic se afla la aproximativ 100 m de casa mea.Langa casa este montat un stalp
  Puteti va rog sa imi spuneti estimativ cat mar costa ?
  Merci

 14. Cristian M. Says:

  Buna ziua
  Ma intereseaza si pe mine cat m-ar costa bransarea curentului trifazic intr-un bloc la etajul 4?
  Din cate am inteles linia pt trifazic se afla la parter (unde sunt niste magazine).

  Se poate face instalatia simultan si pentru 2 vecini (si cel de la 3 de sub mine doreste)

  Puteti va rog sa imi spuneti estimativ cat m-ar costa individual si comun?

  Multumesc mult!

  • Ioan-Cosmin Scurtu Says:

   Cel mai probabil coloanele sunt realizate pana la cutia de distributie de pe palier in variant trifazata(asta daca nu vorbim de o instalatie modernizata unde s-au amplasat BMP-urile in diferite configuratii- unele chiar la parterul blocurilor). Cel mai bine va adresati OD pentru obtinerea unui aviz ethnic de racordare(ATR). costul acestuia este in jur de 60 RON, iar prin acesta OD va comunica exact Solutia tehnica si costurile estimative ale lucrarii. Din experienta proprie va spun ca un bransament subteran trifazat la casa, in lungime de aproximativ 40m a costat 3200 ron. In functie de configuratia retelei de distributie in blocul in care locuiti (daca exista coloane de scara pana la ultimul etaj si daca acestea sunt dimensionate corespunzator) acest cost poate scadea dramatic. Un pret estimativ de 2000 RON in varianta optimista .

 15. Dana Says:

  Buna seara,
  Am un racord trifazic dar folosesc o singura faza. Cum se face citirea unui consum monofazic pe un contor trifazat. (ma avantajeaza sau nu aceast fapt, caci in realitate facturile sunt colosale?)
  Ce se intampla cu celelalte 2 faze nefolosite? Sunt pierderi sau nu se intampla nimic?
  Va multumesc!

  • stoianconstantin Says:

   nu se intampla nimic! Contorul este facut sa insumeze ee consumata pe fiecare din cele 3 faze. Puteti avea si Dv dreptate. Contoarele se mai defecteaza si ele. mai rar dar se defecteaza. Ar trebui sa va monitorizati o vreme consumul si va veti lamuri. Exista o procedura de sesizare si verificare contoare. Discutati cu furnizorul Dv
   SGC

 16. Erwin Says:

  Intreabarea mea este cam banala pentru dv , dar totusi am sa intreb daca avem un circuit trifazat la o casa putem folosi si aparate monofazate?

 17. Niko Says:

  intrebarea mea pt.dvs este:. suntem doua familii care are 2 boilare, 2 frigidere, tv, computer, masina spalat, etc pe un singur contor monofazic .Este consumul mai mare spre deosebire de cel facut cu doua bransamente (2 contoare)separate ?

  • stoianconstantin Says:

   Tare de tot intrebarea!
   Nu numarul de contoare dau consumul de energie. Consumul depinde de receptoarele existente si de cat timp sunt utilizate.
   SGC

  • RADU Says:

   Consumul ramane acelasi, doar masurarea va fi separata, adica pe doua contoare. Daca se vor monta 2 contoare veti sti cat consuma fiecare familie in rest nimic deosibit schimbat ……

 18. Ionut Says:

  Buna seara,
  Pentru alimentarea unei locuinte in care sunt 14 consumatori monofazati, se poate utiliza o singura firida de distributie de exterior cu 14 contori, amplasata la limita de proprietate?

  Va multumesc!

 19. IRINA Says:

  Buna ziua,
  Va rog sa sprijiniti cu o informatie, Care este pretul de distributie a EE pe MWh pentru energia electrica: am inteles ca ar fi 202 lei sau 212?

  Va multumesc!

  • stoianconstantin Says:

   trebuie sa fie publicat pe site ANRE pentru fiecare OD pe nivele de tensiune
   SGC

 20. georgeta Says:

  Buna ziua,
  va rog sa-mi spuneti care este mai rentabil bransamentul pentru o casa cu P+M.Eu am facut o cerere pentru bransament trifazat si mi se par cam mari costurile.

  • Ioan-Cosmin Scurtu Says:

   Depinde cum doriti sa realizati incalzirea locuintei si activitatea de preparare a hranei. Daca optati pentyru variant electrica, in acest caz nu va ramane decat solutia cu bransament trifazat. Daca aveti doar consumatori monofazati, un bransament monofazat reprezinta solutia rationala.

  • stoianconstantin Says:

   Rezon pozitiv!
   Nu vazusem raspunsul DV ca altfel nu mai interveneam si eu!
   Multumesc!
   SGC

  • stoianconstantin Says:

   Trifazatul merita doar daca intradevar aveti nevoie de el in cazul unei case “normale” nu este necesar. E un lux inutil care ridica foarte mult costurile cumulate ale bransamentului si ale instalatiei interioare.
   SGC

 21. Ede Torgyeki-Kertesz Says:

  Buna ziua.
  Am o problema destul de ciudata. am contor trifazat la o casa. pe una din faze am consum crescut, pe a doua am ceva dar forte slab si pe al treilea absolut nimica. Am avut doua aparate de bronzat in incinta (cu consum de 20KW) si consumul era mai scazut. Ce ar putea fi problema?

  • Ioan-Cosmin Scurtu Says:

   Sunteti sigur ca aveti fazele echilibrate din punct de vedere al consumului? pentru ca daca nu consumati uniform de pe toate cele 3 faze, este normal sa apara anomaliile acestea inregistrate de consum. Daca consumul este exagerat fata de ce consumatori folositi, este posibil sa fie o defectiune la contor. Verificati cu un consumator etalon(un bec de 100W spre exemplu) consumul pe cate o faza in parte si vedeti daca contorul inregistreaza correct.

 22. Ede Torgyeki-Kertesz Says:

  Din pacate fazele nu sunt deloc echilibrate. Pe prima am 95% din consum, pe al doilea am 5% din consum si pe al treilea nu am consum deloc.

  • Ioan-Cosmin Scurtu Says:

   pai…v-ati raspuns singur la intrebare. :D nu e nici o problema pentru partea de contorizare, insa s-ar putea sa aveti probleme cu conductorii daca nu sunt dimensionati corespunzator. Va recomand sa reconfigurati reteaua interioara , daca este posibil, si sa echilibrati nitel consumatorii!

  • Ede Torgyeki-Kertesz Says:

   Va spun un exemplu : anul trecut in luna aprilie am avut un consum de 1000 KWh pe luna, cand functionau aparatele de bonzat (approx 20 KW, functionau aproximativ 20 min/ora 9 ore pe zi si 6 zile pe saptamana), comparativ cu anul in curs cand aveam un consum de 1300 KWh pe luna, si nu mai functionau aparatele de bronzat.
   ( Aparatele functionau echilibrate pe cele trei faze). Consumatorii sunt aceleasi mai putin aparatele de bronzat, dar consumul e crescut. Aceasta eroare de masurare poate sa fie cauzata de neechilibrarea fazelor?

  • Ioan-Cosmin Scurtu Says:

   In cazul acesta este clar o defectiune in cazul contorului. Contoarele noi , cele electronice, sunt construite astfel incat reusesc sa masoare consumul chiar si in cazul in care sunt consumatori exclusive pe o singura faza, ori in cazul in care una din faze iese de sub tensiune. Incarcati sa verificati contorul dupa metoda pe care am descris-o mai sus, iar in cazul in care constatati o anomalie anuntati OD pentru a-l schimba.

 23. pop Says:

  Care este raportul inter enegia reactiva si energia activa consumata

  • Incze Andras Says:

   Depinde de natura consumatorului cat si de implementarea blocului de alimentare din aparatele si echipamentele racordate la reteaua electrica.

 24. Ioan-Cosmin Scurtu Says:

  Intre energia activa si reactiva este o legatura data de defazajul dintre intensitatea curetului si tensiune. Grafic acesta se exprima prin unghiul “FI”.practic….cu cat aveti mai multi consumatori inductivi (motoare, echipamente, ap aer conditionat), cu atat mai multa energie reactiva va inregistra contorul

  • stoianconstantin Says:

   Dl Cosmin,
   va rog sa descoperiti minunatul buton “raspunde”! Mentine discutiile grupate, coerente si untile si altor utilizatori ai blogului!

 25. Marius Catrangiu Says:

  Buna ziua,
  Am o intrebare legata de acest subiect care vad ca nu a fost dezbatut. Care este diferenta impamantarii ce trebuie realizata (adusa in panoul de forta) intre un bransament trifazat si unul monofazat. (evident la casa, la bloc nu exista decat varianta existenta deja in bloc)

  • stoianconstantin Says:

   In principiu nici o diferenta!

   Reteaua stradala este realizata in schema TNC In care nulul retelei este legat direct la pamant la postul de transformare iar protectia se realizeaza prin legare la prizele de pamant. “C” indica faptul ca in reteaua stradala nulul de lucru este comun cu nulul de protectie notat uzual PEN.

   In cazul bransamentelor monofazate mai ales din ratiuni financiare la firidele de bransament nu se pun prize de pamant. Bransamentul are si el un conductorul de nul PEN prin urmare legatura instalatiei interioare cu sistemul de prize de pamant al retelei stradale se realizeaza prin acest conductor de nul, PEN, al bransamentului.

   Nu ne opreste nimeni sa avem o pp dedicata pentru bransament/casa singurul lucru de care trebuie s atinem cont daca in aval de firida de bransament (acum uzual un bloc masura de protectie => BMP) avem schema de legare la nul TN S (nulul de lucru N separat de nulul de protectie PE si izolate intre ele) legarea la priza de pamant sa se faca doar pe conductorul PE.

   In cazul bransamentelor trifazate se prevede la firida de bransament o priza de pamant din start!

   SGC

  • Incze Andras Says:

   Acum inteleg de ce este la unele bransamente trifazate si conductorul galben-verde PE intre stalp si BMP-T, capatul de la stalp fiind legat la pp al stalpului.

 26. Alina C. Says:

  Buna ziua, scuzati daca e o intrebare stupida, doar acum incep sa ma documentez…

  Am cumparat o casa de 160 mp pe care am vrea sa o incalzim electric.

  Ni s-a spus ca avem nevoie de o centrala electrica de minim 18kw.

  Ce putere ar trebui sa cerem pentru bransament la trifazat?

  Doamna de la ghiseu (Electrica) spunea ca ar fi suficient 10kw… exista vreo diferenta de costuri la bransament care depind de aceasta putere?

  • stoianconstantin Says:

   Intrebarea este OK! Chiar va felicit ca v-ati pus problema verificarii unei informatii “ciudate” pe care ati primit-o de la OD

   Trebuie sa stabiliti daca centrala este monofazata sau trifazata.

   Daca centrala ar fi monofazata atunci avem o problema pentru ca exista o limitare la 11 kW la care se dau, de regula, solutii monofazate. Prin urmare puteti solicita/veti fi indrumata sa solicitati 18*3 = 46 kW trifazat. In acesta situatie pe o faza veti alimenta centrala monofazata si restul consumatorilor ii puteti repartiza pe celelalte faze aveti rezervati cate 18 kW consum monofazat pe fiecare din celelalte doua faze, arhisuficient chiar si pentru case super dotate cu electrocasnice!

   Daca centrala ar fi trifazata atunci pe fiecare faza centrala va consuma cata 6 kW acum trebuie sa apreciati ce consumatori monofazati aveti si daca vreti sa ii repartizati pe una, doua sau trei faze.

   Luam pe rand cazurile plecand de la ideea ca v-ar trebui in total alti 6 kW putere maxim simultan absorbita pentru consumatorii monofazati:

   – repartizam consumatorii monofazati pe o singura faza atunci vom solicita 36 kW trifazat urmand sa incarcam fazele cu 12kW (6kW absorbiti de centrala pe o faza + 6 kW pentru consumatorii monofazati concentrati toti pe o singura faza), 6 kW (absorbiti de centrala) si respectiv 6kW (absorbiti de centrala) vom avea un consum dezechilibrat. De mentionat ca pe fiecare din cele doua faze mai putin incarcate aveti oricand posibilitatea sa adaugati noi consumatori insumand cate 6 kW pe fiecare!

   – repartizam consumatorii monofazati pe doua faze atunci vom solicita 27 kW trifazat urmand sa incarcam fazele cu 9 kW (6kW absorbiti de centrala trifazata pe o faza + 3 kW pentru consumatorii monofazati alimentati din acesta faza (jumatate din consumatorii monofazati ai casei)), 9 kW (6kW absorbiti de centrala trifazata pe o faza + 3 kW pentru consumatorii monofazati alimentati din acesta faza (jumatate din consumatorii monofazati ai casei)) si respectiv 6 kW (absorbiti de centrala) vom avea tot un consum dezechilibrat dar mai prietenos cu reteaua stradala decat in cazul anterior. De mentionat ca faza mai putin incarcata aveti oricand posibilitatea sa adaugati noi consumatori insunamd 3 kW!

   – repartizam consumatorii monofazati pe fiecare din cele trei faze ale bransamentului trifazat atunci vom solicita 24 kW trifazat urmand sa incarcam fiecare din cele 3 faze cu cate 8 kW (6kW absorbiti de centrala trifazata pe o faza + 2 kW pentru consumatorii monofazati alimentati din acesta faza (o treime din consumatorii monofazati ai casei)), vom avea tot un consum echilibrat la sarcina maxima

   Ati observat ca in sistemul trifazat identificam faza cea mai incarcata si inmultim puterea acestei faze cu 3 si obtinem puterea trifazata de dimensionare a bransamentului si a protectiilor. Cand se face dimensionarea se dimensioneaza “simetric” pe fiecare faza luand de referinta faza cea mai incarcata.

   Daca optam pentru echilibrarea consumului putem observa ca “ne descurcam” si cu o putere de dimensionare a bransamentului mai redusa si ca vom folosi intreaga capacitate de distributie a bransamentului pe fiecare faza asta inseaman ca vom face economie. E drept ca in casa o instalatie trifazata s-ar putea sa coste ceva mai mult dacat una monofazata.

   Daca mergeti foarte strict pe dimensionare trebuie sa aveti grija ca niciodata sa nu alimentati din oricare faza in cazul nostru mai mult de 2 kW consum monofazat in timp ce functioneaza centrala pentru ca ne alegem cu o declansare prin suprasarcina a protectiilor!

   Ar mai fi o varianta! Cereti un bransament trifazat de 18 kW dedicat pentru centrala si unul monofazat pentru consumatorii monofazati ai casei uzual dimensionat pentru 5-6 kW putere maxima simultan absorbita. In cazul acesta ati putea de exemplu sa cereti si tarife diferite pentru cele doua contoare si sa obtineti avantaje importante adecvand tariful fiecarui tip de consum!

   Cred ca cele de mai sus explica de ce e nevoie de electricieni pe lume!

   Doamna de la ghiseu in mod sigur nu este electrician!

  • Alina C. Says:

   Va multumesc pentru raspunsul prompt si clar.

   Intr-adevar, centrala este trifazata, si vom mai avea boilerul termoelectric si plita tot trifazate…

   Am inteles in sfarsit cum se impart consumatorii pe cele 3 faze.

   Aveti dreptate, chiar este nevoie de electricieni pe lume!

   Va multumec inca o data!

 27. Alex T. Says:

  1.Stau la casa am o priza 380V asta inseamna ca am trifazic? (nu folosesc incalzire pe curent uneori doar aeroterma restul sunt consumatori clasici)

  2.O cunostiinta a cumparat clima care da aer cald si aer rece si a platit este 500 de lei curent si i s-a parut enorm si a zis ca vrea sa bage curent trifazic sa plateasca mai putin e adevarat? o sa fie o diferenta?

  3.As vrea sa folosesc mai des consumatori electrici mai mari gen aeroterme pentru incalzire daca am deja curent trifazic in casa vreau sa stiu daca ma ajuta cu ceva.

  4.Este aparatura doar pentru curent trifazic care sa consume mai putin?

  5.Ultimele 2 luni 625 kWh consum ceea ce mi se mare enorm si as vrea sa scad cat mai mult posibil.(frigider, calculator, becururi, centrala pe gaz, tv, microunde)

  Cu toate is niste intrebari stupide rog seriozitate(nu am nici un fel de cunostinte)!

  Astept un raspuns cat mai rapid posibil.Multumesc

  • stoianconstantin Says:

   Buna ziua,

   1.1 Ca sa aveti trifazat priza DV trebuie sa aiba minim 4 borne (gauri!).
   Da la trifazic tensiunea masurata intre doua faze este “380V” am pus in ghilimele 380V pentru ca in fapt acum tensiunea nominala este de 400V intre fazele bransamentului trifazic. Este doar in “folclor” incetatenita vechea tesniune nominala dintre faze care a fost intradevar 380V

   1.2 daca priza Dv are doar doua borne este sa zicem “clasica” atunci ar trebui sa aveti 230V acolo sau o tensiune apropiata in plaja +/- 10% adica intre 253V si 207V.

   1.3 n-ar trebui sa aveti la o priza cu doua borne tensiune de 400V decat in cazul unui montaj gresit

   2 e drept ca la un bransament trifazat si contorul de energie electrica este trifazat insa consumul depinde de puterea si durata cat consuma receptoarele electrice

   3. E liber in limita curentului nominal al intreruptorului din firida Dv de bransament. Consumatori “mari” = consum “mare” de energie electrica

   4. Aparatura trifazata nu consuma mai putin. La aceeasi putere si aceeasi durata de functionare consumul este egal indiferent daca receptorul este trifazat sau monofazat. In unele situatii (mai rare in cazul receptoarelor electrocasnice uzuale), receptoarele sunt in constructie trifazata. In acest caz chiar si pentru puteri instalate foarte mici alimentarea trifazata este obligatorie daca se doreste neaparat utilizarea respectivului aparat electrocasnic

   5. Ca sa scadeti consumul trebuie sa reduceti durata de utilizare a unor receptoare electrice

   Succes!
   SGC

 28. Alex T. Says:

  Am inteles deci doar daca investesc in aparatura performanta si sa le folosesc cu “cap” ca sa ajung la un consum mai mic (sau eventual sa astept sa se ieftineasca curentul dar asta e putin probabil ).

  O sa ii spun si vecinului meu ca nu o sa ajute cu nimic daca pune trifazic (sta la o casa batraneasca si nu are atatia consumatori sa aibe neaparat nevoie de trifazic).

  Va multumesc ca mi-ati raspuns intr-un timp asa de scurt.

  O seara buna va doresc!

 29. laurentiu Says:

  Buna searA!
  Va rog pentru montarea unui solar de 10Kv am nevoie de curent trifazat si intentionez sa.l montez intr-un bloc la parter.Blocul esete din anul 1966 ce costuri ar fi, si daca trebuie reconficurat circuitul electric(echilibrat)
  Multumesc

  • stoianconstantin Says:

   Presupun ca vb de 10 kW! Prin “solar” intelegeti un dispozitiv de bronzare sau un panou solar pentru producere ee? Banuiesc ca vb de un dispozitiv de bronzare. Daca aparatul este trifazat evident ca aveti nevoie de un bransament trifazat Aveti puterea lui pe eticheta presupun ca este incarcat uniform pe cele e faze si nu va ramane decat sa aveti un circuit trifazat cu priza pe care sa il racordati la Blocul de Masura si Proectie Trifazat pe acre il veti realiza platind tariful d eracordare stabilit de operatorul de distributie. Probabil ca veti cheltui cca 2500-3000 lei cu bransamentul.
   SHC

 30. George Musat Says:

  Buna ziua,
  Urmeaza sa cumpar o casa care este prevazuta din constructie cu retea electrica si pe 110v si pe 220v. Nu sunt electrician de meserie si toata viata am fost un ignorant in tot ceea ce priveste curentul electric…pana azi,când ma aflu in situatia de a nu stii in ce ma bag , Ce riscuri presupune asta, Doamne fereste de un incendiu ? Ce avantaje as avea economic vorbind ?
  Casa este deja utilata cu aparatura electrocasnica din SUA pe care actualul proprietar o vinde (aragaz, frigider, TV, DVD, 2 cabine de dus, 1 cada de baie jacuzzi, centrala termica pe gaz, etc…)Am observat ca are cate un transformator la fiecare obiect casnic ( o cutie mare neagra ) plus prize in pereti pt. acel tip de stechere…si am mai vazut si 2 tablouri separate la intrare, pe unul era scris 110 si pe cealalta cutie era scris 220 .
  Ce imi recomandati va rog ?…sa uit de reteaua de 110v si sa merg pe cea de 220….chiar daca asta inseamna sa folosesc eu aparatura electrocasnica destinata sistemului nostru romanesc .
  Probabil altii s-ar bucura sa aibă 2 circuite in casa…pe mine ma ingrijoreaza un pic .
  As aprecia un sfat profesional .
  Va multumesc.

  • stoianconstantin Says:

   Buna ziua,

   S-ar putea ca lucrurile sa fie OK si doar sa fiti atent sa utilizati priza corespunzatoare tensiunii nominale a fiecarui receptor electric. In mod normal acestea ar trebui sa aiba stechere diferite care sa impiedice racordarea receptorului la priza cu tensiunie necorespunzatoare.

   Altfel daca aveti doar receptoare cu tensiune nominala “europeana” Un = 230V (acel 220V cunoscut de Dv) ati putea intrerupe din tablou tesniunea pentru toate circuitele 110V si in acest mod veti avea in casa activa doar o instalatie clasica monofazata de 230V buna pentru receptoarele produse in/pentru Europa.

   N-ar strica ca un electrician autorizat sa arunce o privire la fata locului ca lucrurile sa fie intradevar in regula si sa nu aveti nici un fel de ingrijorare pentru vitor.

   Intradevar aveti o casa cu o instalatie interioara atipica pentru Europa!

   Scuze, am inceput sa va raspund fara sa fi finalizat lectura mesajului Dv! Daca tot aveti si receptoare SUA cred ca va trebui sa pastrati active cele doua instalatii!

   Poate cereti dosarul instalatiei electrice interioare (poate omul chiar il are) ar fi util pentru depanarii ulterioare si pentru a avea garantia unei executii ingrijite. Cand au fost pusie in functiune respectivele instalatii electrice interioare. Daca au functionat o perioada rezonabila aveti si proba timpului ceea ce ar trebui s ava dea oarecare incredere ca lucrurile au fost bine facute.

   Ma nedumereste putin afirmatia legata de acele “cutii neagre”. Daca deja avem retele separate in mod normal receptoarele ar trebui sa se poata conecta direct prin stechere simple fara alte adaptoare. Este posibil insa sa fie descarcatoare de clasa D ceea ce ar fi spre foarte bine! Totusi ar trebui sa va lamuriti ce sunt. Poate sunt inscriptionate cu ceva de care va puteti lega, eventual sa va ajutati de internet pentru clarificari.

   Succes!
   SGC

  • George Says:

   Va multumesc pt. raspuns .
   Foarte folositor .
   Cred ca voi chema, conform sfatului dvs. un electrician autorizat sa vada la fata locului despre ce este vorba. Eventual , daca planurile instalatiilor electrice mai exista , sa le consulte !
   Multumesc din nou .
   O zi buna.

 31. mity Says:

  Buna seara . Am o întrebare. Daca îmi pun branșament trifazat voi plăti mai mult decât pe monofazat la acelasi nr de kwh ,mai apar si alte taxe la trifazic (altele decât instalarea branșament ului)
  Multumesc

  • stoianconstantin Says:

   Da veti plati mai mult! In principiu numai pe elemente fizice restul comonentelor depind de putere.
   SGC

 32. mity Says:

  Da mulțumesc.inca ceva.
  la ce pret ar ajunge branșamentul trifazic putere totala 18kw .
  Se poate merge subteran 60 m? Ce fel de cablu ar trebui? Mulțumesc Cu respect Mitică.

  • stoianconstantin Says:

   Se poate!
   Dimensionarea o va face OD care va va face si o prima oferta de pret!
   Probabil vb de un cablu de 25 mmp si de un cost orientativ de 3-4000 lei
   SGC

 33. Adi Says:

  Buna ziua,
  Cati kW ar tr sa trec la total Pi si Puterea maxima simultan absorbita in cererea ATR pt un nou racord MONOfazat, va rog ? Receptoare in duplexul (2 locuinte cuplate) P+1E 350mp total: masini de spalat rufe si vase, centrale de incalzire pe gaz + alte electrocasnice obisnuite (cuptor microunde, fiare de calcat, frigidere, TV-uri, calculatoare, …). Ma gandeam la un numar de kW acoperitor, dar nici sa cer prea mult. Am vazut in articolul dv ca daca putearea maxima solicitata e OK daca cer 8,8 kW putere maxima si 11kW putere instalata ?

  Multumesc de ajutor

 34. Mihai Says:

  Buna ziua si cu mult respect va spun ca ma bucur ca am gasit pe cineva care mi-ai putea raspunde la niste intrebari care tin strict de electrica.

  Am un bransament trifazic instalat in urma cu 2 ani intr-o locatie rurala foarte izolata(putini consumatori, exista doar cateva case).

  Problema: Siguranta din bransament cade aleatoriu fara motiv in special cand este furtuna sau cand incepe sa se intunece afara. Instalatia in casa este noua, nu este vorba de suprasarcina sau pierderi care sa activeze diferentialul din contor. De altfel am si sigurante diferentiale in toata casa si nu a cazut niciuna.

  Siguranta este de tip DPST (banuiesc ca e vorba de protectie la supratensiune si altele).

  Am facut masuratori pe fiecare din faze cu un multimetru profesional si surpriza:

  Orele 17-18 (de obicei ora la care cade siguranta des)
  Intre Faza 1 + Nul = 211 Volti
  Intre Faza 2 + Nul = 268 Volti ???( protectia DPST?)
  Intre Faza 3 + Nul = 225 Volti

  Orele 8-9 dimineata
  Intre Faza 1 + Nul = 235 Volti
  Intre Faza 2 + Nul = 240 Volti
  Intre Faza 3 + Nul = 220 Volti

  Nul + Impamantare = 5 Volti(asta nu cred ca are relevanta)

  Masuratorile le-am facut cu 3-4 becuri aprinse.

  De mentionat casa este legata la o singura faza: Faza 1. Apoi mai am un panou extern cu o priza trifazica pentru circular de taiat lemne.

  Banuiala mea: S-au bransat la retea 4 case noi in ultimele luni si toti de pe aceleasi 2 faze ceea ce a dus ca faza ce a ramas nefolosita sa-i creasca potentialul la 268 Volti datorita consumului mare de pe celelalte doua faze. Astfel la ora 18 cand consumul creste pe cele 2 faze tensiunea lor scade si asta creeaza cresterea tensiunii pe cealalta faza pana la 268 V si intra protectia DPST la bransamentul meu iar eu trebuie sa fac un drum pana la poarta ca sa pornesc iar siguranta.

  Este posibil sa am dreptate? Si daca da cum pot remedia situatia? M-am gandit si la varianta sa leg casa mea la faza cu 268 Volti ca sa echilibrez situatia dar mi-e teama ca nu e o solutie buna pentru ca nu am consumatori de putere doar cateva becuri si TV + PC si nu va scadea tensiunea.

  Multumesc,

  Cu stima Mihai

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s


%d bloggers like this: